Αγαπητοί φίλοι γεια σας.
Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη έχει ληφθεί πρόνοια ώστε οι πολίτες τους να μπορούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα ραδιοτηλέφωνα C.B. προκειμένου να καλύψουν την ανάγκη τους για ασύρματη επικοινωνία.
Ραδιοτηλέφωνο βάσεως FM /4 Watt
Σε πολλές χώρες δεν χορηγούνται άδειες για τη λειτουργία των Ραδιοτηλεφώνων C.B. πχ Κύπρος, γιατί θεωρείται αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών η χρήση τους, ενώ σε άλλες χορηγείται άδεια με την πληρωμή ενός παράβολου πχ Ελλάδα.
Στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες δεν απαιτείται άδεια για τη χρήση των ραδιοτηλεφώνων C.B.
Σκοπός των ραδιοτηλεφώνων C.B. είναι να φέρνουν σε ασύρματη επαφή τους πολίτες μεταξύ τους με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών ποικίλου ενδιαφέροντος. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αφορούν την εύρεση ενός βενζινάδικου, την κατάσταση ενός δρόμου, ταξιδιωτικές ή τουριστικές οδηγίες, τον τρόπο χρήσης ενός μηχανήματος, την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών που αφορά τον ίδιο τον ραδιοεξοπλισμό των ραδιοτηλεφώνων C.B., ακόμη και την ανταλλαγή συνταγών μαγειρικής ή θεμάτων μόδας, υγείας, σχολικών μαθημάτων, μουσικής, κυνηγιού, ψαρέματος, ορειβασίας, αεραθλητισμού, ναυταθλητισμού, κλπ.
Μέσω των ραδιοτηλεφώνων C.B. μπορούμε να ανταλλάξουμε οποιαδήποτε πληροφορία θα ανταλλάσσαμε μέσω ενός σταθερού ή κινητού τηλεφώνου έχοντας όμως υπ’ όψιν μας ότι κάθε τι που λέμε ακούγεται από χιλιάδες αφτιά σε αποστάσεις πολλών δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιομέτρων. Επομένως χρειάζεται προσοχή στο είδος των πληροφοριών που ανταλλάσουμε και στην ποιότητα του λόγου μας.
Για παράδειγμα, ΠΟΤΕ μέσω των ραδιοτηλεφώνων C.B. δεν δίνουμε τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας, το ΡΙΝ της, ευαίσθητα προσωπικά ή επαγγελματικά δεδομένα, και φυσικά προσέχουμε την ποιότητα του λόγου μας αφού την εκπομπή μας μπορεί να την ακούνε παιδιά.
Προσέχουμε να μην φέρουμε σε δύσκολη θέση ή να μην προσβάλουμε τους συνομιλητές μας αναφερόμενοι σε θέματα Θρησκευτικά, πολιτικά, εργασιακά ή θέματα και χαρακτηρισμούς που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Οι συζητήσεις μέσω των ραδιοτηλεφώνων C.B. θα πρέπει να έχουν συνέπεια και ποιότητα. Μην ξεχνάτε ότι ο λόγος μας είναι ο καθρέπτης της προσωπικότητας μας.
Πώς όμως εξηγούνται τα αρχικά C.B.; είναι τα αρχικά γράμματα των λέξεων Citizen Band, δηλαδή η περιοχή συχνοτήτων που ανήκει στους πολίτες, και εκτείνεται από τους 26.960 – 27.410 ΜΗΖ. Για τεχνικούς όμως λόγους η κεντρική συχνότητα του φέροντος κύματος αυτών των ραδιοτηλεφώνων βρίσκεται μεταξύ 26.965 – 27.405 ΜΗΖ.
Στις περισσότερες χώρες αυτό το φάσμα των συχνοτήτων είναι διαιρεμένο σε 40 κανάλια επικοινωνίας – 40 C.B. Channels. Δηλαδή οι πολίτες κάθε περιοχής μπορούν να χρησιμοποιούν 40 τυποποιημένες συχνότητες για τις μεταξύ τους επικοινωνίες.
Αυτή η διαυλοποίηση των συχνοτήτων απλοποίησε πάρα πολύ το χειρισμό των πομποδεκτών και μηδένισε την περίπτωση λαθών στις συχνότητες επικοινωνίας.
Την αντιστοιχία καναλιών / συχνοτήτων μπορείτε να τη δείτε στον επόμενο πίνακα.
Κανάλι Συχνότητα MHz Κανάλι Συχνότητα MHz
1 26.965 21 27.215
2 26.975 22 27.225
3 26.985 23 27.255
4 27.005 24 27.235
5 27.015 25 27.245
6 27.025 26 27.265
7 27.035 27 27.275
8 27.055 28 27.285
9 27.065 29 27.295
10 27.075 30 27.305
11 27.085 31 27.315
12 27.105 32 27.325
13 27.115 33 27.335
14 27.125 34 27.345
15 27.135 35 27.355
16 27.155 36 27.365
17 27.165 37 27.375
18 27.175 38 27.385
19 27.185 39 27.395
20 27.205 40 27.405
Οι χειριστές ραδιοτηλεφώνων C.B. λοιπόν στις συνεννοήσεις τους δεν χρησιμοποιούν συχνότητες που εύκολα ξεχνιούνται ή μπερδεύονται, αλλά κανάλια που εύκολα κατανοούνται και απομνημονεύονται.
Ο οποιοσδήποτε πολίτης διαθέτει ένα ραδιόφωνο που καλύπτει τη μπάντα των 11m – 27 ΜΗΖ, μπορεί να ακούσει τις συνομιλίες των χειριστών C.B. που πραγματοποιούνται με διαμόρφωση πλάτους ΑΜ, και με μια μικρή θυσία στην ποιότητα, και συνομιλίες σε διαμόρφωση FM! Για τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται σε διαμόρφωση SSB το ραδιόφωνο πρέπει να έχει ρυθμιστικό «κουμπί» BFO.
Επειδή τα σήματα των ραδιοτηλεφώνων C.B. είναι μικρής ισχύος, μόλις μερικά Watt , σε σχέση με τα σήματα των ραδιοφωνικών σταθμών, που είναι κάποιες χιλιάδες ή εκατομμύρια Watt, θα χρειαστεί να σηκώσετε την ενσωματωμένη στο ραδιόφωνο κεραία για τα βραχέα κύματα, ή ακόμη καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια εξωτερική κεραία ραδιοφώνων, για να αυξήσετε την ευαισθησία του ραδιοφώνου σας και να έχετε στο μεγάφωνο δυνατό και ποιοτικό ήχο.
Ας δούμε τώρα τα βασικά χειριστήρια ενός απλού ραδιοτηλεφώνου C.B.
Σε γενικές γραμμές ένα σύγχρονο ραδιοτηλέφωνο C.B. είναι απλούστερο στη λειτουργία από ένα κινητό τηλέφωνο! έχοντας τον εξής εξοπλισμό:
- Ένα διακόπτη ανοίγματος – κλεισίματος (ON-OFF), που συγχρόνως λειτουργεί και σαν ρυθμιστής της έντασης του ήχου που αποδίδει το μεγάφωνο. (Volume)
- Ένα ρυθμιστή του βαθμού που θα φιμώνονται τα «παράσιτα». (Squelch )
- Έναν ενδείκτη καναλιών (Channel Display).
- Δυο πιεστικούς διακόπτες εναλλαγής καναλιών (Channel Selector).
- Και τέλος μια είσοδο μικροφώνου (Mic).
Ο χειρισμός της συσκευής γίνεται ως εξής:
- Συνδέουμε τη συσκευή στη μπαταρία του αυτοκινήτου (12.5 Volt) ή την τροφοδοτούμε με συνεχή τάση 13.8 Volt από ένα τροφοδοτικό, αλλά ΔΕΝ ανοίγουμε ακόμη το διακόπτη τροφοδοσίας – ελεγκτή όγκου φωνής (Volume).
- Συνδέουμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ το μικρόφωνο πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Για τεχνικούς λόγους πολλά ραδιοτηλέφωνα C.B. ΔΕΝ ενεργοποιούν το μεγάφωνό τους και δεν ακούγεται απολύτως τίποτε από αυτό, αν δεν έχει συνδεθεί το μικρόφωνο!
- Συνδέουμε μια κεραία με ρυθμισμένα στάσιμα κύματα – SWR < 1:1.5
- Περιστρέφουμε το ρυθμιστικό Volume δεξιά, και μέχρι να φτάσει στη μέση της διαδρομής. Η συσκευή αρχίζει να λειτουργεί και από το μεγάφωνο ακούγονται είτε παράσιτα, είτε ομιλίες, είτε ένας χαρακτηριστικός γοερός θόρυβος, ο λεγόμενος «θόρυβος της μπάντας»(Band noise)
- Ρυθμίστε το Squelch στρέφοντάς το δεξιά μέχρις ότου σταματήσει ο θόρυβος της μπάντας ή τα παράσιτα.
- Πιέζοντας το πλήκτρο PTT- Press To Talk, δηλαδή πίεσε για να μιλήσεις, που βρίσκεται στο μικρόφωνο και φέροντας το μικρόφωνο σε απόσταση 5 περίπου εκατοστών από το στόμα σας, καλέστε ή μιλήστε στους φίλους σας. Αφήστε το ΡΤΤ για να τους ακούσετε.
Αυτό είναι όλο. Πατάς το ΡΤΤ μιλάς, αφήνεις – ακούς. Με τα πλήκτρα Up – Down επιλέγεις τα κανάλια 1-40, με το Squelch φιμώνεις το θόρυβο, και με το Volume ανοιγοκλείνεις τη συσκευή και αυξομειώνεις τη φωνή στο μεγάφωνο. Απλούστατο, ο μέσος χρόνος εκμάθησης της λειτουργίας μιας απλής συσκευής C.B. είναι 3 λεπτά!
Πόσων ειδών συσκευές C.B. υπάρχουν;
Υπάρχουν τριών ειδών συσκευές C.B. και το κάθε είδος έχει ένα ξεχωριστό και διακριτό ρόλο σε σχέση με τις άλλες. Υπάρχουν λοιπόν ραδιοτηλέφωνα C.B. βάσεως – base, αυτοκινήτου – mobile, και φορητά ή Walkie – Talkie.
Συσκευές βάσεως ή Base Station.
Είναι συσκευές οι οποίες κατά κανόνα τροφοδοτούνται με τάση 230 Volt από το δίκτυο της ΔΕΗ, αν και κάποιες τροφοδοτούνται μόνο με σταθερή τάση 13.8 Volt DC. Οι ποιο «ευέλικτες» είναι εξοπλισμένες με κατάλληλα κυκλώματα ώστε να τροφοδοτούνται είτε με 230 Volt από την ΔΕΗ, είτε με 13.8 Volt συνεχές από ένα τροφοδοτικό.
Συνήθως οι διαστάσεις τους είναι τέτοιες ώστε μπορούν να φιλοξενήσουν διάφορα κυκλώματα που τους εξασφαλίζουν ποιοτική εκπομπή, και ξεκούραστη λήψη. Τέτοια κυκλώματα είναι ο ρυθμιστής του ποσοστού διαμορφώσεως (Mic Gain), τα φίλτρα καταστολής των θορύβων – παρασίτων (NB, ANL), ο αυξομειωτής της ευαισθησίας του δέκτη (RF Gain), κλπ.
Στους σταθμούς βάσεως πολύ εύκολα προσαρμόζονται διάφορα παρελκόμενα τα οποία μεγιστοποιούν τις δυνατότητες μιας ποιοτικής εκπομπής – λήψης όπως: Μικρόφωνα βάσεως, γέφυρες στασίμων κυμάτων, προσαρμοστές κεραιών – antenna tuners, μετρητές της ισχύος εκπομπής – Watt meters, προενισχυτές λήψης κλπ.
Σκοπός των ραδιοτηλεφώνων βάσεως είναι να φέρουν σε επαφή τους χειριστές τους, με άλλους χειριστές C.B. οι οποίοι βρίσκονται σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις. Αυτή η δυνατότητα προκύπτει κυρίως από την κεραία βάσεως με την οποία είναι συνδεδεμένοι, και η οποία λόγω ύψους από το έδαφος και απολαβής επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή εμβέλεια, αλλά και τη μέγιστη δυνατή λήψη εκπομπών από ραδιοτηλέφωνα C.B.
Τα ραδιοτηλέφωνα C.B. βάσεως είναι ο κορμός της υπηρεσίας C.B. O λόγος είναι ότι έχουν ανεξάντλητη ηλεκτρική ισχύ από το δίκτυο της ΔΕΗ, ποιοτικούς πομπούς – δέκτες, και κεραία υψηλών δυνατοτήτων. Έτσι λοιπόν πολύ εύκολα εκτός από την προσωπική εξυπηρέτηση, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην παροχή πληροφοριών ή βοήθειας σε περιπτώσεις θεομηνιών, ή φυσικών καταστροφών και να συμβάλουν στη διάσωση περιουσιών ή και ανθρώπινων ζωών.
Ποια είναι όμως η εμβέλεια ενός ραδιοτηλεφώνου C.B. βάσεως; Δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Η εμβέλεια ενός ραδιοτηλεφώνου εξαρτάται κυρίως από το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής, η ύπαρξη ορεινών όγκων ή μεγάλων τεχνικών έργων, επιδρά δυσμενώς στην εμβέλεια μειώνοντάς την δραστικά. Ακόμη και το είδος του εδάφους έχει μεγάλη σημασία, η άμμος είναι το χειρότερο είδος εδάφους ενώ το υγρό και επίπεδο έδαφος αυξάνει την εμβέλεια. Η θάλασσα διευκολύνει τη διάδοση των εκπομπών C.B. επιτρέποντάς τους να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή εμβέλεια. Στην επόμενη εικόνα μπορείτε να δείτε την εκτιμώμενη εμβέλεια των ραδιοτηλεφώνων που βρίσκονται σε σχετικά επίπεδο και μικτής υγρασίας έδαφος.
Από την εικόνα της εμβέλειας βλέπουμε ότι από Ραδιοτηλέφωνο βάσεως σε ραδιοτηλέφωνο βάσεως έχουμε εκτιμώμενη εμβέλεια 40 – 50 Km. Μια τέτοια εμβέλεια για ασύρματο μέσο επικοινωνίας θεωρείται μικρή, αλλά αρκετή ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ασύρματης επικοινωνίας των πολιτών.
Αυτή η μικρή εμβέλεια των ραδιοτηλεφώνων βάσεως είναι ιδιαίτερα εξυπηρετική! και αυτό γιατί οι CB-ers μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσα στα φυσικά όρια της περιοχής που κατοικούν και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να ενοχλούν τους C.B-ers γειτονικών γεωγραφικών περιοχών.
Για παράδειγμα οι C.B-ers της Αθήνας δεν παρενοχλούν τους C.B.ers της Θήβας. Οι C.B.-ers της Θήβας δεν παρενοχλούν τους C.B-ers της Ιτέας, που και αυτοί με τη σειρά τους δεν παρενοχλούν τους C.B.-ers της Λαμίας κλπ.
Σημαντικοί παράγοντες της εμβέλειας των ραδιοτηλεφώνων είναι το ύψος που τοποθετείται η κεραία σε σχέση με το έδαφος, το ίδιο το γεωγραφικό υψόμετρο της περιοχής σε σχέση με τη θάλασσα, και τέλος το είδος και η απολαβή της κεραίας.
Σε γενικές γραμμές η κεραία θα πρέπει να τοποθετείται όσο το δυνατόν ψηλότερα από το έδαφος και να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απολαβή που αντέχει να πληρώσει ο C.B-er, ενώ σε γενικές γραμμές οι περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα εμβέλειας σε σχέση με τις χαμηλού υψομέτρου περιοχές.
Τα ραδιοτηλέφωνα C.B. έχουν τυποποιημένα τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους που είναι:
Αριθμός καναλιών : 40
Συχνότητες μεταξύ : 26.965 – 27.405 ΜΗΖ
Διαμορφώσεις: FM, AM, SSB
Ισχύς εκπομπής: 4 Watt, 5 Watt, 12 Watt αντίστοιχα.
Ευαισθησία: 0.5μV, 0.5μV, 0.25 μV
Τροφοδοσία: 230 Volt/50 HZ AC για την Ευρώπη – Ελλάδα,
ή 13.8 Volt/DC.
Στην Ελλάδα αδειοδοτούνται οι σταθμοί βάσεως;
Τυπικά ναι, ουσιαστικά ΟΧΙ! Και δείτε γιατί:
Το βασικό νομοθετικό πλαίσιο για οτιδήποτε αφορά τη νόμιμη λειτουργία των σταθμών C.B. στην Ελλάδα βασίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 156/4-4-1990. Στο άρθρο 5 αναφέρει συνοπτικά τα εξής:
Άδεια Α! κατηγορίας για σταθμό βάσεως δίδεται σε:
Ενώσεις Προσώπων, δηλαδή Συλλόγους.
Σε άτομα που κατοικούν σε απομονωμένες αγροτικές κατοικίες, σε απομονωμένες κατοικίες σε νησιά, ορεινές περιοχές, και σε Μονές όταν βεβαιώσει ο ΟΤΕ ή η Τοπική αυτοδιοίκηση, ότι η τηλεφωνική επικοινωνία τους είναι δύσκολη ή αδύνατη.
Σε Συλλόγους που προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης σε Ανθρώπους ή Ζώα ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος αδειοδοτούνται για χρονικό διάστημα έως 6 μήνες, ομάδες ατόμων οι οποίοι ασχολούνται προσωρινά με κοινωφελές έργο ή εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα.
Πουθενά δεν υπάρχει πρόβλεψη για να αδειοδοτηθεί ό απλός Έλληνας πολίτης! μόνο Σύλλογοι και ομάδες. Μα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το επίκεντρο είναι ο πολίτης, αυτός πρέπει να εξυπηρετηθεί, γι’αυτό το λόγο ονομάζεται Citizens Band δηλαδή η περιοχή συχνοτήτων των πολιτών, διαφορετικά θα λεγόταν C.B. Clubs Band, η περιοχή συχνοτήτων των Συλλόγων C.B.
Οι πολίτες σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο δικαιούνται να έχουν ένα Ραδιοτηλέφωνο C.B. βάσεως στο σπίτι τους και να το χρησιμοποιούν για την κάλυψη των επικοινωνιακών τους αναγκών. Στην Ελλάδα αυτό το φυσικό δικαίωμα των πολιτών προβλέπεται στο Άρθρο 1, παράγραφος 2, του Π.Δ. 156/4-4-1990, αλλά οι πολίτες πρακτικά ΔΕΝ αδειοδοτούνται.
Θα πει βέβαια κάποιος, μα πώς; έχει ληφθεί πρόνοια να αδειοδοτούνται αγροτικές κατοικίες, απομονωμένες κατοικίες σε νησιά, ορεινές περιοχές, και οι Μονές. Πουθενά στον κόσμο, δεν καθορίζονται οι επικοινωνιακές ανάγκες των πολιτών, ούτε καν στο ΠΔ 156 όπου στο άρθρο 1 αναφέρει ρητά: Η ραδιοεπικοινωνία C.B. είναι διαθέσιμη σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ! Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Το βασικό άρθρο που αφορά τη λειτουργία των Ραδιοτηλεφώνων C.B. προβλέπει ΟΛΟΙ οι πολίτες να αδειοδοτούνται για την κάλυψη των επικοινωνιακών τους αναγκών, και στο άρθρο 5 ανατρέπει τα πάντα αλλοιώνοντας την ουσία του Προεδρικού Διατάγματος.
Το Προεδρικό διάταγμα 156 του 1990 έχει ηλικία 23 ετών. Έχει κλείσει δύο δεκαετίες και προχωρά στην τρίτη, είναι γερασμένο, αναχρονιστικό, και αποτέλεσε μια ισχυρή τροχοπέδη στην ανάπτυξη των επικοινωνιών C.B. στην Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι μετά από 23 χρόνια η πολιτεία δεν έχει καμιά δικαιολογία για μην εκσυγχρονίσει το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ραδιοτηλεφώνων C.B. στην Ελλάδα.
Είναι η σωστή στιγμή να δοθεί στους Έλληνες πολίτες ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα επιτρέπεται η αδειοδότηση σταθμών βάσεως. Έχει έρθει ο καιρός μετά από περισσότερα από 20 χρόνια οι Έλληνες πολίτες να έχουν στο σπίτι τους ΝΟΜΙΜΑ ένα Ραδιοτηλέφωνο υψηλής τεχνολογίας για να καλύψουν τις επικοινωνιακές τους ανάγκες.
Στη σημερινή δύσκολη εποχή όπου οι Έλληνες πολίτες έχουν στερηθεί τα πάντα, ας τους δώσει η Πολιτεία και κάτι που ΔΕΝ θα της στοιχίσει ΟΥΤΕ ένα Ευρώ, αλλά αντιθέτως θα εισπράξει χρήματα από την έκδοση αδειών, και από το ΦΠΑ που θα προκύψει από την πώληση του ραδιοεξοπλισμού των ραδιοτηλεφώνων βάσεως C.B.
Ραδιοτηλέφωνα αυτοκινήτου ή Mobile C.B. Radio
Είναι συσκευές οι οποίες κατά κανόνα τροφοδοτούνται με τάση 12-14.4 Volt από τη μπαταρία του αυτοκινήτου, αν και κάποιες που τοποθετούνται σε φορτηγά τροφοδοτούνται και με 24 Volt DC.
Πρόκειται για συσκευές που έχουν μια απίθανη εξελικτική πορεία 50 ετών, και σήμερα αποτελούν θαύματα της τεχνολογίας, ισάξια, και κάποιες φορές καλύτερα από τις αντίστοιχες ραδιοερασιτεχνικές συσκευές αυτοκινήτου.
Σύγχρονος πομποδέκτης αυτοκινήτου.
Τα βασικά τεχνικά τους χαρακτηριστικά είναι ίδια με αυτά των Ραδιοτηλεφώνων βάσεως δηλαδή:
Αριθμός καναλιών : 40
Συχνότητες μεταξύ : 26.965 – 27.405 ΜΗΖ
Διαμορφώσεις: FM, AM, SSB
Ισχύς εκπομπής: 4 Watt, 5 Watt, 12 Watt αντίστοιχα.
Ευαισθησία: 0.5μV, 0.5μV, 0.25 μV
Τροφοδοσία: 13.8 Volt ή 24 Volt /DC.
Όλα αυτά τα ραδιοτηλέφωνα αυτοκινήτου σχεδιάζονται με σκοπό να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τον οδηγό. Έτσι λοιπόν συναντούμε έναν απίθανο αριθμό ραδιοτηλεφώνων αυτοκινήτου με διαφορετικά εργονομικά χαρακτηριστικά όπως:
Τα κλασσικά και διαχρονικά:
Μεγάλα ρυθμιστικά «τρακτεροτού» τύπου για σαφή αίσθηση και συνεργασία με τα δάχτυλα του οδηγού. Διακόπτες με μηχανική μανδάλωση και βηματική αίσθηση, για οδηγούς που θέλουν να είναι σίγουροι για το χειρισμό που κάνουν στο ραδιοτηλέφωνό τους.
Τα νεότερης τεχνολογίας mobile C.B. με Large Display.
Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της κλασσικής σχεδίασης, και μεγάλη εργονομική οθόνη πληροφοριών.
Ραδιοτηλέφωνα C.B. Split type.
Διαχωρίζεται το κύριο σώμα της συσκευής από το Control Panel έτσι ώστε αφ΄ενός μεν να εξοικονομείται χώρος στο αυτοκίνητο, αφ’ ετέρου να μπορεί να τοποθετηθεί το Control panel σε σημείο που να εξυπηρετεί τον οδηγό. Οι διακόπτες είναι πιεστικοί τύπου αφής και η ενέργεια του οδηγού επιβεβαιώνεται με ένα Beep.
Ραδιοτηλέφωνα all in Mic, όλα στο μικρόφωνο.
Τα ραδιοτηλέφωνα C.B. τύπου All in mic, απευθύνονται στους οδηγούς των οποίων τα αυτοκίνητα έχουν ελάχιστο χώρο για την τοποθέτηση του σώματος του Ραδιοτηλεφώνου. Έτσι όλα τα χειριστήρια και το Display βρίσκονται εργονομικά τοποθετημένα στο μικρόφωνο. Με τον τρόπο αυτό ο οδηγός χρησιμοποιώντας μόνο τον αντίχειρά του (το χονδρό δάκτυλο) μπορεί να χειριστεί πανεύκολα το C.B. του.
Υπάρχουν πάρα πολλές σχεδιαστικές προτάσεις για ραδιοτηλέφωνα C.B. αυτοκινήτου, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος είναι βέβαιο ότι θα βρει αυτό που καλύπτει την αισθητική και τις επικοινωνιακές του ανάγκες.
Ένα ραδιοτηλέφωνο C.B. αυτοκινήτου μπορεί να εργαστεί σαν βάσεως;
Η απάντηση είναι ναι! Όλοι οι κατασκευαστές ραδιοτηλεφώνων C.B. αυτοκινήτου έχουν μεριμνήσει ώστε η ποιότητα κατασκευής και οι προδιαγραφές τους να τους επιτρέπουν να εργαστούν και σαν ραδιοτηλέφωνα βάσεως. Με τον τρόπο αυτό ο C.B-er κάνει σημαντική οικονομία αφού με ένα ραδιοτηλέφωνο μπορεί να καλύψει και τις επικοινωνιακές του ανάγκες στο σπίτι και στο αυτοκίνητο από μια και μόνο συσκευή C.B.
Τα ραδιοτηλέφωνα αυτοκινήτου, mobile, αδειοδοτούνται; Η απάντηση είναι ΝΑΙ! αλλά υπάρχει το εξής ευτράπελο:
Αν ένας πολίτης είναι κάτοικος ορεινής απομονωμένης περιοχής, και έχει άδεια Ραδιοτηλεφώνου Βάσης με χαρακτηριστικό CB. AC.XXX, για το ραδιοτηλέφωνο του αυτοκινήτου είναι υποχρεωμένος να εκδώσει άδεια με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ διακριτικό!!!!! C.B. AC.BBB απίστευτο ε;
Και όμως εδώ είναι Ελλάδα, και ΟΛΑ είναι δυνατόν να συμβούν! Έτσι λοιπόν ο εν λόγο πολίτης από το σπίτι θα εκπέμπει σαν CB. AC.XXX και από το αυτοκίνητο σαν C.B. AC.BBB! Να σας πω και το πιο συγκλονιστικό; Αν αγοράσει και ένα φορητό για το χωράφι ή την βάρκα του, τότε θα εκδώσει και τρίτη άδεια!! με τρίτο διακριτικό CB. AC. NNN.
Θα κάνει δηλαδή συλλογή διακριτικών! Και κάθε φορά που θα καλεί και θα συνομιλεί με άλλους C.B-ers θα ξανασυστείνεται! Το άκρον άωτον της παράνοιας. Σε όλο τον κόσμο αδειοδοτείται ο χειριστής με μια άδεια για όλα τα ραδιοτηλέφωνα που θα χρησιμοποιεί, και με ένα διακριτικό ανεξάρτητα από το είδος του ραδιοτηλεφώνου που θα χρησιμοποιεί. Και αυτό είναι το σωστό. Και στους ραδιοερασιτέχνες ακριβώς αυτό γίνεται, ο ραδιοερασιτέχνης εφοδιάζεται με μια άδεια και ένα διακριτικό κλίσεως ανεξάρτητα από τον αριθμό και το είδος των πομποδεκτών που χρησιμοποιεί.
Ελπίζουμε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που κάποτε θα εφαρμόσει το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικτύων να διορθωθεί αυτή η «στρέβλωση» έτσι ώστε με μια άδεια και ένα διακριτικό κλήσεως ο χειριστής να καλύπτεται και για όλα τα ραδιοτηλέφωνα που χρησιμοποιεί, Βάσεως, αυτοκινήτου, και φορητό.
Τι εμβέλεια έχουν τα ραδιοτηλέφωνα C.B. αυτοκινήτου; σύμφωνα με τον εμπειρικό πίνακα που βρίσκεται στις προηγούμενες σελίδες είναι 15 – 25 Km, σε περιοχή με ήπιο γεωγραφικό ανάγλυφο, και ημι-υγρό έδαφος.
Εκτός από τις εδαφικές συνθήκες και τους φυσικούς περιορισμούς που υπάρχουν από τη μικρή ισχύ, τον σπουδαιότερο ρόλο σε ένα ραδιοτηλέφωνο C.B. έχει η κεραία.
Δυστυχώς καμιά κεραία C.B. αυτοκινήτου δεν έχει θετική απολαβή, με αποτέλεσμα η ισχύς που εκπέμπει να είναι ΠΑΝΤΟΤΕ μικρότερη από την ονομαστική ισχύ εξόδου του ραδιοτηλεφώνου, 4 Watt FM, 5 Watt AM, 12 Watt SSB.
Το ιδανικό είναι να μπορεί ο C.B.-er να τοποθετήσει μια κεραία λ/4 ~ 2,70m στο αυτοκίνητο. Πρακτικά ελάχιστοι μπορούν να το κάνουν λόγω του μεγέθους της, αλλά και τους περιορισμούς που την συνοδεύουν. Δυσκολία στη διέλευση από πυλωτές πολυκατοικιών, χαμηλές γέφυρες κλπ.
Οι συνηθισμένες κεραίες mobile για C.B. έχουν ύψος κάτω από 2m, συνήθως γύρω στο 1,5 – 1,8 m και ακτινοβολούν γύρω στο 60% της ισχύος με την οποία την τροφοδοτεί το ραδιοτηλέφωνο.
Έτσι για ισχύ 4 Watt θα ακτινοβολήσει: 2,4 Watt
για ισχύ 5 Watt θα ακτινοβολήσει: 3 Watt
για ισχύ 12 Watt θα ακτινοβολήσει: 7,2 Watt
Παρά τη μικρή ισχύ που εκπέμπουν οι κεραίες C.B. των αυτοκινήτων, οι 27 ΜΗΖ έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αξιόπιστη επικοινωνία στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τα C.B. επί 50 χρόνια, είναι η πρώτη επιλογή των πολιτών παγκοσμίως για την κάλυψη των ραδιοτηλεπικοινωνιακών τους αναγκών.
Φορητά ραδιοτηλέφωνα C.B. ή Walkie Talkie.
Τα φορητά C.B. αδειοδοτούνται με άδειες Γ! κατηγορίας, και έχουν μια ιστορική διαδρομή δεκάδων ετών ακολουθώντας μια παράλληλη διαδρομή με τα ραδιοτηλέφωνα βάσεως και αυτοκινήτου. Σκοπός τους είναι να επιτρέψουν στον C.B.er να επικοινωνήσει με άλλους χειριστές ραδιοτηλεφώνων C.B. εν όσο βρίσκονται σε περίπατο, ορειβασία, εκδρομή, κυνήγι, ψάρεμα με βάρκα κλπ. Δηλαδή το φορητό ραδιοτηλέφωνο C.B. επιτρέπει στον C.B.er να επικοινωνεί αυτόνομα και σε κίνηση, τροφοδοτούμενο από την ενσωματωμένη του μπαταρία.
Όπως συμβαίνει με τα ραδιοτηλέφωνα Βάσεως και Αυτοκινήτου, τα φορητά ραδιοτηλέφωνα έχουν τα ίδια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά, εκτός από την ισχύ σε SSB, δηλαδή:
Αριθμός καναλιών : 40
Συχνότητες μεταξύ : 26.965 – 27.405 ΜΗΖ
Διαμορφώσεις: FM, AM, SSB
Ισχύς εκπομπής: 4 Watt σε όλα τα mode
Ευαισθησία: 0.5μV, 0.5μV, 0.25 μV
Τροφοδοσία: 9-12 Volt/DC.
Τα φορητά ραδιοτηλέφωνα είναι η επιτομή της τεχνολογίας. Μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά εκατοστά φιλοξενείται η κορυφή της τεχνολογίας. Ολοκληρωμένα κυκλώματα υψηλής πυκνότητας, πρωτοποριακή σχεδίαση κυκλωμάτων, και εύστοχη επιλογή εξαρτημάτων SMD και όχι μόνο, οδήγησαν στην κατασκευή φορητών ραδιοτηλεφώνων C.B. all mode! FM, AM, SSB με μια αξιοπρεπή ισχύ και αυτονομία λειτουργίας.
Σκεφτείτε ότι όλα τα απαιτούμενα κυκλώματα για την εκπομπή και λήψη σημάτων AM, FM, SSB, που τοποθετούνται μέσα σε ένα ραδιοτηλέφωνο βάσεως ή αυτοκινήτου, χωρούν μέσα στην παλάμη του χεριού σας. Φανταστείτε ότι όλα αυτά τα κυκλώματα πρέπει να αντλήσουν την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια από μια μπαταρία για χρονικό διάστημα ωρών.
Δείτε ορισμένα σύγχρονα φορητά που εξασφαλίζουν άριστης ποιότητας επικοινωνία:
Πολυμορφικά φορητά C.B. ΑΜ/FM.
Σκοπός των πολυμορφικών φορητών C.B. είναι να καλύψουν τις ποικιλόμορφες ανάγκες των πολιτών. Με τη χρήση ανάλογων περιφερειακών που τα συνοδεύουν μέσα στη συσκευασία τους μπορούν να εργαστούν σαν ραδιοτηλέφωνα βάσεως, αυτοκινήτου, ή σαν απλά φορητά. Δηλαδή με την αγορά ενός φορητού ο σύγχρονος C.B.er μπορεί να καλύψει πλήρως τις επικοινωνιακές του ανάγκες με μια μόνη συσκευή!
Φορητά ραδιοτηλέφωνα AM/FM/SSB.
Τα all mode φορητά ραδιοτηλέφωνα είναι η κορωνίδα της τεχνολογίας των φορητών C.B. αφού καλούνται στο χώρο μιας ανθρώπινης παλάμης να χωρέσει ένα ραδιοτηλέφωνο που μπορεί να επικοινωνεί σε AM,FM, και SSB mode.
Τα περισσότερα από αυτά είναι πολυμορφικά οπότε μπορούν να καλύψουν απόλυτα και ολοκληρωτικά τις επικοινωνιακές ανάγκες οποιουδήποτε C.B.-er
Τι εμβέλεια όμως έχουν αυτά τα τεχνολογικά θαύματα;
Σύμφωνα με τον εμπειρικό πίνακα εμβέλειας που βρίσκεται σε προηγούμενες σελίδες έχουν εμβέλεια γύρω στα 8 – 16 Km. Φυσικά και εδώ σπουδαίο ρόλο παίζει το ανάγλυφο της περιοχής, το είδος και η υγρασία του εδάφους και τέλος οι δυνατότητες που έχει η ίδια η κεραία με την οποία είναι εφοδιασμένα.
Οι καταλληλότερες κεραίες για τη μεγιστοποίηση των φορητών ραδιοτηλεφώνων C.B. είναι οι πτυσσόμενες με πηνίο φορτίσεως στη μέση. Συγκρινόμενες με τις Rubber κεραίες σταθερού μήκους με την οποία είναι εφοδιασμένα τα φορητά C.B. μπορούν να τετραπλασιάσουν την εμβέλεια τους.
Εκτός από τις πτυσσόμενες κεραίες με πηνίο φορτίσεως στη μέση, πολύ διαδεδομένες είναι οι πτυσσόμενες κεραίες με πηνίο φορτίσεως στη βάση, και οι Helical Wipe. Δείτε τις στις επόμενες εικόνες…
Αυτού του είδους οι πτυσσόμενες κεραίες έχουν μήκος 1,16m και ακτινοβολούν περίπου το 43% της ισχύος του φορητού περίπου 2,15 Watt σε όλες τις διαμορφώσεις.
Οι κεραίες Helical Wipe είναι από τις περισσότερο δημοφιλείς κεραίες στο χώρο των φορητών C.B. τόσο δημοφιλείς, ώστε πολλοί κατασκευαστές τις δίνουν σαν standard μέσα στη συσκευασία του πομποδέκτη. Είναι σταθερού τύπου και έχουν φυσικό μήκος στις περισσότερες περιπτώσεις περίπου 50cm. Κατασκευάζονται από ένα σπειροειδές ελατήριο – πηνίο και η απόδοσή τους πλησιάζει αυτή των πτυσσόμενων κεραιών με πηνίο φορτίσεως στη βάση.
Συγκρίνοντας το C.B radio με το Ham Radio.
Πολλές φορές επιχειρείται από διάφορες πλευρές, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα η σύγκριση της υπηρεσίας C.B. με την υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη. Μια τέτοια σύγκριση δεν είναι δυνατόν να γίνει γιατί πρόκειται για ανόμοια πράγματα, το ακόμη χειρότερο είναι ότι κάποιοι θεωρούν ότι η υπηρεσία C.B. ανταγωνίζεται την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη, πράγμα που εξ’ αντικειμένου δεν μπορεί να γίνει. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα….
Είναι αλήθεια ότι και οι C.B.-ers και οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν πομποδέκτες για στις συνομιλίες τους. Είναι αλήθεια ότι και οι C.B.-ers και οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν τα ραδιοκύματα για να επικοινωνήσουν, και τέλος, και των δύο οι επικοινωνίες είναι ερασιτεχνικού τύπου, δηλαδή πραγματοποιούν βραχυχρόνιες εκπομπές χωρίς οικονομικό όφελος.
Μα τι συμβαίνει εδώ; θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης, εδώ βλέπω μόνο ομοιότητες και καμιά διαφορά! Την απάντηση θα τη δώσει το επόμενο παράδειγμα:
Στα αεραθλητικά χόμπι υπάρχουν ερασιτέχνες «πιλότοι» που χειρίζονται τα αλεξίπτωτα πλαγιάς – ή παραπέντε όπως συνηθίζεται να λέγονται, και οι ερασιτέχνες «πιλότοι» που χειρίζονται τα ελαφρά αεροσκάφη πχ τα Cessna.
Και οι δύο πετούν – συνομιλούν.
Και οι δύο χειρίζονται πτητικές συσκευές – πομποδέκτες.
Και οι δύο χρησιμοποιούν τον «αέρα» για να πετάξουν –
και οι δύο χρησιμοποιούν τα
ραδιοκύματα για να συνομιλήσουν.
Και οι δύο πετούν «ερασιτεχνικά», δηλαδή χωρίς οικονομικό όφελος.
Αλλά…
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς – C.B. επιτρέπει στον χειριστή του – C.B-er να πετά – συνομιλεί σε μια μικρή γεωγραφική περιοχή.
Το αεροπλάνο – ham radio, επιτρέπει στον ραδιοερασιτέχνη να πετά – συνομιλεί, σε αποστάσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων χιλιομέτρων.
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς – C.B. έχει πολύ περιορισμένο ύψος πτήσης – εύρος συχνοτήτων, σε σχέση με το αεροσκάφος – Ham radio, το οποίο διαθέτει ένα πλήθος συχνοτήτων.
Στο αλεξίπτωτο πλαγιάς – C.B. ο χειριστής του είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες – στις επικοινωνίες C.B. δεν υπάρχουν αμιγείς διεθνείς κανονισμοί, σε αντίθεση με τον χειριστή του αεροσκάφους που είναι προστατευμένος – για τις ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες ισχύουν παγκοσμίως οι ίδιοι κανονισμοί.
Είναι λοιπόν φανερό, ότι όπως αλεξίπτωτα και αεροπλάνα δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους, με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να συγκριθεί το C.B. Radio service με το Ham Radio service.
Ας δούμε και τώρα τι συμβαίνει και σε επίπεδο νομοθετικών πλαισίων.
Στο άρθρο 1 του ΠΔ 156 όπως βλέπετε αναφέρει ότι πρόκειται για υπηρεσία ραδιοτηλεφωνίας διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες, για την εξυπηρέτηση των αναγκών επικοινωνίας τους.
Στους ραδιοερασιτέχνες τι προβλέπει το νομοθετικό τους πλαίσιο;
Στο άρθρο 2 παράγραφος 3, αναφέρεται ότι: πρόκειται για υπηρεσία αυτοδιδασκαλίας, αλληλοεπικοινωνίας, τεχνολογικής έρευνας, και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων βοήθειας, που διεξάγεται από ερασιτέχνες κατάλληλα εξουσιοδοτημένους.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για τελείως διαφορετικά πράγματα, άλλο πράγμα είναι η ραδιοτηλεφωνική εξυπηρέτηση των αναγκών επικοινωνίας ΟΛΩΝ των πολιτών, και άλλο πράγμα η αυτοδιδασκαλία, ή αλληλοεπικοινωνία, η τεχνολογική έρευνα, και η τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοηθείας. Για το λόγο αυτό C.B. Radio και HAM Radio δεν θα πρέπει ούτε να συγχέονται, αλλά ούτε και να συγκρίνονται, είναι δε πέρα για πέρα αυταπόδεικτο το ότι σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο τα C.B. δεν ανταγωνίζονται το Ham Radio.
Αφού ξεκαθαρίσαμε τη σχέση C.B. radio service και Ham radio service, ας δούμε πώς υλοποιείται το C.B. radio service.
Οι επικοινωνιακές ανάγκες των πολιτών ικανοποιούνται μέσω συσκευών C.B. και των παρελκομένων τους. Επειδή αυτή η υπηρεσία απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες ΟΛΩΝ των πολιτισμένων χωρών του κόσμου έχουν τεθεί ορισμένα όρια ώστε όσοι πολίτες και αν εφοδιαστούν με συσκευές C.B. να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι. Ας δούμε πως…
Το πρώτο όριο αφορά την ισχύ των ραδιοτηλεφώνων. Η ισχύς τους είναι 4 Watt FM, 5 Watt, AM, 12 Watt SSB. Μικρότερες ισχύς μπορεί να βρείτε σε πομποδέκτες, μεγαλύτερες όχι. ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν αναφέρομαι στα C.B. Export Models. Τα ραδιοτηλέφωνα του C.B. radio service έχουν την ισχύ που ανέφερα.
Το σκεπτικό είναι ότι με αυτές τις ισχύς ο C.B-er – πολίτης, μπορεί να καλύψει τις ραδιοτηλεφωνικές του ανάγκες μέσα στα όρια της περιοχής στην οποία κατοικεί και δραστηριοποιείται. Τα φυσικά όρια αυτής της περιοχής είναι περίπου 40 Km, αλλά σε πραγματικές συνθήκες περιορίζεται στα μισά περίπου, γύρω στα 20 Km.
Οι κεραίες βάσεως των ραδιοτηλεφώνων C.B. είναι ο κορμός της υπηρεσίας C.B. Έχουν παγκοσμίως τυποποιημένες προδιαγραφές απολαβής, στασίμων, κλπ. Σε γενικές γραμμές οι κατακόρυφες κεραίες έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Οι C.B-ers συνήθως χρησιμοποιούν τις πανκατευθυντικές κεραίες κατακόρυφης πόλωσης που είδαμε στις προηγούμενες σελίδες, και αυτό γιατί οι κεραίες αυτές τους προφέρουν κυκλική επικοινωνία κατά 3600 . Πολλές φορές όμως, υπάρχουν περιοχές που το ανάγλυφο τους δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από πανκατευθυντικές κεραίες, ή γιατί τον C.B-er τον ενδιαφέρει η επικοινωνία προς μια συγκεκριμένη περιοχή, τότε χρησιμοποιούνται κατευθυνόμενες κεραίες.
Οι συνηθέστερες κατευθυνόμενες κεραίες είναι:
Γιατί όμως είναι απαραίτητες οι κεραίες με απολαβή; Ο κυριότερος λόγος είναι οι απώλειες που υφίσταται η ισχύς εξόδου του ραδιοτηλεφώνου από τη στιγμή που θα «βγει» από τον Connector-α του C.B. μέχρι να ακτινοβοληθεί από την κεραία.
Για παράδειγμα:
Ένα ραδιοτηλέφωνο βάσεως έχει ισχύ εξόδου πχ 4 Watt με διαμόρφωση FM, πόση ισχύς θα φτάσει στην είσοδο της κεραίας, αν το ραδιοτηλέφωνο βρίσκεται στο ισόγειο 6οροφης πολυκατοικίας;
Βήμα 1ο
Αθροίζουμε τις απώλειες σε dB..
Απώλειες σε Connector-ες και καλώδια διασύνδεσης:
6 Χ 0.15dB= 0.9 dB
Απώλειες διέλευσης από τις παρελκόμενες συσκευές:
0.25 + 0.25 + 0.15 = 0.65 dB.
Απώλειες καθόδου RG-213 μήκους 30m = 0.85 dB
Θερμικές απώλειες και απώλειες από μηχανικές ατελείς επαφές
της κεραίας= 5%
Απώλειες λόγω στασίμων κυμάτων SWR ~ 1:1,5 = 4%
Βήμα 2ο
Υπολογίζουμε τις συνολικές απώλειες σε dB..
dBloss= 0.9 + 0.65 + 0.85 = 2.4 dB
Υπολογίζουμε τις συνολικές απώλειες λόγω θερμικών απωλειών κλπ.
Loss% = 5% + 4% = 9%
Επομένως με ισχύ εξόδου 4Watt και απώλειες 2,4 dB η ισχύς που απομένει είναι = 2.3 Watt.
Από αυτά τα 2.3 Watt αφαιρούμε ένα 9% οπότε απομένουν…
Συνολική απομένουσα ισχύ = 2.3 Watt * 0.9 = 2 Watt.
Συμπέρασμα, από τα 4 Watt του ραδιοτηλεφώνου τελικά ακτινοβολούνται τα 2 Watt. Τα υπόλοιπα χάνονται σε απώλειες.
Εδώ λοιπόν έρχεται η απολαβή της κεραίας βάσεως να διορθώσει αυτές τις απώλειες και να δώσει στον C.B.-er μια ικανοποιητική εμβέλεια για να καλύψει τις επικοινωνιακές του ανάγκες.
Είναι φανερό ότι αυτά ισχύουν με τα δεδομένα του παραδείγματός μας, όμως αν αλλάξουν κάποια στοιχεία πχ κακές κολλήσεις στους connector-ες, κάθοδος κακής ποιότητας με μεγαλύτερες απώλειες, κεραία με μικρότερο βαθμό απόδοσης ή μεγαλύτερες απώλειες ατελών επαφών κλπ, τότε όλα ανατρέπονται και η τελικά ακτινοβολουμένη ισχύς είναι ακόμη μικρότερη.
Και τώρα θα δούμε με ποιόν τρόπο υλοποιείται στην πράξη η επικοινωνία με ραδιοτηλέφωνα C.B.
Η επικοινωνία με τη χρήση ραδιοτηλεφώνων C.B.
Η επικοινωνία μέσω ραδιοτηλεφώνων C.B. βασίζεται στο κύμα εδάφους, το οποίο διαδίδεται παράλληλα με το έδαφος. Το κύμα εδάφους έχει το πλεονέκτημα της δημιουργίας σταθερών συνθηκών επικοινωνίας ανεξάρτητα από την κατάσταση της Ιονόσφαιρας, ή της Τροπόσφαιρας. Με απλά λόγια αν ένας C.B.-er κάνει κάθε ημέρα μια συγκεκριμένη διαδρομή συνομιλώντας με ένα σταθμό βάσεως, τα σήματά τους θα είναι ΠΑΝΤΟΤΕ τα ίδια 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Αυτό είναι πολύ σπουδαίο, γιατί ο χειριστής C.B. – οδηγός γνωρίζει ότι οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί να επικοινωνήσει με τον σταθμό βάσεως θα ξέρει αν αυτό είναι δυνατόν ή όχι και αν ναι με ποια ένταση σημάτων σε κάθε σημείο της διαδρομής. Επομένως η σταθερότητα των σημάτων του κύματος εδάφους των ραδιοτηλεφώνων C.B. είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία που οδηγεί στην επιλογή της Citizen Band ως τρόπο καθημερινής ασφαλούς και αξιόπιστης επικοινωνίας.
Αν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ραδιοτηλεφώνων C.B. είναι τυποποιημένα, η συμπεριφορά τους είναι διαφορετική, και εξαρτάται από το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και το είδος του εδάφους επάνω από το οποίο κινείται το κύμα εδάφους.
Σε επίπεδες περιοχές έχουμε τη μέγιστη εμβέλεια, ενώ σε περιοχές με ορεινούς όγκους η εμβέλεια περιορίζεται δραματικά. Σε περιοχές με υγρό επίπεδο έδαφος έχουμε τη μέγιστη εμβέλεια, ενώ σε αμμώδεις ή ξηρές περιοχές έχουμε μικρότερη.
Στις αγροτικές και αραιοκατοικημένες περιοχές έχουμε τη μέγιστη εμβέλεια, ενώ η εμβέλεια περιορίζεται δραστικά σε μεγάλα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα.
Η έννοια της οπτικής επαφής στο κύμα εδάφους.
Το κύμα εδάφους εξασθενεί όσο πιο κοντά στο έδαφος κινείται. Με βάσει αυτήν τη γενική αρχή όσο πιο ψηλά διαδίδεται το κύμα εδάφους, τόσο μικρότερη απώλεια έχει και φυσικά, τόσο μεγαλύτερη εμβέλεια. Το ιδανικό είναι οι κεραίες των ραδιοτηλεφώνων C.B. να είναι τόσο ψηλά, ώστε να μην έχουν κανένα εμπόδιο ανάμεσά τους, οπότε το κύμα εδάφους δεν θα απορροφηθεί ή θα εξασθενήσει από κάποιο εμπόδιο.
Οπτική επαφή έχουν δυο αυτοκίνητα όπου το ένα κινείται στην αρχή της Πατησίων στην Oμόνοια και το άλλο στο τέλος της στα άνω Πατήσια. Η Πατησίων είναι ένας ευθύς δρόμος και φυσικά δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, έτσι το κύμα εδάφους κινείται μέσα στο χώρο ανεμπόδιστα και τα σήματα είναι τα μέγιστα δυνατά.
Στον αντίποδα αν δύο αυτοκίνητα κινούνται το ένα στη Λεωφόρο Κηφισίας και το άλλο στη Λεωφόρο Μεσογείων, τότε ανάμεσα στις κεραίες τους παρεμβάλλονται οι όγκοι των πολυκατοικιών οι οποίες απορροφούν ένα μεγάλο μέρος της ισχύος του κύματος εδάφους και φυσικά τα σήματα είναι εξασθενημένα ανάλογα με το βαθμό απορρόφησής του από τις πολυκατοικίες.
Τροποσφαιρική διάδοση
Τα ραδιοκύματα που εκπέμπει η κεραία του ραδιοτηλεφώνου εκτός από την παράλληλη προς το έδαφος κίνηση, βαθμιαία κινούνται προς τα επάνω διασχίζοντας την ατμόσφαιρα με πορεία προς το διάστημα.
Καθώς τα ραδιοκύματα διέρχονται από τα ατμοσφαιρικά στρώματα κυρίως την άνοιξη, καλοκαίρι, και το φθινόπωρο, συναντούν περιοχές οι οποίες σταματούν την πορεία των ραδιοκυμάτων προς στο διάστημα, και τα καμπυλώνουν πάλι πίσω στην επιφάνεια της γης.
Αυτό το φυσικό φαινόμενο ονομάζεται τροποσφαιρική διάδοση, γιατί συμβαίνει μέσα στην περιοχή εκείνη της ατμόσφαιρας που ονομάζεται τροπόσφαιρα. Αυτό το σποραδικής εμφάνισης φαινόμενο επιτρέπει να συνομιλούν C.B.ers από την Κρήτη, με C.Bers από τη Θεσσαλονίκη, C.B.-ers από την Αθήνα με C.B.ers από την Κεφαλονιά κλπ.
Το φαινόμενο αυτό είναι ευχάριστο αλλά συμβαίνει σποραδικά και έχει διάρκεια από μερικά λεπτά, έως λίγες ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ μπορούν οι C.B.ers να βασιστούν σε αυτό για καθημερινές επικοινωνίες. Για το λόγο αυτό προανέφερα ότι οι επικοινωνίες με ραδιοτηλέφωνα C.B. βασίζονται στο κύμα εδάφους.
Ιονοσφαιρική διάδοση
Αν η πορεία των ραδιοκυμάτων δεν ανακοπεί από το φαινόμενο της τροποσφαιρικής διάδοσης, θα διασχίσουν όλη την τροπόσφαιρα και θα φτάσουν στην Ιονόσφαιρα. Εκεί αν υπάρχουν έντονες ποσότητες υπεριωδών ακτίνων είναι δυνατόν να επαναληφθεί το φαινόμενο της διακοπής της πορείας των ραδιοκυμάτων προς το διάστημα και να καμπυλώσουν πάλι πίσω στην γη.
Αυτό μπορεί να συμβεί σε δύο σημεία της Ιονόσφαιρας, στα 100 Km περίπου, και στα 250 Km ή και ψηλότερα. Όταν συμβαίνει στα 100 Km, συμβαίνει γιατί σποραδικοί σχηματισμοί από ιονισμένο αέρα διακόπτουν την πορεία των ραδιοκυμάτων και τα καμπυλώνουν πάλι πίσω στη γη επιτρέποντας σε ραδιοτηλεφωνα C.B. από γειτονικές χώρες να ακούγονται στην Ελλάδα.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Ε σποραδική διάδοση, και αν και είναι εντυπωσιακό, είναι ενοχλητικό γιατί «δυσκολεύουν » τις επικοινωνίες των Ελλήνων C.B.-ers, αλλά και οι Έλληνες C.B-ers «δυσκολεύουν» τις επικοινωνίες των C.B.-ers των γειτονικών χωρών. Ευτυχώς το φαινόμενο αυτό, έχει μικρή διάρκεια από μερικά λεπτά έως λίγες ώρες, και είναι πολύ συνηθισμένο. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να τα αποφύγουν ούτε οι Έλληνες ούτε και οι ξένοι C.B.-ers, απλώς όλοι περιμένουν να σταματήσει.
Πολλά ραδιοτηλέφωνα C.B είναι εφοδιασμένα με ένα κύκλωμα που ενεργοποιείται από ένα διακόπτη που φέρει την ένδειξη Local / DX. Στη θέση Local ο διακόπτης ενεργοποιεί ένα εσωτερικό κύκλωμα εξασθένησης των λαμβανομένων σημάτων έτσι ώστε το ραδιοτηλέφωνο να λαμβάνει τις ισχυρές εκπομπές από τους Έλληνες C.B-ers και να απορρίπτει ή να εξασθενεί ισχυρά τις εκπομπές των ραδιοτηλεφώνων C.B. από τις γειτονικές χώρες.
Αν δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία E σποραδικών σχηματισμών, τα ραδιοκύματα ανεβαίνουν στα ανώτερα στρώματα της ιονόσφαιρας τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον ήλιο, και δέχονται μεγάλες ποσότητες υπεριωδών ακτίνων.
Σε ύψος 200 ~ 250 Km περίπου υπάρχει ένα μόνιμο στρώμα ιονισμένου αέρα που ονομάζεται στρώμα F. Αν η ποσότητα των υπεριωδών ακτίνων περάσει ένα κρίσιμο όριο, τότε το στρώμα αυτό καμπυλώνει τα ραδιοκύματα των ραδιοτηλεφώνων C.B. πίσω στην γη, και τότε μέσα στα ραδιοτηλέφωνα των Ελλήνων C.B-ers ακούγονται σταθμοί από την Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία κλπ.
Ευτυχώς και αυτό το φαινόμενο είναι περιστασιακό, δεν είναι καθημερινό, διαρκεί κάποιες ώρες, και εμφανίζεται συνήθως τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Το φαινόμενο της διάδοσης των ραδιοκυμάτων μέσω της Τροπόσφαιρας και της Ιονόσφαιρας ονομάζεται propagation –διάδοση- και για μεν τους Ραδιοερασιτέχνες που επιζητούν μακρινές επικοινωνίες – DX είναι επιθυμητό, για δε τους C.B-ers που ενδιαφέρονται για τοπικές επικοινωνίες – Local είναι ανεπιθύμητο.
Channel noise – θόρυβος καναλιού.
Όλοι όσοι χρησιμοποιούν ραδιοτηλέφωνα C.B για να καλύψουν τις επικοινωνιακές τους ανάγκες, έχουν διαπιστώσει ότι πολλές φορές σε όλα τα κανάλια ακούγεται ένας ιδιόμορφος θόρυβος το ύψος του οποίου φθάνει ακόμη και τις 9 μονάδες <S>.
Αυτός ο θόρυβος δεν είναι μόνο εκνευριστικός, αλλά και επιζήμιος αφού για να γίνει επικοινωνία μεταξύ των C.B-ers θα πρέπει τα σήματα των ραδιοτηλεφώνων τους να είναι ισχυρότερα από το θόρυβο του καναλιού, διαφορετικά υπερκαλύπτονται από τον θόρυβο και δεν είναι ακουστά.
Τα σύγχρονα ραδιοτηλέφωνα C.B ενσωματώνουν ειδικά κυκλώματα καταστολής θορύβου με την ονομασία ESP2. Τα κυκλώματα αυτά λειτουργούν περίπου σαν τα κυκλώματα DSP των ραδιοερασιτεχνικών πομποδεκτών και σκοπός τους είναι όχι μόνο να καταστείλουν το επίπεδο του θορύβου στο κανάλι που κάνουμε ακρόαση, αλλά και να αναδείξουν τη φωνή του ανταποκριτή μας με τέτοια ποιότητα, ώστε να ακουστεί όσο το δυνατόν καθαρότερη στο μεγάφωνο.
Υπότονοι και ιδιωτικότητα.
Για πολλά χρόνια τα ραδιοτηλέφωνα C.B. δεν είχαν Tone Squelch ενεργοποιούμενο από υποτόνους CTCSS. Αυτό ήταν «προνόμιο» των πομποδεκτών VHF/UHF κάθε είδους. Το σύστημα Tone Squelch απενεργοποιεί το μεγάφωνο του ραδιοτηλεφώνου έως ότου δεχθεί μια εκπομπή στην οποία συμπεριλαμβάνεται ένας προσυμφωνημένος υπότονος. Ο υπότονος αυτός ενεργοποιεί το μεγάφωνο και ακούγεται η φωνή του ανταποκριτή μας. Το Tone Squelch αυξάνει θεαματικά την δυνατότητα χρησιμοποίησης των 40 καναλιών από πολύ περισσότερους C.B.-ers από όσους θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν.
Φανταστείτε ότι σε μια επαρχιακή περιοχή συνυπάρχουν στο κανάλι 25 δύο ομάδες προσκόπων οι οποίες συμμετέχουν σε κάποια δραστηριότητα, τρεις ομάδες κυνηγών, δύο ομάδες περιπατητών, και μια ομάδα ορειβατών. Φυσιολογικά θα χρειάζονταν 4 διαφορετικά κανάλια για να εξυπηρετηθούν όλοι, όμως τώρα με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας Tone Squelch στα C.B. μπορούν να εξυπηρετηθούν από ένα μόνο κανάλι χρησιμοποιώντας τέσσερις διαφορετικούς υπότονους ενεργοποίησης.
Η κάθε ομάδα με τη χρησιμοποίηση του Tone Squelch αποκτά ιδιωτικότητα με αποτέλεσμα η κάθε ομάδα να μην ακούει και ενοχλείται από τις συνομιλίες των άλλων ομάδων. Πώς όμως υλοποιείται αυτό το τεχνολογικό θαύμα;
Κάθε δέκτης FM εμπεριέχει μια βαθμίδα που ονομάζεται διευκρινηστής, και σκοπός του είναι να αναδείξει την ακουστική πληροφορία που θα ακούσουμε από το μεγάφωνο. Ο διευκρινιστής έχει την καταπληκτική ικανότητα σε περίπτωση που εμφανιστούν τα σήματα από δύο ή περισσότερα ραδιοτηλέφωνα C.B., να αποδιαμορφώσει το κατά 3dB ισχυρότερο σήμα. Θα κάνει δηλαδή μια φυσική επιλογή, απορρίπτοντας τα αδύνατα σήματα, και επιλέγοντας το ισχυρότερο. Αλλά δεν αρκεί αυτό, θα πρέπει το ισχυρό αυτό σήμα να εμπεριέχει και τον προσυμφωνηθέντα υπότονο, διαφορετικά δεν πρόκειται να ακουστεί από το μεγάφωνο.
Συνήθως τα μέλη μιας κλειστής ομάδας πχ οι κυνηγοί μια περιοχής βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους πχ στην ίδια χαράδρα, οπότε τα σήματα των ραδιοτηλεφώνων τους είναι ισχυρότερα από τα σήματα άλλων ομάδων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή πχ μιας ομάδας φίλων οι οποίοι ψαρεύουν με τρεις – τέσσερις βάρκες που απέχουν κάποιες εκατοντάδες μέτρα μεταξύ τους. Η δε περίπτωση να χρησιμοποιήσουν όχι μόνο το ίδιο κανάλι αλλά και τον ίδιο υπότονο είναι 1:1520 δηλαδή 40 κανάλια * 38 υπότονοι = 1520! δηλαδή πολύ δύσκολο, σχεδόν απίθανο.
Η πράξει έχει δείξει ότι σε γενικές γραμμές το σύστημα του tone Squelch εργάζεται πολύ καλά, για τον λόγω αυτό σε λίγο καιρό δείχνει ότι θα ενσωματωθεί στον standard εξοπλισμό των ραδιοτηλέφωνων C.B. με FM διαμόρφωση.
Ραδιοτηλέφωνα εφοδιασμένα με CTCSS–DTMF–DCS
Τα σύγχρονα ραδιοτηλέφωνα C.B είναι εφοδιασμένα με υπότονους CTCSS (Continuous Tone Coded Squelch System), ψηφιακούς τόνους DCS (Digital Coded Squelch), και τόνους τηλεφωνικών κλήσεων ή ακουστικών επιλογών DTMF Dual-tone multi-frequency signaling.
Τα ραδιοτηλέφωνα C.B με αυτού του είδους τον εξοπλισμό είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν ακριβώς όπως και οι αντίστοιχοι πομποδέκτες VHF/UHF. Μπορούν να οργανωθούν ομάδες κλειστής επικοινωνίας με ομοειδή ενδιαφέροντα με αναλογικούς CTCSS, ή ψηφιακούς υπότονους DCS, αλλά και να τηλεχειριστούν συσκευές οι οποίες δέχονται εντολές μέσω τόνων DTMF. Για παράδειγμα στο κανάλι 5 μπορεί να δημιουργηθεί μια κλειστή ομάδα από C.B-ers με κοινό ενδιαφέρον το κυνήγι ή το ψάρεμα.
Στο κανάλι 7 μπορεί να δημιουργηθεί μια κλειστή ομάδα με κοινό ενδιαφέρον τα αεροπορικά σπορ, όπως το παραπέντε, τα δελταπτέρυγα – αετοί, τα αυτόγυρα κλπ. ενώ ένα από τα πιο ισχυρά ατού των DTMF είναι η δυνατότητα να ανοίξει ο C.B.-er την γκαραζόπορτα του εξοχικού, το θερμοσίφωνα ή το καλοριφέρ του σπιτιού ή του εξοχικού χιλιόμετρα πριν φθάσει.
AUTOMATIC SQUELCH CONTROL– Αυτόματος έλεγχος φίμωσης.
Πρόκειται για μια τεχνολογική καινοτομία η οποία έδωσε μια τεράστια ώθηση στην ευκολία χρήσης των ραδιοτηλεφώνων C.B. αυτοκινήτου. Τον Απρίλιο του 1996, ο Albert Bertrana, Τεχνικός Διευθυντής του Groupe PRESITENT, παρουσίασε στον ειδικό Τύπο ένα αυτόματο σύστημα ρύθμισης της φίμωσης που ονομάζεται “Αυτόματος έλεγχος φίμωσης” (ASC). Το ASC αξιολογεί συνεχώς το λαμβανόμενο σήμα και το θόρυβο που ήδη υπάρχει στο κανάλι. Η αναλογία σήματος / θορύβου καθορίζει αν ένα σήμα ραδιοτηλεφώνου C.B. μπορεί να ακουστεί ικανοποιητικά στο μεγάφωνο ή όχι. Το κύκλωμα ASC υλοποιείται με εξαρτήματα smd και άλλες τεχνικές της μικροηλεκτρονικής τεχνολογίας, και είναι ένα επιπλέον στοιχείο ασφάλειας στα οχήματα, δεδομένου ότι οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν χειροκίνητες ρυθμίσεις, για να ελέγξουν το επίπεδο θορύβου, καθώς το ASC το κάνει για αυτούς.
HI-CUT FILTER
Πρόκειται για ένα ακόμη δραστικό σύστημα καταστολής του/των θορύβων οι οποίοι εμφανίζονται στο μέσον περίπου του φάσματος των ακουστικών συχνοτήτων που αποδίδονται από το μεγάφωνο των Ραδιοτηλεφώνων C.B.
Οι θόρυβοι αυτοί προέρχονται από διάφορες αιτίες, και είναι ιδιαιτέρα ενοχλητικοί επειδή αναμιγνύονται μαζί με τη διαμόρφωση του ανταποκριτή σας. Το HI-CUT FILTER καταστέλλει έως εξαφανίζει αυτούς τους θορύβους αναδεικνύοντας καθαρή τη φωνή του ανταποκριτή σας.
Ψηφιακή ένδειξη συχνότητας – καναλιού.
Παραδοσιακά στα ραδιοτηλέφωνα C.B. δεν εμφανίζεται η συχνότητα επικοινωνίας των C.B.-ers αλλά το κανάλι, και αυτό είναι ένα από τα δυνατά σημεία αυτών των συσκευών, γιατί χρησιμοποιώντας στις μεταξύ τους συνεννοήσεις κανάλια αποφεύγονται τα λάθη που προκύπτουν με τη χρησιμοποίηση συχνοτήτων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη η τάση της διπλής ένδειξης συχνότητας – καναλιού, για το λόγο αυτό και πολλά από τα σύγχρονα ραδιοτηλέφωνα C.B. έχουν διπλή ένδειξη.
Dual Watch – Διπλή παρακολούθηση καναλιού.
Η διπλή παρακολούθηση καναλιού είναι μια λειτουργία που επιτρέπει στον C.B-er να συνομιλεί σε ένα κανάλι, και ταυτόχρονα το ραδιοτηλέφωνο ανιχνεύει ένα άλλο κανάλι της επιλογής του, περιμένοντας μια κλήση από άλλο C.B.-er. Ακριβώς η ίδια λειτουργία υπάρχει και σε όλους τους σύγχρονους πομποδέκτες VHF/UHF.
C.B. και τεχνολογίες σύγκλισης
Τεχνολογία Bluetooth
Η βιομηχανία κατασκευής ραδιοτηλεφώνων C.B. συμμετέχει ενεργά στην περίφημη σύγκληση των τεχνολογιών, συμπεριλαμβάνοντας και προσαρμόζοντας την τεχνολογία Bluetooth στις συσκευές C.B.
Μία από τις πλέον επιτυχημένες εφαρμογές της τεχνολογίας Bluetooth, είναι η συνεργασία των ραδιοτηλεφώνων αυτοκινήτου C.B. με τα κινητά τηλέφωνα GSM. Με την εφαρμογή αυτή ο οδηγός μπορεί να τηλεφωνεί χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ασύρματο μικρόφωνο Bluetooth και ακούγοντας τον ανταποκριτή του από το μεγάφωνο του ραδιοτηλεφώνου C.B. Με τον τρόπο αυτό οδηγεί με ασφάλεια στον δρόμο χρησιμοποιώντας και τα δύο του χέρια για τις ανάγκες της οδήγησης! Φυσικά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες μια από τις οποίες είναι η δυνατότητα της απεικόνισης στην οθόνη του C.B. του τηλεφωνικού αριθμού με τον οποίο συνομιλούμε ή καλούμε, ή μας καλεί, και οπωσδήποτε η ανάγνωση των μηνυμάτων SMS που δεχόμαστε.
Τεχνολογία DECT.
Η περίφημη τεχνολογία DECT που χρησιμοποιείται στα ασύρματα τηλέφωνα έχει συμπεριληφθεί και στις συσκευές C.B. Μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εφαρμογή είναι η χρήση ασύρματου μικρομεγαφώνου τεχνολογίας DECT με εμβέλεια 100m. Έτσι ο C.B-er μπορεί να χρησιμοποιήσει το μικρομεγάφωνο και έξω από το αυτοκίνητο σε απόσταση μέχρι και 100m ώστε να μπορέσει να παρέχει βοήθεια ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο χρειαστεί να απομακρυνθεί από το αυτοκίνητό του. Δηλαδή το μικρομεγάφωνο δουλεύει σαν Walkie – Talkie μικρής εμβέλειας, και το C.B. του αυτοκινήτου σαν ένα C.B -Repeater / επαναλήπτης!
Διαμορφώσεις
Στο χώρο των επικοινωνιών της Citizen Band υπάρχουν ΜΟΝΟ διαμορφώσεις φωνής. Αυτές είναι οι :
- F.M = Frequency Modulation – Διαμόρφωση Συχνότητας
- AM = Amplitude Modulation – Διαμόρφωση Πλάτους
- SSB = Single Side band Modulation – Διαμόρφωση μονής
πλευρικής ζώνης.
Κάθε μια διαμόρφωση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
F.M.
Η διαμόρφωση F.M. χαρακτηρίζεται για την εξαιρετική της ποιότητα αλλά μόνο αν το λαμβανόμενο σήμα είναι δυνατό και σταθερό, δηλαδή δεν έχει διαλείψεις. – QSB. Είναι διαμόρφωση κατάλληλη μόνο για ραδιοεπαφές μεταξύ σταθμών βάσεως όπου τα σήματα είναι κατά κανόνα δυνατά και σταθερά. Είναι εντελώς ακατάλληλη για επικοινωνίες με κινητούς σταθμούς των οποίων το σήμα είναι κατά κανόνα χαμηλό και έχει διαλείψεις. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που η διαμόρφωση FM απέτυχε παταγωδώς οπουδήποτε και αν χρησιμοποιήθηκε στον κόσμο, και κυρίως στην Ευρώπη η οποία επένδυσε πολλά σε αυτή, και μάλιστα προσπάθησε να την επιβάλει σαν την πανευρωπαική διαμόρφωση σε όλες τις χώρες της.
Ένα από τα ισχυρότερα «ατού» που έχει η διαμόρφωση F.M. είναι το γεγονός ότι είναι η μοναδική διαμόρφωση που επιτρέπει τη χρήση των υποτόνων CTCSS για τη λειτουργία Tone Squelch και τη δημιουργία ομάδων επικοινωνίας με τα ίδια ενδιαφέροντα ανά περιοχή.
Α.Μ.
Η διαμόρφωση ΑΜ έχει μακρά ιστορία στις ραδιοτηλεπικοινωνίες παγκοσμίως, και χαρακτηρίζεται για την αξιοπιστία της και τη μεγαλύτερη εμβέλειά της σε σχέση με τη διαμόρφωση FM. Είναι κατάλληλη για κάθε είδους επικοινωνία, τόσο μεταξύ ραδιοτηλεφώνων βάσεως, όσο και μεταξύ κινητών και φορητών σταθμών C.B. Δεν είναι τυχαίο ότι από την εμφάνιση της πρώτης συσκευής C.B. έως και σήμερα αποτελεί την πρώτη επιλογή διαμόρφωσης μεταξύ των C.B-ers.
SSB
Προέρχεται από την διαμόρφωση ΑΜ, έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τις διαμορφώσεις FM και ΑΜ, αλλά στερείται ποιότητας. Είναι η πρώτη επιλογή των C.B-ers όταν τα σήματα είναι αδύνατα, ή υπάρχουν ισχυρές παρεμβολές και θόρυβος στο κανάλι, και η τελευταία όταν τα σήματα είναι δυνατά και σταθερά, ιδιαίτερα μεταξύ των κινητών λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζει η διαδικασία της αποδιαμόρφωσης εν κινήσει.
Τα φτηνά ραδιοτηλέφωνα C.B. είναι εφοδιασμένα με μια μόνο διαμόρφωση, είτε F.M. είτε Α.Μ, τα αμέσως ακριβότερα έχουν τις διαμορφώσεις F.M. και Α.Μ. και τα ακριβά μοντέλα είτε A.M/SSB, είτε και τις τρεις διαμορφώσεις FM/AM/SSB.
Αν κινήστε και δραστηριοποιήστε σε περιοχές όπου τα σήματα των ραδιοτηλεφώνων είναι δυνατά με λίγες και «ρηχές» διαλείψεις – QSB, τότε η διαμόρφωση FM είναι ό,τι καλύτερο γιατί σας παρέχει ποιοτική επικοινωνία. Αν η περιοχή που χρησιμοποιείτε το ραδιοτηλέφωνό σας δημιουργεί χαμηλά σήματα με βαθιές διαλείψεις – QSB, η διαμόρφωση ΑΜ είναι ό,τι καλύτερο. Τέλος αν η περιοχή που θέλετε να έχετε ραδιοτηλεφωνική εξυπηρέτηση C.B χαρακτηρίζεται από ορεινούς όγκους, χαμηλά σήματα και υψηλό θόρυβο, τότε η διαμόρφωση SSB θα σας δώσει την καλύτερη λύση
Επικοινωνίες μέσω C.B. και κινητής τηλεφωνίας.
Αναμφισβήτητα η κινητή τηλεφωνία τεχνολογίας GSM, είναι η επανάσταση του 21ου αιώνα. Με λιλιπούτειες συσκευές απίστευτης αυτονομίας και βάρους μερικών γραμμαρίων, ο καθένας μας έχει στα χέρια του τηλεφωνικές συνομιλίες απίστευτης ποιότητας, Internet αστραπιαίας ταχύτητας, και μοναδικής ποιότητας υπηρεσίες όπως GPS, τηλεόραση, ραδιόφωνο, Video conference κλπ.
Η κινητή τηλεφωνία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, δίνοντάς μας ποιοτικές υπηρεσίες, ασφάλεια, και λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα, αλλά μόνο όσο όλα βρίσκονται σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Διαφορετικά σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών ή τεχνολογικών ζημιών όλος αυτός ο υπέροχος κόσμος της κινητής τηλεφωνίας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, και να γιατί….
Η κινητή τηλεφωνία GSM είναι ένα τεχνολογικό θαύμα που βασίζεται στο κινητό τηλέφωνο που έχει ο καθένας μας μαζί του, και στην σταθερή υποδομή η οποία επιτρέπει στα κινητά τηλέφωνα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Δηλαδή ενώ τα ραδιοτηλέφωνα C.B. επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους, τα κινητά GSM δεν μπορούν, αν δεν μεσολαβήσει η σταθερή υποδομή που τα υποστηρίζει.
Και εδώ βρίσκεται η «Αχίλλειος πτέρνα» του συστήματος GSM, αν καταρρεύσει η υποδομή τα κινητά μας τηλέφωνα όσο ακριβά και προικισμένα και αν είναι, μας είναι άχρηστα αφού ακόμη και αν τα βάλουμε το ένα δίπλα στο άλλο δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Τώρα σκεφτείτε τί θα γίνει σε περίπτωση ενός καταστροφικού σεισμού, πλημμύρας, κλπ. Τα κινητά τηλέφωνα χωρίς την υποδομή δεν λειτουργούν σε αντίθεση με τα C.B τα οποία θα εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά και να παρέχουν υπηρεσίες βοήθειας.
Επομένως τα Ραδιοτηλέφωνα C.B. πλεονεκτούν έναντι της κινητής τηλεφωνίας γιατί δεν χρειάζονται υποδομή για να λειτουργήσουν.
Τα κινητά τηλέφωνα απαιτούν κάρτα Sim για να επιτρέψουν την κλήση ενός ανταποκριτή, σε αντίθεση με τα ραδιοτηλέφωνα C.B. τα οποία με το που θα ηλεκτροδοτηθούν μπορούν να εργαστούν αμέσως χωρίς κάρτα Sim ή άλλες προϋποθέσεις.
Τα ραδιοτηλέφωνα C.B. επιτρέπουν την «ανοιχτή» επικοινωνία μεταξύ των C.B.-ers σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία όπου οι κλήσεις είναι κλειστές και απευθύνονται σε επιλεγμένο ανταποκριτή.
Φανταστείτε να έχετε αποκλιστεί στην εθνική οδό από το χιόνι. Πώς θα σας βρουν; Τα σωστικά συνεργεία δεν γνωρίζουν τον τηλεφωνικό σας αριθμό για να σας καλέσουν, εσείς δεν ξέρετε τον δικό τους για να τους καλέσετε, και αν οι υποδομές τις κινητής τηλεφωνίας έχουν «πέσει» εξ αιτίας του χιονιού δεν έχετε καν τηλέφωνο.
Το C.B. στο κανάλι 9 που είναι το κανάλι βοηθείας θα σας δώσει τη λύση, αφού στο ίδιο κανάλι θα εκπέμπουν – ακούνε τα σωστικά συνεργεία, και στο ίδιο κανάλι θα είστε και εσείς. Λόγω της «ανοιχτής» επικοινωνίας ΟΛΟΙ συνομιλούν με ΟΛΟΥΣ και έτσι θα μπορέσετε να δηλώσετε τη θέση σας και να λάβετε βοήθεια.
Όλοι γνωρίζουμε ότι θεωρητικά η κινητή τηλεφωνία καλύπτει σχεδόν όλη τη χώρα, όλοι όμως γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού μεγάλες περιοχές είτε δεν καλύπτονται, είτε καλύπτονται με μεγάλη δυσκολία. Και εδώ το ραδιοτηλεφωνο C.B. είναι η λύση, γιατί οι 27 ΜΗΖ έχουν καλύτερη διάδοση από ότι οι συχνότητες UHF που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα και έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επικοινωνίας.
Κάτω από κανονικές συνθήκες αντικειμενικά η κινητή τηλεφωνία υπερτερεί σε ποιότητα με αμειβόμενες υπηρεσίες, σε σχέση με τη δωρεάν υπηρεσία C.B. εκτός από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να αποφασίσει αν θα στηριχθεί μόνο στην κινητή τηλεφωνία ή θα χρησιμοποιεί τα ραδιοτηλέφωνα C.B. για τις καθημερινές του ανάγκες και την κινητή τηλεφωνία συμπληρωματικά ή για τηλεφωνικές κλήσεις που απαιτούν απόρρητο, το οποίο δεν υπάρχει με κανένα τρόπο στην Citizen Band.
Ραδιοτηλέφωνα C.B. και παρεμβολές.
Οι σημερινές σύγχρονες συσκευές C.B. και τα παρελκόμενά τους δεν είναι μόνο τεχνολογικά θαύματα, αλλά και συσκευές που πληρούν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ραδιοτηλέφωνα C.B. ΔΕΝ δημιουργούν παρεμβολές σε κανένα mode εδώ και χρόνια, σε καμιά ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή, και είναι τόσο αξιόπιστα, όσο και οι αντίστοιχες ραδιοερασιτεχνικές συσκευές.
Επομένως η χρησιμοποίηση ραδιοτηλεφώνων C.B. στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή στο περπάτημα είναι απολύτως ασφαλείς, υπό την προυπόθεση ότι όπως συμβαίνει με όλες τις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές η εγκατάσταση και η χρήση τους έχει γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Η μετάβαση των αναλογικών τηλεοπτικών σταθμών στην ψηφιακή τεχνολογία, η μετάβαση των αναλογικών οικιακών ασύρματων τηλεφώνων στην ψηφιακή τεχνολογία DECΤ, και η ευθυγράμμηση του συνόλου των ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών που πωλούνται στην Ευρωπαική Ένωση με τις προδιαγραφές της ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας έχουν δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον για την λειτουργία τους χωρίς να ενοχλούνται καθόλου από την λειτουργία των ραδιοτηλεφώνων C.B.
Μετά από αυτά, και οι πλέον κακόπιστοι που δεν συμφωνούσαν με την λειτουργία των ραδιοτηλεφώνων C.B βάσεως προβάλλοντας σαν δικαιολογία ότι «ενοχλούνται» οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, και τα στερεοφωνικά συγκροτήματα δεν έχουν παρά να συμφωνήσουν στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεφώνων C.B βάσεως.
Έτσι είναι κακόπιστοι φίλοι μου, η ψηφιακή τεχνολογία και οι Ευρωπαικές προδιαγραφές ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας σας αφαίρεσαν όλες τις δικαιολογίες. Τα C.B. βάσεως είναι ασφαλή στην χρήση και στην λειτουργία τους, και πρέπει να πάρουν την θέση που τους αξίζει στην ζωή μας.
Τελειώνοντας….
Διανύοντας το δεύτερο εξάμηνο του 2013 έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου η Πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων να σκύψει επάνω στο θέμα των ραδιοτηλεφώνων C.B και να δώσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στον Έλληνα πολίτη να έχει νόμιμα στην κατοχή του ραδιοτηλέφωνο βάσεως, αυτοκινήτου και φορητό με μια ενιαία άδεια, σε όλα τα mode.
Αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα πατάξει την πειρατεία, αφού θα δώσει διέξοδο σε χιλιάδες πειρατές να έχουν νόμιμα στο σπίτι τους το Citizens Band ραδιοτηλέφωνο τους, και να εγκαταλείψουν την πειρατική χρήση των συχνοτήτων VHF / UHF και όχι μόνο….
Θα ανακόψει το ρεύμα προς το χώρο των ραδιοερασιτεχνών των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι δεν έχουν το προφίλ του ραδιοερασιτέχνη, αλλά θέλουν μόνο τη σιγουριά της ραδιοερασιτεχνικής άδειας. ΜΕ τον τρόπο αυτό δεν θα δίδονται άδειες και διακριτικά κλίσης σε ανθρώπους οι οποίοι δεν ακούγονται ποτέ μέσα στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες, αλλά και όταν ακούγονται το λεκτικό και η συμπεριφορά τους, τους κατατάσσει αβίαστα σαν χειριστές C.B και όχι σαν ραδιοερασιτέχνες.
Εκτός από την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας C.B. radio στη χώρα μας, και την πάταξη ή το δραστικό περιορισμό της πειρατείας σε όλες τις συχνότητες των HF,VHF,UHF, θα προκύψει και μια σημαντική πηγή εσόδων για το Κράτος, ιδιαίτερα πολύτιμη αυτή τη δύσκολη εποχή όπου οι προϋπολογισμοί δεν «βγαίνουν».
Υπολογίζεται ότι το κράτος θα κερδίσει, άμεσα σχεδόν 1.2 εκατομμύρια ευρώ από την έκδοση νέων και την ανανέωση των παλαιών αδειών C.B. και ετήσιο κέρδος της τάξης των 300.000 Ευρώ τουλάχιστον από την ετήσια έκδοση αδειών C.B. και το ΦΠΑ 23% από τις πωλούμενες συσκευές C.B. και τα παρελκόμενά τους.
Οι ραδιοερασιτέχνες με την απόφαση Αριθμ. 38200/1136 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1969/2-9-2011 ήδη ζουν τις καλύτερες ημέρες μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και ημίμετρων. Ας ευχηθούμε ότι ήρθε και η ώρα των Ελλήνων C.B-ers να ζήσουν και αυτοί τις δικές τους καλύτερες μέρες.
73 de C.B. AC488