Κανάλι 11, νέες χρήσεις και δυνατότητες.

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας.

Μια από τις σηματικότερες κατακτήσεις των Ελλήνων CBers, είναι η θεσμική χρήση του καναλιού #11, συχνότητας 27.085 ΜΗΖ, σαν κανάλι κλήσεως, μέσω του Προεδρικού Διατάγματος 156/1990.

Αν σου θυμίζει κάτι, τα έχεις τα χρονάκια σου!!! αγαπητέ αναγνώστη.

Π.Δ. 156/1990. άρθρο 3, παράγραφος 4.

Το κανάλι #11 ήταν το σηματικότερο κανάλι για όλους τους CBers, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου η κινητή τηλεφωνία, έδωσε την δυνατότητα σε κάθε πολίτη, να έχει ένα κινητό τηλεφωνο GSM μαζί του, με σχεδόν εγγυημένη επικοινωνία οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

To “τούβλο” της Motorola. Ένα κινητό θρύλος της δεκαετίας του 1990.

Το κανάλι #11, ήταν το κανάλι όπου όλοι οι CBers έκαναν ακρόαση και απαντούσαν στις κλήσεις που τους αφορούσαν. Ήταν το κανάλι της πρωινής καλημέρας, του μικρής διάρκειας “κουτσομπολιού” και της ανταλλαγής μικρο-πληροφοριών.

“Ωωωω Νίκο μου ωραίο μικρόφωνο ακούω σήμερα!”

“Γειά σου Ηρακλή.. ακούγεσαι 9 μονάδες στην Πανεπιστημίου!!”

“Το καφέ SEAT 124 στην Κηφισίας ακούει; Ακούει! Έλα στο γρουσούζικο:: να τα πούμε..”

“Ο CB 764 στο κανάλι 11, είμαι στην Πεύκη και έχω μείνει από βενζίνη!! μπορεί να βοηθήσει κάποιος;”

“Καλημέρα στην Καλαμάτα! Εδώ CB121 ακούει κάποιος συνάδελφος να μου δώσει κάποιες πληροφορίες;”

Τι όμορφες αναμνήσεις! Αναμνήσεις από όμορφους ανθρώπους, όπου όλοι ήμασταν μια οικογένεια, νοιαζόμασταν ο ένας για τον άλλο, είμαστε CBers! Οι άνθρωποι με τις κεραίες στα αυτοκίνητα και την πλούσια καρδιά..

Για πρώτη φορά εγώ, έδωσα αίμα στα 18 μου χρόνια, όταν ο τότε Σύλλογος Ραδιοσυχνότητας Πολιτών Ελλάδος – Σ.Ρ.Π.Ε.- διοργάνωσε αιμοδοσία για κάποιο συνάδελφο που χρειαζόταν αίμα. Ίσως κάποιοι CBers που διαβάζουν αυτές τις γραμμές να το θυμούνται, ίσως να ήμασταν μαζί σε διπλανά κρεβάτια…

Η αναγγελία έγινε στο κανάλι 11 και “ακούστηκε” στις καρδιές μας.

REALISTIC TRC 448. Μια μεγάλη, παλιά αγάπη της νιότης μου!

Κάποιους μήνες μετά την απελευθέρωση της χρήσης των ραδιοτηλεφώνων CB σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην περιοχή της Αττικής, πρέπει να ήταν λίγο πριν το 1978 αν δεν κάνω λάθος, επέστρεφα από την Κεφαλονιά μαζί με την οικογένεια μου, οδηγώντας ένα SEΑT 127 και έχοντας μέσα ένα CB Realistic 448. Ξαφνικά μια κόκκινη Alfa Romeo με προσπερνά με 1000::::: στην ευθεία του “Κουνινιώτηκοντά στo Αίγιο και λίγο πιο κάτω ουσιαστικά διαλύεται μετά από ένα θεαματικό Aquaplaning.

Κάπως έτσι ήταν, αλλά σε πράσινο; Καιρός να αρχίσω το καροτόζουμο! Βοηθά την μνήμη!!!

Το παλικάρι που την οδηγούσε, γύρω στα 30-35 είχε τραυματιστεί και χρειαζόταν νοσοκομείο. Τότε δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, ούτε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης στους δρόμους. Κάλεσα στο κανάλι 11 δύο – τρείς φορές. Μου απάντησε ένας οδηγός λεωφορείου που πήγαινε προς την Πάτρα.

Μαζί με τους άλλους οδηγούς που είχαν σταματήσει, βάλαμε τον οδηγό στο λεωφορείο, και ξεκίνησε για την Πάτρα. Τι απέγινε; δεν ξέρω… ξέρω όμως ότι το κανάλι 11, το CB, βοήθησε να γλυτώσει μια ανθρώπινη ζωή.

Για περισσότερο από δέκα χρόνια, η ζωή της Citizens Band στην Ελλάδα γραφόταν στο κανάλι 11. Όμως οι καιροί αλλάζουν, “τα πάντα ρει” όπως είπε και ο μέγας Ηράκλειτος, ο ερχομός της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αρχικά το 1992, μέσω των εταιρειών Panafone, Telestet και αργότερα με τον ΟΤΕ το 1998, έδωσαν την δυνατότητα σε κάθε πολίτη, να έχει ένα προσωπικό ασύρματο τηλέφωνο τεχνολογίας GSM, για να καλύψει τις επικοινωνιακές του ανάγκες.

Το κινητό τηλέφωνο, έδινε ότι δεν έδινε το ραδιοτηλέφωνο C.B:

  1. Στοχευμένη επικοινωνία, μόνο με τον ανταποκριτή που ενδιέφερε τον χρήστη.

  2. Απόλυτη προστασία του απορρήτου της τηλεφωνικής συνδιάλεξης.

  3. Κάλυψη πρακτικά σε όλη την επικράτεια και αργότερα και στο εξωτερικό.

  4. Καμιά “παρεμβολή” στην επικοινωνία, από φυσικά πρόσωπα ή ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

  5. Αποστολή και λήψη SMS

  6. ‘Αμεση επικοινωνία με τις Αρχές, όταν ο πολίτης αντιμετώπιζε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

  7. Άμεση επικοινωνία με τις εταιρίες οδικής βοήθειας, πρακτικά από οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

  8. Επικοινωνία με την δουλειά, το σπίτι ή οπουδήποτε υπήρχε ανάγκη, από το αυτοκίνητο, το ποδήλατο, το περπάτημα, το κατάστημα….

  9. Σταθερή ποιότητα ήχου, χωρίς διαλείψεις ή αυξομείωση του θορύβου.

  10. Καμιά επαφή με Υπουργεία για έκδοση ή ανανέωση αδειών κλπ. Τα πάντα γίνονταν μέσω των εταιριών άμεσα και χωρίς κόπο.

.

Σαν να μην έφτανε η κινητή τηλεφωνία, το 2002, με το ΦΕΚ 1579Β’ καταργήθηκε η εξέταση των σημάτων Μόρς και δημιουργήθηκε η κατηγορία -2 με διακριτικά που άρχιζαν από SW και δικαίωμα εκπομπής στα VHF/UHF/SHF.

ΠΔ 156/1990, άρθρο 5, παράγραφος 1. Πώς να μην “τρέξουν” όλοι οι CB-ers να αποκτήσουν άδεια SW;;;

Με δεδομένη την άρνηση των τότε επικεφαλής του Υπουργείου να νομιμοποιήσουν την καθολική χρήση των Σταθμών βάσεως της Citizens Band 27 MHZ, η πλειοψηφία των CBers, απέκτησαν άδεια Ραδιοερασιτέχνη κατηγορίας -2 και δικαίωμα να έχουν νόμιμο ραδιοερασιτεχνικό σταθμό βάσεως, δικαίωμα εκπομπής στα VHF/UHF/SHF και κατά κάποιο “τρόπο”, κάποιοι από αυτούς, να νομιμοποιούν και τον εξοπλισμό βάσεως που έχουν για τους 27 ΜΗΖ. Έτσι άρχισε η κατακόρυφη πτώση, σχεδόν παρακμή, της Citizens Band 27 MHZ στην Ελλάδα.

50 Watt νόμιμα στα V/U και 10 Watt από τον “γίγαντα” και πάνω! Ποιός θα έμενε στην Citizens Band των 27 ΜΗΖ;

Από το 2002, έως το 2017, για ένα διάστημα 15 ολόκληρων χρόνων! στην Citizens Band 27 MHZ υπάρχει μια πολύ μικρή δραστηριότητα. Για ποιό λόγο να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε με την Citizens Band 27 MHZ, όταν με πολύ εύκολες εξετάσεις μπορούσε να έχει στην διάθεση του τα VHF/UHF/SHF, όχι μόνο για simplex επικοινωνίες, αλλά και μέσω επαναληπτών/αναμεταδοτών και ραδιοερασιτεχνικών δορυφόρων!! Πραγματικά ποιός θα διακινδύνευε έναν παράνομο σταθμό βάσεως CB, όταν μπορούσε να έχει ένα νόμιμο ραδιοερασιτεχνικό;

Η αθρόα είσοδος των CBers, στον χώρο των ραδιοερασιτεχνών, αλλοίωσε σε τρομακτικό βαθμό την μέχρι τότε κουλτούρα του “Ραδιοερασιτεχνικού Πνεύματος – Ham Radio Spirit”. Και ναι μεν τα ταμεία των συλλόγων γέμιζαν με συνδρομές, αλλά η γενικότερη ζημία ήταν μεγάλη και μη αναστρέψιμη. Κάθε τι απότομο δεν βγαίνει πάντα σε καλό.

Το 2017 επιτέλους, το Προεδρικό Διάταγμα 156/1990, αντικαθίσταται με την Υπουργική απόφαση 4253/128/Φ320/ ΦΕΚ262Β-2017, όπου και νομιμοποιούνται οι σταθμοί βάσεως στην Citizens Band 27 MHZ, όπως συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τώρα πια τα πράγματα μπαίνουν στην θέση τους. Όσοι δεν έχουν το προφίλ του Ραδιοερασιτέχνη, επικοινωνούν μεταξύ τους στην Citizens Band 27 MHZ, αφήνοντας τις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες στους πραγματικούς ραδιοερασιτέχνες.

Έτσι είναι, άλλο πράγμα γίνομαι ραδιοερασιτέχνης γιατί δεν μπορώ να είμαι νόμιμος CBer και άλλο ενδιαφέρομαι για τον Ραδιοερασιτεχνισμό και όσα προσφέρει πραγματικά. Ως δια μαγείας, η πειρατεία στις συχνότητες VHF/UHF μειώθηκε και οι χθεσινοί εξ΄ανάγκης “πειρατές”, γίνονται νόμιμοι χειριστές ραδιοτηλεφώνων CB 27 MHZ. Αν.. λέω αν.. οι τότε ιθύνοντες του Υπουργείου επικαιροποιούσαν το ΠΔ 156/1990 έγκαιρα, γύρω στο 2000, δεν θα είχε αλλοιωθεί ο χώρος των ραδιοερασιτεχνών , δεν θα είχε αναπτυχθεί τόσο πολύ η πειρατεία στα VHF/UHF και θα υπήρχε μια απολύτως ομαλή ανάπτυξη των επικοινωνιών στην Citizens Band και στις Ham Radio Bands. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα!!!

Η νομιμοποίηση των σταθμών βάσεως στην Citizens Band 27 ΜΗΖ, έδωσε το έναυσμα της επιστροφής σε αυτήν, ενός αριθμού Ραδιοερασιτεχνών και Ραδιοπειρατών, αλλά και ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού νέων χειριστών ραδιοτηλεφώνων C.B. 27 MHZ. Οι άνθρωποι αυτοί, έφεραν μαζί τους συνήθειες, που δεν είχαν απολύτως καμιά σχέση με την κουλτούρα και με τις συνήθειες των CBers μεταξύ αυτών και η έννοια της συχνότητας ή καναλιού κλήσεως.

Οι Ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν την καλύτερη σχέση με τις συχνότητες κλήσεως, τις χρησιμοποιούν σαν να είναι συχνότητες simplex επικοινωνιών. Για τους ραδιοπειρατές, δεν υφίσταται καν η έννοια της συχνότητας κλήσεως, αφού όπου θέλουν καλούν, μιλάνε κλπ. Αυτές οι δύο μεγάλες ομάδες CBers, οικειοποιούνται ένα κανάλι, το ονομάζουν “Το δικό μας” και εκεί παραμένουν σε ακρόαση ή το χρησιμοποιούν για συνομιλίες, στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Αντί δηλαδή να κάνουν ακρόαση στο θεσμοθετημένο κανάλι ακροάσεως #11 και όταν δεχθούν κλήση να πάνε σε ένα ελεύθερο, μη δεσμευμένο κανάλι και να κάνουν την επικοινωνία τους και στην συνέχεια να επιστρέψουν στο #11, αυτοί μόνιμα παραμένουν στο “δικό τους” κανάλι.

ΦΕΚ 262Β/2017, άρθρο 4, παράγραφος (γ).

Αυτή η λάθος νοοτροπία, απαξίωσε το κανάλι #11 και πλέον ελάχιστοι το χρησιμοποιούν. Οι CBers λοιπόν Πανελλαδικά, ακούνε στα τοπικά ή ιδιωτικά τους κανάλια, με αποτέλεσμα ένας CBer που έρχεται στην Αθήνα από την επαρχία, να μην ξέρει σε ποιά κανάλια να καλέσει για να λάβει μια πληροφορία ή απλά για να κάνει μια συνομιλία. Το ίδιο ισχύει και στην επαρχία, σε άλλο τοπικό κανάλι ακροάται η Καλαμάτα, σε άλλο το Αργοστόλι, το Ηράκλειο κλπ. Πριν αρκετό καιρό, έκανα μια προσπάθεια να κατασκευάσω ένα χάρτη, με τις συχνότητες ακρόασης κάθε πόλης της χώρας. Χάος! Εκτός του ότι χρησιμοποιούνται και τα 35 μη δεσμευμένα κανάλια σαν κανάλια τοπικής ακρόασης και επικοινωνίας, δεν ήταν σταθερά, με αποτέλεσμα μόλις μια εβδομάδα μετά την ανάρτηση του χάρτη στο FaceBook του συλλόγου, να δέχομαι τηλεφωνήματα και email για την διόρθωση των καναλιών.

Το τραγικό της υπόθεσης δεν είναι η απαξίωση του καναλιού #11, αλλά το ότι ένας αριθμός CBers, χρησιμοποιεί Tone Squelch με διάφορους αναλογικούς ή ψηφιακούς υποτόνους για να φιμώσει το ραδιοτηλέφωνό του και να μην δέχεται κλήσεις, παρά μόνο από τα μέλη της “παρέας” τους, απορρίπτοντας τις κλήσεις, όλων όσων δεν γνωρίζουν τον υπότονο “κλειδί.” Συνήθεια που έφεραν μαζί τους όσοι επέστρεψαν από τις Ham Radio Bands.

Οι αναλογικοί και ψηφιακοί υπότονοι που χρησιμοποιούνται στην Citizens Band. 27 MHZ.

Η απομόνωση σε όλο της το μεγαλείο. Είναι όμως τεχνικά δυνατόν και δεν απαγορεύεται, οπότε κερδίζει έδαφος μεν, χάνουμε σε κοινωνικοποίηση και συντροφικότητα δε. Οι νεοεισερχόμενοι CBers, ακολουθούν το παράδειγμα των παλαιών!! αφού αυτοί δεν κάνουν ακρόαση στο κανάλι #11, γιατί να κάνουμε εμείς: εγκαθιστούν την ραδιο παρέα τους σε κάποιο κανάλι και… “όποιος θέλει να μας μιλήσει, ας έρθει κατευθείαν”.

Αγαπητοί συνάδελφοι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων Citizens Band 27 MHZ, δεν κηδεμονεύει τους CBers και δεν προσπαθεί να τους επιβάλει απόψεις και συμπεριφορές. Από την γέννησή του, είναι ένας σύλλογος με σεβασμό στα μέλη του και την θέλησή τους. Σύλλογος, είναι μια οργανωμένη κοινωνική ομάδα, με κοινούς σκοπούς, στόχους και κοινή μοίρα, που τα ίδια τα μέλη της αποφασίζουν.

Ο σύλλογος έχει καταστατική υποχρέωση να ενημερώσει τα μέλη του για την χρήση του καναλιού #11.

Αν οι CBers θέλουν να κάνουν ακρόαση στο “δικό τους” κανάλι, ο σύλλογος το δέχεται με σεβασμό, ωστόσο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν την καταστατική και κανονιστική υποχρέωση, να τονώσουν την χρήση του καναλιού #11, ώστε όλοι οι CBers να έχουν μια κοινή και μοναδική συχνότητα, στην οποία θα μπορούν να συναντηθούν στο ταξίδι από πόλη σε πόλη, μέσα στις ίδιες τις πόλεις, στην ύπαιθρο χώρα, στην θάλασσα, στον αέρα, παντού!

Ζούμε στον 21ο αιώνα! Ζούμε στο 2021, στην εποχή που η σύγκλιση των τεχνολογιών είναι πραγματικότητα και που πλέον, το που τελειώνει η μια τεχνολογία και που αρχίζει η άλλη, είναι πραγματικά δυσδιάκριτο.

ΚΑΝΑΛΙ #11 ΝΕΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.

Ραδιοτηλέφωνο CB 27 MHZ ελεγχόμενο με κρυστάλλους χαλαζία!
Της εποχής των.. δεινοσαύρων!!!

Ο μικτός συνδυασμός της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των παρελκομένων τους και του Ιντερνετ αφ’ενός , και αφ’ ετέρου των ραδιοτηλεφώνων CB 27 ΜΗΖ, που πλέον χρησιμοποιούν μικροεπεξεργαστές, μνήμες , FirmWare, εξαρτήματα smd και πλήρη συνεργασία με τους Η/Υ μέσω των θυρών USB και λογισμικού για τον προγραμματισμό τους. Αυτό το “πάντρεμα” μας δίνει την δυνατότητα να δώσουμε φτερά στην Citizens Band 27 MHZ, αξιοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων που μας παρέχουν.

Σύγχρονο Ραδιοτηλέφωνο CB 27 MHZ, προγραμματιζόμενο μέσω Η/Υ!

Δείτε το καλώδιο προγραμματισμού…

Usb programming cable

Δείτε και την εικόνα του ανάλογου λογισμικού.

Εύκολο λογισμικό, που δίνει την απόλυτη ελευθερία παραμετροποίησης του ραδιοτηλεφώνου CB.

Τι ακριβώς θέλουμε;

Εκείνο που θέλουμε, είναι να μπορεί ο κάθε CBer που κινείται σε κάποια περιοχή, πόλη ή νομό, να καλέσει στο κανάλι #11 και οι τοπικοί CBers, αν υπάρχουν, να τον ακούσουν και λογικά να απαντήσουν στην κλήση του. Θέλουμε επίσης, χωρίς να χαλάσουν τις ακροατικές τους συνήθειες οι CBers, ενόσω βρίσκονται στο σπίτι ή στο εξοχικό τους, το ξενοδοχείο ή το ενοικιαζόμενο των διακοπών τους, ακόμη στο Camping ή με το σκάφος τους, να μπορούν να δέχονται κλήσεις που γίνονται στο κανάλι #11.

Με απλά λόγια, εγώ ακροώμαι μόνιμα στο κανάλι #3, την Ραδιοπύλη Καματερού. Αυτό σημαίνει ότι αν έρθει κάποιος από την Αμφιλοχία και με καλέσει στο κανάλι #11, εγώ δεν πρόκειται να τον ακούσω. Αν εγώ πάω στην Κεφαλονιά και καλέσω τους τοπικούς CBers στο κανάλι #11 και αυτοί ακροώνται στο κανάλι 13, δεν θα με ακούσουν ποτέ. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε τις κλήσεις στο κανάλι #11, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, τότε έχουμε λύσει το πρόβλημα.

Όλοι οι CBers λοιπόν, θα μπορούν να καλούν στο κανάλι #11 με διαμόρφωση AM ή FM, δεν έχει σημασία! και όλες οι κλήσεις τους θα ακούγονται, ανεξάρτητα από το κανάλι που βρίσκονται την δεδομένη στιγμή! από όλους τους CBres ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Μα… γίνεται; και αν ναι, πώς;;

Η υλοποίηση

Η υλοποίηση της ιδέας είναι δυνατόν να γίνει, μόνο με την χρησιμοποίηση ενός υποσυνόλου ενός επαγγελματικού συστήματος “Επίγειας δορυφορικής λήψης σταθμών.”. Μην εντυπωσιάζεστε. Αυτού του είδους τα συστήματα επικοινωνίας, χρησιμοποιούνται μόνο σε σοβαρές επαγγελματικές υλοποιήσεις και δεν έχουν καμιά σχέση με την απλή τοποθέτηση ενός επαναλήπτη σε κάποιο βουνό και εμβέλεια που εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες, που οδηγούν σε συστήματα με συνήθως τεράστιες περιοχές μηδενικής ή χαμηλής ποιότητας επικοινωνίας. Στα επαγγελματικά συστήματα η ποιότητα της επικοινωνίας είναι της ίδιας σταθερής ποιότητας, σε οποιοδήποτε σημείο της περιοχής ενδιαφέροντος και αν βρεθούν οι κινητοί ή οι φορητοί σταθμοί.

Καταλαβαίνετε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων Citizens Band 27 MHZ, δεν μπορεί να επωμισθεί ένα τέτοιο κόστος. Σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια, δεδομένου του ότι στη ζωή μου ευτύχισα να συμμετάσχω στην τοποθέτηση, ρύθμιση, λειτουργία, και συντήρηση δύο τέτοιων συστημάτων, ένα στα VHF και ένα στα UHF και ξέρω πολύ καλά. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε ένα υποσύνολο, μια ημιτελή μικρογραφία, ενός τέτοιου συστήματος και μάλιστα χωρίς να μας στοιχίσει ούτε ένα Ευρώ! Ας δούμε πως….

Η βασική ιδέα της μεταφοράς των κλήσεων από το κανάλι #11, στην εφαρμογή Zello.

Για τη λειτουργία του συστήματος, απαιτείται η εθελοντική συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων CBers. Η διαδικασία δεν απαιτεί την προσωπική ενασχόληση του CBer, ούτε την καταβολή κάποιων χρημάτων για την συμμετοχή του σε αυτή την προσπάθεια. Μόνο καλή διάθεση για να στηριχθεί η προσπάθεια και λίγο ψάξιμο στην αποθήκη!!! Ας δούμε λοιπόν….

Πως συμμετέχει ο εθελοντής CBer στην προσπάθεια;

Αν έχετε ένα ραδιοτηλέφωνο C.B. 27 MHZ ΑΜ/FM ή μόνο ΑΜ ή μόνο FM, με καμένη την έξοδο, έχετε το σωστό ¨μηχάνημα” !!

Καμμένο; και λοιπόν; ακούει μια χαρά!!

Άν έχετε ένα παμπάλαιο πομποδέκτη που δεν τον χρησιμοποιείται λόγω παλαιότητας γιατί είναι για παράδειγμα ένας “κρυσταλλάτος” 23α κάναλος δεινόσαυρος της δεκαετίας του 70′ έχετε ένα θησαυρό για την συγκεκριμένη εφαρμογή και δεν το ξέρετε!!

Κρυσταλλάτο; “παλιατσούρα”; αν ακούει, είναι κελεπούρι!!

Αν έχετε ένα σχετικά πρόσφατης τεχνολογίας “μηχάνημα”, αλλά έχει καμένο το Display του και δεν δείχνει τίποτε ή δείχνει μισά νούμερα, αλλά κάνει κανονική λήψη, θα του δώσετε πάλι ζωή και χρησιμότητα!

Τι πάει να πει καμένο Display; αν ακούει, μας κάνει!!!

Αν έχετε ένα ραδιοτηλέφωνο CB 27 MHZ, σε αχρηστία απλά και μόνο γιατί είναι το 3ο ή 4ο μηχάνημα που έχετε και έχετε βαρεθεί να το χρησιμοποιείτε, δώστε του ένα ωφέλιμο προορισμό.. τη μόνιμη ακρόαση στο κανάλι #11..

Scanner χειρός, μια χαρά ακούει τα C.B.στους 27 ΜΗΖ.

Αν δεν είστε CBer, αλλά κάποιου είδους Ραδιολήπτης και ο χώρος της Citizens Band 27 MHZ σας ενδιαφέρει τόσο, όσο να θέλετε να συμμετάσχετε στο εγχείρημα, ο δέκτης, το Scanner, ή το SDR σας είναι ότι ακριβώς χρειαζόμαστε!!!

Δέκτης SDR, το μέλλον στη λήψη! Ακούει μια χαρά τα CB στους 27 ΜΗΖ και φιμώνεται μέσω λογισμικού!

Κοντολογίς, οτιδήποτε μπορεί να ακούσει το κανάλι #11 στη συχνότητα 27.085 ΜΗΖ με διαμόρφωση AM/FM είναι κατάλληλο για το εγχείρημά μας!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Μόνο οι δέκτες SDR που στο λογισμικό τους συμπεριλαμβάνεται η φίμωση μέσω λογισμικού είναι κατάλληλοι. Επίσης εντελώς ακατάλληλοι για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, είναι οι δέκτες ή τα ραδιόφωνα που δεν έχουν δυνατότητα φίμωσης.

Για παράδειγμα, ο παμπάλαιος, αλλά με πολύ καλά χαρακτηριστικά, για τα λεφτά του, SANGEAN ATS 803, ιδιαίτερα δημοφιλής στον κόσμο των ραδιοληπτών εκείνης της εποχής, λαμβάνει με εξαιρετική διαύγεια σήματα AM/SSB, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γιατί δεν έχει ρυθμιστή φίμωσης – squelsh.

Ο δέκτης ή το ραδιοτηλέφωνο CB 27 MHZ, να πρέπει υποχρεωτικά να φιμώνεται, διαφορετικά δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος του συστήματος λήψης του καναλιού #11.

Αν και έχει squelsh ο δέκτης, δεν είναι κατάλληλος για το σύστημα, επειδή έχει ανεπαρκή απόρριψη “διπλανού καναλιού”.

Δεν είναι κατάλληλα για να συμμετάσχουν στο δίκτυο λήψης του καναλιού #11, ιδιοκατασκευασμένοι δέκτες, όπως φαίνεται στο παραπάνω σχέδιο, επειδή η συντριπτική τους πλειοψηφία, έχει ανεπαρκή διαχωρισμό καναλιών. Συνήθως ακούνε 1-2 κανάλια πάνω ή κάτω από το κανάλι που ακροώνται, όσο τα σήματα είναι χαμηλά!! και 10-15 κανάλια αν τα σήματα είναι ισχυρά!!!!

Αρκετά όμως με το “μηχάνημα” που θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη, καιρός να ασχοληθούμε με την κεραία….

Οικονομικές έως δωρεάν κεραίες, κατάλληλες για την λήψη του καναλιού #11.

Μονόπολο.

Το μονόπολο είναι ένα κομμάτι σύρμα μήκους 2.75m, που στις άκρες του έχει δύο μονωτήρες. Αυτό!! Είναι η απλούστερη κεραία που μπορεί να κατασκευαστεί για τη λήψη του καναλιού #11 και να έχει κάποια αξιόλογη συμπεριφορά.

Τα θεωρητικά της τεχνικά χαρακτηριστικά είναι:

Σύνθετη αντίσταση εισόδου: 36.6ΩΜ

Λόγος στασίμων κυμάτων 1:4

Απολαβή σε σχέση με ένα δίπολο: -3dDd

Απολαβή σε σχέση με την ισοτροπική : 1.075dBi

Πόλωση: Ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης της, σε σχέση με την επιφάνεια του

εδάφους, ταράτσας κλπ.

Ύψος ανάρτησης: Ελάχιστο 2.75m

Επιθυμητό: 5m

Ύψος ανάγκης: Τουλάχιστον 0.5m από το έδαφος.

Απόσταση από οποιοδήποτε αντικείμενο: Τουλάχιστον 5cm

Επιθυμητός τρόπος τοποθέτησης: Κατακόρυφα σε σχέση με το έδαφος

Τοποθέτηση ανάγκης: Με οποιαδήποτε κλίση σε σχέση με το έδαφος, έχοντας κατά

νου, να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν πιο κατακόρυφα.

Ας δούμε την κεραία σχηματικά…

Ο πιο κοινός τρόπος τοποθέτησης ενός μονόπολου για λήψη.

Αν δεν μπορείτε να αναρτήσετε το μονόπολο ανάμεσα σε δύο σταθερά σημεία πχ ιστούς, μπορείτε εναλλακτικά να αναρτήσετε την κεραία ως εξής:

Το ένα άκρο του μονοπόλου, μπορείτε να το κρεμάσετε κάπου κοντά στα κεραμίδια και σε ένα ιστό, ράβδο, μικρό δένδρο κλπ.

Εναλλακτικά μπορείτε να το αναρτήσετε από την καμινάδα ή άλλο ψηλό σημείο στην οροφή του σπιτιού. Για παράδειγμα….

Εδώ μπορείτε να το αναρτήσετε από έναν ιστό τηλεοράσεως ή άλλο αντικείμενο. Φυσικά μπορείτε να βάλετε αντί για μονόπολο ολόκληρο δίπολο…

Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να γνωρίζετε τα εξης:

Η σύνθετη αντίσταση εισόδου είναι: 73,2 ΩΜ

Λόγος στασίμων κυμάτων 1:1

Απολαβή σε σχέση με ένα δίπολο: 0dBd

Απολαβή σε σχέση με την ισοτροπική : 2.15 dBi

Πόλωση: Ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης της, σε σχέση με την επιφάνεια του

εδάφους, ταράτσας κλπ.

Ύψος ανάρτησης: Ελάχιστο 2.75m

Επιθυμητό: 5m

Ύψος ανάγκης: Τουλάχιστον 0.5m από το έδαφος.

Απόσταση από οποιοδήποτε αντικείμενο: Τουλάχιστον 5cm

Επιθυμητός τρόπος τοποθέτησης: Κατακόρυφα σε σχέση με το έδαφος

Τοποθέτηση ανάγκης: Με οποιαδήποτε κλίση σε σχέση με το έδαφος, έχοντας κατά

νου, να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν πιο κατακόρυφα.

Η αντικατάσταση μιας αντηρίδας με ένα μονόπολο ή δίπολο, είναι πολύ συνηθισμένο!

Ακόμη καλύτερα, είναι να αντικαταστήσετε δύο αντηρίδες, με δύο μονόπολα, δημιουργώντας μια κεραία ανεστραμμένου (V). Δείτε…

Κεραία ανεστραμμένου (V). Εύκολη, και… αθέατη!!

Η κεραία ανεστραμμένου (V), έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με το δίπολο, μόνο που είναι πανκατευθυντική και όχι ημικατευθυντική όπως το οριζόντιο δίπολο.. Δηλαδή από τη φύση της τοποθέτησής της, είναι πανκατευθυντική, για το λόγο αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως, στις περιπτώσεις που ζητάμε μια φθηνή πανκατευθυντική κεραία.

Κατακόρυφο μονόπολο.

Πρόκειται για μια σχεδόν ιδανική κατάσταση, όπου ο CBer κατασκευάζει ένα κατακόρυφο μονόπολο λ/4. Η διαφορά με το “συρμάτινο” μονόπολο, είναι ότι αυτή η κεραία είναι απολύτως κάθετη, οπότε έχει πολύ καλύτερη απολαβή.

Η κατασκευή είναι πάμφθηνη, αρκεί ένας σωλήνας “κούφιος” από αλουμίνιο ή χαλκό, για το “μαστίγιο” της κεραίας. Ένα κομμάτι ξύλο ή ερταλόν ή οποιοδήποτε ανθεκτικό μονωτικό, για να στηριχτεί ο σωλήνας και να λύνει η σύνδεση της καθόδου. Μερικές βίδες, ένας ιστός τηλεοράσεως ή οποιοσδήποτε ανθεκτικός σωλήνας πχ νεροσωλήνας ή απλά ένα ταπεινό σκουπόξυλο!!!!

Προσοχή!

Είναι απαραίτητο ο ιστός να στηριχθεί με προσοχή και να χρησιμοποιηθούν αντηρίδες, επειδή το μαστίγιο παρουσιάζει κάποια επιφάνεια στη ροή του αέρα και τανύζεται αρκετά.

TIP 1.

Αν γειώσετε το μπλεντάζ στο σωλήνα στήριξης και το μήκος του είναι γύρω στα 2.75, τότε ουσιαστικά, έχετε φτιάξει ένα ανοιχτό, κάθετο δίπολο με απολαβή 0dBd ή 2.15 dBi.

Ανοιχτό, κάθετο δίπολο 0dBd ή 2.15 dBi, με δεύτερο σκέλος τον ιστό.

ΤΙΡ 2.

Αν χρησιμοποιήσετε σκουπόξυλο ή ένα ιστό από μονωτικό υλικό, αρκεί να σταθεροποιήσετε ένα κομμάτι καλώδιο, μονόκλωνο ή πολύκλωνο, δεν έχει σημασία, και να το συνδέσετε στο μπλεντάζ της καθόδου. Πάλι έχετε φτιάξει ένα κάθετο δίπολο.

Ανοιχτό, κάθετο δίπολο 0dBd ή 2.15 dBi, το δεύτερο σκέλος από καλώδιο πολύκλωνο ή μονόκλωνο.

ΤΙΡ 3.

Μπορείτε να φτιάξετε μια απλή Ground Plane λ/4, αν αντί να συνδέσετε το μπλεντάζ με τον μεταλλικό ιστό ή με ένα radial κατά μήκος του μονωτικού ιστού στήριξης το συνδέσετε με τέσσερα Radial 2.75m, με επιθυμητή κλίση 45o μοιρών.

Ground Plane λ/4, 0dBd ή 2.15 dBi, τα radial από καλώδιο μονόκλωνο ή πολύκλωνο και απολαβή 0dBd ή 2.15 dBi.

Κεραίες mobile..

Αν η κατασκευή ενός διπόλου ή μονοπόλου είναι μια δικαδικασία μη εφικτή για εσάς, μπορείτε να επιστρατεύσετε οποιαδήποτε κεραία CB 27 MHZ αυτοκινήτου έχετε παροπλισμένη στην αποθήκη σας.

Οι κεραίες mobile σε ένα τέτοιο σύστημα λήψης είναι μια αποδεκτή λύση, αν και η απόδοση τους είναι μακράν μικρότερη ακόμη και από εκείνη ενός συρμάτινου μονόπολου. Όμως υπάρχουν! κάπου στην αποθήκη μας, οπότε θα δούμε πως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε….

Καμιά κεραία mobile δεν μπορεί να αποδώσει, αν δεν έχει Radial. Το radial αυτό είναι το ίδιο το αμάξωμα του αυτοκινήτου, αλλά όταν η κεραία χρησιμοποιείται σαν κεραία βάσεως απαιτείται να της δώσουμε το Radial που της λείπει. Ας δούμε πως..

Κάθε κεραία mobile, μετατρέπεται σε βάσεως, με την προσθήκη 3-4 radial.

Στην παραπάνω εικόνα, βλέπουμε μια κεραία mobile σε μαγνητική βάση. Είναι μια από τις πλέον χρησιμοποιημένες – δημοφιλείς κεραίες στο χώρο της Citizens Band 27 MHZ. Τα τεχνικά της χαρακτηριστικά είναι:

Προσέχοντας να μην καταστρέψουμε την κεραία, ανοίγουμε στον μαγνήτη 3 τρύπες σε διάταξη 120 μοιρών, ή τέσσερις τρύπες διάταξη 90 μοιρών. Σε αυτές τις τρύπες βιδώνουμε τα Radial, τα τεντώνουμε και αν μπορούμε τους δίνουμε μια κλίση 45 μοιρών, αν αυτό δεν είναι εφικτό, δίνουμε οποιαδήποτε κλίση μπορούμε, αν δεν μπορούμε, αφήνουμε τα Radial στις 90 μοίρες. Η κεραία μας είναι έτοιμη να κάνει λήψη σημάτων στο κανάλι #11.

Σε γενικές γραμμές:

Οι κεραίες με μήκος 0.66m έχουν απολαβή μόλις το 24% ενός μονόπολου λ/4, δηλαδή έχουν αρνητική απολαβή -6dBd ή με απλά Ελληνικά “ακούει” τουλάχιστον 2 μονάδες (S) κάτω από το μονόπολο. Στις κεραίες mobile, ακόμη και ο “πόντος” έχει αξία, αφού αυξάνει την απόδοσή της θεαματικά!

Οι κεραίες μήκους 1m έχουν απολαβή το 36% περίπου ενός μονοπόλου λ/4, δηλαδή έχουν αρνητική απολαβή κάτι λιγότερο από -4dBd ή με απλά Ελληνικά “ακούει” γύρω στην μιάμιση μονάδα (S) κάτω από ένα μονόπολο.

Οι κεραίες μήκους 1.5m έχουν απολαβή το 55% περίπου ενός μονοπόλου λ/4, δηλαδή έχουν αρνητική απολαβή κάτι λιγότερο από -3dBd ή με απλά Ελληνικά “ακούει” γύρω στην μια μονάδα (S) κάτω από ένα μονόπολο.

Οι κεραίες μήκους 2m, έχουν απολαβή το 73% περίπου ενός μονοπόλου λ/4, δηλαδή έχουν αρνητική απολαβή -2dBd ή με απλά Ελληνικά “ακούει” κάτι λιγότερο από μια μονάδα (S) κάτω από ένα μονόπολο.

Αν η τοποθέτηση των συρμάτινων Radial είναι μια ανέφικτη διαδικασία για εσάς, στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες “βάσεις” μετατροπής μιας κεραίας mobile σε κεραία βάσεως. Ο βαθμός επιτυχίας είναι συμπτωματικός και εξαρτάται από το μήκος της κεραίας, τον τρόπο ανάρτησης της κεραίας, το ύψος ανάρτησης κλπ. Επομένως καλό είναι να τοποθετηθεί μια κεραία mobile σε μια βάση, αλλά η επιτυχία του εγχειρήματος κυμαίνεται από το “κάτι κάνει”, έως “Ωωω ναι, η μέρα με τη νύχτα”.

Δείτε κάποιες βάσεις ανάρτησης, ιδιοκατασκευές ή του εμπορίου…

Ιδιοκατασκευασμένη βάση για την τοποθέτηση κεραίας mobile CB.

Το σώμα της βάσης θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο ή υλικό που δεν σκουριάζει. Τα Radial συνήθως κατασκευάζονται από αλουμινοσωλήνες που δεν σκουριάζουν ή καλώδιο μονόκλωνο ή πολύκλωνο, αλλά μαζί με τη μόνωσή του, για να μην πιάνει “πατίνα” – οξείδωση.

Βάση ανάρτησης κεραίας mobile του εμπορίου. Τα Radial έχουν μικρή, αλλά σημαντική συμμετοχή στην απολαβή της κεραίας

Οι απλές και φθηνές βάσεις ανάρτησης κεραιών mobile, συνήθως είναι γενικής χρήσεως και χρησιμοποιούνται στα CB/VHF/UHF. Ο βαθμός συμμετοχής των Radials ποικίλει από συμβολική, ή μικρή στα CB 27 MHZ και αυξάνει στα VHF/UHF. Συνήθως οι βάσεις αυτές χρησιμοποιούνται σαν το μέσο στήριξης της κεραίας στον ιστό και οι CBers απλά προσθέτουν τρία ή τέσσερα συρμάτινα Radial 2.75m.

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω, ότι ο συνδυασμός αυτού του είδους των βάσεων με κεραίες “σκληρού”, δηλαδή άκαμπτου μαστιγίου και τέσσερα Radial 2.75m, δημιουργεί μια κεραία βάσεως με πολύ καλά αποτελέσματα. Με αυτόν τον συνδυασμό, δηλαδή κεραία 1m και βάση εμπορίου, σε ιστό τηλεοράσεως 4.5 μέτρων και τέσσερα συρμάτινα Radial 2.75m, είχα επικοινωνία, εκπομπή – λήψη, σε μικτό έδαφος στα 10-12 Km.

Δείτε την ανάρτηση mobile κεραιών σε βάσεις του εμπορίου…

Κεραία mobile CB 27 MHZ αναρτημένη σε βάση του εμπορίου και ανοξείδωτο ιστό τηλεοράσεως.

Διευκρινίζω ότι δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα εργοστασιακά Radial για να προσθέσετε τα δικά σας.

Βάση ανάρτησης ειδικά φτιαγμένη για κεραία mobile CB 27 MHZ, με Radial κατασκευασμένα από πηνία ηλεκτρικής επιμηκύνσεως.

Αν πάλι είστε πλούσιοι και σας περισσεύουν μερικές δεκάδες Ευρώ! μπορείτε να αγοράσετε μια κεραία για τοποθέτηση στο “μπαλκόνι” ή και σε ιστό κλπ.

Κεραία “μπαλκονιού”, αναρτημένη σε ιστό τηλεοράσεως!

Δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας κεραίας “μπαλκονιού”.

CB Radio Balcony

  • Omni-directional

  • Factory tuned at mid-band

  • Tuneable by length adjusting

  • Type: 1/4

  • Frequency range: 27 MHz

  • Impedance: 50 Ohm unbalanced

  • Radiation (H-plane): 360 degree omni-directional

  • Polarization: vertical

  • Gain: 2.15 dBi

  • S.W.R. at res. freq.: = 1.2:1

  • Radial length (approx.): 1130 mm

Το κόστος αγοράς μιας τέτοιας κεραίας, είναι γύρω στα 40 Ευρώ.

Μια ακόμη δημοφιλής κεραία “μπαλκονιού” και όχι μόνο, στα 30 Ευρώ, με πολύ καλή συμπεριφορά.

27 MHZ

  • No Ground Plane for All Applications

  • Omni-directional

  • Waterproof

  • 3ft tall

  • 500 Watts

  • UHF female SO-239 connector;

  • Mounting bracket with stainless steel hardware

Αρκετά με τις κεραίες…. Καιρός να ασχοληθούμε με τα “Υπολογιστικά”…

Τυπικός σταθμός λήψεως για το κανάλι #11.

Μέχρι στιγμής, έχουμε τοποθετήσει μια κεραία κάπου στον εξωτερικό χώρο, ταράτσα, μπαλκόνι κλπ, την έχουμε συνδέσει με μια οποιαδήποτε κάθοδο 50-75ΩΜ και την έχουμε “φέρει” μέχρι το χώρο που βρίσκεται το… “μηχάνημα”, είτε αυτό είναι ένα ραδιοτηλέφωνο CB, είτε ένας δέκτης sdr ή αναλογικός, αλλά με κουμπί φίμωσης. Tώρα σειρά έχει να οδηγήσουμε το σήμα από την έξοδο Speaker του “μηχανήματος” στον ηλεκτρονικό υπολογιστή/ tablet / smartphone που θα χρησιμοποιήσουμε……

Οδήγηση του ακουστικού σήματος, στην κάρτα ήχου…

Η σωστή σύνδεση του “μηχανήματος” με την κάρτα ήχου του υπολογιστή.

Η σύνδεση του “μηχανήματος” λήψης του καναλιού #11, γίνεται συνδέοντας την έξοδο του εξωτερικού μεγαφώνου του, στην κάρτα ήχου ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, μέσω ενός κατάλληλου καλωδίου.

Η εύκολη περίπτωση…

Stereo to 2 X Mono Adapter 3.5mm

Αν δεν “πιάνουν” τα χέρια σας και η χρήση του κολλητηριού είναι μια δύσκολη υπόθεση, μπορείτε να αγοράσετε ένα καλώδιο “Stereo to 2 X Mono Adapter 3.5mm” και να κάνετε την σύνδεση. Συνδέστε το ένα από τα δύο μονοφωνικά στην έξοδο External Speaker του “μηχανήματος” λήψης του καναλιού #11, δεν έχει σημασία ποιο, και το στερεοφωνικό στην είσοδο MIC της κάρτα ήχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΧΙ ΑΝΑΠΟΔΑ!!!

Αν επιλέξετε αυτήν τη λύση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η έξοδος των 8 ΩΜ του μηχανήματος λήψης, δεν τερματίζεται σωστά και για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ανοίξετε το Volume του μηχανήματος παρά μόνο τόσο, όσο χρειάζεται για να ακούγεται καθαρά ο ήχος στο Zello.

Συνήθως, αν υποθέσουμε ότι το Volume έχει 10 διαβαθμίσεις, η σωστή θέση είναι η νούμερο (1). Θα πρέπει να θυμάστε, ότι η κάρτα ήχου στην μικροφωνική είσοδο, χρειάζεται μόλις 3-250mV για να εργαστεί. Η έξοδος όλων των ραδιοτηλεφώνων CB 27 ΜΗΖ, δίνουν αυτήν την τάση στη θέση (1). Φυσικά αυτό ενδέχεται να διαφοροποιείται από CB σε CB, από δέκτη σε δέκτη, από SDR σε SDR. Το σωστό σημείο, θα το βρείτε μόνος σας με δοκιμή.

Η δύσκολη περίπτωση….

Προσαρμογή με μετασχηματιστή 8 ΩΜ/600 ΩΜ

Ωραία τι έχουμε φτιάξει μέχρι εδώ; Τοποθετήσαμε την κεραία, συνδέσαμε την κάθοδο, συνδέσαμε το “μηχάνημα” λήψεως με την κάρτα ήχου, άρα… είμαστε έτοιμοι! Το επόμενο βήμα είναι το λογισμικό…

ZELLO

Το Zello είναι το λογισμικό, μέσω του οποίου υλοποιείται η λειτουργία των ραδιοπυλών, αλλά και η μεταφορά των κλήσεων που θα λαμβάνουν τα “μηχανήματα” λήψεως, ας δούμε πως θα εγκατασταθεί και ρυθμιστεί…

Για όσους χρησιμοποιούν PC….

Στην ιστοσελίδα: https://zello.com/personal/download/ έχετε τη δυνατότητα να “κατεβάσετε” το λογισμικό ZELLO για πλατφόρμες:

Αφού εγκαταστήσετε το λογισμικό στη συσκευή σας, “τρέξετε το”… θα εμφανιστεί μια οθόνη εργασίας σαν αυτή που ακολουθεί…

Επιλέγετε [ Επόμενο ] και συμπληρώνετε τα πεδία, σύμφωνα με όσα ισχύουν στη δική σας περίπτωση…

Διευκρίνηση:

Στις εικόνες υπάρχουν εικονικά στοιχεία εγγραφής και στην τελευταία εικόνα, βλέπετε την οθόνη εργασίας της ραδιοπύλης του Βόλου

Το κανάλι #11 στην πράξη….

Από τη στιγμή που θα ρυθμίσουμε και θα “τρέξουμε” το Zello, το σύστημα είναι πλέον σε θέση να δεχθεί μία κλήση στη συχνότητα 27.085 ΜΗΖ ή απλά στο κανάλι #11 και μέσω του διαδικτύου η κλήση αυτή θα μεταφερθεί σε κάθε PC/TABLET/SMARTPHONE. Αυτό σημαίνει απλά, ότι ο κάθε CBer, μπορεί να λαμβάνει τις κλήσεις, οπουδήποτε υπάρχει επικοινωνία με το Ιντερνετ, είτε μέσω “δεδομένων” της κινητής τηλεφωνίας, είτε μέσω WiFi στο σπίτι, στη δουλειά, στους δημόσιους χώρους όπου οι δήμοι διαθέτουν δωρεάν ιντερνετ στους πολίτες.

Προφανώς το σύστημα δεν εργάζεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου το ιντερνετ ενδέχεται να “πέσει”, είτε τοπικά, είτε σε μεγάλη κλίμακα. Σε αυτήν την πειραματική φάση, νομίζω ότι δεν έχει και πολύ σημασία, αφού 360 στις 365 ημέρες τον χρόνο το ιντερνετ λειτουργεί!

Η υλοποίηση του καναλιού #11.

Το δικό μου σύστημα λήψης του καναλιού #11..

Όπως ήδη οι περισσότεροι γνωρίζετε, οποιοδήποτε άρθρο γράφω, ειδικά όταν περιέχει κατασκευή ή κατασκευές, την, τις, έχω ήδη φτιάξει, ώστε να είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο αναγνώστης του άρθρου, δεν θα αντιμετωπίσει κάποια ή κάποιες δυσκολίες, που θα οδηγήσουν την κατασκευή σε μερική ή ολική αποτυχία!

Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας παρουσιάσω το δικό μου εν λειτουργία σύστημα λήψεως..

Το κεραιοσύστημα…

Η κεραία μου, είναι ένα ιδιοκατασκευασμένο μονόπολο,

Το μονόπολο σε όλο του το… μεγαλείο!!!
Η κάθοδος είναι το γνωστό RG-58.

Επειδή δεν υπάρχει εκπομπή, οι μονωτήρες είναι ιδιοκατασκευασμένοι από… ρεταλι νεροσωλήνα μιας ίντσας!

Μονωτήρας υψηλής τεχνολογίας!!! Hi..Hi..ρετάλι νεροσωλήνα!!
Ο μονωτήρας στον οποίο συνδέεται η κάθοδος RG-58!

Το καλώδιο της κεραίας, είναι ρεταλάκι μαύρο μονόκλωνο ηλεκτρολογικό 2.5mm.

Η κεραία δεν μου στοίχησε τίποτε! Μόνο 15 απογευματινά λεπτά, πίνοντας ένα φραπεδάκι!!

Αντικεραυνική προστασία…”

Η αλήθεια είναι μία:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΩΣΗ ΚΕΡΑΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ. Τελεία και παύλα!

Όμως, μπορούμε να προστατεύσουμε τον εξοπλισμό μας, στην περίπτωση μας, το CB ή το δέκτη μας, από τον στατικό ηλεκτρισμό που μπορεί να συγκεντρωθεί στην κεραία ή να προστατευθεί ο εξοπλισμός μας, από επαγωγικά φορτία που συγκεντρώνονται από πτώσεις κεραυνών, σε κοντινή απόσταση από την κεραία μας.

Στην Ελλάδα, αυτή η στοιχειώδης προστασία δεν είναι διαδεδομένη. Έτσι κάθε χρόνο, αρκετά “μηχανήματα” παθαίνουν βλάβη, από ισχυρά ηλεκτρικά φορτία, που συγκεντρώνονται στην / στις κεραίες μας.

Θεωρώ υποχρέωση μου να συστήσω σε κάθε CBer να προστατεύσει τον εξοπλισμό του, χρησιμοποιώντας τα: Lightning Surge Protector ή Lightning Arrestor και σε ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά, αντικεραυνικά καθόδου, ή προστατευτικά από στατικό ηλεκτρισμό και ένα σωρό άλλες αποδόσεις.

Στην επόμενη εικόνα, βλέπουμε μια τέτοια συσκευή. Η “καρδιά¨ της συσκευής, είναι μια “κάψουλα” με αέριο, το οποίο όταν δεχθεί η κάψουλα στα άκρα της μια τάση, συνήθως από 90 Volt και πάνω, γίνεται αγώγιμο και μπορεί να οδηγήσει στην γείωση, συνήθως από 10 Ampere και πάνω.

Lightning Surge Protector.

Μια υγιής συνήθεια, που προστατεύει τον εξοπλισμό μας.

Η θαυματουργή “κάψουλα”, που σώζει τον εξοπλισμό μας!

Το κόστος αυτών των συσκευών, ξεκινά από 5-6 Ευρώ για μικρές ισχύς και ανεβαίνουν στα 30-40 Ευρώ και πάνω, για μεγαλύτερες.

Αν θεωρείτε ότι αυτό το κόστος είναι αρκετά μεγάλο για την τσέπη σας και έχετε αρκετές δεξιότητες για την κατασκευή μικροσυσκευών, μπορείτε να φτιάξετε ένα σύστημα προστασίας από στατικό ηλεκτρισμό με απλά μηχανικά μέσα, όπως δείχνει το επόμενο σχέδιο…

Η βασική ιδέα βρίσκεται στην σελίδα: https://9w2bba.wordpress.com/2007/06/11/lightning-arrestors/

Kαι σε αυτή την κατασκευή, το διάκενο στην λήψη, αρκεί να είναι 1-2mm. Σημαντικό είναι να υπάρχει μια καλή γείωση, αφού από αυτή θα “φύγουν” τα ηλεκτρικά φορτία.

Εναλλακτικά…

Πολύ πιο εύκολες κατασκευές με πολύ καλά αποτελέσματα, είναι οι εξής:

Προφύλαξη με λυχνία… ΝΕΟΝ!!!!

Η χρησιμοποίηση της λυχνίας ΝΕΟΝ, είναι μια πρακτική που μετρά πολλές δεκαετίες, τόσο σε κατασκευές ερασιτεχνικές, όσο και επαγγελματικές! Σε πολλούς πομποδέκτες υπάρχει στην είσοδο του δέκτη τους μια λυχνία ΝΕΟΝ, που τον προστατεύει, από επικίνδυνα ηλεκτρικά φορτία.

Κλασικό παράδειγμα είναι ο πομποδέκτης DX-70 της εταιρίας ALINCO, όπου προστατεύεται από ηλεκτρικά φορτία, με μια λυχνία ΝΕΟΝ.

Η ενσωματωμένη στον πομποδέκτη λυχνία ΝΕΟΝ για την προστασία του.

Δείτε πώς θα κατασκευάσετε το δικό σας σύστημα προστασίας με λαμπάκι ΝΕΟΝ, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε από οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών ή να το βγάλετε από κάποια παροπλισμένη συσκευή.

Προσοχή!

Στο λαμπάκι ΝΕΟΝ που θα αγοράσετε από το κατάστημα ηλεκτρονικών, είναι συνδεδεμένο μια αντίσταση. Αυτήν την αντίσταση θα την αφαιρέσετε, διαφορετικά η λυχνία δεν θα λειτουργήσει σωστά και δεν θα προστατεύσει το CB/SDR/Δέκτη σας.

Προστασία CB/SDR/δέκτη με λυχνία ΝΕΟΝ.

Μια άλλη πολύ δημοφιλής μέθοδος προστασίας, είναι η χρήση μιας λυχνίας πυρακτώσεως!! Εδώ η προστασία των συσκευών πραγματοποιείται με την τήξη του νήματος πυρακτώσεως, από το ρεύμα του “κεραυνικού/στατικού φορτίου”.

Τέτοιες λυχνίες έχουν χρησιμοποιηθεί για την προστασία τηλεοράσεων, δεκτών αλλά και “ασυρμάτων” όπως αποκαλεί τους πομποδέκτες ο αγαπητός μου φίλος και συνεργάτης Αλέξανδρος Τσουράπας SV1RRVP/18SV116, από πολύ παλιά. Ακόμη και η διαβόητη Yaesu, προστάτευε το δημοφιλές FT-747GX με μια λυχνία πυρακτώσεως.

Για να λειτουργήσει το σύστημα σωστά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα λαμπάκι με πολύ χαμηλή τάση, συνήθως 3Volt/0.07 Ampere και πολύ μικρό ρεύμα, ώστε να καεί γρήγορα και προστατευθεί το CB/SDR/δέκτης.

Ένα λαμπάκι φακού, είναι αρκετό για να προστατεύσει το σύστημα λήψης μας.

Το “μηχάνημα λήψεως”….

Είναι ένας δέκτης αποκλειστικά για τους CB 27 MHZ! Ο INTEK CMB 450, δείτε τον….

Δέκτης INTEK CMB 450. εξαιρετικός ήχος, απολαυστική ακρόαση.

Κύκλωμα προσαρμογής…

Το κύκλωμα προσαρμογής που χρησιμοποιώ είναι το ακόλουθο…

Και το κουτί του, από σοκολατάκια…. Ferrero Rocher.
Δεδομένης της απουσίας RF, το κουτί μπορεί να είναι πλαστικό.

Η κάρτα ήχου είναι μια απλή κάρτα USB των 2 Ευρώ!

Μετατρέπει το αναλογικό σήμα του CB σε ψηφιακή πληροφορία..

Τελικά τι θα πετύχουμε με όλα αυτά;

Κάτι πολύ απλό.

Κάθε CBer μπορεί να κάνει ακρόαση ή να συνομιλεί σε οποιοδήποτε μη δεσμευμένο κανάλι και συγχρόνως από το κινητό, το Tablet ή τον υπολογιστή του, να δέχεται κλήσεις από οποιονδήποτε άλλο CBer στο κανάλι #11. Δηλαδή, πετυχαίνουμε το ανέφικτο σήμερα, να ακροόμαστε στο κανάλι πχ 35 και να δεχόμαστε κλήσεις από το κανάλι #11, την ίδια στιγμή.

Τι κερδίζουμε;

Σε οποιαδήποτε πόλη ή περιοχή , που έχει ένα τουλάχιστον σύστημα λήψης στο κανάλι #11 και αν βρισκόμαστε, μπορούμε να καλέσουμε και η κλήση μας να ακουστεί τόσο από τους ντόπιους CBers, όσο και από οποιονδήποτε CBer σε όλη την Ελλάδα και…..

ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΠΟΥ ΑΚΡΟΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ #11 ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΟ VIBER ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ή ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΚΩΣΤΑ ΚΡΙΤΣΑΛΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ.

Στην πράξη τώρα…

Έστω ότι κάποιος CBer πηγαίνει στην Κεφαλονιά για διακοπές. Πιστέψτε με, αυτή τη στιγμή σαν Κεφαλονίτης, μεροληπτώ κατάφορα υπέρ της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Βρισκόμενος σε μια άγνωστη περιοχή, χρειάζεται κάποιες πληροφορίες πχ. Πως να βρει το ξενοδοχείο που θα μείνει ή πώς να βρει μια συγκεκριμένη παραλία, ή ένα φαρμακείο-νοσοκομείο κλπ.

Καλώντας στο κανάλι #11, την κλήση του την λαμβάνουν οι ντόπιοι CBers από το ιντερνετικό μέσο που χρησιμοποιούν και μπορούν να τον καλέσουν στο κανάλι #11 και να τον εξυπηρετήσουν.

Η βασική ιδέα αυτή είναι. Έχω ανάγκη να μιλήσω με κάποιον άλλο CBer; καλώ στο #11 και κάποιος εθελοντής θα με ακούσει για να με εξυπηρετήσει. Αντίστροφα, ακούω κάποιον CBer που καλεί στο #11; του απαντώ και τον εξυπηρετώ.

Το σύστημα είναι καθαρά εθελοντικό. Το στηρίζουμε; μας στηρίζει. Το απαξιώνουμε; εμείς θα βγούμε χαμένοι. Απλά πράγματα…

Συμμετοχή….

Η συμμετοχή του κάθε εθελοντή στο σύστημα είναι πολύ απλή…

Φτιάχνετε το δικό σας σύστημα λήψης και απλά δηλώνετε τη συμμετοχή σας στο συνάδελφο Κώστα Κρίτσαλο. Με τον τρόπο αυτό, θα ξέρουμε ποιοί σταθμοί λήψης και σε ποιές περιοχές είναι ενεργοί. Ακόμη, μπορούμε να φτιάξουμε ένα χάρτη, όπου θα ενημερώνεται μια φορά το μήνα ή και συχνότερα, ώστε να έχουμε και εμείς μια οπτική εικόνα των περιοχών που έχουν σύστημα λήψης.

Καλώντας στο κανάλι #11, την κλήση του την λαμβάνουν οι ντόπιοι CBers από το ιντερνετικό μέσο που χρησιμοποιούν και μπορούν να τον καλέσουν στο κανάλι #11 και να τον εξυπηρετήσουν.

Η βασική ιδέα αυτή είναι. Έχω ανάγκη να μιλήσω με κάποιον άλλο CBer; καλώ στο #11 και κάποιος εθελοντής θα με ακούσει για να με εξυπηρετήσει. Αντίστροφα, ακούω κάποιον CBer που καλεί στο #11; του απαντώ και τον εξυπηρετώ.

Το σύστημα είναι καθαρά εθελοντικό. Το στηρίζουμε; μας στηρίζει. Το απαξιώνουμε; εμείς θα βγούμε χαμένοι. Απλά πράγματα…

Συμμετοχή….

Η συμμετοχή του κάθε εθελοντή στο σύστημα είναι πολύ απλή…

Φτιάχνετε το δικό σας σύστημα λήψης και απλά δηλώνετε τη συμμετοχή σας στο συνάδελφο Κώστα Κρίτσαλο. Με τον τρόπο αυτό, θα ξέρουμε ποιοί σταθμοί λήψης και σε ποιές περιοχές είναι ενεργοί. Ακόμη, μπορούμε να φτιάξουμε ένα χάρτη, όπου θα ενημερώνεται μια φορά το μήνα ή και συχνότερα, ώστε να έχουμε και εμείς μια οπτική εικόνα των περιοχών που έχουν σύστημα λήψης.

Η “Βίβλος” του καναλιού #11. Δηλώστε τη συμμετοχή σας, για όσες ώρες μπορείτε.

Υποστήριξη από πλευράς συλλόγου…

Ο σύλλογος μπορεί να δώσει CB σε όσους θέλουν να πάρουν μέρος στην προσπάθεια, αλλά δεν έχουν διαθέσιμο CB.

Ο σύλλογος έχει στην διάθεσή του κάποια CB παλαιάς τεχνολογίας, δωρεές των μελών μας, τα οποία θα μπορούσαμε να τα διαθέσουμε σε εθελοντές, που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν έχουν διαθέσιμο “μηχάνημα”. Επίσης, μπορούμε να διαθέσουμε έναν περιορισμένο αριθμό ιδιοκατασκευασμένων μονόπολων, χωρίς την κάθοδο, σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν ή να κατασκευάσουν μια κεραία λήψεως.

Σε στρατηγικά σημεία, όπου μπορεί να καλυφθεί μια μεγάλη περιοχή λήψης, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα ο εθελοντής να συμμετάσχει με δικά του μέσα, ο σύλλογος θα του διαθέσει τον κορμό του συστήματος, κεραία και CB. Για την εγγραφή των εθελοντών στο νέο κανάλι, επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο 18SV107.

Σας χαιρετώ και εύχομαι σε όλους πολλά 73! Ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση του άρθρου και παρακαλώ για μια ακόμη φορά για την συμμετοχή σας.

Μάκης

18 SV 100

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »