Πομποδέκτες Over IP

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, το άρθρο που ακολουθεί είναι γραμμένο στο επάνω στο ..κύμα! Βρίσκομαι σε διακοπές, αλλά…

Το περιβάλλον που γράφτηκε το…. άρθρο!

Η δοκιμαστική λειτουργία της πρώτης Citizens Band 27 MHZ internet getaway στην Αθήνα, ενθουσίασε τόσο από τα μέλη του συλλόγου μας, όσο και συναδέλφους CBers, που δεν ανήκουν στην οικογένεια μας. Η χρήση της, αν και περιορισμένων ακόμη δυνατοτήτων, είναι καθημερινή και CBers από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο!! ακούγονται με ομολογημένος πολύ καλή ποιότητα.

Φορητός Πομποδέκτης, συμβατός με την εφαρμογή Zello.

Η χρήση φέρνει την πείρα και εμφανίζει τις αδυναμίες.

Αν και η χρήση της Getaway Αθηνών δεν μετρά παρά ημέρες!!! Εν τούτοις ο εντοπισμός των προβλημάτων έγινε πολύ γρήγορα. Ένα από τα προβλήματα που πρώτο – εντοπίσθηκαν, αφορά την χρήση των PC, των κινητών τηλεφώνων, και των tablets.

Όλες αυτές οι συσκευές, δεν είναι κατασκευασμένες για αυτού του είδους τις επικοινωνίες και παρουσιάζουν διαφόρων ειδών προβλήματα. Για παράδειγμα, όσοι χρησιμοποιούν από το αυτοκίνητο το smart phone τους, έχουν διαπιστώσει ότι δεν είναι βολικό να το κρατούν και να πατούν το ΡΤΤ, δεν έχει αρκετή ένταση η φωνή που αναπαράγουν τα μικρά τους μεγάφωνα κλπ.

Smart phone εφοδιασμένο με την εφαρμογή Zello.

Ακριβώς αυτά και άλλα προβλήματα, έχουν ήδη εντοπιστεί από εκατομμύρια χρήστες Internet gateway σε όλο τον κόσμο, και την / τις λύσεις, τις έδωσε η τεχνολογία, κατασκευάζοντας τηλεπικοινωνιακές συσκευές, ειδικά για αυτού του είδους την χρήση.

Αρχικά όμως, τι είναι η Internet getaway;

Είναι η σύγχρονη αντίληψη της σύγκλησης των τεχνολογιών. Στην περίπτωση μας, ένα σύνολο αναλογικών πομποδεκτών Citizens Band 27 ΜΗΖ, συνδέονται μέσω της

Internet getaway σε οποιαδήποτε απόσταση! μέσα ή έξω από την Ελλάδα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πομποδέκτες Citizens Band 27 ΜΗΖ, είναι στην ουσία ραδιοτηλέφωνα μικρής και ασταθούς εμβέλειας, με περιορισμένες δυνατότητες, που σκοπό έχουν να καλύψουν τις προσωπικές τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των χειριστών τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το 90% των επικοινωνιών μας περιορίζεται δραστικά από το ανάγλυφο της περιοχής που δραστηριοποιούμαστε με αποτέλεσμα η μέγιστη πραγματική εμβέλεια ενός ραδιοτηλεφώνου C.B. MHZ να περιορίζεται σε μερικά χιλιόμετρα στις «δύσκολες» γεωγραφικά περιοχές, έως τα 40 Km στις ευνοϊκές περιοχές.

Η τυπική απόσταση ομιλίας που δίνουν οι κατασκευαστές ραδιοτηλεφώνων
C.B.27 MHZ

 

 

Η Internet getaway, δέχεται το αναλογικό σήμα από ένα ραδιοτηλέφωνο C.B. 27 MHZ το μετατρέπει σε ψηφιακή πληροφορία και μέσα από το Internet Global Network, το δρομολογεί και το στέλνει στον ανταποκριτή μας, που μπορεί να είναι ένας διαδικτυακός χρήστης πχ. Κάποιος που χρησιμοποιεί πομποδέκτη συμβατό με την εφαρμογή Zello, ένα κινητό τηλέφωνο εφοδιασμένο με την εφαρμογή ή μέσω μιας άλλης Internet getaway, μετατρέπει την ψηφιακή πληροφορία σε αναλογικό σήμα και το εκπέμπει σε κάποιο από τα νόμιμα κανάλια της χώρας που αναπαράγεται.

ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΙΑΣ INTERNET GETAWAY

 

Δεδομένου του ότι το Internet Global Network καλύπτει όλη την γη, είτε με μέσα εδάφους πχ γαλβανικά καλώδια, οπτικές ίνες, μικροκυματικές ζεύξεις κλπ, είτε μέσω δορυφόρων ζεύξεων οι οποίες καλύπτουν αχανείς περιοχές ή «δύσκολες» γεωγραφικά περιοχές, οι επικοινωνίες μέσω των Internet Getaways δεν έχουν πλέον απόσταση μέγιστης κάλυψης, αλλά ο καθένας μας, μπορεί να επικοινωνήσει από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος, με οποιοδήποτε μέρος του κόσμου!

Η γραμμή «TALK RANGE» στις τεχνικές προδιαγραφές των ραδιοτηλεφώνων C.B. 27 MHZ, δεν αναφέρετε πλέον στην μέγιστη απόσταση που μπορούσε μα επικοινωνήσει με κάποιο άλλο ραδιοτηλέφωνο C.B. 27 MHZ, αλλά στην μέγιστη απόσταση από την Internet getaway που εξυπηρετεί την περιοχή που δραστηριοποιείται. Άλλο 10-20-40 Km και επικοινωνία τέλος και άλλο επικοινωνία με ολόκληρο τον πλανήτη!!! 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο!!!

Ναι! Ζούμε την επανάσταση, την σύγκληση των τεχνολογιών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων C.B. 27 ΜΗΖ την δίνει στα μέλη του, ώστε να την απολαύσουν!!!

 

 

 

Τι είναι τα NETWORKS RADIO ή Zello-φωνα ή IP– φωνα;

Είναι συσκευές συνήθως Android, που έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν στο Internet και μέσω του πρωτοκόλλου Radio Over IP (ROIP) μπορούν να επικοινωνήσουν με αντίστοιχες συσκευές ή συστήματα, σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει Internet! Δηλαδή παντού!!

Στην απλούστερη μορφή τους, μοιάζουν με ένα κινητό τηλέφωνο, στο οποίο έχουν τοποθετήσει ένα μικρόφωνο και ένα μεγάλο ενισχυτή ακουστικής συχνότητας, ώστε το μεγάφωνο να αποδίδει ένα ισχυρό ήχο στον περιβάλλοντα χώρο.

 

 

 

 

 

Mobile/Base Network Radio που λειτουργεί με κάρτα SIM.
Οι θέσεις τοποθέτησης των καρτών SIM.

 

Η σύνδεση με το Internet γίνεται είτε μέσω WiFi, είτε μέσω Data, στην δεύτερη περίπτωση απαιτείται η ύπαρξη μιας κάρτας SIM, από κάποιο πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Οι περισσότερες συσκευές έχουν δύο θέσεις για κάρτα SIM, στην μια θέση τοποθετείτε την SIM με τον προσωπικό σας αριθμό και στην άλλη, τοποθετείτε την SIM με το πρόγραμμα Data που έχετε επιλέξει. Η χρέωση είναι εξαιρετικά μικρή και συμφέρουσα.

Φορητό Network Radio, κατάλληλο για επικοινωνίες μέσω Zello.

Κάθε Network Radio, εκτός από την δυνατότητα της επικοινωνίας που δίνει μέσω του πρωτοκόλλου Radio Over IP, λειτουργεί και σαν ένα πλήρες κινητό τηλέφωνο, οπότε μπορείτε να «φορτώσετε» ή να «προικίσετε» την συσκευή σας, με όλες εκείνες τις εφαρμογές που συνήθως χρησιμοποιείται. Ουσιαστικά τα Network Radio, ήρθαν για να αντικαταστήσουν τα κινητά τηλέφωνα, προσφέροντας ότι και αυτά, συν τις επικοινωνίες μέσω του πρωτοκόλλου Radio Over IP.

Ένα φορητό Network ROIP, μπορεί να εφοδιαστεί με όλες τις εφαρμογές ενός απλού κινητού τηλεφώνου.

Υπάρχουν πομποδέκτες! ROIP για κάθε ανάγκη και σε άπειρους συνδυασμούς! Ξεκινώντας από τις απλές συσκευές φορητές και αυτοκινήτου που λειτουργούν μόνο μέσω του διαδικτύου και φτάνοντας σε συσκευές που συνδυάζουν την αναλογική και ψηφιακή ασύρματη επικοινωνία στις ραδιοερασιτεχνικές περιοχές και τα επαγγελματικά δίκτυα.

Το ίδιο και ένα mobile Network ROIP.

Κάθε ένας μας, οφείλει και πρέπει να σκεφτεί αν μια τέτοια συσκευή του είναι χρήσιμη ή καλύπτεται από το κινητό ή το Tablet που έχει ήδη στην κατοχή του. Αν δεν καλύπτεται, πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά ποια συσκευή θα τον εξυπηρετήσει.

Άνθρωποι που περνούν πολλές ώρες στο αυτοκίνητο, λογικά θα πρέπει να προσανατολιστούν σε συσκευές τύπου mobile, με μεγάλης ισχύος ενισχυτή ακουστικής συχνότητας, ώστε ο ήχος από το μεγάφωνο να υπερκαλύπτει τον περιβάλλοντα θόρυβο «του αυτοκινήτου».

Από τις πιο χρήσιμες διευκολύνσεις, είναι η δυνατότητα χρήσεις εξωτερικών κεραιών RF GSM και GPS.

Όσοι κινούνται σε «δύσκολες» γεωγραφικά περιοχές και κάνουν μεγάλα ταξίδια, ενδεχομένως καλό είναι να σκεφτούν την περίπτωση της αγοράς ενός mobile Network ROIP, που να έχει την δυνατότητα να δεχθεί εξωτερική κεραία RF GSM και GPS.

Η χρησιμότητα του GPS είναι αναμφισβήτητη και στα φορητά, ιδιαίτερα σε όσους κινούνται σε άγνωστες περιοχές.

Στον ευρύτερο χώρο της Citizens Band 27 ΜΗΖ, κινούνται και πάρα πολλοί ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι την προτιμούν για τις προσωπικές τους επικοινωνίες, επειδή στην Citizens Band 27 MHZ, έχουν μεγαλύτερη «γκάμα» ανταποκριτών και περισσότερη ελευθερία στην ανάπτυξη θεμάτων.

Για αυτή την κατηγορία των «εραστών» των ερτζιανών, η σύγχρονη τεχνολογία τους δίνει την δυνατότητα να εφοδιαστούν με συσκευές που έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σαν ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί, η λειτουργία των οποίων όμως υπόκειται στο ΦΕΚ 1969/2011 και σαν Network Radio Over IP, που η χρήση τους είναι ελεύθερη, επειδή θεωρούνται και είναι στην ουσία, κινητά τηλέφωνα GSM.

Πομποδέκτης V/U και Network Radio Over IP, σε μία.. συσκευασία!!

Έτσι ο Ραδιοερασιτέχνης – CBer, μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια συσκευή για να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη που υπηρετεί και να εξυπηρετήσει τις προσωπικές του επικοινωνίες ως CBer είτε μέσω της Internet Getaway του συλλόγου μας, είτε να συνδεθεί απευθείας στο διαδίκτυο μέσω των Data της κινητής τηλεφωνίας!

Για τους Ραδιοερασιτέχνες που λατρεύουν τις ψηφιακές επικοινωνίες DMR, υπάρχουν συσκευές που συνδυάζουν τις UHF/DMR επικοινωνίες και τις επικοινωνίες Network Radio Over IP! Η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς! να δούμε πως θα την ακολουθήσουμε….

Κλασσικό παράδειγμα φορητού πομποδέκτη UHF/DMR και Network Radio Over IP!

 

Τελειώνοντας…

Διαβάζοντας κάποιος επιπόλαια τις παραπάνω σελίδες, ενδεχομένως να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι προτάσσω ή προτείνω τις επικοινωνίες μέσω των συσκευών Network Radio Over IP και απαξιώνω τις επικοινωνίες μέσω των ραδιοτηλεφώνων C.B. 27 MHZ.

Λάθος!

Εκείνο που κάνω, είναι να δείξω ότι συνδυάζοντας την κλασσική αναλογική επικοινωνία με τα ραδιοτηλέφωνα C.B. 27 MHZ και τις δυνατότητες που προσφέρει το πρωτόκολλο Radio Over IP, όλα τα μέλη μας, μπορούν να βρίσκονται πάντοτε σε επικοινωνία, είτε χρησιμοποιώντας τα ραδιοτηλέφωνα τους και την πλησιέστερη Internet Getaway, είτε χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα, tablets, PC, είτε συσκευές Network Radio Over IP, όπου είναι απαραίτητο.

Ποτέ μην ξεχνάτε το υπέρτατο πλεονέκτημα που έχουν τα ραδιοτηλέφωνα CB 27 MHZ, σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, τα PC, ή τις συσκευές Network Radio Over IP

  1. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΉΣΟΥΝ.

Σε περίπτωση φυσικής ή τεχνολογικής καταστροφής ή εκτεταμένης βλάβης, όλα αυτά τα τεχνολογικά θαύματα: κινητά τηλέφωνα, tablets, PC, ή οι συσκευές Network Radio Over IP… είναι νεκρές! Δεν λειτουργούν χωρίς ραδιοβάσεις, συστήματα υποστήριξης υπολογιστών και ενσύρματες, οπτικές, ή μικροκυματικές ζεύξης. Το CB-ακι μας, θέλει μόνο λίγο ρεύμα, 2-3 Ampere και ένα κεραιάκι, τίποτε άλλο. Η σύγχρονη τεχνολογία είναι ένας υπέροχος γυάλινος πύργος, που στην πρώτη φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή βλάβη, καταρρέει. Το CB-ακι, όλοι αυτοί οι θαυμαστές τις σύγχρονης τεχνολογίας το περιφρονούν, αλλά ΑΥΤΟ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ. Όλοι εσείς που το περιφρονείτε, βγάλτε την κάρτα SIM από το κινητό σας ή αποσυνδεθείτε από το διαδίκτυο και προσπαθήστε να μιλήσετε, να επικοινωνήσετε …. Τώρα ξέρετε την αλήθεια…

  1. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ «ΜΟΝΑΔΕΣ», ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

Αν δεν έχετε μονάδες, όσο και να προσπαθήσετε, δεν θα μιλήσετε με τον φίλο σας για την μηχανή που θα βάλετε στο φουσκωτό σας, δεν θα επικοινωνήσετε με τις ομάδες πυροφύλαξης – πυροπροστασίας της περιοχής σας για να ενημερώσετε για μια φωτιά που απειλή μια κατοικημένη περιοχή.

  1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΜΗΝ «ΠΙΑΝΕΙΣ ΓΡΑΜΜΗ»

Είτε γιατί πολλοί μαζί προσπαθούν να τηλεφωνήσουν, εξαιτίας μιας φυσικής η τεχνολογικής καταστροφής, είτε γιατί είσαι «εκτός της εμβέλειας της κυψέλης»

Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ ακόμη, δεν θα το κάνω, όσοι είστε CBers, γνωρίζεται, όσοι διαβάζεται τυχαία αυτό το άρθρο, έχετε λάβει ένα ερέθισμα να έρθετε στην οικογένεια της ελεύθερης, ασύρματης επικοινωνίας στην Citizens Band 27 ΜΗΖ.

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »