Τι είναι το C.B. QSO & πως πραγματοποιείται | Ανταλλαγή QSL Card & e-QSL.

Καλημέρα σε όλους του φίλους και συναδέλφους CBers και ειδικά τους λάτρεις των επαφών εξωτερικού (QSOs-DX) με σκοπό την ανταλλαγή QSL κάρτας ή e-QSL (κάρτας επιβεβαίωσης επαφής)

Λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής μου με τις επαφές εξωτερικού (QSOs-DX) στην αγαπημένη μου μπάντα των 27Mhz (11 μέτρων) ήθελα με τον δικό μου τρόπο να κάνω μία αναφορά στο υπέροχο αυτό χόμπι που αποτελεί και την βάση για να εξελιχθεί κάποιος σε Ραδιοερασιτέχνη αν φυσικά το επιθυμεί.

Με αφορμή την πρόσφατη απελευθέρωση των Αδειών CB, νομίζω ότι αξίζει να προβάλλουμε αυτό το υπέροχο χόμπι κάνοντας το είτε από Βάση, είτε κινούμενος (Mobile) ή ως φορητός (Portable).

 

Για να ασχοληθεί λοιπόν κάποιος με τις επαφές εξωτερικού (QSODX) θα πρέπει αρχικώς να γνωρίζει καλά τα ακόλουθα:

1.Να γνωρίζει καλά τον ισχύον νόμο και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την χρήση CB.

2.Καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας

3.Καλή γνώση του κώδικα Q (Q-CODE), εν ανάγκη να γνωρίζει τις βασικές έννοιες π.χ QSL, QSY, QRT, QRV, QRX κλπ.

4.Να έχει στην κατοχή του πομποδέκτη CB All Mode (FM,AM,USB,LSB), μέγιστης νόμιμης ισχύος 4 Watt σε FM-AM και 12 Watt σε USB-LSB. Με απλά λόγια να είναι εναρμονισμένος με τον ισχύοντα νόμο και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την χρήση CB.

5.Η θέση και η απολαβή της κεραίας να είναι εναρμονισμένη με τον ισχύοντα νόμο και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την χρήση CB.

6.Η χρήση των CB σε όλα τα Modes (FM,AM, USB & LSB) είναι νόμιμη μόνο στην Normal Σαραντάδα που είναι εναρμονισμένη με τον ισχύοντα νόμο και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την χρήση CB.

Προσωπικό χαρακτηριστικό (CALL SIGN) & κάρτα επιβεβαίωσης επαφής (QSL CARD)

Κάθε χειριστής (Operator) που θέλει να ασχοληθεί με τις επαφές εξωτερικού στα CB, αρχικώς πρέπει να έχει ένα προσωπικό χαρακτηριστικό (Call sign)

Το προσωπικό χαρακτηριστικό (Call sign) είναι προσωπική επιλογή του καθενός για νόμιμη χρήση στα CB.

Είτε μπορεί να είναι προσωπικό, είτε να διατίθεται κατόπιν εγγραφής και ετήσιας συνδρομής σε κάποιο Σύλλογο CB (π.χ ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ. CB), είτε σε κάποιο Διεθνές Club ή DX Group. Υπάρχει μεγάλη επιλογή Διεθνών Club και DX Group που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο. Όλα αυτά, Σύλλογοι, Διεθνές Club και DX Group, παρέχουν ένα και μοναδικό προσωπικό χαρακτηριστικό (Call sign) στο κάθε μέλους τους, παρέχουν ταυτότητα μέλους ή και δίπλωμα (Certificate) μέλους καθώς και QSL κάρτες για την επιβεβαίωση επαφής εξωτερικού (QSO-DX).

Κάρτα επιβεβαίωσης επαφής εξωτερικού (QSL CARD)

Όπως ανάφερα προηγουμένως πολλοί Σύλλογοι, Διεθνές Club και DX Group, παρέχουν την δική τους QSL κάρτα για τα μέλη τους. Σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να ανήκει ως μέλος σε κάποιο Σύλλογο, Διεθνές Club ή DX Group μπορεί φυσικά να σχεδιάσει και να τυπώσει την προσωπική του κάρτα επιβεβαίωσης επαφής εξωτερικού (QSL CARD)

Η Διαδικασία του QSODX

Για να κάνουμε QSODX ακολουθούμε πιστά την ακόλουθη διαδικασία:

 

Βήμα 1

Πρώτη κλήση στο 27,265 USB – Διεθνές Μόνιτορ Κλήσεων για επαφή εξωτερικού (QSO-DX) ως εξής:

Παράδειγμα:

CQ CQ 11 METERS BAND

THIS IS ONE EIGHT SIERRA VICTOR ZERO ZERO ONE

ΟΝΕ ΕΙGHT SIERRA VICTOR ZERO ZERO ONE

PLEASE QSY ON TWENTY SEVEN, POINT TWO SEVEN FIVE.

ON TWENTY SEVEN, POINT TWO SEVEN FIVE.

THANK YOU

Με απλά λόγια κάνουμε την πρώτη μας κλήση στο Διεθνές Μόνιτορ Κλήσεων για επαφή εξωτερικού με το προσωπικό μας χαρακτηριστικό (Call sign) και δίνουμε αλλαγή συχνότητας (QSY) προκειμένου να πάμε σε μία καθαρή συχνότητα και να ολοκληρώσουμε την επαφή μας με άλλον συνομιλητή εφόσον βέβαια μας απαντήσει.

Προσοχή: Ως Διεθνές Μόνιτορ Κλήσεως για επαφή εξωτερικού έχει οριστεί το 27,265 USB με την σύμφωνη γνώμη όλων των Ελλήνων χειριστών (Operators) και βάσει του Band Plan των CB για χρήση QSO-DX.

 

Βήμα 2

Δεύτερη κλήση στο 27,275 USB – Συχνότητα αλλαγής που δώσαμε (QSY FREQUENCY) ως εξής:

Παράδειγμα:

CQ CQ 11 METERS BAND

THIS IS ONE EIGHT SIERRA VICTOR ZERO ZERO ONE

ΟΝΕ ΕΙGHT SIERRA VICTOR ZERO ZERO ONE

CALLING CQ 11 METERS

Mε απλά λόγια κάνουμε την δεύτερη κλήση μας στην συχνότητα αλλαγής (QSY FREQUENCY) που δώσαμε κατά την πρώτη μας κλήση στο Διεθνές Μόνιτορ Κλήσεως για επαφή εξωτερικού και αναμένουμε τώρα απάντηση από τυχόν συνομιλητή εξωτερικού που θέλει να κάνει QSO-DX μαζί μας.

Προσοχή: Πριν δώσουμε αλλαγή συχνότητας (QSY FREQUENCY) καλό είναι να έχουμε τσεκάρει προηγουμένως μήπως είναι κατειλημμένη από άλλο συνομιλητή. Στην περίπτωση αυτή δίνουμε αλλαγή συχνότητας σε μία άλλη συχνότητα (στο εύρος συχνοτήτων μεταξύ 27,275 USB έως 27,295 USB)

H διαδικασία επιβεβαίωσης επαφής εξωτερικού με χρήση ανταλλαγή κάρτας επιβεβαιώσεις εξωτερικού (QSL CARD) ή μέσω eQSL.

Όποιος επιθυμεί, ανταλλάσσει την κάρτα επιβεβαίωσης εξωτερικού (QSL CARD) προκειμένου να αποτυπώσει και να αποδείξει την επαφή αυτή που έκανε πάνω στην QSL κάρτα του. Η ανταλλαγή της QSL κάρτας γίνεται μέσω αλληλογραφίας, είτε σε ηλεκτρονική μορφή μέσω e-QSL.

Σημαντικά εργαλεία που βοηθούν στα QSODX στην μπάντα των 27Mhz (11 μέτρων)

Τελειώνοντας ήθελα να αναφέρω πως στην μπάντα των 27Μhz (11 μέτρων) υπάρχουν 2 σημαντικά εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν τον οποιοδήποτε χειριστή (Operator) να κάνει QSO-DX με ευκολία. Το ένα εργαλείο είναι το www.clusterdx.nl στο οποίο καταγράφονται σε Real time χρόνο τα λεγόμενα Spots (επαφές που γίνονται σε πραγματικό χρόνο από όλο τον κόσμο) Εκεί γίνεται κανείς μέλος μόνο αν διαθέτει προσωπικό διακριτικό κλήσης (Call sign) και e-mail. Η εγγραφή είναι δωρεάν καθώς και η χρήση αυτού του δημοφιλές Cluster.

Ένα επιπλέον σημαντικό εργαλείο είναι το www.qrz11.com το οποίο είναι ένας Online κατάλογος χειριστών (Operators) αποκλειστικά των 27Mhz (11 μέτρων) στον οποίο αν επιθυμούμε φτιάχνουμε το προφίλ μας για να μπορεί οποιοσδήποτε να βρεί στοιχεία για εμάς (πχ. Call sign, Διεύθυνση προσωπική με σκοπό την ανταλλαγή κάρτας επιβεβαίωσης επαφής (QSL CARD), e-mail, φωτογραφία μας κλπ. Εκεί γίνεται κανείς μέλος μόνο αν διαθέτει προσωπικό διακριτικό κλήσης (Call sign) και e-mail. Η εγγραφή είναι δωρεάν καθώς και η χρήση αυτού.

Για περαιτέρω διευκρινήσεις, απορίες, ερωτήσεις σχετικά με τα QSO-DX εξωτερικού στην μπάντα των 27Mhz (11 μέτρων) παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω e-mail με τον 18DA010 Jim (Δημήτρης) στο jim18da010[at]yahoo.com

 

Φιλικούς χαιρετισμούς και καλά QSO-DX,

18DA010Jim (Δημήτρης)

Επίσης ελέγξτε

Λειτουργία και κατασκευή ενδεικτών για RF και SWR

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας! Κάθε ραδιοερασιτέχνης και κάθε CB-er, στο μυαλό του 24 …

Translate »