Aegean VHF Contest 2017 Τέλος. Kαι τώρα τι:::

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας! Με απρόσμενη επιτυχία διεξήχθη την 1η και 2 του μηνός Ιουλίου το 16ο AEGEAN CONTEST. Για μια ακόμη φορά οι Ελληνικές φωνές διέσχισαν τους «αιθέρες», δηλώνοντας ότι είμαστε σαν χώρα, σαν άνθρωποι και σαν ραδιοερασιτέχνες «ακόμη ζωντανοί! ».

Το 16ο AEGEAN CONTEST , δεν διακρίθηκε για το πλήθος των συμμετοχών και δεν είχε τη λάμψη, τη δυναμική και τη δόξα των προηγούμενων, διακρίθηκε γιατί ήταν ένα contest «καρδιάς». Ήταν ένα contest που συμμετείχαν όσοι πραγματικά το αγάπησαν, το πόνεσαν και το στήριξαν μέχρι το τέλος. Ήταν μια κατάθεση ψυχής, ένα έντιμο αποχαιρετιστήριο «κύκνειο άσμα», του διαγωνισμού που αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος και που όλα δείχνουν ότι ουσιαστικά πέρασε στην ιστορία, δίπλα στο ιστορικό 5-9report.gr

SZ4KRD & SZ4TRI

SZ4KRD ένας σύλλογος με δυνατή ομάδα, που στηρίζει το διαγωνισμό με τον καλύτερο τρόπο.
SZ8ARC, ξεχωριστή παρουσία, εξαιρετική ομάδα!
SX2IMA, δυνατοί χειριστές, με ξεχωριστή παρουσία στον «αέρα» των VHF!
Ένα από τα Big Guns του διαγωνισμού, με ιλιγγιώδη βαθμολογία!

Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Νήσου Λέσβου, δεν είναι μόνο μια εξαιρετικά δυνατή ομάδα χειριστών, αλλά και αφοσιωμένοι υποστηρικτές του διαγωνισμού.

Διαβάστε τι έχουν γράψει στην ανάρτηση τους στο διαδίκτυο…..

Δείτε αυτή τη θαυμάσια ομάδα…

Η ιστορία του 16ου AEGEAN CONTEST.

Το 15ο AEGEAN CONTEST, ήταν στην πραγματικότητα ο τελευταίος διαγωνισμός που έγινε με τον κανονισμό σε πλήρη ισχύ. Οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν σε όλες τις μπάντες και σε όλα τα mode, όπως γινόταν παραδοσιακά επί μιάμιση δεκαετία. Η επιτυχία του ήταν πολύ κοντά στο μέτριο έως μετριότατο, απογοητεύοντας τους φίλους του διαγωνισμού.

Στο Άρθρο μου με τίτλο: «AEGEAN 2016 Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ» έγραψα…

Η γενική αίσθηση του διαγωνισμού.

Το AEGEAN CONTEST του 2016, ήταν ένα μέτριο προς μετριότατο Contest. Δεν υπήρχε ο παλαιός ενθουσιασμός, η αθρόα συμμετοχή, αλλά και οι καλές συνθήκες διάδοσης. Όσοι έλαβαν μέρος διασκέδασαν μεν, αλλά όχι με τον τρόπο που γινόταν στο παρελθόν.   

 

Οι συμμετοχές

Η αλήθεια είναι φέτος (2016)  ότι δεν συναντήσαμε τους μεγάλους ραδιοερασιτεχνικούς  σχηματισμούς του παρελθόντος, αλλά και πάρα πολλοί μεμονωμένοι ραδιοερασιτέχνες, που πάντοτε «έβγαιναν» έστω για να τιμήσουν τον διαγωνισμό με την συμμετοχή τους, φέτος δεν «ακούστηκαν». Βέβαια τα έξοδα είναι πολλά για να σχηματιστούν ραδιοερασιτεχνικές ομάδες, ακόμη και η έξοδος μεμονωμένων ραδιοερασιτεχνών μέχρι κάποιο κοντινό ύψωμα  έχει πλέον κόστος.

Καλό είναι πάντως οι διοργανωτές του διαγωνισμού, να επιβεβαιώσουν ότι το πρόβλημα είναι οικονομικό και όχι  πρόβλημα κόπωσης,  κορεσμού ή δυσαρέσκειας των διαγωνιζομένων.

 Ίσως ο διαγωνισμός να χρειάζεται κάποια «ανανέωση», ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστικός, άλλωστε έχουν  περάσει 15 χρόνια, δεν είναι και λίγα!  Ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερη επαφή των διοργανωτών με τους Contesters και τα Contest Teams καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ίσως θα πρέπει να δοθούν κάποια υλικά κίνητρα πχ ένας πομποδέκτης VHF/UHF, μια κεραία και πάντως κάτι περισσότερο από ένα  «pdf» Βραβείο ή αναμνηστικό συμμετοχής.

Ένας Π/Δ V/U είναι ένα καλό κίνητρο για την συμμετοχή στον διαγωνισμό. Υλιστική ιδέα, αλλά όλοι συμφωνούν μαζί της!!!

Βέβαια οι καιροί είναι «χαλεποί» και το χρήμα δυσεύρετο, αλλά ίσως και να υπάρχουν κάποιοι χορηγοί που θα μπορούσαν να δώσουν ένα πομποδέκτη ή μια κεραία ή κάποιο παρελκόμενο προκειμένου να διαφημίσουν την επιχείρηση τους μέσω του διαγωνισμού.

Οι αντιτιθέμενοι

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες έχουν την γενική τάση να είναι «ξενόφιλοι». Όσοι έχουν διαβάσει την Ελληνική ιστορία, όχι μόνο από τα σχολικά βιβλία, το γνωρίζουν ήδη και από αυτό δεν μπορούσε να ξεφύγει και η ραδιοερασιτεχνική κοινότητα. Είναι κοινό μυστικό ότι μερίδα Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών προτιμά να συμμετέχει και να προβάλει την συμμετοχή τους σε μη Ελληνικούς διαγωνισμούς ενώ «ροκανίζει» το Ελληνικό AEGEAN CONTEST……

Λίγο – πολύ όλοι διαβάζετε στο διαδίκτυο ή έχετε ακούσει οι ίδιοι να μιλούν με μη κολακευτικά  λόγια για το AEGEAN CONTEST, φτάνοντας πολλές φορές σε σημεία που ξεφεύγουν από την ευπρέπεια. Παρόλα αυτά από την πλευρά των διοργανωτών του διαγωνισμού δεν υπήρξε ΠΟΤΕ κάποια οργανωμένη αντίδραση, τελικά μάλλον από το πολύ «ροκάνισμα» το «κλαδί» αρχίζει να γέρνει…..

Από το πολύ «ροκάνισμα» το «κλαδί» αρχίζει να γέρνει…..

Η άμυνα δεν είναι  πάντοτε αποτελεσματική, καμιά φορά θα πρέπει να γίνει μια αποτελεσματική «επίθεση» προβολής του διαγωνισμού, ώστε να σταματήσει η δυσφήμηση του. Ποτέ δεν είναι αργά, κάποιοι θα πρέπει να σηκωθούν από τις καρέκλες τους και να ασχοληθούν με τον διαγωνισμό συστηματικά. Αιτιάσεις του τύπου: εγώ είμαι Contester στα βραχέα!!! έχω τις δουλειές μου κλπ. δεν επαρκούν. Με δυο λόγια όσο κάθεστε στις δάφνες σας και αδιαφορείτε, το κλαδί ροκανίζεται και τελικά θα σπάσει, το πότε δεν το ξέρει κανείς.

 

Ερχόμαστε στον χειμώνα του 2017…

Πέρασε ένας ολόκληρος χειμώνας και οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού δεν έκαναν το παραμικρό για να βρεθεί μια  βιώσιμη λύση για την συνέχιση του διαγωνισμού. Ο εμπνευστής του διαγωνισμού, ο διαχειριστής του διαγωνισμού και η ομάδα του Αιγαίου  που τον διεξάγει δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν έτσι ώστε να παρουσιάσουν ένα αναβαπτισμένο, ανανεωμένο και εκσυγχρονισμένο διαγωνισμό.

Όλο το χειμώνα οι ραδιοερασιτέχνες ρωτούν τι θα γίνει με τον διαγωνισμό σε συζητήσεις που γίνονται σε διάφορες καφετερίες, συλλόγους ή από τον «αέρα». Όλοι θέλουν να γίνει, αλλά δεν παίρνουν κανένα θετικό μήνυμα. Ήδη το τέλος της άνοιξης έφθασε και χρονικά δεν υπάρχει πλέον χρόνος ούτε για ενημερωτικά σεμινάρια, ούτε για τον σχηματισμό ομάδων, ούτε για την έκδοση ειδικών διακριτικών.

Η γενική αίσθηση είναι πλέον ότι ο διαγωνισμός δεν θα διεξαχθεί και στο καλοκαιρινό πρόγραμμα όλων μας δεν υπάρχει σαν ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα, αλλά και σαν παράγοντας στην σχεδίαση των καλοκαιρινών διακοπών.

Στο 25ο Ham Fest της ΕΕΡ γεννήθηκε η ιδέα του 16ου AEGEAN CONTEST.

Το 25ο HamFest και ο ρόλος του στο 16ο AEGEAN CONTEST.

10 και 11 Ιουνίου διεξήχθει το 25ο Ham Fest, από την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Σε αυτή την θαυμάσια ευκαιρία -μεταξύ άλλων- για συναντήσεις, συζητήσεις και κουτσομπολιό  μεταξύ των ραδιοερασιτεχνών, συνάντησα ένα απροσδόκητα μεγάλο αριθμό Ραδιοερασιτεχνών, οι οποίοι ρωτούσαν τι θα γίνει «τελικά» με το AEGEAN.

Κανείς τους δεν δεχόταν ο διαγωνισμός να «χαθεί» έτσι απλά και όλοι ζητούσαν να «γίνει κάτι…». Τελικά μέσα από τις συνολικές συζητήσεις καταλήξαμε στην ιδέα να προσπαθήσουμε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός και το 2017. Τρελή ιδέα, αν σκεφθεί κανείς ότι γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου και ο διαγωνισμός θα έπρεπε να διεξαχθεί 1 και 2 Ιουλίου!

Ο αγώνας ταχύτητας….

Αγώνας ταχύτητας 19 ημερών, για να οργανωθεί ο διαγωνισμός.

Στην διάθεσή μας είχαμε 19 ημέρες όλες και όλες για να στηθεί ο διαγωνισμός. Η πρώτη επαφή με το AEGEAN DX GROUP, έγινε το ίδιο απόγευμα, μέσω του εκλεκτού φίλου και συναδέλφου Βασίλη Τζαννέλη SV8CYV. Στο τηλέφωνο του εξήγησα ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός και ρώτησα τι  μπορούσαμε  να κάνουμε; Η αντίδραση του Βασίλη ήταν απόλυτα θετική και ζήτησε λίγο χρόνο για να ενημερώσει και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Βασίλης Τζαννέλης – SV8CYV χωρίς αυτόν το AEGEAN του 2017, δεν θα γινόταν ποτέ!

Το επόμενο τηλεφώνημα έγινε στον «πατέρα» του διαγωνισμού SV5BYR Μιχάλη Μπαλάσκα, με σκοπό να τον ενημερώσω και να ζητήσουμε την συμβολή του για την όσο το δυνατόν αρτιότερη οργάνωση του διαγωνισμού. Δυστυχώς ούτε το κινητό του τηλέφωνο απαντούσε, άλλα ούτε και το τηλέφωνο του QRL, στα οποία καλούσα επί μέρες.

Οι κλήσεις ποτέ δεν απαντήθηκαν….και οι μέρες περνούσαν…

Εν τω μεταξύ, το AEGEAN DX GROUP, έδωσε την συγκατάθεση του για την διεξαγωγή του διαγωνισμού, αλλά χωρίς και την θετική γνώμη του Μιχάλη υπήρχε μια ηθική δυσκολία και δεν ήταν η μόνη, αφού ο επί χρόνια Contest Manager του διαγωνισμού Λεωνίδας Φίσκας SV2DID, ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.

Τάσος Χιώνης SV1QVW, επί μια εβδομάδα αναζητούσε στην Ρόδο, ανεπιτυχώς τον Μιχάλη για να τον ενημερώσει.

Φανταστείτε να έχετε λιγότερο από 15 ημέρες στην διάθεσή σας και να πηγαίνουν όλα «σταρβά»! Ο «πατέρας» του διαγωνισμού άφαντος και ο manager υπό παραίτηση. Επιστρατεύεται ο συνάδελφος Τάσος Χιώνης SV1QVW, ο οποίος πήγε και για δικούς του λόγους στην Ρόδο, να τον βρει. Καμιά απάντηση σε τηλεφωνικές κλήσεις, κλήσεις σε επαναλήπτες κλπ και ο χρόνος να πιέζει…

Τελικά βρέθηκε μια Σολωμόντεια λύση: Αφού ο contest Manager δεν έχει παραιτηθεί, μπορεί να προκυρήξει τον διαγωνισμό και στην συνέχεια να παραιτηθεί. Ακολούθως, με την σύμφωνη γνώμη του, να αναλάβει μια ομάδα να εκδώσει τα αποτελέσματα. Έτσι και έγινε, δημιουργήθηκε μια ομάδα που μπορούσε να διαχειριστεί την έκδοση των αποτελεσμάτων και δημιουργείται ένα προσωρινό e-mail – Aegean.logs@gmail.com- για την υποδοχή των logs.

SV1IYC – Αλέξανδρος, η «ψυχή» της επεξεργασίας των logs, χτύπησε 12ωρα μέσα στο κατακαλόκαιρο, ώστε να βγουν στην ώρα τους και σωστά τα αποτελέσματα.

Είναι πλέον προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν γίνει ασφυκτικά και θα πρέπει η ομάδα έκδοσης των αποτελεσμάτων να εξετάσει πως μπορεί να διαχειριστεί τον διαγωνισμό. Το απαραίτητο λογισμικό δεν υπήρχε, αλλά ούτε και ο χρόνος για να αγοραστεί – ποιος θα το πλήρωνε;- και να το μάθουμε. Άρα θα έπρεπε να δημιουργήσουμε εκ των ενόντων το λογισμικό και το χειρότερο, όλοι είχαμε προγραμματίσει τις καλοκαιρινές μας δραστηριότητες, διακοπές κλπ χωρίς να έχουμε συμπεριλάβει το AEGEAN CONTEST.

Μετά από ψύχραιμη σκέψη και σε συνεννόηση με το AEGEAN DX GROUP, αποφασίζουμε να περιοριστεί το contest τόσο, όσο να μπορούμε να το διαχειριστούμε με επιτυχία. Αποφασίσαμε λοιπόν ο διαγωνισμός να περιλαμβάνει τις επικρατούσες διαμορφώσεις FM/SSB και να διεξαχθεί στις μπάντες των 50 και 144 ΜΗΖ. Με αυτές τις συνθήκες μπορούσε να γραφεί και να αποσφαλματωθεί το λογισμικό αξιολόγησης μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, όπως και η επεξεργασία των logs θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, δεδομένου του ότι οι βαλίτσες μας ήταν ήδη στην εξώπορτα!

Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων Contester’s…

Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων Ραδιοερασιτεχνών έγινε μέσω του περιοδικού RFNEWS.GR , από το ίδιο το AEGEAN DX GROUP , με προσωπικά  e-mails και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως του Face Book.

Το RFNEWS.GR, υποστηρίζει και στηρίζει το AEGEAN CONTEST.
Η ομάδα των DX-ers του Αιγαίου, οι διοργανωτές και πυλώνες του διαγωνισμού.

Το Face book και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην υπηρεσία του AEGEAN CONTEST.

Η  προσωρινή αλλαγή του κανονισμού του διαγωνισμού όπως αναρτήθηκε / δημοσιεύθηκε ήταν η εξής:

AEGEAN DX GROUP

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, το 16ο AEGEAN VHF CONTEST, με την υποστήριξη του AEGEAN DX GROUP και την επικοινωνιακή συνδρομή του RFNEWS.GR,  θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουλίου 2017.

Για φέτος ΜΟΝΟ ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ως εξής:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ AEGEAN VHF CONTEST.

Για φέτος θα ισχύσει  σε γενικές γραμμές ο κανονισμός του 2016, με την διαφορά ότι:

LOGS

Τα Logs θα αποσταλούν στο e-mail: aegean.logs@gmail.com.

Η συλλογή, επεξεργασία και η έκδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει από Ομάδα Ραδιοερασιτεχνών με επικεφαλής τον υπογράφοντα το  κείμενο της ενημέρωσης. Για φέτος δεν  υπάρχει αντικειμενικά, η δυνατότητα της επεξεργασίας Logs από άλλο λογισμικό εκτός από το VUSC. Θα το «κατεβάσετε» από την ιστοσελίδα:

http://www.5-9report.gr/aegean.htm.

Η αποστολή των Logs  θα γίνει μέχρι και την 16η Ιουλίου 2017, ώστε τα αποτελέσματα να εκδοθούν μέχρι τέλους του μηνός.

Το λογισμικό του Logbook στο οποίο θα καταχωρήσετε τα QSO σας, θα τα βρείτε στην  ιστοσελίδα: http://www.5-9report.gr/aegean.htm

MODE του διαγωνισμού.

Για φέτος ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με τις διαμορφώσεις FM και SSB. Ζητούμε συγγνώμη από τους συναδέλφους που αγαπούν, όπως και εμείς, το CW και τα Digital Modes, αλλά για φέτος θα κάνουν μια μικρή θυσία και θα χρησιμοποιήσουν τα μικρόφωνά τους!!

ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ διαγωνισμού.

Το AEGEAN VHF CONTEST, θα διεξαχθεί όπως λέει και ο τίτλος του στα VHF, δηλαδή στα 6 και 2m. Φέτος δεν θα χρησιμοποιηθούν καθόλου τα UHF.

Σας υπενθυμίζω ότι στα 6m χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ SSB, ενώ στα 2m  χρησιμοποιούμε FM/SSB, ακολουθώντας το Band Plan.

Ενδεικτικά, οι συχνότητες διεξαγωγής του διαγωνισμού θα είναι:

6m: Από 50.130 – 50.200 ΜΗΖ SSB

2m: Από 144. 250 – 144.380 ΜΗΖ SSB και 145.225 – 145.575 ΜΗΖ σε FM.

 

ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ.

Πρακτικά δεν υπάρχει χρόνος για την έκδοση ειδικών διακριτικών «μικρής διάρκειας».  Μόνο οι σύλλογοι που έχουν μόνιμα ειδικά διακριτικά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Επομένως σχηματίστε ομάδες που θα διαγωνιστούν στο AEGEAN CONTEST με τα διακριτικά των συλλόγων σας. Όσοι έχουν εκδώσει ειδικά διακριτικά για εκείνη την περίοδο, για την συμμετοχή τους σε άλλη ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ.

Θα εκδοθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, θα είναι σε αρχεία pdf και θα είναι όπως των προηγούμενων ετών. Θα αποσταλούν στους δικαιούχους μέσω e-mail.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΆ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

  1. Το 16ο AEGEAN VHF CONTEST  θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουλίου 2017.
  2. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις περιοχές συχνοτήτων 50 ΜΗΖ και 144 ΜΗΖ.
  3. Τα mode που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι μόνο SSB / FM.
  4. Τα Logs από το VUSC, θα σταλούν στο νέο e-mail: aegean.logs@gmail.com
  5. Η ομάδα επεξεργασίας θα τα παραλάβει και θα εκδώσει τα αποτελέσματα μέσα σε μερικές εβδομάδες.
  6. Τα βραβεία – ενθυμήματα, θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό μέσω e-mail.

Καλό είναι να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.aegeandxgroup.gr, για περισσότερες πληροφορίες. Σας συνιστώ να διαβάσετε στην ενότητα «AEGEAN VHF CONTEST Γενικά»,  το άρθρο με τίτλο: «ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ AEGEAN VHF CONTEST», θα σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε το VUSC, το ηλεκτρονικό Log Book του διαγωνισμού.

Από το  άρθρο AEGEAN POTABLE STATION, θα αντλήσετε τις απαιτούμενες γνώσεις για να εγκαταστήσετε και να λειτουργήσετε με επιτυχία ένα CONTEST VHF POSTABLE STATION.  Οι φίλοι που έχουν λιτό έως Σπαρτιάτικο εξοπλισμό, θα βρουν ιδιαίτερα χρήσιμο το άρθρο με τίτλο: «Τρέξτε το AEGEAN VHF CONTEST με ένα Walky Talky».

Στην ενότητα «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΙΩΝ», θα βρείτε χρήσιμα άρθρα που αφορούν τις κεραίες και μεταξύ αυτών το άρθρο που αφορά την κατασκευή κεραιών για το AEGEAN VHF CONTEST»

Επίσης σας προτείνω να διαβάσετε και τα εξής άρθρα που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του 5-9report.gr: http://www.5-9report.gr/aegean.htm .

 

Νο=79 σελίδες 31 – 46. Τίτλος: ΤΡΟΠΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΑΙ Ε ΣΠΟΡΑΔΙΚΗ ΔΙΑΔΟΣΗ

Νο=91 σελίδες 15 – 30. Τίτλος: ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΝΑ QSO ΣΤΑ V/UHF

Νο=103 σελίδες 24 – 33. Τίτλος: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ V/U

Νο=103 σελίδες 42 – 61. Τίτλος: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ AEGEAN 

Νο=115 σελίδες 17 – 47. Τίτλος: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 10ο AEGEAN CONTEST

Νο=127 σελίδες 12 – 43. Τίτλος: : ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 11ο AEGEAN CONTEST

No=139  Σελίδες 9 – 22. Τίτλος: AEGEAN CONTEST SOFTWARE

Νο= 139 Σελίδες 29 – 51. Τίτλος: «ΤΡΕΞΤΕ ΤΟ AEGEAN ME ENA WALKY TALKY»

Νο= 139 Σελίδες 75 – 93. Τίτλος: «ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΟ AEGEAN VHF CONTEST»

Νο=163 σελίδες 13 – 31. Τίτλος «AEGEAN CONTEST KAI ΨΗΦΙΑΚΑ MODE»

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να μου τηλεφωνείτε στο 6948664493, ή να στείλετε e-mail στο sv1nk@hotmail.com. Το e-mail:  aegean.logs@gmail.com σας παρακαλώ να το χρησιμοποιήσετε ΜΟΝΟ για την αποστολή των Logs του διαγωνισμού.

Συνάδελφοι θέλω να σας ευχαριστήσω προκαταβολικά για την συμμετοχή σας και να σας ενημερώσω, ότι  μια ομάδα εργασίας θα σχηματιστεί  αρχές Οκτωβρίου, με σκοπό  τον εκσυγχρονισμό του διαγωνισμού, ώστε να υπάρχουν ακόμη περισσότερες συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ζητώ την κατανόηση σας για αυτή την δύσκολη μεταβατική στιγμή του διαγωνισμού, την συμμετοχή και την εμπιστοσύνη σας. Το AEGEAN του 2018 να είστε σίγουροι ότι θα έχει την πείρα και την βαριά κληρονομιά της παλαιάς περιόδου και τον «αέρα» και την δυναμική που θα του δώσει, η εκ βάθρων  ανανέωση του.

Ραντεβού στον «αέρα» λοιπόν και πολλά 73 σε όλους…

de SV1NK

Μάκης Μανωλάτος

Ένας από το AEGEAN DX GROUP.

Το τι επακολούθησε δε περιγράφεται!

Ανατρέξτε στις αναρτήσεις της περιόδου και θα έχετε θησαυρούς στα χέρια σας. Ευτυχώς που ότι γράφεται παραμένει στο διηνεκές, οπότε υπάρχουν γραπτές αποδείξεις για την συμπεριφορά του καθενός που έκανε ή κάνει ασυλλόγιστες αναρτήσεις.

Τα λόγια τα παίρνει ο αέρας παιδάκι μου, μου έλεγε ο αγράμματος, αλλά σοφός μου πατέρας, τα γραφόμενα μένουν. Πόσο δίκιο είχε!

Οι αδιάβαστοι….

Είναι οι ραδιοεραστέχνες εκείνοι που έσχιζαν τα ιμάτια τους, επειδή «βγάλαμε το CW, και τα ψηφιακά mode», για τον λόγο αυτό θα πρέπει να καούμε στην πυρά! Βέβαια, όταν τους υποδείξαμε ότι έχουμε γράψει ότι  αυτό είναι προσωρινό, μόνο για φέτος γιατί δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε τον διαγωνισμό σε όλη του την έκταση, άλλοι είπαν ότι δεν το είχαν διαβάσει, άλλοι ότι δεν το κατάλαβαν και άλλοι επέμεναν στα γραφόμενα τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις εξηγήσεις μας.

Διαβάστε κάποιες αναρτήσεις….

Οι κακόβουλοι….

Είναι όλοι εκείνοι που βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν «χολή και όξος», επιτιθέμενοι είτε στον διαγωνισμό αυτό καθ’ εαυτό, είτε σε  κάποιους από τους εμπλεκομένους που δεν τους είναι συμπαθείς…

Δείτε….

Οι αντιτιθέμενοι…

Είναι οι παλαιά φρουρά των ραδιοερασιτεχνών που είναι αντίθετοι στη διεξαγωγή του διαγωνισμού, από το  παρελθόν. Αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που απλά επιθυμούν διακαώς την κατάργησή του και σε αυτούς που έχουν μια απλή πρόταση: εκσυγχρονίστε τον, ώστε να είναι συμβατός με το κρατούντα στην Region -1.

Ο «σύρμα»…

Είναι γεγονός ότι σε κάθε επαγγελματικό, ερασιτεχνικό, πολιτικό κλπ χώρο, υπάρχουν πάντοτε οι άνθρωποι που κατασκευάζουν «μηχανισμούς» που ελέγχουν τα τεκταινόμενα στον συγκεκριμένο χώρο. Άλλοι μηχανισμοί είναι μόνιμοι και άλλοι περιστασιακοί, με σκοπό να ελέγξουν μια κατάσταση που δημιουργείται χωρίς την έγκριση των «παραγόντων» του κάθε χώρου. Αυτούς τους μηχανισμούς τους συνάντησα όταν αγωνιζόμουν να νομιμοποιήσω την χρήση των Ραδιοτηλεφώνων Citizens Band στην Ελλάδα, με αλλαγή του νομικού πλαισίου από τύπου ειδικού ραδιοδικτύου, σε σύγχρονο Ευρωπαϊκής αντίληψης.

Το AEGEAN VHF CONTEST ήταν μια παραφωνία που ενοχλούσε το σύστημα, αφού χωρίς τις «ευλογίες» τους, μια ομάδα –μη ελεγχόμενων- ραδιοερασιτεχών, δημιούργησε ένα απόλυτα επιτυχημένο,  Πανευρωπαϊκής Εμβέλειας Διαγωνισμό VHF. Η αποδοχή και επιτυχία του διαγωνισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό λειτουργούσε σαν ασπίδα ασφαλείας και δεν επέτρεπε «απευθείας» χτύπημα, μέχρι που ο διαγωνισμός από τα λάθη των υπευθύνων του αποδυναμώθηκε και τότε ήρθε ο καιρός για «βγει από την μέση» για πάντα.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ακολουθήθηκε μια πολύ καλά σχεδιασμένη στρατηγική, που έφερε με τον καλύτερο τρόπο το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα από τα στοιχεία της ακούει στο όνομα «σύρμα». Ήδη πριν από AEGEAN του 2016 είχε πέσει «σύρμα» να μην υπάρχουν συμμετοχές από τις ομάδες και τους μεμονωμένους ερασιτέχνες που μπορούσαν να επηρεάσουν, πράγμα που έγινε και συνέτεινε στο να έρθει ο διαγωνισμός στο χείλος της αποτυχίας.

«Σύρμα» έπεσε και πριν τον φετινό διαγωνισμό του  2017, όταν έκπληκτοι είδαν μέσα σε 19 ημέρες να οργανώνεται, έστω και σε περιορισμένη έκταση, το νεκρό για όλους AEGEAN VHF CONTEST. Σε κάθε περίπτωση το «σύρμα» λειτούργησε άψογα και οι συμμετοχές περιορίστηκαν σε αυτούς που πραγματικά αγαπούν τον διαγωνισμό και τον στήριξαν μέχρι τέλους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης….

Όπως όλοι γνωρίζετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο ισχυρά, ώστε ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Σκεφθείτε πόσο εύκολο είναι να πλήξεις, να απαξιώσεις και τελικά να οδηγήσεις σε αποτυχία έναν ερασιτεχνικό διαγωνισμό. Φέτος οι επιθέσεις εναντίον του διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα σφοδρές και πολλές φορές τα πλήγματα ήταν κάτω από τη μέση.

Άνθρωποι που δήλωναν υπερήφανοι για την  συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και μιλούσαν για αυτόν με τα καλύτερα λόγια, βρέθηκαν να τον απαξιώνουν με τον χειρότερο τρόπο με τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κοιτούσα τις φωτογραφίες και τα κολακευτικά για τον διαγωνισμό σχόλια που είχαν δημοσιεύσει στο 5-9report προηγούμενων ετών κάποιοι από αυτούς και αναρωτιόμουν πώς αλλάζουν οι απόψεις των ανθρώπων, ειδικά όταν αποκτήσουν κάποιες «φιλικές» σχέσεις με κάποιους παράγοντες…..

Σε κάθε περίπτωση η απαξίωση του διαγωνισμού, το εχθρικό για αυτόν κλίμα και η συνολικά αρνητική εικόνα, έφεραν το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι από την πλευρά των υπευθύνων του διαγωνισμού δεν υπήρξε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ανάρτηση, τίποτε, έπαιζαν σε άδειο γήπεδο και χωρίς τερματοφύλακα! Όλα τα γκολ μέσα!!

Οι έχοντες μεστό λόγο….

Είναι οι ραδιοερασιτέχνες που άδραξαν την ευκαιρία για να επαναφέρουν ξεκάθαρα και έντιμα την πρόταση τους να αναλάβει η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών το διαγωνισμό. Για λόγους διευκρινιστικούς και μόνο, θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω για αυτό το θέμα, επειδή το διαχειρίστηκα ο ίδιος και το ξέρω πάρα πολύ καλά.

Δείτε ένα παράδειγμα μεστής και σαφούς προτάσεως….

Και η θέση του εμπνευστή και «πατέρα» του διαγωνισμού….

Το AEGEAN CONTEST  χάρη στην αγάπη, την εμπιστοσύνη, την συμμετοχή σας αγαπητοί συνάδελφοι, την σκληρή δουλειά από το AEGEAN DX GROUP και το περιοδικό 5-9report, έφτασε στο σημείο της απόλυτης επιτυχίας. Η συμμετοχή των απλών ραδιοερασιτεχνών, των οργανωμένων ομάδων και συλλόγων έφτασε σε αριθμούς ρεκόρ και το Σαββατοκύριακο διεξαγωγής του διαγωνισμού είχε τον αέρα Εθνικής γιορτής.

Αυτή ακριβώς η απόλυτη επιτυχία, ήταν και η αιτία της καταστροφής του διαγωνισμού. Το AEGEAN DX GROUP, παρά την καταπληκτική δουλειά που έκανε και κάνει, ήταν αδύνατον να διαχειριστεί το μέγεθος του διαγωνισμού, έτσι ο «πατέρας» του διαγωνισμού ζήτησε να  απευθυνθούμε στην Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών. Οι λόγοι είναι πολλοί:

Η ΕΕΡ είναι ο αρχαιότερος σύλλογος της χώρας, αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στη  IARU, και συνολικά τους Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες ενώπιον των Ελληνικών ή άλλων αρχών και φορέων, έχει το QSL BURO και ένα πλήθος μελών, με διαφορετικές ικανότητες, που θα μπορούσαν να διαχειριστούν το διαγωνισμό.

Την διαπραγμάτευση με την ΕΕΡ ανέλαβα να την κάνω εγώ, ως πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης αφενός, αφετέρου σαν ένας άνθρωπος που γνώριζε πολύ καλά τον διαγωνισμό, πρόσωπα και πράγματα.

Η συζήτηση έγινε απευθείας με τον τότε Πρόεδρο της ΕΕΡ τον αγαπητό  φίλο, συνάδελφο και βαθύ γνώστη του ραδιοερασιτεχνισμού – κάποιοι τον αποκαλούν γκουρού- Μανώλη Δαρκαδάκη SV1IW.

SV1IW – Μανώλης, έθεσε για πρώτη φορά τους όρους αποδοχής του AEGEAN CONTEST , από την ΕΕΡ.

Η ΕΕΡ αρχικά δέχεται να αναλάβει τον διαγωνισμό, με τους εξής όρους:

  1. Ο διαγωνισμός θα διατηρήσει το όνομά του, αλλά δεν θα έχει καμιά σχέση οργανωτική ή άλλη με το AEGEAN DX GROUP, στο οποίο αναγνωρίζεται η ιστορική συμβολή του, στην ανάπτυξη και διάδοση του.
  2. Ο κανονισμός του διαγωνισμού θα αναδιαμορφωθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΕΡ.
  3. Η διαμόρφωση FM θα αφαιρεθεί  τελείως και θα παραμείνουν οι διαμορφώσεις SSB, CW και τα ψηφιακά mode.
  4. Η ώρα έναρξης και λήξης θα μεταβληθούν και ο χρόνος διεξαγωγής του διαγωνισμού θα αλλάξει σε λιγότερο από 48 ώρες.
  5. Η ΕΕΡ θα έχει κάθε δικαίωμα να διαμορφώσει τον διαγωνισμό όπως αυτή κρίνει σκόπιμο, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του AEGEAN DX GROUP.

Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν από την ομάδα του Αιγαίου, με μοναδικό σημείο σύγκλησης με τις προτάσεις της ΕΕΡ, την ελάττωση των ωρών της συνολικής διάρκειας του διαγωνισμού.  Προφανώς η διαπραγμάτευση κατέληξε στο κενό και ο διαγωνισμός συνέχισε την πορεία του, που ναι μεν ήταν ένδοξη και λαμπερή, αλλά με σαφή σημεία καθοδικής πορείας.

Είναι γεγονός ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να υποσκαφθεί ο διαγωνισμός, επειδή ήταν και είναι βαθειά ριζωμένος τις καρδιές των ραδιοερασιτέχνών, επειδή είναι εξαιρετικά εύκολος και στον τρόπο διεξαγωγής του αλλά κυρίως επειδή δεν απαιτεί κανένα ιδιαίτερο εξοπλισμό. Και ενώ οι αντιτιθέμενοι στον διαγωνισμό τον  αποδομούσαν αργά αλλά σταθερά, οι φύση και θέση υπεύθυνοι δεν έκαναν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ για να τον υπερασπιστούν.

Φθάνουμε στο 2016. Το κλίμα είναι πανηγυρικό, υπάρχει ενθουσιασμός, αλλά κατά την διάρκεια του διαγωνισμού διαπιστώνουμε ότι εκτός από την μη ευνοϊκή διάδοση, η συμμετοχή δεν είναι η αναμενόμενη. Ραδιοερασιτεχνικοί σύλλογοι που παραδοσιακά συμμετείχαν δεν ακούστηκαν, οι οργανωμένες ομάδες που πάντοτε έδιναν το παρόν από τις βουνοκορφές  είναι ανύπαρκτες, οι παραδοσιακοί ραδιοερασιτέχνες που είτε έδιναν το παρόν, είτε συμμετείχαν στον διαγωνισμό είναι άφαντοι.

SV2FWV – Παναγιώτης, έδωσε την ίδια ακριβώς απάντηση, με τον SV1IW.

Μετά το τέλος του διαγωνισμού γίνεται η αποτίμηση, επρόκειτο  για ένα μέτριο διαγωνισμό, που όλα έδειχναν ότι βρίσκεται στο κρίσιμο σταυροδρόμι ή αναβαθμίζεται ή τελειώνει. Ο «πατέρας» του διαγωνισμού  για δεύτερη φορά μου ζητά να διερευνήσω την περίπτωση η ΕΕΡ να αναλάβει τον διαγωνισμό. Αυτή τη φορά η συζήτηση έγινε με τον Γραμματέα της ΕΕΡ Παναγιώτη Περρωτή SV2FWV. Ο Παναγιώτης είναι ένας απόλυτα συγκροτημένος  και σοβαρός άνθρωπος, με μεγάλη αγάπη για τον ραδιοερασιτεχνισμό και άπειρη εμπειρία σε contest. Η συζήτηση ήταν μικρής διάρκειας, αφού απλά μου επανέλαβε τις ίδιες ακριβώς θέσης που είχε προτείνει και ο Μανώλης SV1IW.

Η επικοινωνία με την ομάδα του Αιγαίου έδειξε ότι δεν δέχονται για μια ακόμη φορά αυτές τις θέσεις και η υπόθεση ουσιαστικά έκλεισε χωρίς να υπάρχει κάποια απόφαση και με τους καθ’ ύλην αρμόδιους να βρίσκονται σε διάσταση απόψεων. Ο «πατέρας» είναι υπέρ της άποψης να αναλάβει η ΕΕΡ τον διαγωνισμό, η ομάδα του Αιγαίου να τον κρατήσει η ίδια και ο διαχειριστής του διαγωνισμού να μην έχει καμιά ουσιαστική και επίσημη θέση.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, 19 ημέρες πριν τον διαγωνισμό έγινε μια προσπάθεια να ακουστούν και φέτος οι Ελληνικές φωνές στον «αέρα» των vhf, αλλά και για χτυπήσουμε το «καμπανάκι» ώστε «πατέρας» και ομάδα του Αιγαίου να κάνουν μια ύστατη  προσπάθεια να βρουν κοινά σημεία επικοινωνίας, ώστε ο διαγωνισμός να αναβαθμιστεί, να εκσυγχρονιστεί και του χρόνου, να έχουμε έναν ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ AEGEAN VHF CONTEST, εναρμονισμένο με τα κρατούντα στις Ευρωπαϊκές χώρες περιοχής IARU REGION-1.. Ο Σεπτέμβρης μόλις μπήκε, μην χρονοτριβείτε……

Τα παρατράγουδα του διαγωνισμού….

Όπως συμβαίνει σε κάθε AEGEAN CONTEST, έτσι και φέτος δεν έλειψαν τα παρατράγουδα.

ΠΕΡΝΩ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ CONTEST ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΩ ΤΟ LOG!!!!

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά συνήθως εστιάζεται σε μεμονωμένους ραδιοερασιτέχνες. Οι αιτίες είναι πολλές:

  1. Ο Ραδιοερασιτέχνης κάνει κάποια περιστασιακά QSO και στην συνέχεια δεν στέλνει το log, επειδή έχει λίγες καταχωρήσεις! Στον διαγωνισμό παίρνεις μέρος για να διασκεδάσεις στον χρόνο που έχεις διαθέσιμο, δεν πας για την «πρωτιά». Και το ενθύμημα είναι μια πολύ καλή αμοιβή για την συμμετοχή σου, όταν μετά από χρόνια θα το κοιτάζεις και θα θυμάσαι ότι με ένα απλό πομποδέκτη VHF στο αυτοκίνητο, από το βουνό ή την παραλία, έκανες θαυμάσια simplex QSO, με άλλους ραδιοερασιτέχνες.
  2. Ο Ραδιοερασιτέχνης δεν στέλνει το Log, γιατί απλά το VUSC, του «έχασε» τις επαφές, ή την ώρα των QSO κλπ. Συνηθισμένο φαινόμενο και  άδικο, από το οποίο δεν ξεφεύγει κανείς. Πέρσι από το δικό μου Log εξαφανίστηκαν οι ώρες των QSO! οπότε δεν έστειλα και εγώ log!!!!
  3. Υπάρχουν όμως και ανεξήγητα φαινόμενα, για παράδειγμα ο SZ1SV/P, δεν έστειλε ποτέ log, αν και δούλεψαν όλο το Σαββατοκύριακο οι συνάδελφοι με μεγάλη επιτυχία και χωρίς πρόβλημα χαμένων επαφών στο log!

ΣΤΕΛΝΩ LOG ΕΚΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ!!

Σε όλες τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα e-mail, αλλά και στο περιοδικό RFNEWS.GR το οποίο στηρίζει με τον καλύτερο τρόπο το AEGEAN VHF CONTEST, είχαμε γράψει ότι:

Απόσπασμα του κειμένου που έχει αναρτηθεί στο rfnews.gr

Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει ο οποιοσδήποτε ραδιοερασιτέχνης ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το VUSC, για να στείλει το log με το συγκεκριμένο format. Λάβαμε logs σε οποιοδήποτε Format μπορείτε να φανταστείτε και οι πλέον ευφάνταστοι ραδιοερασιτέχνες έκαναν το εξής εξωφρενικό: Έκαναν Print Screen  μια-μια σελίδα του log και μας τις έστειλαν σαν log συμμετοχής!  Ήμαρτον Θεέ μου!

LOGS ΜΕ QSO ΣΕ MODE ΚΑΙ BANDS ΕΚΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ!

Με όλα τα δυνατά μέσα καταστήσαμε γνωστό και σαφές σε όλους τους διαγωνιζομένους, ότι μόνο για το 2017 θα ισχύουν τα εξης:

Απόσπασμα του κειμένου που έχει αναρτηθεί στο rfnews.gr, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανοίγοντας τα logs δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, είδαμε ημερολόγια με επαφές μόνο σε CW!, άλλα με μεικτές επαφές CW, FM, SSB, DIGI, οι πλέον προχωρημένοι μας έστειλαν logs με QSO στα 23cm!!!!! μετά από αυτά τα logs τα QSO στα 70cm  τα θεωρήσαμε «πταίσματα». Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρονοβόρο και επίπονο είναι να διαχωρίσουμε από κάθε log τις έγκυρες από τις άκυρες επαφές κλπ.

Πραγματικά είναι απορίας άξιο το πώς παίρνουν μέρος κάποιοι σε ένα διαγωνισμό, χωρίς να ακολουθούν τον κανονισμό του. Αυτά τα παρατράγουδα είναι η αιτία που είχαμε μια μικρή καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων, αλλά και για να αρχίσουν οι καλοκαιρινές μας διακοπές.

Τα ΑΦΑΝΤΑ μέλη του AEGEAN DX GROUP!

Το μεγαλύτερο ίσως παρατράγουδο του διαγωνισμού, είναι το γεγονός της μη συμμετοχής της πλειοψηφίας των μελών του ίδιου του AEGEAN DX GROUP!! Η ίδια η ραδιοερασιτεχνική ομάδα που οργανώνει τον διαγωνισμό, δεν τον στήριξε σαν μια γροθιά την ύστατη στιγμή, που και η παραμικρή συμμετοχή ήταν  ζωτικής σημασίας.

Συμμετείχαν μόνο οι : SV1NK, SV2DCD, SV8CS, SV8CYR, SV8CYV, SV8FMY.

Τι να πει κανείς…..

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΙ;;;;

To AEGEAN CONTEST του 2017 έγινε, πέρασε. Όσοι πήραμε μέρος το απολαύσαμε στον βαθμό που μας το επέτρεψε η διάδοση και η XYL!!!.  Τώρα στα χείλη όλων μας έρχεται το φυσικό ερώτημα:

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;;;

Δύσκολη ερώτηση. Η μετά τον διαγωνισμό  κατάσταση είναι η εξής:

  1. Ο SV5BYR –  Μιχάλης, πατέρας του διαγωνισμού, δήλωσε γραπτά σε αναρτησή του στο FaceBook, ότι θα ήθελε ο διαγωνισμός να συνεχίσει να διεξάγεται με την φροντίδα της ΕΕΡ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου, ήδη μου είχε δηλώσει ότι ό διαγωνισμός δεν έχει πλέον εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά έχει έρθει ο καιρός να αναβαθμιστεί σε καθαρά  ανταγωνιστικό διαγωνισμό, χωρίς την διαμόρφωση FM και πλήρη συμμόρφωση στους κανονισμούς της IARU REGION-1 για τα VHF CONTEST.
  2. Ο SV8CYV –  Βασίλης, απηχώντας τη γνώμη της ομάδας του Αιγαίου, θεωρεί ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να μείνει όπως έχει, προβάλλοντας την αιτιολογία ότι η RSGB έχει προσθέσει τα FM σε δικό της διαγωνισμό και ότι ο διαγωνισμός στη σημερινή του μορφή είναι αρκετά εύκολος και ελαστικός, ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος ραδιοερασιτέχνες με ελάχιστο εξοπλισμό και ελεύθερο χρόνο συμμετοχής.
  3. Ο SV2DCD – Λεωνίδας παραιτήθηκε και για να είμαστε και ειλικρινείς, καθ’ όλη την διάρκεια του πανικού που γινόταν στο Face Book για τον διαγωνισμό, δεν έγραψε ούτε μια ανάρτηση και κατά τα προηγούμενα χρόνια, δεν πήρε ποτέ δημόσια μια ξεκάθαρη θέση για την πορεία του διαγωνισμού.
  4. Η ομάδα SV1NK- έκδοσης των αποτελεσμάτων έχει αυτοδιαλυθεί, αφού εκπλήρωσε την αποστολή της οπότε δεν έχει πλέον κανενός είδους εμπλοκή με τον διαγωνισμό, ο οποίος θα πρέπει να βρει νέο contest manager, αν συνεχίσει να οργανώνεται από το AEGEAN DX GROUP.
  5. Η ΕΕΡ δεν έχει αποσύρει τη θετική της πρόθεση να αναλάβει τον διαγωνισμό και μάλιστα ο SV1BDO – Σωτήρης, σε ανάρτηση του στο Face Book δήλωσε ότι υπάρχει η θέληση ομάδας ραδιοερασιτεχνών από την ΕΕΡ, να αναλάβουν τον διαγωνισμό.
  6. Ένα σοβαρό πρόβλημα υπάρχει από μερίδα ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων και αριθμό μεμονωμένων ραδιοερασιτεχνών, οι οποίοι δεν θέλουν να αναλάβει η ΕΕΡ τον διαγωνισμό. Θεωρούν αυτό το «καπέλωμα» μη αποδεκτό.
  7. Σε περίπτωση που αναλάβει το AEGEAN CONTEST η ΕΕΡ ή τελικά περάσει στην ιστορία, συγκεκριμένη Ραδιοερασιτεχνική ομάδα, με μεγάλη εμπειρία σε VHF και άλλους διαγωνισμούς, προτίθεται να οργανώσει άλλον VHF διαγωνισμό με πιθανό τίτλο: AEGEAN –SEA- VHF CONTEST.
  8. Αν τελικά ούτε η ΕΕΡ αναλάβει τον διαγωνισμό, ούτε η συγκεκριμένη Ραδιοερασιτεχνική ομάδα, υπάρχουν σχέδια για ένα ακόμη επίδοξο διάδοχο του AEGEAN CONTEST, από ομάδα νέων σε ηλικία ραδιοερασιτεχνών, με την υποστήριξη του RFNEWS.GR.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το AEGEAN VHF CONTEST  με τη μορφή, τον κανονισμό και την νοοτροπία του παρελθόντος έχει τελειώσει.  Οι δεκάδες Έλληνες και ξένοι ραδιοερασιτέχνες που και φέτος τον στήριξαν δεν φαίνεται ότι έχουν τη διάθεση να τον ξαναστηρίξουν. Επομένως ο αγαπημένος μας διαγωνισμός πέρασε σε ιστορικό και οριστικό QRT. Προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος που τον αγάπησα, και τον στήριξα με κείμενα, με ενημερωτικά σεμινάρια και με τη συμμετοχή μου είτε μόνος μου, είτε σαν μέλος του J43N.

Επίλογος.

Και μόνη η συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων και ξένων Ραδιοερασιτεχνών στον περιορισμένης έκτασης φετινό διαγωνισμό, δείχνει ότι είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός και κοινής αποδοχής διαγωνισμός. Το μέλλον του από κάθε άποψη βρίσκεται στα χέρια του SV5BYR – Μιχάλη και στο AEGEAN DX GROUP. Από την κοινή τους συνεννόηση, αν τελικά υπάρξει, θα εξαρτηθεί αν του χρόνου:

  1. Δεν θα ακουστεί το CQ AEGEAN CONTEST.
  2. Θα ακουστεί με νέο κανονισμό        από το AEGEAN DX GROUP
  3. Θα ακουστεί με νέο κανονισμό από άλλο φορέα πχ ΕΕΡ

Μιχάλη και AEGEAN DX GROUP, αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι σε όλους εμάς που αγαπούμε και στηρίζουμε τον διαγωνισμό και δώστε στον διαγωνισμό τη νέα πνοή που χρειάζεται για να συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή μας και στις ραδιοερασιτεχνικές δραστηριότητές μας.

Καλό φθινόπωρο – καλό χειμώνα…

de SV1NK

Μάκης Μανωλάτος

Ένας από το AEGEAN DX GROUP και ένθερμος υποστηρικτής του AEGEAN VHF CONTEST.

Επίσης ελέγξτε

Χρήση των HF (Citizen Band) συχνοτήτων στην Ελλάδα, ως δευτερεύσουσα ναυτική (marine)

Μια σύντομη παρουσίαση του VHF marine Ως γνωστό το VHF έχει επικρατήσει διεθνώς, και στην …

Translate »