Είναι η πρώτη και μοναδική παγκόσμια ηλεκτρονική πλέον QSL κάρτα για ραδιοερασιτέχνες και για «ακροατές» SWL’s.
Από πού ξεκίνησαν όμως όλα;
Η πρώτη QSL κάρτα εμφανίζεται στην Αμερική το 1916 και επιβεβαιώνει:
- Την ώρα που πραγματοποιήθηκε το Qso σε ώρα UTC.
- Την συχνότητα / μπάντα στην οποία έγινε η επικοινωνία.
- Την διαμόρφωση.
- Την αναφορά του σήματος στην κλίμακα R-S-T.
<R> Πόσο ποιοτική είναι η διαμόρφωση από 1 έως το 5.
<S> Πόσο δυνατό είναι το σήμα,
<Τ> την ποιότητα του τόνου του χειριστηρίου σε κλίμακα από το 1-9.
Η «ανάγκη» επιβεβαίωσης ενός QSO, μιάς επαφής δηλαδή μεταξύ δύο ραδιοερασιτεχνικών σταθμών ή ακόμα και η απλή ακρόαση από τους ραδιοακροατές βραχέων κυμάτων – SWL.
Στις αρχές του 2009 σε συνεργασία με το περιοδικό CQ δημιουργήθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ από τον DAVID L MORRIS N5UP, η eQSL.cc και ξεκινάει μεταξύ των μελών, η αποστολή βραβείων και σιγά-σιγά οργανισμοί όπως η American Radio Relay League, IOTA που κάνουν αποδεκτές της eQSL στα awards και στα contest τους.
Ποιος ο λόγος του να κάνει κανείς μια εντελώς δωρεάν εγγραφή και να δημιουργήσει την δική του ηλεκτρονική QSL εντελώς δωρεάν, και χωρίς καμία δέσμευση;
Αρχικά το κόστος της εκτυπωμένης QSL κάρτας διαμορφώνεται ανάλογα με την ποιότητα και το χρώμα του χαρτιού, για παράδειγμα από 40 έως 60 ευρώ οι χίλιες κάρτες. Το κόστος αποστολής της κάρτας, είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, ενώ με την eQSL δεν πληρώνεις για γραμματόσημα και δεν χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να βάλεις με κίνδυνο 2 green stamps μέσα σε απαντητικό φάκελο, αν θέλεις να σου έρθει απαντητική QSL κάρτα.
Το μέγεθος των QSL καρτών είναι τυποποιημένο σε 140×90 mm και για της δύο μορφές QSL και eQSL. Στις εκτυπωμένες κάρτες, η εκτύπωση γίνεται από την μία ή και της δύο πλευρές και μπορεί να είναι ασπρόμαυρη ή έγχρωμη.
Η μορφή κάρτας jpeg ή gif με δωρεάν θέματα ή και με χαμηλό κόστος για έξτρα θέματα. Μοναδικό για τον καθένα θέμα απεικονίζεται συνήθως ή και σκέτο το διακριτικό του σταθμού, όπως και στης κλασικές QSL.
Με μία ταχύτατη βάση δεδομένων και με πάνω απο 300.000 μέλη μπορεί ο κάθε χρήστης να “ανεβάσει” με μορφή adif το logbook του με ασφάλεια και ταχύτατα καθώς επίσης και να εκτυπώσει της κάρτες που επιθυμεί.
Τί χρειάζεται λοιπόν, ένας υπολογιστής με πρόσβαση στο ίντερνετ, και ένα email, τόσο απλά!
73!
Αντώνιος Παππάς
SV2OEL