VHF Poseidon Event 2019

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας.

Καλοκαίρι, η εποχή των διακοπών και της διασκέδασης. Η εποχή που η τροποσφαιρική και Εs σποραδική διάδοση, βρίσκονται στον υπέρτατο βαθμό και προσφέρονται για Ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς και EVENT.

Ομάδα Ραδιοερασιτεχνών Λαυρίου. Οι οργανωτές του Event!

Αυτή λοιπόν την θαυμάσια εποχή, μια ομάδα από υπέροχους ανθρώπους, που είχα την τιμή να τους γνωρίσω από κοντά, γνήσιοι και ρομαντικοί ραδιοερασιτέχνες με εξαιρετικό ήθος, πλούσιες τεχνικές γνώσεις και ασύλληπτη αγάπη για το χόμπι, η Ομάδα Ραδιοερασιτεχνών Λαυρίου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δροσερό…. Event!! Ένα Event γεμάτο από Ελληνική Θάλασσα και ραδιοκύματα VHF!

Επισκέπτεστε την ανατολική Αττική; «φωνάξτε» στο 145.525 ΜΗΖ, είναι το monitor της δραστήριας ομάδας του Λαυρίου.

Ο συνδυασμός Θάλασσας – ραδιοκυμάτων και με τις ευλογίες του «Θεού» των θαλασσών Ποσειδώνα, δημιουργούν την αίσθηση ενός επιτυχημένου και διασκεδαστικού, mini contest, 24ων ωρών για τις 20 – 21 Ιουλίου.

 

Το…. EVENT

EVENT σημαίνει εκδήλωση, δρώμενο, συμβάν, κάτι που έχει τον χαρακτήρα του αυθόρμητου, του ανάλαφρου, κάτι που σου δίνει την αίσθηση ότι κάτι καλό και ευχάριστο θα συμβεί ή συμβαίνει. Επομένως το VHF Poseidon Event, είναι μια ανάλαφρη ραδιοερασιτεχνική εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στην περιοχή των 2m, στις 20 και 21 Ιουλίου και για 24 ώρες, από τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου 20 του μηνός έως τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 21.

Είναι λοιπόν μια όμορφη 24ωρη ραδιοερασιτεχνιή δραστηριότητα, όπου το πρωί του Σαββάτου μπορείτε να πάτε για ψώνια στο Super Market ή για πρωινό μπάνιο και από το μεσημέρι και μετά, να ασχοληθείτε με το αγαπημένο μας χόμπι, έως το μεσημέρι της Κυριακής, όπου τελειώνει. Στην συνέχεια η επίσκεψη στην κοντινή ψαροταβέρνα, είναι επιβεβλημένη!!! HiHi

Στην ουσία το Poseidon Event δεν είναι διαγωνισμός, δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος ή μέγιστος χρόνος ενεργού δραστηριότητας. Δεν χρειάζεται ακριβός ραδιοερασιτεχνικός εξοπλισμός, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις ή απομνημόνευση των όρων ενός κανονισμού. Είναι …. Event! Όσο μπορείτε, όσο έχει διάδοση ή …..όσο υπάρχει διάθεση να είστε στις επάλξεις των VHF!

Δεν χρειάζεται ειδικό λογισμικό για το Logbook, ένα Excelο-φυλλο είναι αρκετό για να εγγραφούν οι επαφές και μάλιστα μπορείτε να το «κατεβάσετε» από την διεύθυνση: http// www. Lavrio-racl.blogspot.com.

Poseidon Logbook. Τα πάντα σε ένα απλό Excel-όφυλλο. Όχι μπερδεμένα λογισμικά από τα οποία «χάνονται» οι επαφές μας!!!

Σε ποιους απευθύνεται το EVENT;

Στους Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες ΚΑΙ των δύο κατηγοριών, εισαγωγικού επιπέδου (SY) και κατηγορίας 1 (SV). Στο EVENT δεν παίρνουν «διαγωνιστικά» μέρος οι σταθμοί του εξωτερικού, οι οποίοι μπορούν να συνομιλήσουν με τους Ελληνικούς σταθμούς, αλλά δεν βαθμολογούνται και δεν μπορούν να στείλουν LogBook.

Το EVENT είναι ένα Ραδιοερασιτεχνικό δρώμενο καθαρά, μεταξύ Ελληνικών σταθμών.

Σε ποια περιοχή συχνοτήτων θα γίνονται τα QSO και σε ποιο/ποια mode;

Το EVENT θα εξελιχθεί στην ραδιοερασιτεχνική περιοχή των 2m. Τυπικά στην ζώνη 144 -146 ΜΗΖ και με διαμόρφωση FM. Επομένως και με βάση την εμπειρία από το AEGEAN VHF CONTEST ο κύριος όγκος των QSO θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή από 145.225 – 145.562.5 ΜΗΖ με βήμα 12.5 ΚΗΖ.

Καλό θα είναι να αποφύγετε τις συχνότητες των Internet Voice GateWay 145.237.5 – 145.287.5 και 145.337.5 ΜΗΖ. Επίσης καλό είναι να αποφύγετε το 145.375 ΜΗΖ που είναι η συχνότητα Digital Voice Calling και την γενικότερη περιοχή από 144.500 – 144.795 ΜΗΖ, για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους……… ……… ……….

www.raag.org

Η συχνότητα 145.500 είναι πλέον με βάση το νέο VHF BAND PLAN, FM calling, επομένως είναι εν δυνάμει η…. συχνότητα κλήσεως και για το Poseidon EVENT. Αυτό μας διευκολύνει αφάνταστα, αφού οι συμμετέχοντες γνωρίζουν εκ των προτέρων σε ποια συχνότητα έχουν περισσότερες ελπίδες για ένα QSO! Τι ωραία που είναι η ζωή όταν είναι απλή!!!

«Κανονικά» η διαδικασία διεξαγωγής κλήσεων και QSO στο Poseidon event, θα πρέπει να γίνεται ως εξής:

  1. Κλήση στο 145.500 ΜΗΖ πχ CQ CQ CQ Poseidon Event CQ Poseidon Event CQ Posidon Event o SV1NK καλεί, ο SV1NK καλεί, και QSY στο 145.250, 145.250 over. Εναλλακτικά η κλήση θα μπορούσε να είναι: CQ CQ CQ Ποσειδών δρώμενο, CQ Ποσειδών δρώμενο, CQ Ποσειδών δρώμενο. Ο SV1NK καλεί και QSY στο 145.250, 145.250 over.

  2. Στην συνέχεια κάνουμε QSY στην συχνότητα που δώσαμε πχ. 145.250 και συνεχίζουμε ως εξής: O SV1NK στο 145.250 καλεί για το Poseidon evet QRZ? Ή εναλλακτικά o SV1NK καλεί για το Ποσειδών δρώμενο QRZ?

  3. Αφού τελειώσουμε το QSO, και δεν υπάρχουν άλλοι σταθμοί για QSO, επιστρέφουμε στο 145.500 και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, διαφορετικά, συνεχίζουμε τα QSO στο 145.250, μέχρι να «τελειώσουν» οι υπάρχοντες σταθμοί, στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η διαδικασία της κλήσης σε μια συχνότητα και η συνέχιση του QSO σε μια άλλη, είναι μια συνηθισμένη ραδιοερασιτεχνική διαδικασία, που όμως οι περισσότεροι Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες την αγνοούν. Για παράδειγμα, στην ραδιοερασιτεχνική περιοχή των 10m στην ζώνη 29-29.7 ΜΗΖ, η συχνότητα κλήσεως είναι το 29.600 FM, όπου γίνονται οι κλήσεις και στην συνέχεια δίνεται ένα QSY σε χαμηλότερη συχνότητα πχ 29.100 για την συνέχεια του QSO

www.raag.org

Στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο ραδιοερασιτεχνικού πολιτισμού και συμπεριφοράς, ώστε να συναντήσουμε σταθμούς που να συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο. Το συνηθισμένο είναι να καθίσει κάποιος ή κάποιοι στο 145.500 και να το μονοπωλούν μέχρι να βαρεθούν και να φύγουν, Οι δε άλλοι, θα σκορπιστούν σε διάφορες συχνότητες, λογικά μεταξύ 145.205 – 145.562.5 ΜΗΖ, όπου θα τις μονοπωλούν για όσο χρόνο έχουν στην διάθεση τους για το Event.

Σε κάθε περίπτωση, το Event θα πραγματοποιηθεί μια χαρά! Απλά καλό είναι να μαθαίνονται κάποια πράγματα, δεν είναι κακό ! και που ξέρετε; ίσως κάποτε βελτιωθούν συμπεριφορές και νοοτροπίες.

Τι ανταλλάσουν οι σταθμοί μεταξύ τους;

Οι σταθμοί που θα συμμετάσχουν στο Poseidon event, θα ανταλλάσουν μεταξύ τους:

1. διακριτικό κλήσεως πχ SV1NK

2. αναφορά ποιότητας διαμόρφωσης – R- και έντασης σήματος –S – πχ. 5-9

3. αύξοντα αριθμό. QSO, αρχίζοντας από το 001 και όσο πάει!!!!

. Να αναφέρουν την περιοχή από την οποία εκπέμπουν πχ. Την πόλη, το χωριό,

κάποιο σύμπλεγμα νησιών. Λίγο άβολο για τους συνηθισμένους στα VHF

CONTEST, αλλά εδώ δεν πρόκειται για contest, αλλά για event. Κάποιος ο οποίος

κάνει διακοπές στην Ζαχάρω Ηλείας, δεν μπορεί να ξέρει από την παραλία ή το

camping, σε ποιο QTH LOCATOR βρίσκεται, και τέλος..

5, να καταχωρούν στο excel-όφυλλο την ώρα λήξης επαφής (UTC). Συνήθως

αναγράφεται η ώρα έναρξης του QSO, αλλά οι διοργανωτές έχουν δικαίωμα να

ζητήσουν ότι θέλουν.

Και τώρα όλα αυτά σε μια γραμμή:

SV1RVP/A ΑΠΌ SV3/SV1NK 5-9 /001/ Κιάτο Κορινθίας QSL;

SV3/SV1NK ΑΠΟ SV1RVP/A 5-9 /005/ Κάλαμος Αττικής QSL;

Στο Logbook θα γραφεί το QSO ως εξής:

ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟ QSO ΣΕ FM MODE ΑΝΑ ΣΤΑΘΜΟ. ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ!

Ποιες είναι οι κατηγορίες των διαγωνιζομένων σταθμών;

  1. Ένας σταθμός με ένα χειριστή.

  2. Ένας Σταθμός με πολλούς χειριστές

Όταν λέμε ένας σταθμό με ένα χειριστή, εννοούμε έναν πλήρη ραδιοερασιτεχνικό σταθμό: τροφοδοσία, πομποδέκτης, κεραία και πιθανόν παρελκόμενα, που τον χειρίζεται ΕΝΑΣ ραδιοερασιτέχνης.

Όταν λέμε ένας σταθμός που τον χειρίζονται πολλοί χειριστές, εννοούμε έναν πλήρη ραδιοερασιτεχνικό σταθμό: τροφοδοσία, πομποδέκτης, κεραία και πιθανόν παρελκόμενα, που τον χειρίζεται ΕΝΑΣ από πολλούς συμμετέχοντες ραδιοερασιτέχνης κάθε φορά.

Για παράδειγμα, στο Shack υπάρχει ΕΝΑΣ ενεργός πομποδέκτης με τα παρελκόμενα του και μια παρέα από 3-5 ραδιοερασιτέχνες. Τον πομποδέκτη τον χειρίζεται ο ΕΝΑΣ από τους ραδιοερασιτέχνες της παρέας και όλοι οι άλλοι θα ασχολούνται με κάποια άλλη δραστηριότητα. Πχ ο ένας ψήνει τα κοψίδια, ό άλλος πηγαίνει για μπύρες, ο τρίτος τηλεφωνεί στην σύζυγο και πάντως κανένας άλλος από την παρέα, δεν συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία.

Αποστολή LogBook.

To LogBook θα πρέπει να σταλεί έως τις 11 Αυγούστο 2019 και μέχρι τα μεσάνυχτα!

Μετά την παρέλευση της 11ης Αυγούστου, τα Logs δεν θα γίνονται δεκτά.

Η αποστολή θα γίνει στο: στο email:

vhfposeidon@hotmail.com

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ LOGBOOKS ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ “VHF POSEIDON EVENT”.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Για την έκδοση των αποτελεσμάτων, υπεύθυνη είναι η Ομάδα Ραδιοερασιτεχνών Λαυρίου, της οποίας η απόφαση είναι τελική..

• Επαφές με Λάθος: Callsign, ή περιοχή, λάθος αύξοντες αριθμοί QSO, διπλά QSO, η μη τήρηση του band plan, καθώς και διαφορά ώρας QSO μεγαλύτερης των 10 λεπτών είναι άκυρες και δεν θα προσμετρούνται και στους δυο σταθμούς. Επιπλέον, οι διπλές επαφές θα αφαιρούνται και από τους δύο σταθμούς.

QSO με σταθμούς που δεν έστειλαν logbook για να γίνει confirm δεν θα προσμετρούνται.

• Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στο::

http://lavrioracl.blogspot.com/ και

https://www.facebook.com/radioamateurcluboflavrio-451938141605005/

Η Βαθμολογία…

Το POSEIDON EVENT είναι ένας μικρός διαγωνισμός, για να έχει και κάποιο ενδιαφέρον! Η βαθμολογία εδώ «βγαίνει», όχι με την χιλιομετρική απόσταση, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει έτσι και αλλιώς αφού δεν ανταλλάσσονται QTH LOCATOR , αλλά από το prefix κάθε σταθμού. Έτσι έχει δημιουργηθεί ο παρακάτω πίνακας, με βάση τον οποίο βγαίνει αθροιστικά η βαθμολογία των «διαγωνιζομένων»!

Ένα παράδειγμα θα βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα «βγει» η βαθμολογία:

Έστω ότι ένας σταθμός SV1 έχει 20 QSO με σταθμούς SV1, 3 QSO με σταθμούς SV4 και 2 QSO με σταθμούς SV9. Η βαθμολογία του θα διαμορφωθεί ως εξής:

:

• Για κάθε σταθμό SV1 θα πάρει 1 πόντο, σύνολο 20Χ1=20 πόντοι,

• για κάθε σταθμό SV4 θα πάρει 3 πόντους, σύνολο 3Χ3=9 πόντοι, και

• για κάθε σταθμό SV9 θα πάρει 10 πόντους, σύνολο 2Χ10=20 πόντοι

Συνεπώς, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι 20+9+20=49 πόντοι.. Εύκολος και «τίμιος» τρόπος υπολογισμού. Ωραία, κάναμε τα πάντα…

  1. Επικοινωνήσαμε με διαφόρους σταθμούς FM και ανταλλάξαμε Report-α.

  2. Γράψαμε το LogBook και το στείλαμε έγκαιρα.

Το ερώτημα είναι εκτός από την διασκέδαση τι άλλο κερδίσαμε;;;

ΒΡΑΒΕΙΑ!!!!!

Οι τρεις πρώτοι σταθμοί με την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία ΕΝΑΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ, ΕΝΑΣ ΣΤΑΘΜΟΣ και οι τρεις πρώτοι σταθμοί της κατηγορίας ΕΝΑΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΟΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ, θα κερδίσουν ένα:

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ!

Όλοι οι άλλοι σταθμοί, που έστειλαν έγκυρα Logbook, θα λάβουν ένα:

ΕΝΘΥΜΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ!

Τόσο τα Αναμνηστικά Βραβεία, όσο και τα Ενθύμια Συμμετοχής, θα σταλούν στο email που έχει γράψει ο διαγωνιζόμενος σταθμός στο LogBook.

Αντί επιλόγου….

Αν και το Event δεν είναι Contest, η ισχύς είναι απαραίτητη! Τόσο στα φορητά..

Ένα Event είναι μια εκδήλωση, ένα δρώμενο, όπου δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία, έξοδα και άγχος. Είναι μια ευκαιρία καλοκαιρινής, στην περίπτωση μας, διασκέδασης. Είναι μια ευχάριστη νότα μέσα στην ζέστη του καλοκαιριού, μια ευκαιρία να ξεφύγουμε λίγο από την καλοκαιρινή ρουτίνα. Είναι 24 ώρες μόνο για τον ραδιοερασιτέχνη, για το χόμπι του, για αυτήν την υπέροχη τρέλα της ζωής του.

Η επιλογή της Ομάδας Ραδιοερασιτεχνών Λαυρίου να χρησιμοποιήσει την διαμόρφωση FM, είναι εξαιρετική. ΟΛΟΙ οι ραδιοερασιτέχνες έχουν ένα πομποδέκτη FM, και επομένως όλοι μπορούν να λάβουν μέρος, από οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Όσο και στα mobile! 100 Watt για το Poseidon Event είναι ότι πρέπει για μακρινά QSO.

Ποιος ραδιοερασιτέχνης δεν έχει ένα φορητό V/U μαζί του στις διακοπές; ΟΛΟΙ!

Ποιος ραδιοερασιτέχνης δεν έχει ένα mobile V/U στο αυτοκίνητό του; Σχεδόν ΟΛΟΙ! Ποιος ραδιοερασιτέχνης δεν έχει ένα V/U στο Shack του σπιτιού του; ΟΛΟΙ:

Αυτή είναι η βάση της επιτυχίας.

Το Poseidon Event απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ τους ραδιοερασιτέχνες, γιατί ΟΛΟΙ έχουν FM διαμόρφωση στην μπάντα των 2m. Επομένως χωρίς κανένα έξοδο και με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, κάθε ραδιοερασιτέχνης, μπορεί να πάρει μέρος στο Event, από την παραλία, το camping, το αυτοκίνητο, το εξοχικό, το ξενοδοχείο το σπίτι.

Προσωπικά θέλω να συγχαρώ αυτή την υπέροχη ομάδα ραδιοερασιτεχνών, για την πραγματικά εμπνευσμένη ιδέα τους. Είναι μια ιδέα σταθμός, που αξίζει να αγκαλιαστεί από ΟΛΟΥΣ τους ραδιοερασιτέχνες και να υποστηριχθεί. Κάθε πρώτο δύσκολο βέβαια, αλλά όλα δείχνουν ευνοϊκά:

Οι πόντοι της περιοχής SV3 σε σχέση με τις άλλες Ραδιοερασιτεχνικές περιοχές.

Παράδειγμα

Από SV3 Κιάτο προς σταθμούς:

[table “27” not found /]

Πολλά 73!

de SV1NK

Μάκης Μανωλάτος

 

Επίσης ελέγξτε

Χρήση των HF (Citizen Band) συχνοτήτων στην Ελλάδα, ως δευτερεύσουσα ναυτική (marine)

Μια σύντομη παρουσίαση του VHF marine Ως γνωστό το VHF έχει επικρατήσει διεθνώς, και στην …

Translate »