Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου σας κάποιες σωστές πρακτικές.

Σε ότι αφορά την αναλογική εκπομπή, η συχνότητα είναι μια στα VHF 144.800 στα 1200 bps και μια στα UHF 432.500 στα 9600 bps. Στην πράξη όμως, όλοι μας έχουμε μαζευτεί και χρησιμοποιούμε την VHF. Αυτό σημαίνει ότι την ίδια συχνότητα την μοιραζόμαστε πάρα πολλοί συνάδελφοι, και τώρα που οι ασύρματοι με GPS έχουν φθηνύνει, σίγουρα θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε να κάνουμε κατάχρηση με πολλές και συχνές εκπομπές. Η δική μου πρακτική είναι, ένα αυτόματο πακέτο ανά 10 λεπτά πάνω σε κινούμενους σταθμούς. Αν ο σταθμός είναι σταθερός, όπως μια οικία, τότε καλό θα ήταν να εκπέμπεται 1 πακέτο ανά 1 ώρα και πάνω.

Κανονικά το εύρος (Bandwidth) του APRS όπως προβλέπεται από το Band Plan R1 είναι Narrow (12.5kHz). Έχω παρατηρήσει ότι κάποιοι συνάδελφοι επιλέγουν Wide (25kHz) και αυτή η πρακτική είναι πολύ κακή, και οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Επιλέγοντας Wide χαλάνε την διαυλοποίηση όπως προβλέπεται και στο Band Plan R1 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρεμβάλουν διπλανές συχνότητες.

2. Επειδή όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί χρησιμοποιούμε Narrow όπως προβλέπεται, πολλές φορές δεν μπορούμε να λάβουμε σωστά το πακέτο τους ώστε να το αποκωδικοποιήσουμε, κι αυτό έχει ως συνέπεια να μην τους βλέπουμε στις συσκευές μας, να μην μπορούν τα gateway να τους περάσουν στο internet και τα digipeater να τους αναμεταδώσουν.

Προτείνω οι κινητοί σταθμοί να γυρίσουν στα UHF με σκοπό την αποσυμφόρηση των VHF. Αυτό θα έχει και ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα, λόγω της γρήγορης μετάδοσης “bitrate” που είναι στα 9600bps χωράνε 8 φορές περισσότερες εκπομπές στον ίδιο χρόνο.

Σε ότι αφορά την ψηφιακή εκπομπή τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, διότι το πακέτο του APRS περνάει στην αρχή ή στο τέλος της εκπομπής μας στην συχνότητα ομιλίας μας. Η δική μου πρακτική είναι στο αυτόματο ανά 10 λεπτά (600sec) και αν κινούμαι τότε με το PTT ανά 4 λεπτά (255sec) στο τέλος της εκπομπής μου.

Όπως προανέφερα, επειδή το πακέτο του APRS το εκπέμπουμε στο τέλος της εκπομπής μας, θα πρέπει να αφήνουμε μεγαλύτερα κενά και να μην βιαζόμαστε να πάρουμε μικρόφωνο. Πιστεύω ότι ένα κενό της τάξεως των 3 δευτερολέπτων είναι μια χαρά.

Πολύ σημαντικό είναι να έχετε φροντίσει στις ρυθμίσεις του επαναλήπτη DMR να έχετε επιλέξει το ChannelFree στο μενού “TX Permit”, σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργήσετε σοβαρό πρόβλημα και το πιθανότερο είναι να διακόψετε κάποια συνομιλία.

Για να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε το APRS στον ασύρματό σας, θα πρέπει να κάνετε μια σειρά ρυθμίσεων οι οποίες είναι αρκετές αλλά και διαφορετικές ανάλογα με πιο δίκτυο θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Θα ήταν χρήσιμο για εσάς να έχετε ρίξει έστω και μια ματιά στο εγχειρίδιο (manual) της συσκευή σας.

Τα APRS πακέτα μπορείτε να τα στείλετε:

1. Αναλογικά
2. Ψηφιακά
3. Internet (Θα το δούμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο)


1. Ο αναλογικός τρόπος.

Για την περιοχή 1 βάση και του “Band Plan R1” της ARRL είναι στις αποκλειστικές συχνότητες:

1. VHF 144.800 Narrow
2. UHF 432.500 Narrow

Το πακέτο του APRS περιέχει μία σειρά συγκεκριμένων πληροφοριών, αλλά εξαρτάται από το μοντέλο του ασυρμάτου που έχετε στα χέρια σας, αν σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε όλο το εύρος των πληροφοριών ή τις ελάχιστες που χρειάζεται. Οι ρυθμίσεις σε όλους τους ασυρμάτους είναι ίδιες αλλά μπορεί να αλλάζει το λεκτικό στο μενού.

Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι από το Anytone D878uv Plus Firmware v3.01

Manual TX Intervals: Είναι ο χρόνος μεταξύ των εκπομπών σας (PTT) που θα πρέπει να περάσει ώστε να ξανά σταλεί το πακέτο APRS. (Εγώ προτείνω 255sec δηλαδή ανά 4 λεπτά)

APRS Auto TX Intervals: Είναι ο χρόνος που θα πρέπει να περάσει ώστε ο ασύρματος να στέλνει αυτόματα το πακέτο του APRS. (Εγώ προτείνω 600sec δηλαδή ανά 10 λεπτά)

Support For Roaming: Αφορά το DMR, εξηγείται πιο κάτω.

Fixed Location Beacon: Αν το αφήσετε ON τότε θα στέλνονται η προ-δηλωμένες συντεταγμένες που είναι στον πίνακα με τη μορφή ddd.ddddd.
Για να λειτουργήσει σωστά και να στέλνει την πραγματική σας θέση θα πρέπει να είναι στο OFF.

APRS TX Tone: Στέλνει επιπλέον, για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου (ms), έναν τόνο ώστε να απενεργοποιηθεί το squelch του παραλήπτη, ώστε να λάβει ολόκληρο το πακέτο του APRS που θα ακολουθήσει. Δεν βρίσκω λόγο να το ενεργοποιήσετε, διότι ούτως ή άλλως το APRS πακέτο περιέχει ένα τόνο για αυτό ακριβώς τον λόγο.

Destination Call Sing: Αφορά την δυνατότητα προώθηση του APRS πακέτου στο internet μέσω των Gateway που μπορεί να υπάρχουν ανά περιοχή. https://el.aprs.fi

Τώρα μπορεί ανάλογα με το μοντέλο του ασυρμάτου να υπάρχει κάποια διαφοροποιήση:
1. AT-D878UV: APAT81
2. AT-D578UV: APAT51
3. Default: APDR10

Your Call Sing: Βάζετε το διακριτικό σας.

Your SSID: Εδώ θα πρέπει να επιλέξετε το SSID ανάλογα με το είδος των πληροφοριών που περιέχει το πακέτο του APRS αλλά και τον τρόπο χρήσης.

Παραδείγματα:

1. Aν έχετε μόνο ένα APRS και προφανώς είναι και το βασικό σας τότε το αφήνετε -0.
2. Aν έχετε την εφαρμογή APRSDroid στο κινητό σας, τότε επιλέγετε το -5 (στο κινητό σας).
3. Αν είστε με φορητό τότε επιλέγετε -7.
4. Αν είστε με αυτοκίνητο τότε επιλέγετε -9
5. κλπ.

SSIDΠεριγραφή
-0Your primary station usually fixed and message capable
-1generic additional station, digi, mobile, wx, etc
-2generic additional station, digi, mobile, wx, etc
-3generic additional station, digi, mobile, wx, etc
-4generic additional station, digi, mobile, wx, etc
-5Other networks (Dstar, Iphones, Androids, Blackberry's etc)
-6Special activity, Satellite ops, camping or 6 meters, etc
-7walkie talkies, HT's or other human portable
-8boats, sailboats, RV's or second main mobile
-9Primary Mobile (usually message capable)
-10internet, Igates, echolink, winlink, AVRS, APRN, etc
-11balloons, aircraft, spacecraft, etc
-12APRStt, DTMF, RFID, devices, one-way trackers*, etc
-13Weather stations
-14Truckers or generally full time drivers
-15generic additional station, digi, mobile, wx, etc

Πηγή: http://www.aprs.org/aprs11/SSIDs.txt

APRS Symbol Table & APRS Map Icon: Το APRS σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε και με ποιο σύμβολο θα εμφανίζεται στο χάρτη το στίγμα σας.

Παραδείγματα:

  1. Αν θέλετε να εμφανίζεται ως αυτοκίνητο τότε βάζετε τους χαρακτήρες:
    1. APRS Symbol Table: /
    2. APRS Map Icon: >
  2. Αν θέλετε να εμφανίζεται ως μηχανάκι τότε βάζετε τους χαρακτήρες:
    1. APRS Symbol Table: /
    2. APRS Map Icon: <
  3. Αν θέλετε να εμφανίζεται ως σπίτι τότε βάζετε τους χαρακτήρες:
    1. APRS Symbol Table: /
    2. APRS Map Icon: y

Digipeater Path: WIDE2-2

Enter You Sending Text: Εδώ μπορείτε να βάλετε ένα μήνυμα που θα εμφανίζεται στους άλλους κάθε φορά που στέλνετε το πακέτο. Εγώ έχω επιλέξει να φαίνεται που κάνω ακρόαση QRV π.χ DMR Plus 202.

Transmission Frequency (MHz): 144.800 ή 432.500 Narrow FM.

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψτε σε άλλη ήπειρο τότε συμβουλευτείτε το παρακάτω link για να δείτε τις σωστές συχνότητες.
https://www.sigidwiki.com/wiki/Automatic_Packet_Reporting_System_(APRS)

Transmit Delay (ms): Μετά από πόσο χρόνο θα ξεκινήσει η εκπομπή του πακέτου APRS από την στιγμή που θα ξεκινήσει η αυτόματη εκπομπή.

Send Sub Tone: Έχει να κάνει αν ο ανταποκριτής έχει υπότονο εισόδου, το αφήνετε OFF.

CTCSS, DCS: Δεν έχει καμία σημασία εφόσον το Send Sub Tone είναι OFF.

Prewave Power: Η Ισχύς που θα γίνει η εκπομπή του σήματος πριν την αποστολή του πακέτου (δείτε: Transmit delay).

Transmit Power: Με τι ισχύ θα κάνει εκπομπή το πακέτο APRS ασχέτως της ρύθμισης ισχύος που έχει κάθε φορά το μηχάνημα την συγκεκριμένη στιγμή.

Στον συγκεκριμένο ασύρματο δεν χρειάζεται να είστε σε ένα από τα 2 κανάλια στην συχνότητα 144.800 ή 432.500. Μόνος του ο ασύρματος πηγαίνει στιγμιαία στην συχνότητα που του έχετε καταχωρήσει στο πεδίο Transmission Frequency και εκπέμπει το πακέτο του APRS.

Αφού προγραμματίσατε σωστά τον ασύρματό σας, τώρα θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το APRS. Για κάθε εταιρία και μοντέλο ο τρόπος διαφέρει, καλό θα ήταν να διαβάσετε το manual της συσκευής σας.

Το παράδειγμα που ακολουθεί αφορά τον ασύρματο Anytone D878uv plus.
Menu -> APRS -> Upload Type -> Sel A Aprs

Πλέον είστε έτοιμοι να στέλνετε το στίγμα της τοποθεσίας σας αναλογικά.

Για απενεργοποίηση του APRS επιλέγετε στο τελευταίο menu το None.

 

2.1 Ψηφιακό δίκτυο DMR Plus

Ο προγραμματισμός του APRS μέσω του DMR δικτύου είναι τελείως διαφορετικός απ΄ ότι ο αναλογικός τρόπος.

Manual TX Intervals: Είναι ο χρόνος μεταξύ των εκπομπών σας (PTT) που θα πρέπει να περάσει ώστε να ξανασταλεί το πακέτο APRS.

APRS Auto TX Intervals: Είναι ο χρόνος που θα πρέπει να περάσει ώστε ο ασύρματος να στέλνει αυτόματα το πακέτο του APRS.

Support For Roaming: Κάποια μηχανήματα, όπως το συγκεκριμένο, έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν αυτόματα επαναλήπτες DMR από μια προκαθορισμένη λίστα, ανάλογα με την ποιότητα του σήματος ή την γεωγραφική περιοχή. Όταν η επιλογή είναι ON τότε ο Πομποδέκτης θα ψάξει τον πιο κοντινό επαναλήπτη και θα στείλει το πακέτο APRS αρκεί να είναι ενημερωμένη σωστά η προκαθορισμένη λίστα (Roaming List).

Fixed Location Beacon: Αν το αφήσετε ON τότε θα στέλνονται οι προ-δηλωμένες συντεταγμένες που είναι στον πίνακα με τη μορφή ddd.ddddd. Για να λειτουργήσει σωστά και να στέλνει την πραγματική σας θέση θα πρέπει να είναι στο OFF.

Πηγαίνετε στην καρτέλα Digital και επιλέγετε:

No: 1

Report Channels: Current Channel

Report Slot: Slot 2 (ΔΕΝ επίλεγε ούτε “Slot 1” αλλά ούτε και Channel Slot)

APRS TG: Στο δίκτυο DMR Plus το Talk Group (TG) καθορίζει το εικονίδιο που θα εμφανίζεται στον χάρτη το στίγμα σας, και δυστυχώς οι επιλογές σε σχέση με το αναλογικό είναι σημαντικά λιγότερες.

Αυτά που έχω εντοπίσει μέχρι στιγμής είναι στον παρακάτω πίνακα, αν γνωρίζετε περισσότερα ενημερώστε με για να τα προσθέσω.

Call Type: Group Call ή Private Call, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.

Το επόμενο βήμα είναι να πάτε σε κάθε επαναλήπτη / κανάλι του δικτύου DMR Plus με Talk Group (TG) 202 και 9 και να κάνετε τις εξής ρυθμίσεις.

Πολύ σημαντικό είναι να έχετε φροντίσει στις ρυθμίσεις του επαναλήπτη DMR να έχετε επιλέξει το ChannelFree στο μενου “TX Permit”, σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργήσετε σοβαρό πρόβλημα.

APRS Report Type: Digital

Digital Aprs PTT Mode: Βάζοντας εδώ ON τότε ο ασύρματος κάθε φορά που αφήνετε το PTT θα στέλνει ένα πακέτο APRS. Αυτή η ρύθμιση είναι συνδεδεμένη άμεσα με την ρύθμιση που κάναμε νωρίτερα στην προηγούμενη καρτέλα (APRS) με όνομα “Manual TX Intervals”

Digital APRS Report Channel: Επιλέγετε το 1, καθώς στην προηγούμενη καρτέλα (APRS) είχαμε κάνει τη ρύθμιση στην “Γραμμή No 1”

APRS RX*: Επιλέγοντας αυτή την ρύθμιση τότε θα αποκωδικοποιείτε σε πραγματικό χρόνο τα APRS πακέτα άλλων συναδέλφων και θα βλέπετε στην οθόνη σας κάποιες πληροφορίες. Εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια: αν έχετε ενεργοποιήσει το GPS και έχει κλειδώσει σε δορυφόρους, τότε θα εμφανίζεται στην οθόνη σας η απόσταση και η γεωγραφική κατεύθυνση τους.

Ranging:
Για να εμφανίζεται η απόσταση από εσάς, θα πρέπει να είναι επιλεγμένη και αυτή η ρύθμιση.

*Δυστυχώς αν ενεργοποιήσετε το APRS RX θα χάσετε την δυνατότητα στο “Anytone” να δέχεστε SMS. 

Αφού προγραμματίσατε σωστά τον ασύρματό σας, τώρα θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το APRS. Για κάθε εταιρία και μοντέλο ο τρόπος διαφέρει, καλό θα ήταν να διαβάσετε το manual της συσκευής σας.

Το παράδειγμα που ακολουθεί αφορά τον ασύρματο Anytone D878uv plus.
Menu -> APRS -> Upload Type -> Sel D Aprs

Πλέον είστε έτοιμοι να στέλνετε την τοποθεσία σας ψηφιακά.

Για απενεργοποίηση του APRS επιλέγετε στο τελευταίο menu None.

 

2.2 DMR Sιmplex

Οι πομποδέκτες με διαμόρφωση DMR (όταν έχουν GPS) σας παρέχουν την δυνατότητα να στέλνετε και τις συντεταγμένες σας και σε simplex επικοινωνία. Οι ρυθμίσεις είναι οι εξής:

Πρώτα πάτε στην καρτέλα APRS

Πάτε στην καρτέλα Digital και επιλέγετε:

No: 2

Report Channels: Current Channel

Report Slot: Channel Slot

APRS TG: Εδώ βάλτε ότι έχετε και στην από πάνω επιλογή καθώς δεν έχει και σημασία, διότι μέσα από simplex δεν γίνεται απεικόνιση σε κάποιον χάρτη.

Το επόμενο βήμα είναι να πάτε σε ένα κανάλι και να κάνετε τις εξής ρυθμίσεις:

Επιλέγετε μια συχνότητα βάσει του Band Plan που η χρήση της είναι για ψηφιακή φωνή (digital voice).

Εγώ για το παράδειγμα επέλεξα μια προβλεπόμενη VHF:

Receive Frequency: 145.375

Transmit Frequency: 145.375

DMR Mode: Simplex

Channel Type: D-Digital

Transmit Power: High

Band Width: Θα πρέπει να το αφήσετε 12.5k, αν βάλετε το 25k τότε θα ενοχλήσετε την επικοινωνία που γίνεται στο διπλανό Time Slot.

Contact: Θα πρέπει να είναι ίδιο σε όλους τους Πομποδέκτες (π.χ. 202)

APRS Report Type: Digital

Digital Aprs PTT Mode: Βάζοντας εδώ ON τότε ο ασύρματος κάθε φορά που αφήνετε το PTT θα στέλνει ένα πακέτο APRS. Αυτή η ρύθμιση είναι συνδεδεμένη άμεσα με την ρύθμιση που κάνατε νωρίτερα στην προηγούμενη καρτέλα (APRS) με όνομα “Manual TX Intervals”

Digital APRS Report Channel: Επιλέγετε το 2, καθώς στην προηγούμενη καρτέλα (APRS) είχαμε κάνει τη ρύθμιση στην “Γραμμή No 2”

APRS RX*: Επιλέγοντας αυτή την ρύθμιση τότε θα αποκωδικοποιείτε σε πραγματικό χρόνο τα APRS πακέτα άλλων συναδέλφων και θα βλέπετε στην οθόνη σας κάποιες πληροφορίες. Εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια, αν έχετε ενεργοποιήσει το GPS και έχει κλειδώσει σε δορυφόρους, τότε θα εμφανίζεται στην οθόνη σας η απόσταση και η γεωγραφική κατεύθυνσή τους.

Ranging: Για να εμφανίζεται η απόσταση από εσάς, θα πρέπει να είναι επιλεγμένη και αυτή η ρύθμιση.

*Δυστυχώς αν ενεργοποιήσετε το APRS RX θα χάσετε την δυνατότητα στο “Anytone” να δέχεστε SMS. 

Αφού προγραμματίσατε σωστά τον ασύρματό σας, τώρα θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το APRS. Δυστυχώς για κάθε εταιρία και μοντέλο ο τρόπος διαφέρει, καλό θα ήταν να διαβάσετε το manual της συσκευής σας.

Το παράδειγμα που ακολουθεί αφορά τον ασύρματο Anytone D878uv plus.

Menu -> APRS -> Upload Type -> Sel D Aprs

Πλέον είστε έτοιμοι να στέλνετε την τοποθεσία σας ψηφιακά.

Για απενεργοποίηση του APRS επιλέγετε στο τελευταίο menu None.

 

Καλές Δοκιμές….
73 de SV1RVP

Επίσης ελέγξτε

Λειτουργία και κατασκευή ενδεικτών για RF και SWR

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας! Κάθε ραδιοερασιτέχνης και κάθε CB-er, στο μυαλό του 24 …

Translate »