Πως να γίνετε ραδιοερασιτέχνης | Video & Audio Guide

Σε αυτό το βίντεο, θα αναλύσουμε πως μπορείτε να γίνετε ραδιοερασιτέχνης στην Ελλάδα. Θα δούμε τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός, γιατί να αποκτήσετε άδεια και τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσετε για να πετύχετε αυτό τον στόχο.

 

 

Πάμε λοιπόν αρχικά να δούμε τη σημασία του.

Ο ραδιοερασιτεχνισμός, είναι μια ενασχόληση, στην οποία επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα. Πολλοί άνθρωποι, όταν με ρωτάνε για τη σημασία του, έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι ραδιοερασιτέχνης είναι αυτός που κάνει ραδιόφωνο ή είναι κάποιος ραδιοπειρατής. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι κάτι απολύτως νόμιμο, δεν αποσκοπεί στο κέρδος, και πάνω απ’ όλα, είναι μια προσωπική ενασχόληση, ένα χόμπι δηλαδή. Ένας ραδιοερασιτέχνης χομπίστας, με τη βοήθεια ενός ασύρματου για παράδειγμα, επιλέγει μια συχνότητα και μιλάει απευθείας με ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη… στη Σάμο… στη Κεφαλονιά, ακόμα και με άλλες χώρες του εξωτερικού όπως την Αμερική. Όλα αυτά γίνονται εντελώς δωρεάν χωρίς καμία καθυστέρηση στην ανταλλαγή μηνυμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων είναι ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο η διάδοση των μηνυμάτων γίνεται με την ταχύτητα του φωτός. Αντί να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο, το internet, Facebook, Messenger κτλ. η επικοινωνία γίνεται αποκλειστικά με ραδιοκύματα στον αέρα. Μπορείτε να φανταστείτε αυτή τη διαδικασία όπως όταν ρυθμίζουμε ένα ραδιόφωνο. Επιλέγουμε τη συχνότητα πχ. 106.2 και ακούμε. Στον ραδιοερασιτεχνισμό, γίνεται κάτι παρόμοιο. Μόνο που αντί να ακούμε ραδιόφωνο, επικοινωνούμε σε μία συχνότητα με άλλους ραδιοερασιτέχνες.

Πάμε τώρα να δούμε το ενδιαφέρον σε αυτό, γιατί δηλαδή κάποιος να αποκτήσει άδεια ραδιοερασιτέχνη.
Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου, είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα κάνετε πολλές γνωριμίες. Και εδώ να σημειώσω ότι θα συναντήσετε ραδιοερασιτέχνες χομπίστες, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μιλώντας στον ασύρματο, πρακτικά έχετε μπροστά σας ένα μαύρο κουτί στο οποίο μιλάτε και μπορεί να σας απαντήσει οποιοσδήποτε. Αυτή είναι και η μαγεία του ραδιοερασιτεχνισμού. Το μυστήριο της διάδοσης του σήματος. Ποιος θα ακούσει άραγε το μήνυμα σας και ποιος θα σας απαντήσει; Επειδή η ενασχόληση αυτή έχει έναν επιστημονικό χαρακτήρα, θεωρώ πως θα σας ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο εάν κινείστε γύρω από τις θετικές επιστήμες. Η κατασκευή μια κεραίας ή η συναρμολόγηση ενός πομποδέκτη είναι δραστηριότητες που ως ραδιοερασιτέχνης μπορείτε να κάνετε. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η επικοινωνία γίνεται εντελώς δωρεάν και ανεξάρτητη. Αυτό σημαίνει πως είστε εσείς υπεύθυνος για την τοποθέτηση μιας κεραίας, τη σωστή χρήση και ρύθμιση του ασυρμάτου και γενικά της συντήρησης του σταθμού σας. Αυτό σας δίνει πλήρη έλεγχο και αυτονομία στις επικοινωνίες που κάνετε, πράγμα που δεν ισχύει με τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά λόγω κάποιας φυσικής καταστροφής, το τηλέφωνο σας θα είναι νεκρό, όμως ο ασύρματος θα είναι πάντα διαθέσιμος για επικοινωνίες.

Πάμε τώρα να δούμε πως μπορείτε να γίνετε ραδιοερασιτέχνης.
Αρχικά, υπάρχουν δύο επίπεδα αδειών: η άδεια εισαγωγικού επιπέδου (κοινώς Sierra Yankee) και η άδεια κατηγορίας 1 (Sierra Victor). Πριν δώσετε εξετάσεις, πρέπει να επιλέξετε τον τύπο της άδειας που θέλετε να αποκτήσετε. Υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των δύο, όμως χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, κάντε την επιλογή σας ανάλογα με τις γνώσεις που έχετε πάνω στο αντικείμενο. Η διαδικασία που πάμε να περιγράψουμε χωρίζεται σε δύο βήματα: Το ένα είναι η συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού (δηλαδή πτυχίο ραδιοερασιτέχνη) και το άλλο είναι η αίτηση για την απόκτηση της σχετικής άδειας. Οι εξετάσεις οργανώνονται ανά 6 μήνες από την διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών της περιφέρειας, στην οποία υπάγεται η μόνιμη κατοικία σας.

Η ημερομηνία και ώρα, ανακοινώνονται με σχετική προκήρυξη.

Για να συμμετέχετε:

  1. Πρέπει να έχετε συμπληρώσει τα 12 έτη
  2. Να έχετε απολυτήριο δημοτικού
  3. Να είστε πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Εφόσον μπορείτε να συμμετάσχετε, χρειάζεται να υποβάλλετε:

  1. Φωτοτυπία της ταυτότητάς σας.
  2. Αίτηση συμμετοχής.
  3. Υπεύθυνη δήλωση για τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας.
  4. Δύο φωτογραφίες διαβατηρίου.
  5. Παράβολο 26 ευρώ με κωδικό 5113.

Όλα αυτά θα πρέπει να είναι μέσα σε έναν χάρτινο ντοσιέ με λάστιχα και με το ονοματεπώνυμό σας γραμμένο απέξω.

Εδώ να σημειώσουμε πως εάν είστε πολίτης άλλης χώρας, πρέπει να έχετε άδεια παραμονής στην Ελλάδα και τα σχετικά έγγραφα διαθέσιμα για ταυτοποίηση. Όσον αφορά την εξέταση, γίνεται ηλεκτρονικά, περιλαμβάνει 100 ερωτήσεις εκ των οποίων πρέπει να κάνετε τουλάχιστον τις 80 σωστές. Η διάρκεια εξέτασης είναι 2 ώρες.

Οι ερωτήσεις που πέφτουν αφορούν:

  • Τεχνικά θέματα.
  • Λειτουργικούς κανόνες και διαδικασίες.
  • Εθνικό και διεθνές νομικό πλαίσιο.
  • Βασικά πρακτικά θέματα.

Προφανώς, η εξέταση εισαγωγικού επιπέδου είναι πιο εύκολη επειδή περιλαμβάνει λιγότερες ερωτήσεις πάνω σε τεχνικά θέματα όπως ηλεκτρισμός, ηλεκτρομαγνητισμός και ραδιοθεωρία. Το λογισμικό των εξετάσεων και οι ερωτήσεις που πέφτουν, μπορούν να βρεθούν εύκολα στο διαδίκτυο, ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την εξέταση. Εφόσον πετύχετε στις εξετάσεις, θα σας χορηγηθεί το πτυχίο ραδιοερασιτέχνη, που είναι το πιστοποιητικό επιτυχία σας.

Για να πάρετε την άδεια ραδιοερασιτέχνη πρέπει να κάνετε κάποιες ακόμα διαδικασίες, υποβάλλοντας στην περιφέρεια:

  • Φωτοτυπία της ταυτότητά σας.
  • Φωτοτυπία του πτυχίου ραδιοερασιτέχνη.
  • Υπεύθυνη δήλωση με την τοποθεσία του σταθμού σας.
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν σας έχει αφαιρεθεί η άδεια στο παρελθόν.
  • Παράβολο πάλι 26 ευρώ με κωδικό 5115

Όλα αυτά θα πρέπει να είναι μέσα σε έναν χάρτινο ντοσιέ με λάστιχα και με το ονοματεπώνυμό σας γραμμένο απέξω.

Εάν όλα πάνε καλά, μετά από λίγο καιρό, θα έχετε το πτυχίο και την άδεια ραδιοερασιτέχνη. Με αυτά τα δύο, είστε πια και επίσημα ραδιοερασιτέχνης, διεθνώς αναγνωρισμένος. Η άδεια σας, αναγράφει το διακριτικό που θα χρησιμοποιείτε, το οποίο μπορείτε να σκεφτείτε ότι είναι σαν ένα ψευδώνυμο που σας αντιπροσωπεύει. Όλα τα διακριτικά εκδίδονται από τη διεύθυνση ραδιοφάσματος του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης σε συνεργασία με την εκάστοτε περιφέρεια.
Τέλος, να σημειώσουμε πως η άδεια ραδιοερασιτέχνη διαρκεί για 10 χρόνια, οπότε θα πρέπει να την ανανεώσετε, όταν περάσει με το καλό αυτό το διάστημα.

Αυτά από μένα, ευχαριστώ για την προσοχή σας και καλή επιτυχία στις εξετάσεις.

 

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »