11 Channel Field Day

 

11 CHANNEL FIELD DAY

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας.

Η άνοιξη ήρθε, το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και μαζί νέες ευκαιρίες για ραδιο-δραστηριότητες. Μια από αυτές, είναι  η εγκατάσταση υπαίθριων σταθμών C.B. και η επικοινωνία μεταξύ τους, με την χρήση απλών μέσων. Οι συρμάτινες κεραίες  και οι μπαταρίες, είναι συνήθως οι διαχρονικοί πρωταγωνιστές αυτών των δραστηριοτήτων, μαζί με πολύ διάθεση και κέφι!

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Αρχικά σε μια υπαίθρια εγκατάσταση, η τροφοδοσία, είναι το (Α)  και το (Ω). Ο απόλυτος κυρίαρχος εδώ, είναι οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Η ελληνική αγορά, δεν έχει πλέον να ζηλέψει τίποτε από τις αγορές άλλων χωρών και ο ενδιαφερόμενος, μπορεί πλέον να βρει τον τύπο και το είδος της μπαταρίας που τον ενδιαφέρει.

Για προφανείς λόγους δεν θα προτείνω κάποιο είδος ή τύπο μπαταριών, δεδομένου του ότι πλέον όλοι μας, έχουμε μια αρχική ή και βαθύτερη γνώση για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και το μόνο που θα δημιουργούσε η αναφορά μου σε αυτές, θα ήταν ένα σύνολο ενστάσεων και διαφωνιών. Έτσι, ο καθένας μόνος του,  μπορεί να διαλέξει την ή τις  μπαταρίες  που θέλει και τον τρόπο που θα τις φορτίζει πχ ηλιακά πάνελ. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσεχθούν, ώστε η λειτουργία του υπαίθριου σταθμού, να μην διαταραχθεί από την δυσμενή επίδραση της ραδιοσυχνότητας επάνω στο σύστημα τροφοδοσίας του ραδιοτηλεφώνου CB.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μια μοναδική μπαταρία 12V, καλό είναι να τοποθετήσετε ένα πυκνωτή 250 pF/1KV μεταξύ του θετικού και αρνητικού πόλου της μπαταρίας. Αυτός ο πυκνωτής θα διευκολύνει την όδευση της ραδιοσυχνότητας στο κοινό σημείο αναφοράς των συσκευών του σταθμού, που είναι ο αρνητικός πόλος της μπαταρίας. Υπερβολή θα πει κάποιος, ναι αν δεν δημιουργηθεί πρόβλημα, αν δημιουργηθεί όμως το πρόβλημα στο βουνό τι θα κάνετε; «Καλύτερα το προλαμβάνει από το θεραπεύειν», σωστά;

Ένας αποζευκτικός πυκνωτής, βοηθά στην αποφυγή του RF-ιασματος, μέσω της  τροφοδοσίας.

Αν το σύστημα της τροφοδοσίας σας αποτελείται από δύο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σε παράλληλη σύνδεση, τότε καλό είναι να τοποθετήσετε σε σειρά με τον θετικό πόλο κάθε μπαταρίας μια δίοδο, ώστε να αποφύγετε την διαρροή ρεύματος από την πιο «φορτισμένη» μπαταρία με την μεγαλύτερη τάση, προς την λιγότερο φορτισμένη μπαταρία, με την μικρότερη τάση.

Δείτε…

Δύο δίοδοι πυριτίου 30 Α, είναι αρκετές για να μην έχετε διαρροή ρεύματος μεταξύ των μπαταριών σας.

Πολλοί συνάδελφοι, αποφεύγουν την χρήση 12-καβολτων επαναφορτιζόμενων μπαταριών και προτιμούν την «εν σειρά» σύνδεση έντεκα μπαταριών 1,2 Volt, ώστε να φτάσουν την τάση των  13,2 Volt ή 12 μπαταριών, ώστε να φτάσουν στην οριακή τάση ασφαλείας των 14,4 Volt. Φυσικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν μπαταρίες διαφορετικής τάσης από αυτή των 1,2 Volt, πχ 3,7 Volt (18650) που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Σε αυτή την περίπτωση θα συνδέσουν σε σειρά 4 μπαταρίες 3,7V και μια δίοδο πυριτίου 15-20 Ampere, ώστε να μην φτάσει η τάση στα 14,8 Volt, αλλά να περιοριστεί στην ασφαλή τάση των 14,1 Volt Το μόνο σημείο που πρέπει να προσέξετε, είναι ότι  ΟΛΕΣ οι μπαταρίες, είτε είναι 1,2 Volt, είτε είναι 3,7Volt,  να δίνουν το ίδιο ρεύμα.

Οι αντιστάσεις των 100 ΚΩ, δημιουργούν ένα διαιρέτη τάσεως, που κρατά σταθερή την τάση στα άκρα όλων των μπαταριών.

Κατά την διάρκεια της φόρτισης ή της εκφόρτισης των μπαταριών, λόγω της ελαφρώς διαφορετικής εσωτερικής τους αντίστασης, η τάση στα άκρα τους είναι ελαφρά διαφορετική, με αποτέλεσμα την μείωση του προσδόκιμου της ζωής τους και κάποιες φορές, μια μικρή αστάθεια στην τάση ή στο ρεύμα που δίνουν στον πομποδέκτη, ειδικά στην διαμόρφωση SSB. Μια πολύ καλή λύση, είναι η δημιουργία ενός δικτύου αντιστάσεων bleeder, οι οποίες κρατούν σταθερή την τάση στα άκρα κάθε μπαταρίας.

Ας ήμαστε ειλικρινής, υπάρχει μια μικρή απώλεια ρεύματος επάνω τους, αλλά είναι πραγματικά αμελητέα. Στην πράξη ισχύει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ρεύμα Ib, τόσο καλύτερη σταθεροποίηση της τάσης μεταξύ των μπαταριών έχουμε. Οι ανάγκες κάθε διάταξης διαφέρουν, το ίδιο και η τιμές των αντιστάσεων. Ο γενικός κανόνας, είναι να χρησιμοποιούμε αντιστάσεις μεταξύ 100 – 470 ΚΩ, αλλά αν οι μπαταρίες σας έχουν υπολογίσιμη αποθηκευτική ικανότητα, η αντίσταση μπορεί να κατεβεί ακόμη και στα 10 ΚΩ. Εσείς αποφασίζετε…

Ένας πολύ απλός και κλασσικός τρόπος, για να κρατείται η τάση μεταξύ των μπαταριών σταθερή.

Για τους «έχοντες χρήμα για καύσιμα και κατέχοντες φορητή ηλεκτρογεννήτρια» τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από πλευράς υπαίθριας τροφοδοσίας. Την δική μου γεννήτρια, την ερωτεύτηκα παράφορα, από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε και μου έδωσε 600VA συνεχούς παροχής, στα 230 Volt . Τυπικά είναι  850 VA, σε λειτουργία κορυφής και για μικρό χρονικό διάστημα δίνει 720 VA και 600 VA σε συνεχή και χωρίς χρονικό όριο  λειτουργία, είναι η συντροφιά μου σε όλα τα field day ή τις υπαίθριες δραστηριότητές μου.

Πρακτικά υπάρχουν δύο ειδών ηλεκτρογεννήτριες, αυτές που δίνουν σταθερή τάση 230Volt AC και σταθερό – καθαρό ημίτονο και αυτές που έχουν τσακωθεί με την σταθερότητα και την καθαρότητα.  Είναι άστατες, με την τάση να «παίζει από 190 – 240 Volt και ένα ημίτονο, που τρίζουν τα κόκαλα του  πατέρα της τριγωνομετρίας   Ίππαρχου του Ροδίου  (190 π.Χ. – 120 π.Χ.).

Αν η γεννήτριά σας είναι σταθεροποιημένη, βάλτε άφοβα οποιοδήποτε τροφοδοτικό, γραμμικό ή switching στην έξοδο των 230 Volt, διαφορετικά, όπως στην δική μου περίπτωση, αγοράστε ένα εξωτερικό σταθεροποιητή τάσεως. Είναι…. Όνειρο! Κάνει εξαιρετική δουλειά. Αν δεν έχετε την δυνατότητα να αγοράσετε σταθεροποιητή τάσεως, χρησιμοποιείστε γραμμικά τροφοδοτικά για να τροφοδοτήσετε  τους πομποδέκτες σας ή όποιες συσκευές χρησιμοποιείται στις υπαίθριες δραστηριότητές σας. αντέχουν πολύ περισσότερο από τα switching.

Έρωτας είναι η αιτία. Αυτονομία για 6 ώρες και.. κάτι! με συνεχόμενο φορτίο 600VA, είναι η συντροφιά μου σε όλα τα  Field Day.

Η πράξη έχει δείξει, ότι τα switching τροφοδοτικά μετά από κάποιο διάστημα παρουσιάζουν βλάβες, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ένα ρεύμα με ασταθή συχνότητα, όχι ιδιαίτερα καθαρό ημίτονο και μια τάση εισόδου που ανεβοκατεβαίνει, ανάλογα με το ρεύμα που τραβά το ή τα φορτία που είναι συνδεδεμένα στην γεννήτρια. Στα μεγάλα και απότομα φορτία, η τάση της γεννήτριας κάνει… «βουτιά», ενώ με μικρά φορτία, η τάση μπορεί να φτάσει τα 240 Volt. Μη σταθεροποιημένη ηλεκτρογεννήτρια και switching τροφοδοτικά, δεν πάνε μαζί. Η απόφαση δική σας….

Σταθεροποιητής τάσεως, η καλύτερη λύση.

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε σταθεροποιημένη γεννήτρια, η υπαίθρια τροφοδοσία του σταθμού σας θα είναι κάπως έτσι…

Υπαίθρια διάταξη τροφοδοσίας από σταθεροποιημένη ηλεκτρογεννήτρια

Αν η ηλεκτρογεννήτρια σας δεν είναι σταθεροποιημένη και δεν υπάρχει η δυνατότητα της αγοράς ενός εξωτερικού  σταθεροποιητή, η υπαίθρια τροφοδοσία του σταθμού σας θα πρέπει να βασίζεται σε ένα γραμμικό τροφοδοτικό, δηλαδή σε ένα τροφοδοτικό που χρησιμοποιεί μετασχηματιστή τροφοδοσίας με πρωτεύων τύλιγμα 220 – 230 Volt AC και δευτερεύων τύλιγμα χαμηλής τάσης και υψηλού ρεύματος. Πχ 18 Volt  AC /30A.

Οι μετασχηματιστές τροφοδοσίας  στο πρωτεύων τύλιγμά τους έχουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό σπειρών, τυλιγμένο γύρω από τον σιδηροπυρίνα του μετασχηματιστή. Έτσι παρουσιάζουν μια  μεγάλη αυτεπαγωγή, που τους επιτρέπει να λειτουργήσουν με σχετική ασφάλεια, «λειαίνοντας» τις κορυφές του ημιτόνου και επιτρέποντας στο δευτερεύων τύλιγμα να τροφοδοτήσει την γέφυρα ή τις διόδους ανορθώσεως, με  ένα χαμηλής τάσης ρεύμα που έχει μια  σχετικά αποδεκτή παραμόρφωση του ημιτόνου.

Καταλαβαίνεται βέβαια ότι αυτό που γράφω είναι διάτρητο από παντού και ότι απλά αποτελεί το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει, όλοι όσοι έχουν πολύχρονη ενασχόληση με τους υπαίθριους σταθμούς, μεταξύ αυτών και εγώ. Όμως, τα γεγονότα είναι γεγονότα. Τα  τροφοδοτικά switching παρουσιάζουν πολύ περισσότερα προβλήματα, σε σχέση με τα γραμμικά τροφοδοτικά, όταν λειτουργούν με ασταθεροποίητες ηλεκτρογεννήτριες. Το τι θα κάνετε, είναι προσωπική σας

Υπαίθρια διάταξη τροφοδοσίας από ασταθεροποίητη  ηλεκτρογεννήτρια.

Συνδέουμε την έξοδο των 220-230 Volt AC στην είσοδο του σταθεροποιητή τάσεως. Στην έξοδό του, συνδέουμε πάντα ένα πολύμπριζο ασφαλείας.

Σε αυτό το πολύπριζο ασφαλείας, «κουμπώνουμε» τα κάθε είδους τροφοδοτικά που έχουμε στην διάθεση μας. Τέλος από αυτά τα τροφοδοτικά, «δίνουμε ρεύμα» στους πομποδέκτες και τις άλλες συσκευές του υπαίθριου σταθμού μας.

Προσοχή ! χρησιμοποιείτε πάντοτε πολύπριζα ασφαλείας στις υπαίθριες διατάξεις τροφοδοσίας, είναι ακριβά μεν, προστατεύουν όμως αποτελεσματικά τις συσκευές που τροφοδοτούν και  έτσι πιστέψτε με.. το ακριβό είναι φτηνό που λέει η λαϊκή σοφία

Υπαίθρια διάταξη τροφοδοσίας με ασταθεροποίητη ηλεκτρογεννήτρια και σταθεροποιητή τάσης.

Απόσπασμα από το εγχειρίδιο χρήσης της  ηλεκτρογεννήτριας.

Σε ελάχιστους υπαίθριους σταθμούς, έχω δει οι συσκευές τους να είναι γειωμένες. Πολλοί συνάδελφοι την γείωση γενικά την θεωρούν πολυτέλεια και μάλλον πολύ φασαρία για το τίποτα  Ειδικά δε για τους υπαίθριους σταθμούς, έχουν την εντύπωση ότι είναι απολύτως ασφαλείς, επειδή δεν συνδέονται με το ρεύμα πόλεως.

Ολέθριο λάθος!

Όλα είναι περιττά, μέχρι να μας «χτυπήσει» το ρεύμα… της γεννήτριας, μετά λέμε ω.. τι πάθαμε!!!  Γειώστε την γεννήτρια σας, από την ειδική βίδα γείωσης που έχει, στην γη και στο ίδιο σημείο, γειώστε με ξεχωριστά καλώδια, κάθε συσκευή του σταθμού σας. Κάποιες φορές, έχει παρατηρηθεί, ότι η γείωση που βάζουμε δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα να «βάζει» θόρυβο στον ή στους πομποδέκτες. Η λύση είναι να βρείτε τι φταίει και να το διορθώσετε, πάντως αποφύγετε να δουλέψετε με αγείωτο σταθμό.

Κεραίες

Ε… ίσως το φιλέτο των επικοινωνιών. Η επιτυχία των  Field Day επικοινωνιών CB  βασίζεται στους εξής παράγοντες:

20% στις δυνατότητες που έχει ο πομποδέκτης

40% στις δυνατότητες της κεραίας

20% στο ύψος που είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί και..

20% στην διάδοση, τροποσφαιρική και Ιονοσφαιρική.

Να, ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν ενστάσεις για τα ποσοστά που γράφω, μια και δεν υπάρχον ακριβή και ελεγμένα στοιχεία, από τα οποία να προκύπτουν αυτά τα ποσοστά,  ίσως και εγώ ο ίδιος να έχω τις ενστάσεις μου, αλλά η ουσία είναι μία. Αν η κεραία δεν εκπέμπει σωστά, αν η κεραία δεν «ακούει» σωστά, επικοινωνία δεν γίνεται. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι!

Σε ένα Field Day, θέλουμε μια κεραία που να έχει την μεγαλύτερη απολαβή, με τα λιγότερα στάσιμα και το ελάχιστο δυνατόν βάρος – όγκο. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;  Για να δούμε..

Κεραίες αυτοκινήτου.

Οι περισσότεροι CB-ers, παίρνουν μέρος σε ένα Field Day, χρησιμοποιώντας τον σταθμό του αυτοκινήτου τους όπως είναι στην καθημερινότητα, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσθήκη ή μετατροπή. Τι πρέπει να γνωρίζει λοιπόν ο CB-er;

Αρχικά την σχέση που έχει το μήκος του μαστίγιου, σε σχέση με την εκπεμπόμενη ισχύ. Χωρίς ιδιαίτερες θεωρίες κάθε CB-er θα πρέπει να ξέρει τα εξής:

  1. Η μεγαλύτερη μήκους κεραία mobile που μπορεί να χρησιμοποιηθεί , είναι η λεγόμενη «Full Size Mobile» και έχει μήκος πολύ κοντά στα 2.75m.
  2. Η κεραία αυτή, έχει απολαβή 0dBd, όταν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, του οποίου το μήκος μιας τουλάχιστον διάστασης από την κεραία, είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 2.75m. Οπότε στην πραγματικότητα, είναι σαν να έχουμε βγάλει στον δρόμο, μια κινούμενη!!! κεραία Ground Plane λ/4.
  3. Η πυκνότητα της ακτινοβολουμένης ισχύος από την κεραία, εξαρτάται κυρίως από το μήκος του μαστίγιου της κεραίας, Μια κεραία full size , ακτινοβολεί ισχύ, ίση με την ισχύ που την τροφοδοτεί πχ 4 Watt AM/FM και 12 Watt SSB. Όσο μικραίνει το φυσικό μήκος της κεραίας και αντικαθίσταται με ένα πηνίο φορτίσεως,  συνήθως στην βάση ή την μέση του μαστίγιου, τόσο ελαττώνεται η ακτινοβολουμένη ισχύς. Αν η κεραία γίνει πολύ μικρή, τότε πρακτικά λειτουργεί σαν ένα «τεχνητό φορτίο», ακτινοβολώντας ελάχιστη ισχύ και καταναλώνοντας την υπόλοιπη επάνω στο πηνίο της. Στην επόμενη εικόνα, βλέπουμε την ακτινοβολουμένη ισχύ, σε σχέση με το μήκος του μαστιγίου της κεραίας. Προφανώς δεν κάνουμε πανεπιστημιακή ερμηνεία του φαινομένου, απλά αναφέρουμε τι έχει δείξει η πράξη και το… πεδιόμετρο!
  4. Ένα άλλο φαινόμενο, γνωστό στους CB-ers από την δεκαετία του ΄50, είναι ο τρόπος που «οδηγεί» τα ραδιοκύματα η κεραία του αυτοκινήτου στον χώρο. Όσο μικραίνει το μήκος του μαστιγίου της κεραίας, τόσο πιο έντονα η διάδοση των 27 ΜΗΖ, θυμίζει διάδοση V/UHF! Οι μικρού μήκους κεραίες, επιτρέπουν επικοινωνία «οπτικής επαφής», σχεδόν αποκλειστικά. Το ραδιοκύμα των 27 ΜΗΖ, δείχνει πλήρη αδυναμία διάδοσης μέσα στον αστικό ιστό ή σε περιοχές με έντονο ανάγλυφο. Αντίθετα, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται θεαματικά, όταν οι σταθμοί βρίσκονται σε πλήρη ή ικανοποιητική οπτική επαφή.
  5. Η θέση που θα τοποθετηθεί η κεραία στο αμάξωμα, είναι καθοριστική για το διάγραμμα της ακτινοβολίας της. Η καλύτερη θέση είναι στην μέση του «ουρανού» του αυτοκινήτου, θέση που πρακτικά δεν μπορεί να τοποθετηθεί μια full size λ/4. Αντίθετα η συγκεκριμένη θέση, χρησιμοποιείται πολύ συχνά από κεραίες με μήκος γύρω στο 1.5μιση μέτρο.  Δείτε την γραφική αποτύπωση του οριζόντιου διαγράμματος εκπομπής – λήψης μιας κεραίας CB, σε σχέση με την θέση της στο αμάξωμα….
  6. Με την κεραία στην μέση του «ουρανού», η ακτινοβολία είναι σχεδόν ομοιόμορφα κυκλική. Στο port baggage, η ακτινοβολία «τραβάει» περισσότερο προς τα εμπρός, ενώ αν τοποθετηθεί σε κάποια από τις γωνίες του αμαξώματος, η ακτινοβολία «τραβάει» προς την διαγωνίως αντίθετη κατεύθυνση. Με οδηγό την παραπάνω εικόνα, γνωρίζεται πλέον προς τα πού εκπέμπει  – ακούει καλύτερα ο σταθμός του αυτοκινήτου σας.
  7.  Μπορούμε να αυξήσουμε ικανοποιητικά την ακτινοβολία μίας κεραίας mobile CB, αν προσθέσουμε στην βάση της, ένα προσάρτημα,  με ένα αριθμό μικρού μήκους radial, Τα radial αυτά, βοηθούν στην δημιουργία ενός πυκνότερου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου γύρω από την ίδια κεραία, σε σχέση με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργεί χωρίς το radial kit. Η επιτυχία της τοποθέτησης, εξαρτάται από τον αριθμό των radial, το μήκος τους, το μήκος του ίδιου του μαστίγιου της κεραίας, και από το πόσο καλή επαφή κάνει το radial kit, με την συνολική γείωση του αυτοκινήτου.

    CB radio mobile radial kit

    CB radio mobile radial kitΕίναι γεγονός, ότι το «χοντρό παιχνίδι» σε μια υπαίθρια δραστηριότητα – field day- γίνεται από τις κεραίες βάσεως, των οποίων οι δυνατότητες, είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες των κεραιών mobile. Οι κεραίες αυτές είναι είτε εργοστασιακές που εύκολα συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται, είτε ιδιοκατασκευές, που διακρίνονται για την ευκολία της μεταφοράς και της τοποθέτησης τους, λόγω του μικρού βάρους και όρκου που έχουν.Τι περιμένουμε από μια υπαίθρια κεραία βάσεως;

    1. Μια απολαβή, μεγαλύτερη από την απολαβή μιας κεραίας φορητού ή mobile
    2. Ένα καλύτερο διάγραμμα ακτινοβολίας
    3. Ένα μακρύτερο ραδιοηλεκτρικό ορίζοντα.

     

    Στην πράξη κάποιες φορές, προτιμούμε μια κεραία βάσεως με χαρακτηριστικά παρόμοια με μιας κεραίας mobile, λόγω της ακαμψίας που παρουσιάζει και έτσι δεν δημιουργεί διαλείψεις τόσο στο σήμα που εκπέμπει , όσο και στο σήμα που λαμβάνει.

    Για να δούμε κάποιες κεραίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιθούν στις  υπαίθριες δραστηριότητες  της Citizens Band 27 MHZ

    THUNDER 27 ή STORM 27 ή όπως αλλιώς την βρείτε στα μαγαζιά!

    Είναι μια από τις πιο παλαιές κεραίες, με πάνω από 30 χρόνια στην παραγωγή, με διάφορες εμπορικές ονομασίες. Με μήκος λιγότερο από ένα μέτρο, χρησιμοποιείτε σαν κεραία βάσεως σε σπίτια  σε τροχόσπιτα, camping αλλά και σε πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων.

    Όλοι την «βρίζουν» λέγοντας ότι είναι ένα τεχνητό φορτίο και δεν εκπέμπει τίποτε, αλλά 30 χρόνια στην παραγωγή το ότι δεν έχει  αντικατσταθεί, κάττ λέει! Το ότι χιλιάδες CB-ers την χρησιμοποιούν ακόμη μετά από τόσα χρόνια, κάτι λέει. Το ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων C.B. την έχει εγκαταστήσει στο αυτοκίνητο του κέντρου επιχειρήσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού», κάτι λέει. Το ότι την έχουμε εγκαταστήσει στο σύστημα προσκόπων της Ηλιούπολης με στάσιμα 1:1 και επικοινωνεί  με όλο το Λεκανοπέδιο, κάτι λέει. Το ότι και εγώ ο ίδιος την παίρνω πάντοτε στις διακοπές μαζί μου χρόνια και χρόνια…  και την χρησιμοποιώ σαν κεραία βάσεως, κάτι λέει.

    Όχι δεν κάνω διαφήμιση. Ούτε καν, αλλά αγανακτώ, όταν κάποιοι την αποκλείουν από τις υπαίθριες ή άλλες δραστηριότητες – χρήσεις, χωρίς καν να την έχουν δουλέψει αρκετά, ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία, ή όταν την συγκρίνουν με κεραίες διαφορετικής κλάσεως και σκοπού, όπως η TORNADO  27 5/8. Ε.. ήμαρτον, ή μία έχει μήκος 98cm και η άλλη 7.8m. Η ημέρα με την νύχτα.

    Είναι μια κοντή κεραία και όπως όλες η μικρού μήκους κεραίες, δίνει επικοινωνία «οπτικής επαφής» .ΤΕΛΟΣ. Πας ψηλά, την τοποθετείς σε ένα ιστό και όπου «βλέπει» μιλάει. Τέλος. Πας σε ένα Field Day, θα ανεβείς σε ένα βουνό, την βάζεις και σε ένα συνήθως πλαστικό ιστό και την δουλεύεις. Θα μιλήσεις όπου βλέπεις και όπου βλέπει σαν τις V/UHF. Αν σε ικανοποιεί αυτό, την χρησιμοποιείς, αν όχι, επιλέγεις κάποια άλλη.

    Η συγκεκριμένη κεραία, σου προφέρει ακαμψία, άρα σήμα χωρίς διαλείψεις,   μικρό μήκος και βάρος, άρα εύκολη μεταφορά, ικανοποιητική ακτινοβολία, λογική εμβέλεια και  στάσιμα που ρυθμίζονται από το μήκος της καθόδου, έως το 1:1.

    Τα είπα και ζητώ συγνώμη για το επιθετικό μου ύφος.

Η συγκεκριμένη κεραία, επιδέχεται κάποιες «βελτιώσεις» όπως:

  1. Η τοποθέτηση αλουμινόχαρτου γύρω από τον πλαστικό σωλήνα που θα χρησιμοποιηθεί για την ανύψωση της, την μετατρέπει σε ένα κατακόρυφο δίπολο λ/2, αυξάνοντας θεαματικά την εμβέλεια της. Το επιθυμητό μήκος είναι γύρω στα 2.75m, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, βάλτε όσο μπορείτε.. και βλέπουμε!!!
  2. Αντί για αλουμινόχαρτο, μπορείτε να βάλετε ένα κομμάτι πολύκλωνο καλώδιο 2.5mm κατακόρυφα, στερεωμένο στον πλαστικό ιστό. Η κεραία θα  λειτουργήσει τώρα,  σαν κατακόρυφο δίπολο. Αν ο σωλήνας ανύψωσης είναι μεταλλικός, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε, αρκεί η κεραία και ο σωλήνας να έχουν καλή γαλβανική επαφή. Ένα πολύμετρο στην θέση Buzzer θα μας διαφωτίσει.

3. Μπορείτε να τοποθετήσετε τέσσερα radial σταυρωτά, μήκους 2.70 ~ 2.75m και να την μετατρέψετε σε Ground Plane !

Κεραία THUNDER 27 ME RADIAL..

Στα field day, αυτή η δουλειά γίνεται. Δοκιμές, επί δοκιμών και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Με την «βιβιοφαγεία» κανένας δεν απέκτησε εμπειρία. Μόνο κάποιες βασικές γνώσεις για να αρχίσει την πρακτική έρευνα, τις δοκιμές δηλαδή. Από τις δοκιμές και τους πειραματισμούς, αποκτάται η γνώση και «βγαίνει αποτέλεσμα»! Διάβασμα χωρίς κόφτη, κολλητήρι, δράπανο, τρυπάνι, μονωτήρες και «γαλλικά @#$%&*» όπου και όταν χρειάζεται για να ηρεμίσουμε, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Η ΣΕΙΡΑ SHARMAN Storm 100/200/500

Είναι μια εντυπωσιακή σειρά κεραιών Fiber Glass, πολύ αγαπητές στους CBers που θέλουν ελαφρές κεραίες «οπτικής επαφής», με εύκολη μεταφορά – εγκατάσταση και τεχνολογίας  VHF, όπως συνηθίζεται να λέγετε για τις κεραίες που έχουν το «κούμπωμα» που βλέπετε στην επόμενη εικόνα…

Σας θυμίζει έντονα την συναρμολόγηση μιας V/U; Ναι.. έτσι είναι!

Οι κεραίες αυτές, είναι το «κάτι» περισσότερο από κοινή κεραία THUNDER 27 ή STORM 27, μήκους 98cm, χωρίς radial και ιδιαίτερες επιδόσεις. Στις επόμενες γραμμές, μπορείτε να δείτε τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτής της σειράς των κεραιών, όπου πρακτικά είναι πανομοιότυπες!

Μικρά μαστίγια, ελαφρές κεραίες και καλύτερες αποδώσεις από τις κεραίες των 98cm χωρίς radial..

Έχω πάθει sock! Ίδια η Χ-510, τέτοια άλματα πια η τεχνολογία των κεραιών CB;

Συμπερασματικά, οι κεραίες αυτού του είδους, που είναι κατασκευασμένες από Filer Glass, έχουν Radial και μαστίγιο λογικού μήκους και ελάχιστο βάρος, είναι κατάλληλες για Field Day, όπου ο κύριος προσανατολισμός των συμμετεχόντων είναι η εγκατάσταση ενός σταθμού CB, ικανού να λειτουργήσει σε συνθήκες εκτάκτων αναγκών, για την παροχής τηλεπικοινωνιακής υποστήριξης σε ΤΟΠΙΚΟ επίπεδο. Άλλο πράγμα ανεβαίνω στο Ποικίλο Όρος και επικοινωνώ με σταθμούς της Αθήνας και  άλλο προσπαθώ να επικοινωνήσω με το Σούνιο.

Η Storm 500  έτοιμη και ακουμπισμένη στο.. γρασίδι. Αν βρείτε καμιά διαφορά από την V/U Diamond V2000 να μου το πείτε!!!

Η SIRIO SIGNAL KEEPER

Η Sirio signal Keeper  είναι μια κεραία αλουμινίου, μεγαλύτερη από την Sharman storm 500 κατά περίπου 20 εκατοστά, αλλά είναι ελαφριά και εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα Field Day. Η απολαβή της είναι περίπου 2.15dBi κατά δήλωση του κατασκευαστή της και η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, έχοντας μια επιφύλαξη για το πολύ μικρό μήκος των Radial. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια αξιοπρεπής ελαφριά κεραία, που σίγουρα μπορεί να μεταφερθεί και να  συναρμολογηθεί, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Με το χέρι στην καρδιά θα έλεγα ότι είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή, για συνθήκες υπαίθριας δραστηριότητας.

Εκλεκτοί μου συνάδελφοι, σας θυμίζω ότι οι επικοινωνίες στην Citizens Band 27 MHZ, είναι τοπικού επιπέδου και η προσδοκώμενη εμβέλεια, είναι από 7 – 20 Km. Οτιδήποτε περισσότερο, θεωρείτε «’Αθλος» , δεδομένων των συνθηκών της μπάντας, όπως ασταθείς θόρυβος στο κανάλι, η ένταση του οποίου μεταβάλλεται ανάλογα με την δραστηριότητα της ιονόσφαιρας, τους βιομηχανικούς ή άλλους τεχνολογικής προέλευσης θορύβους και τις παρεμβολές ντόπιων και ξένων σταθμών. Η γενική εικόνα θορύβου στα κανάλια είναι γύρω στις 5 μονάδες και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τις 9 μονάδες ή και περισσότερο. 

Ελαφή αλουμίνιο, compact διαστάσεις, εύκολη μεταφορά και συναρμολόγηση.  Μια πολύ καλή επιλογή!

Η SIGNAL KEEPER έχει χρησιμοποιηθεί από αρκετούς CBers στην Ελλάδα κάτω από διαφορετικές συνθήκες: εδαφολογικές ισχύος, υψομετρικές και θορύβου. Σίγουρα σε συνθήκες όχι απόλυτης οπτικής επαφής, καλύπτει άνετα τα 7 προσδοκώμενα χιλιόμετρα. Σε συνθήκες οπτικής επαφής, η εμβέλια της είναι κοντά στα 10- 15 Km  ή και περισσότερο, οπότε ναι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα Filed Day.

Balcony antenna

Μια πολύ ελαφριά κεραία, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί  και σε Field Day, είναι η κεραία μπαλκονιού. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μαστίγιο, με ένα μικρό επαγωγικό radial, που κατασκευάζεται από πολλές εταιρίες εδώ και χρόνια, δεδομένου του ότι πάρα πολλοί CBers δεν έχουν την δυνατότητα να τοποθετήσουν εξωτερική κεραία στην ταράτσα τους.

Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε μια τέτοια κεραία και ακολουθούν τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, με μια προσωπική επιφύλαξη στην αναφερόμενη απολαβή. Τα 2.5dBi, είναι μια μάλλον πολύ αισιόδοξη απολαβή, όμως το λογικό μήκος του μαστιγίου 1.33cm και του Radial 1.28cm, σε συνδυασμό με τα 950 γραμμάρια που ζυγίζει, είναι μια εξαιρετική κεραία για να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί σε μια υπαίθρια δραστηριότητα.

Κεραίες μπαλκονιού. Μια έξυπνη λύση ανάγκης!

Frequencies 26 -27 Mhz

Antenna material Glass fiber, copper, Nylon

Length 1.33 meters

Gain 2.5dB

Bandwidth 800khz

Stationary SWR 1,2

Radiant length 1.28 meters

Impedance 50 ohms

360 degree radiation

vertical polarization

Power 100 watts

1/4 wave type

Wind resistance 44N 140 km/h

Weight 950gr

Μια παρεμφερείς πρόταση για κεραία μπαλκονιού, είναι η επόμενη….

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση κεραίας μπαλκονιού.

Η κεραία αυτή, έχει μεγαλύτερο μήκος μαστιγίου 1.5m  σε σχέση με την προηγούμενη που είναι 1.33m, αλλά πολύ μικρότερο radial, 70cm σε σχέση με το μήκους 1.28m της προηγούμενης.

Κεραία μπαλκονιού, με συρμάτινα radial λ/2.

Αυτή την κεραία την έχω τοποθετήσει σαν κεραία βάσεως στη ταράτσα του  εξοχικό μου στην Κεφαλονιά, αλλά έχω βγάλει το radial των 70 cm και το έχω αντικαταστήσει με τέσσερα   radial μήκους 2.72m. Πραγματικά λειτουργεί απρόσμενα καλά και έχει καλύψει άνετα την περιοχή που δραστηριοποιούμε στις διακοπές μου στο νησί. Επίσης έχω κάνει DX!!! με όλη την Κεντρική Ευρώπη. Την έχω χρησιμοποιήσει επίσης σαν κεραία βάσεως υπαίθριας δραστηριότητας και έχει καλύψει άνετα αποστάσεις γύρω στα 10 Km, με ψηλό θόρυβο καναλιού 8-9 μονάδες. Αυτά ξέρω για την συγκεκριμένη κεραία και… αμαρτία δεν έχω!! Hi..Hi..

Ιδιοκατασκευασμένες κεραίες κατάλληλες για CB Filed Day.

Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις παραπάνω σελίδες, έδωσα μεγάλο βάρος στην χρήση εργοστασιακών κεραιών CB σε ένα Filed Day, ο λόγος είναι ότι ο CBer τυπικά δεν διαθέτει τεχνικές γνώσεις. Οι CBers είναι χειριστές ραδιοτηλεφώνων CB και επομένως ως χειριστές, γνωρίζουν να χειρίζονται τα ραδιοτηλεφωνα και τα παρελκόμενα τους, αλλά όχι και να κατασκευάζουν ραδιοτηλέφωνα, κεραίες κλπ παρελκόμενα.

Επομένως η πρώτη αναζήτηση για κεραία κάθε CBer, είναι στα  ειδικά καταστήματα πώλησης ερασιτεχνικών ειδών HAM & CB., δεύτερη στα e-shops του διαδικτύου και τελευταία, αλλά ίσως η πιο ενδιαφέρουσα, η αναζήτηση κάποιου ή κάποιων καλών και δοκιμασμένων σχεδίων, για την κατασκευή κεραιών CB, από τους ίδιους τους  CBers.

Δίπολο λ/2.

Heinrich Rudolf Hertz. Ο πατέρας του διπόλου!

Η πιο διαδεδομένη κεραία σε όλο τον κόσμο. Η κεραία που δεν έπαψε να χρησιμοποιείται από την πρώτη στιγμή που «γεννήθηκε» και από την οποία «γεννήθηκαν» ένα σωρό άλλες κεραίες. Και για τους «ασεβείς», που δεν εκτιμούν το δίπολο, ας ρίξουν μια ματιά στις επόμενες γραμμές και ελπίζω να καταβάλουν γιατί θα πρέπει να αλλάξουν στάση απέναντι του.  https://en.wikipedia.org/wiki/Dipole_antenna

Εργοστασιακό δίπολο CB λ/2. Μια κεραία απόλυτα αποδεκτή από τους CBers διεθνώς.

Στις επικοινωνίες των CBers, το δίπολο έχει παρουσία τόσο με την μορφή εργοστασιακού προϊόντος, όσο και με την μορφή ιδιοκατασκευών. Η τιμή των εργοστασιακών κεραιών είναι προσιτή, γύρω στα 75 Ευρώ, ενώ το κόστος κατασκευής των ιδιοκατασκευών με σημερινές τιμές είναι γύρω στα 20 Ευρώ και καλύπτει τους δύο μονωτήρες, το κεντρικό <Τ> και 6 μέτρα καλώδιο. Με ιδιοκατασκευασμένους μονωτήτες και <Τ> το κόστος είναι κάτω από 5 Ευρώ.

Το δίπολο έτοιμο, με υλικά που θα προμηθευτείτε από τα ειδικά καταστήματα.

Ας δούμε κάποιες προτάσεις ιδιοκατασκευών Field Day κεραιών, για τους 27 ΜΗΖ…..

Το δίπολο του 56FL114 Pete

http://fldx.org/site/dipole.php

Είναι μια πρωτοποριακή πρόταση,  αφού προτείνει να βασίσουμε την κατασκευή του διπόλου σε ιδιοκατασκευασμένους μονωτήρες και <Τ> από plexiglass πάχους 4-5mm.

Όλοι οι πιθανοί τρόποι τοποθέτησης του διπόλου.

Ο Pete προτείνει την κατασκευή του διπόλου με μήκος 5.22m και στην συνέχεια με κόψιμο του περιττού μήκους, θα στάσιμα θα έρθουν το SWR 1:1.

Plexiglass, το υλικό κατασκευής των μονωτήρων του διπόλου

Το τελείωμα των σκελών του διπόλου

Το <Τ> σύνδεσης των σκελών με την κάθοδο

Η στεγανοποίηση, είναι απαραίτητη, Filed Day, γίνονται όλο τον χρόνο!

Η καλύτερη επιλογή είναι η τοποθέτηση του διπόλου σε κάθετη θέση – κάθετο δίπολο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, για οποιονδήποτε λόγω, τότε μπορείτε να επιλέξετε το ανεστραμμένο Vee,, το Sloper και τελευταία επιλογή την οριζόντια τοποθέτηση, αφού πλέον η κεραία αποκτά μια καθαρά οριζόντια πόλωση και γίνεται από πανκατευθυντική ημικατευθυνόμενη.

Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να τοποθετήσετε την κεραία σας όσο το δυνατόν ψηλότερα και σε χώρο «πανταχόθεν» ελεύθερο. Προσέξτε στην περίπτωση του κάθετου διπόλου και του Sloper, μην κάνετε το κλασσικό λάθος και βάλετε το στοιχείο που συνδέεται με το μπλεντάζ – γείωση επάνω και το στοιχείο που συνδέεται στην ψύχα, κάτω. Πιστέψε με, δεν θα έχει η κεραία σας την καλύτερη συμπεριφορά

Vee Dipole –δίπολο ανεστραμμένο Vee

Sloper Dipole –  Κεκλιμένο δίπολο.

Οριζόντιο δίπολο. Η έσχατη λύση!

Στον φιλόξενο και ζεστό χώρο της Citizens Band 27 MHZ, υπάρχουν CBers  που αγαπούν την χρήση του… ψαροκάλαμου!!!! σαν βάση στήριξης των υπαίθριων κεραιών τους. Πολλοί από αυτούς, προερχόμενοι από τον συγγενικό χώρο των ραδιοερασιτεχνών, κατασκευάζουν στα ψαροκάλαμα κεραίες κατάλληλες για ραδιοερασιτεχνική χρήση, αλλά ακατάλληλες για τις επικοινωνίες της μπάντας πολιτών.

Σκοπός των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών, είναι να «στείλουν» την μέγιστη δυνατή ακτινοβολία στην ιονόσφαιρα, ενώ ο σκοπός των κεραιών CB, είναι να στείλουν την μέγιστη δυνατή ακτινοβολία παράλληλα με το έδαφος. Οι ραδιοερασιτέχνες επικοινωνούν κατά κανόνα με σταθμούς DX – μακρινούς και οι CBers με Local – τοπικούς σταθμούς..

Η κεραία CB του παραδείγματος, δίνει εμβέλεια 25 Km περίπου.

Το γεγονός ότι μια ραδιοερασιτεχνική κεραία εκπέμπει και ακούει στην Citizens Band 27 MHZ, δεν σημαίνει ότι είναι η καλύτερη επιλογή, αφού ένα σχετικά μικρό μέρος του σήματος που εκπέμπει κινείται παράλληλα στο έδαφος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος κινείται ψιλά προς την ιονόσφαιρα. Αντίστροφα, το γεγονός ότι μια κεραία CB εκτός από τις τοπικές επικοινωνίες, χρησιμοποιείται  και για επικοινωνίες DX- μακρινές επικοινωνίες όταν υπάρχει διάδοση, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλη για μακρινές επικοινωνίες, αφού το μεγαλύτερο μέρος του σήματος που εκπέμπει κινείται παράλληλα προς το έδαφος και ένα μικρότερο κατευθύνεται προς της ιονόσφαιρα

Η Ραδιοερασιτεχνική κεραία του παραδείγματος, δίνει εμβέλεια 15 Km περίπου. Δηλαδή 10 Km λιγότερα από την κεραία CB ή 40% λιγότερη εμβέλεια!

Για να γίνει πιο κατανοητό, μια ραδιοερασιτεχνική κεραία για παράδειγμα,  μπορεί να στείλει το 80% της ακτινοβολίας της  ψηλά στην ιονόσφαιρα και το 20% παράλληλα με το έδαφος. Αντίθετα, μια κεραία CB, θα στείλει το 80% της ακτινοβολίας της στο έδαφος και το 20% στην ιονόσφαιρα και εδώ αρχίζει η σύγχυση. Πολύ σωστά ο ραδιοερασιτέχνης θα ισχυριστεί: μα εγώ μιλάω με αυτή την κεραία μια χαρά, έχω ακουστεί εκεί.. εκεί..  και εκεί. . Πως δεν κάνει για επικοινωνίες CB; Ο CBer θα ισχυριστεί το αντίστροφο, μα εγώ κάνω DX και έχω μιλήσει εκεί..  εκεί .. και εκεί… πως δεν κάνει η κεραία μου για DX; Είδατε τι σύγχυση προκαλεί το 20%  του εδαφικού κύματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών  και το 20% του ουράνιου σήματος των κεραιών CB; Άντε τώρα να τους πείσεις.. ακόμη και αν τους το αποδείξει με τα κατάλληλα όργανα μετρήσεων πχ πεδιόμετρο, πάλι θα έχουν τις αμφιβολίες τους. Χρειάζεται εμπειρία πολλών ετών για να γίνουν κατανοητά κάποια πράγματα από τους ραδιο-χομπίστες.

Όμως με τα χρόνια στο τέλος γίνεται κατανοητό! Μέχρι τότε, απλά να είστε προσεκτικοί στο είδος και τον τύπο των κεραιών που αγοράζεται ή κατασκευάζεται…

Η Ραδιοερασιτεχνική κεραία, αριστερά – ΗΑΜ, έχει εμφανώς μικρότερης εμβέλειας κύμα εδάφους, από την κεραία CB στα δεξιά.

Στα επόμενα σχέδια, θα δείτε κάποιες κεραίες που είναι κατάλληλες για υπαίθριες επικοινωνίες -Field Day- στην Citizens Band 27 MHZ, χωρίς φυσικά να τις αποκλείσουμε από τις μακρινών αποστάσεων επικοινωνίες – DX.

T2LD Μια κεραία… έκπληξη!

Η T2LT, είναι μια κεραία υπαίθριων δραστηριοτήτων, που χαρακτηρίζεται από την απλότητα της κατασκευής της, την εύκολη μεταφορά της και το αμελητέο κόστος κατασκευής της. Είναι μια κεραία πραγματικά ευρηματική, αφού κατασκευάζεται χωρίς να χρειαστεί να .. «βάλουμε το κολλητήρι στην πρίζα».και το «τρυπάνι» στο χέρι.

Πρόκειται για ένα κατακόρυφο δίπολο λ/2, που κατασκευάζεται από ένα καλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο RG-58, με τον εξής τρόπο. «Ξεφλουδίζεται» κυριολεκτικά το επάνω τμήμα του καλωδίου, σε μήκος  2 μέτρα και 71 εκατοστά -2.71m- αφαιρείτε δηλαδή την εξωτερική μόνωση και το μπλεντάζ, ώστε να μείνει μόνο η ψύχα και το λευκό πλαστικό μονωτικό της. Αυτό είναι το «θερμό» στοιχείο, δηλαδή το στοιχείο εκπομπής. Κόψτε προσεχτικά το μπλεντάζ και βάλτε ένα κομμάτι θερμοσυστελλόμενο, ώστε να αποκλείσουμε τη είσοδο του νερού.

Στην συνέχεια μετράμε ένα μήκος 2 μέτρα και 60 εκατοστά -2.60m- και τυλίγουμε σε ένα πλαστικό σωλήνα διαμέτρου 11 εκατοστών, 5 σπείρες σε σφιχτό «κλειστό» τύλιγμα, για  να φτιάξουμε το αποπνιχτικό πηνίο ραδιοσυχνότητας που απαιτείται, ώστε να γίνει ηλεκτρικός διαχωρισμός του «ψυχρού» στοιχείου της κεραίας, από την υπόλοιπη κάθοδο.

Στερεώστε τις σπείρες με όποιο πρόσφορο τρόπο έχετε στην διάθεσή σας και στο τέλος, κολλήστε ένα Connector-α PL-259, η κεραία υπαίθρια κεραία σας είναι έτοιμη. Τώρα χρειάζεται να την στηρίξετε σε ένα «ψαροκάλαμο» ή κάποια σκληρή πλαστική σωλήνα. Τόσο το ψαροκάλαμο, όσο και ο πλαστικός σωλήνας, δεν πρέπει να περιέχουν ανθρακόνημα, επειδή είναι αγώγιμο και  επηρεάζει δυσμενώς την συμπεριφορά της κεραίας.

Η κεραία είναι πανκατευθυντική, η απολαβή της είναι 2.15 dBi ή 0 dBd και διατίθεται σαν εργοστασιακή, από αρκετές εταιρείες κατασκευής κεραιών.

Πως λειτουργεί αυτή η κεραία;

Το θερμό στοιχείο της κεραίας επειδή είναι «ελεύθερο» από το μπλεντάζ, έχει την δυνατότητα να εκπέμπει όπως γίνεται σε ένα «κανονικό» ανοιχτό δίπολο. Στο ψυχρό στοιχείο, το κομμάτι της ψύχας που περνά μέσα από το μπλεντάζ, λόγω της ύπαρξής του, νομίζει ότι διασχίζει μια συνηθισμένη κάθοδο και δεν εκπέμπει, οπότε δεν προσμετράτε σαν στοιχείο εκπομπής της κεραίας. Αντίθετα, το μπλεντάζ, εκπέμπει – λαμβάνει, σαν ένα «κανονικό» ψυχρό στοιχείο διπόλου,  Το λειτουργικό μήκος του ψυχρού στοιχείου τελειώνει, εκεί που αρχίζει το αποπνιχτικό στοιχείο ραδιοσυχνότητας – RF CHOKE. Η δουλεία του, είναι να σταματήσει την εκπομπή και η υπόλοιπη κάθοδος μετά από αυτό, λειτουργεί σαν μια κανονική γραμμή μεταφοράς.  

Εύκολη κεραία, πολύ καλά αποτελέσματα, χαμηλά, έως ανύπαρκτα στάσιμα, πολύ χαμηλό κόστος κατασκευής, ελάχιστο βάρος, πολύ καλή επιλογή!

ΕΗ27ΜΗΖ

https://officinahf.jimdofree.com/antenne-cb-11m/cb-eh-star/

Η ηλεκτρομαγνητική κεραία ή ΕΗ, είναι μια κεραία ανάγκης, μια κεραία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους, όπου για διαφόρους λόγους, δεν μπορούν να τοποθετηθούν κεραίες με μεγάλου μήκους μαστίγια και Radial.

Είναι μια κεραία που δημιουργεί  αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, όσον αφορά την συμπεριφορά της. Σίγουρα έχει καλύτερη συμπεριφορά από μια φορητή κεραία CB τύπου Robber Duck, αλλά σαφώς υπολείπετε από την συμπεριφορά μιας κεραία βάσεως ή και μια μεγάλων διαστάσεων κεραίας mobile πχ full size λ/4.

Με κάποια επιφύλαξη, θα σας έλεγα ότι οι διαστάσεις και η συμπεριφορά της την φέρνουν πολύ κοντά στην συμπεριφορά μιας κεραία mobile γύρω στο ένα – ενάμιση μέτρο,  αλλά  σαν κεραία βάσεως σε \ψηλά κτήρια μέσα στην Αθήνα, έχει δώσει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Λόγω του χαμηλού κόστους της κατασκευής της, αξίζει να την δοκιμάσει κανείς, έχοντας κατά νου, ότι  ίσως καταφέρει να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του και έτσι θα έχει μια πολύ μικρού μήκους, μόλις 30 cm, φορητή κεραία βάσεως CB για κάθε χρήση. Σε πολλές περιπτώσεις, σε επικοινωνίες μέσα σε αστικές περιοχές πχ Αθήνα  η «εμβέλεια» του σταθμού CB έφτασε τα 12-15 Km, με ισχύ εξόδου 4 Watt AM/FM. Η κεραία δείχνει να αποδίδει καλύτερα, όταν τοποθετηθεί σε ύψος μεγαλύτερο από 5.5m από το έδαφος και το μήκος της καθόδου RG58, ΔΕΝ υπερβαίνει τα 15m, ενώ με RG213 το μήκος αυξάνει στα 20m.

Η κεραία στην ουσία, είναι ένα «μίνι» δίπολο, όπου με μετατόπιση φάσεως, έχουμε σε μικρή απόσταση από την κεραία  την δημιουργία ενός πεδίου με το μαγνητικό και ηλεκτρικό πεδίο σε φάση. Αυτή η ιδιαιτερότητα στην ακτινοβολία αυτής της κεραίας, της δίνει ένα απρόσμενα δυνατό σήμα, σε αποστάσεις που δύσκολα πιστεύονται. Μια «κεραιούλα» 30cm, δίνει σήμα 9S σε απόσταση 10 -15 Km και μάλιστα χωρίς να παρατηρείται ή τουλάχιστον να παρατηρείται έντονα το φαινόμενο των διαλείψεων.

Επειδή η κεραία είναι ένα «κανονικό», έστω και μίνι διαστάσεων δίπολο, δε χρειάζεται radial. Τα φύλλα του χαλκού πρέπει να μονωθούν, επειδή επάνω τους αναπτύσσονται τάσεις που ίσως η επαφή ανθρώπων και ζώων με αυτές δημιουργήσουν δυσάρεστα αποτελέσματα….

ΕΗ 27 ΜΗΖ, μια λύση ανάγκης, για υπαίθριες δραστηριότητες, όπου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεγάλες κεραίες.

ISOTRON. Κεραία ή τεχνιτό φορτίο;

Στην ίδια κατηγορία των «μίνι» κεραιών, ανήκει μια πολύ παλιά κεραία, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα ταλαντευόμενο κύκλωμα LC, σαν αυτά που βλέπουμε στους ταλαντωτές των πομπών και το οποίο τροφοδοτείται από τον πομποδέκτη με εναλλασσόμενο ρεύμα, που του συντηρεί τις ταλαντώσεις!

Είναι μια κεραία που χρησιμοποιείται από όλους τους ραδιο-χομπίστες, όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να τοποθετηθεί μια μεγάλων διαστάσεων κεραία.

Εργοστασιακή κεραία ISOTRON 11m. http://isotronantennas.com/

Η κεραία αυτή υποστηρίζεται από την εταιρία  Bilal Company – http://www.isotronantennas.com/ μαζί με ένα μεγάλο αριθμό ραδιοερασιτεχνικών κεραιών και είναι μια από τις πιο «έξυπνες» μικρών διαστάσεων κεραίες του εμπορίου. Τα τεχνικά της χαρακτηριστικά είναι:

Isotron ISO-11:

Μέγεθος (Υ x Π x Β): 16″ x 1,5″ x 4″

Εύρος ζώνης: 1 MΗΖ

Αντίσταση: 50 – 75 ΩΜ

11μ Συχν. Εύρος: 26 – 28 Mhz. 11μ Συχν. Εύρος: 40 κανάλια

Ισχύς εισόδου: 1000 watt PEP

Φορτίο ανέμου (τετρ. πόδια): 0,16

Βαθμολογία ανέμου: 85

Μοτίβο: Omni

Βάρος: 1,5 λίβρες.

Το εύρος ζώνης είναι εντός 2:1 SWR. Μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το περιβάλλον.

300 watt, CW (AM, FM, RTTY, κ.λπ.)

Η ISOTRON 11, είναι μια πολύ καλή επιλογή  κεραίας για υπαίθρια χρήση και όχι μόνο. Είναι πάρα πολύ ελαφριά,  μόλις 680 γραμμάρια!, εργάζεται άψογα με την επίσης ελαφριά κάθοδο RG-58 και μπορεί να αναρτηθεί σε οποιονδήποτε ιστό, πλαστικό ή μεταλλικό, οποιουδήποτε ύψους, συνιστάται πάντως ιστός 5.5m

Η εμβέλεια της, είναι παρεμφερείς με της EH, αν και διαφέρουν τελείως οι αρχές λειτουργίας τους, οπότε ισχύει το: Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο καλά!

Η κεραία έχει κυκλική πόλωση και όχι κατακόρυφη, παρόλα αυτά, συμπεριφέρεται σαν μια συνηθισμένη πανκατευθυντική κεραία.

Προσέξτε την αδιαβροχοποίηση του Connector-α και την γείωση του στον ιστό της κεραίας.

Αν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε την κεραία από το εμπόριο, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν αυτή την εποχή στην παγκόσμια οικονομία, μπορείτε να την κατασκευάσετε, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στην  ιστοσελίδα:

https://officinahf.jimdofree.com/antenne-cb-11m/cb-isotron/

Το RADIAL, η γείωση του Connector-α και ο ιστός, είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και γειωμένα.

Ο «συντονισμός αυτής της κεραίας, δεν γίνεται  κόβοντας κάτι… αλλά προσθέτοντας ή αφαιρώντας σπείρες στο πηνίο, αν τα στάσιμα είναι αρκετά χαμηλά, πλησιάζετε ή απομακρύνεται το Radial από το πηνίο εκπομπής. Τέλος, σε πολύ οριακές καταστάσεις, αυξομειώστε τις διαστάσεις της πλάκας του πυκνωτή, ή μεταβάλλεται την κλίση του από οριζόντια προς κατακόρυφη – σιγά – σιγά.

Η πράξη έχει δείξει ότι η κεραία «έρχεται» σε κανονική λειτουργία, στους 27.185 ΜΗΖ με 50 – 51 σπείρες. Από εκεί ξεκινήστε. Αν τα στάσιμα δεν έρχονται, μετακινήστε το Radial και τέλος αλλάξτε τις διαστάσεις της πλάκας του πυκνωτή.

Λογικά, σε μια προσεκτική κατασκευή δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτε από όλα αυτά. Άντε να πλησιάσετε – απομακρύνεται λίγο το radial προς το πηνίο εκπομπής. Σε κάθε περίπτωση,  αν δεν πέφτουν τα στάσιμα κάτω από SWR 1:1.5 κάπου υπάρχει κάποιο λάθος, ψάξτε το… και καλό Field Day!

Μια απολύτως επιμελημένη κατασκευή!

https://officinahf.jimdofree.com/antenne-cb-11m/cb-isotron/

BAZOOKA 27 MHZ

Μια κεραία με «εκρηκτικό»    όνομα και.. σήμα! Οι κεραίες Bazooka είναι πολύ δημοφιλείς, επειδή κατασκευάζονται από φτηνά υλικά, έχουν χαμηλά στάσιμα και πολύ καλές επιδόσεις.

Η παρούσα κεραία, είναι κατασκευασμένη από ένα κομμάτι κάθοδο RG-58, όχι άλλο, επειδή υπάρχει η περίπτωση ο συντελεστής διάδοσης να είναι διαφορετικός από 0.66. Αν συμβεί αυτό, οι αναγραφόμενες διαστάσεις δεν είναι σωστές και η κεραία θα παρουσιάσει υψηλά στάσιμα κύματα.

Στην ουσία είναι κεραία Ground Plane λ/4, κατασκευασμένη από κάθοδο RG-58, όπου λόγω της χωρητικότητας που παρουσιάζει, η κεραία «βγαίνει» λίγο πιο κοντή από την συνηθισμένη με αλουμίνια. Η κεραία αφού κατασκευαστεί και ρυθμιστεί, μπορεί να στερεωθεί σε πλαστική σωλήνα ή ψαροκάλαμο.

Τι να προσέξετε, γιατί  πολλές φορές η χαρά μια νέας κατασκευής, μας κάνει απρόσεκτους…

    1. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το «κλασσικό» καλώδιο RG-58 και όχι κάποιο άλλο. Αυτό θα το κάνετε, όταν αποκτήσετε εμπειρία στην κατασκευή τέτοιων κεραιών.
    2. Το επάνω κομμάτι της κορυφής μήκους 88cm, είναι και το σημείο όπου κόβοντας μικρά κομματάκια καλωδίου, θα ρυθμίσουμε τα στάσιμα κύματα της κεραίας, επομένως καλό είναι να είναι μονόκλωνο 1.5 mm και με την μόνωση του για λόγους ασφαλείας.
    3. Όλες τις γαλβανικές συνδέσεις, θα τις καλύψετε με θερμοπλαστικό, ώστε να προστατευθούν από την οξείδωση και την υγρασία.
    4. Στο σημείο τροφοδοσίας της κεραίας από την γραμμή μεταφοράς, προσέξτε να συνδέσετε την ψίχα της καθόδου, με το μπλεντάζ του τμήματος των 1.70m.και το μπλεντάζ της γραμμής μεταφοράς με το μπλεντάζ του stub των 10cm.
    5. Το μπλεντάζ και η ψίχα του stub των 10cm, συνδέονται μεταξύ τους στο κάτω μέρος και τροφοδοτούν τα radial μήκους 2.7m.
    6. Αν κόβοντας το επάνω τμήμα των 88cm, φτάσετε σε ένα σημείο που τα στάσιμα δεν πέφτουν κάτω από ένα λογικό όριο, πχ  SWR 1:1.5, δοκιμάστε να αυξομειώστετε το μήκος του stub. Λογικά δεν πρέπει να χρειαστεί, αλλά…
    7. Τέλος τα radial, τρία σε διάταξη 120 μοιρών ή τέσσερα σε διάταξη 90 μοιρών, θα πρέπει να ρυθμιστούν στις 36-45 μοίρες αν αυτό είναι δυνατόν, αν όχι, όσο πιο κοντά σε αυτές τις τιμές γίνεται.

https://www.wireantennas.co.uk/make-a-vertical-bazooka

 Η κεραία διακρίνεται για τον χαμηλό γενικά θόρυβο που «μαζεύει» από τον περιβάλλοντα χώρο, οπότε αναδεικνύει με αρκετή ευκολία τα σήματα των χαμηλών σταθμών. Καλή επιτυχία!!!

ΚΕΡΑΙΑ 5/8 λ η.. ναυαρχίδα των κεραιών CB.

Η αλήθεια είναι ότι μια κεραία 5/8λ είναι υπερβολικά μεγάλη για να χρησιμοποιηθεί σε ένα Filed Day, εκτός και αν υπάρχει κάποια ομάδα από CBers που το «τρέχει», οπότε υπάρχουν χέρια διαθέσιμα για την συναρμολογήσουν και να την ανυψώσουν  στον χώρο που θα δραστηριοποιηθούν. Είναι μια θαυμάσια κεραία, ίσως η καλύτερη κατακόρυφη κεραία για επικοινωνίες με το κύμα εδάφους. Προσωπικά τις χρησιμοποιώ από τα τέλει της δεκαετίας του 70, όταν ήρθαν στην Ελλάδα οι πρώτες 5/8 από το κατάστημα της REALISTIC , που είχε ανοίξει στα εξάρχεια.

https://confrariadoferrodesoldar.wordpress.com/page/30/

Πανάρχαια κεραία, έχει πουληθεί σε εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον κόσμο και παράγεται από πλήθος εταιριών, που μονίμως βλέπουν οι παραγωγή τους μόλις και με τα βίας να καλύπτει την ζήτηση της. Η παραλλαγή με τα τέσσερα full size radial των 2.75m, ήταν η καλύτερη που έχει κυκλοφορήσει ποτέ και είναι ακόμη και σήμερα αξεπέραστη.

Στην επόμενη εικόνα, μπορείτε να δείτε την διαφορετική εμβέλεια που έχει η κάθε κεραία, σε σχέση με την άλλη.

Την μικρότερη εμβέλεια, την έχει η Ground Plan λ/4, το ακουστικό σήμα να είναι καταληπτό  έως τα 15 Km. Η Ground Plane λ/2, έδωσε καταληπτό ακουστικό σήμα στα 20 Km, ενώ  η 0.625 στα 45 Km.

Σήμερα υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερου μήκους κεραίες πχ η TORNADO 27, με μήκος μαστιγίου 7.23m, δηλαδή 0.65λ  και ακόμη καλύτερες επιδόσεις, αλλά η  παραδοσιακού μήκους 5/8λ στα 5.65m,  είναι η πλέον δημοφιλής κεραία ακόμη. Βέβαια, η τεχνολογία προχωρά και νέες κεραίες εμφανίζονται στην αγορά, αλλά ακόμη έχουν πολύ δρόμο για να φτάσουν και να ξεπεράσουν την «κλασσική» 5/8.

Αν υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε μια 5/8 από το εμπόριο που να σταθεροποιούνται  τα στοιχεία της με «δαχτυλίδια», μην το σκέφτεστε καν.

αυτοστηριζόμενη από αλουμίνιο, είναι ίσως η καλύτερη λύση.

Η ιδιοκατάσκευή μας σε γενικές γραμμές, έχει τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μήκος 5.65m

Απολαβή  1 ~ 1.2dBd

Πόλωση κατακόρυφη

Ακτινοβολία Πανκατευθυντική

Αντίσταση 50 ΩΜ

Στάσιμα SWR 1:1.3

Η κεραία απαιτεί στοιχείο εκπομπής μήκους 5.6m συρμάτινο ή από σωλήνα αλουμινίου και ένα πηνίο προσαρμογής, με συνολικά 16 σπείρες. Το τι θα επιλέξετε, είναι αποκλειστικά δική σας απόφαση, το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι η κεραία απαιτεί οπωσδήποτε τρία ή τέσσερα Radial με μήκος 91cm. Στην περίπτωση του ψαροκάλαμου, καλό είναι  να τα τοποθετήσετε σε ελάχιστο ύψος 70cm  από το έδαφος. Βέβαια αν δεν γίνεται διαφορετικά, απλώστε τα επάνω στο έδαφος, αλλά πρέπει να είναι μονωμένα.

Στην έκδοση ψαροκάλαμο, το στοιχείο εκπομπής και τα radial θα είναι από σύρμα 2.5mm από εύκαμπτο πολύκλωνο σύρμα, ώστε να μην κοπεί με το στήσιμο – ξεστήσιμο.

Πρακτικά θεωρώ δύσκολο να κατασκευαστή μια 5/8 από αλουμινοσωλήνες για να χρησιμοποιηθεί σε Filed Day, αλλά αν το δοκιμάσετε… καλή επιτυχία!

 ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τα Field Day, στην πραγματικότητα, είναι μια ευκαιρία για εκδρομή με την οικογένεια ή με φίλους που τους αρέσουν οι επικοινωνίες στην Citizens Band 27 ΜΗΖ. Είναι  το ξεχωριστό κυριακάτικο πρωινό, που θα πάτε σε κάποιο βουνό ή σε κάποια περιοχή με φυσικό υψόμετρο και θα δοκιμάσετε τις δυνατότητες της κεραίας που επιλέξατε να δοκιμάσετε σε συνθήκες υπαίθριας εγκατάστασης.

Σε ένα Field Day, εκείνο που μετράει είναι η εκδρομή που θα σε ξεκουράσει, το αίσθημα της χαράς που νιώθουμε όταν κάνουμε μια δραστηριότητα στην ύπαιθρο με την οικογένεια ή τους φίλους μας και τέλος η χαρά της δοκιμής της υπαίθριας εγκατάστασης του σταθμού μας, της κεραίας του και των απρόσμενων συνήθως με τους οποίους θα συνομιλήσουμε.

Αν «κάτι» δεν πάει καλά, μην στενοχωρηθείτε, δείτε το σαν μια ευκαιρία για μάθηση και βελτίωση των γνώσεων σας. Μελετήστε προσεκτικά κάθε στάδιο της εγκατάστασης του σταθμού σας, από το τραπεζάκι που θα φιλοξενήσει τα μηχανήματά σας, μέχρι την γεμάτη στάσιμα κεραία σας. Την επόμενη φορά, όλα θα πάνε καλά. Κάθε πρώτο.. δύσκολο! Έτσι λέει η σοφία του λαού και ο σοφός λαός, συνήθως έχει δίκιο.

Γράψτε τις επικοινωνίες που κάνατε και μετά σε ένα χάρτη, δείτε τις αποστάσεις που καλύψατε. Προφανώς ο χάρτης θα πρέπει να είναι γεωφυσικός ή «δορυφορικός», ώστε να δείτε τα εμπόδια που μεσολαβούν ανάμεσα σε εσάς και τους ανταποκριτές σας. Αυτό θα σας βοηθήσει  στην αξιολόγηση του σταθμού σας και της κεραίας σας.

Δώστε μεγάλη προσοχή στην αυτονομία της ηλεκτρικής σας παροχής, ώστε να ξέρετε σε μια πραγματική έκτακτη ανάγκη, για πόση ώρα μπορείτε να είστε ενεργοί. Τέλος, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα εφεδρικό πομποδέκτη, για κάθε… ενδεχόμενο!!! Λέω τώρα εγώ…

Καλή επιτυχία, πολλά 73!

Μάκης  18SV100

Επίσης ελέγξτε

Πώς γίνονται οι επικοινωνίες στην GMRS BAND;

Αγαπητοί φίλοι και εκλεκτοί συνάδελφοι γεια σας. Ισχύς, ποιότητα, αξιοπιστία, ευελιξία είναι τα χαρακτηριστικά των …

Translate »