Γνωρίστε τις ραδιοφωνικές συχνότητες. | Μέρος 3/3

AEGEAN DX LISTENERS CLUB

Μέρος 3ο

14350 to 14990 KHZ.

Είναι μια ακόμη περιοχή συχνοτήτων που έχει διατεθεί σε σταθμούς σταθερών υπηρεσιών οι οποίοι επικοινωνούν σε FSK mode. Εδώ έχουμε αρκετούς μη αδειοδοτημένους σταθμούς οι οποίοι εκπέμπουν ραδιοφωνικά προγράμματα, αλλά και σταθμούς που λειτουργούν χομπίστες χωρίς άδεια σε ψηφιακά mode. Ραδιοληπτικά η περιοχή έχει  αρκετό ενδιαφέρον και θα σας διασκεδάσει πολύ!

H συμπαθητική QSL κάρτα του RADIO ELDORADO στους 14561 ΚΗΖ.

14990 -15010 ΚΗΖ

Η QSL κάρτα του πρότυπου σταθμού WWWVH.

Αυτή η πολύ μικρή περιοχή συχνοτήτων είναι αφιερωμένη στην εκπομπή προτύπων ώρας και συχνότητας, για ειδικές χρήσεις. Ραδιοληπτικά δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον.

15010 – 15100 ΚΗΖ

Τυπικά η ζώνη αυτή ανήκει στις αεροπορικές επικοινωνίες φωνής με διαμόρφωση SSB-USB. Όμως όπως συμβαίνει σχεδόν πάντοτε στα βραχέα κύματα, στην περιοχή αυτή λειτουργούν και Διεθνείς Ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ραδιοληπτικά η περιοχή παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, αρκεί ο ραδιολήπτης να χρησιμοποιεί εξωτερική κεραία. Η διάδοση εδώ είναι καλή, αρχίζει από νωρίς το πρωί με την ανατολή του ηλίου και διαρκεί αρκετά και μετά την δύση του.

15100 – 15600 ΚΗΖ

H QSL κάρτα του ADVENTIST WORLD RADIO στους 15320 ΚΗΖ

Η QSL κάρτα από το Radio Africa Network στους 15190 ΚΗΖ.

Αυτή η ζώνη συχνοτήτων είναι η ραδιοφωνική μπάντα των 19m. Μια μπάντα που κατακλύζεται από Διεθνείς Ραδιοφωνικούς σταθμούς με  ενδιαφέροντα προγράμματα. Είναι μια ιδιαίτερα ήσυχη περιοχή συχνοτήτων με λίγο θόρυβο και διάδοση που και εδώ αρχίζει από νωρίς το πρωί με την ανατολή του ηλίου και διαρκεί αρκετά και μετά την δύση του. Η χρήση εξωτερικής κεραίας είναι επιβεβλημένη για αξιοπρεπείς λήψεις.

Η χαμογελαστή QSL κάρτα του RADIO HCIB στους 15525 ΚΗΖ. Αυστραλία!

H πολύ τεχνική QSL κάρτα του WRB στους 15205 ΚΗΖ

H QSL κάρτα του σταθμού αναμετάδοσης MGLOB στους 15720, από Μαδαγασκάρη!

Και η πίσω όψη του World Radio Japan στους 15265 ΚΗΖ.

Η γενέθλια QSL κάρτα του NASB RADIO στους 15450 ΚΗΖ, από το GUAM.

H QSL κάρτα του BORDERHUNTER στους 15500 ΚΗΖ.

Οι συντελεστές και η QSL  κάρτα του LRA 36 Radio από την  Ανταρκτική!

15600 – 16460 ΚΗΖ

Πρόκειται για μια κυριολεκτικά All Mode περιοχή συχνοτήτων, που θυμίζει έντονα τις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες όπου συναντούμε εκπομπές φωνής, και κάθε είδους ψηφιακά mode, με την διαφορά ότι οι σταθμοί αυτοί δεν είναι ραδιοερασιτεχνικοί, αλλά σταθεροί σταθμοί διαφόρων υπηρεσιών.

Στην περιοχή εκπέμπουν ραδιοφωνικά προγράμματα και αρκετοί «Διεθνείς» μη αδειοδοτημένοι σταθμοί, οι οποίοι με την μέθοδο του USB – eSSB έχουν αρκετά καλή ποιότητα. Ραδιοληπτικά η περιοχή έχει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά δεν νομίζω ότι θα σας συναρπάσει ιδιαίτερα.

Η QSL κάρτα του RADIO SPACE UTTLE στους 15880 ΚΗΖ.

16460 – 17360 ΚΗΖ

Εδώ συναντούμε μια ακόμη επίσημα διαμοιραζόμενη περιοχή συχνοτήτων μεταξύ σταθμών Marine και σταθερών σταθμών ξηράς. Και εδώ χρησιμοποιούνται όλες οι διαμορφώσεις USB και ψηφιακές. Διάδοση εδώ υπάρχει μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ την νύχτα η μπάντα είναι ανενεργή Ραδιοληπτικά δεν έχει κανένα ενδιαφέρον.

17360 – 17550 ΚΗΖ.

Και αυτή η περιοχή συχνοτήτων είναι διαμοιραζόμενη, αλλά μεταξύ αεροπορικών επικοινωνιών και επικοινωνιών μεταξύ σταθερών σταθμών, σε όλα τα mode USB φωνής και ψηφιακά FSK. Ραδιοληπτικά δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον.

17550 – 17900 ΚΗΖ

Η QSL κάρτα του RADIO VOICE OF HOPE στους 17775 ΚΗΖ.

Εδώ βρισκόμαστε στην αμιγώς ραδιοφωνική μπάντα των 16m. Μια Διεθνή μπάντα στην οποία οι σταθμοί ακούγονται μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας. Είναι μια μπάντα με απόλυτη ησυχία, αφού ο θόρυβος είναι πρακτικά ανύπαρκτος ή εξαιρετικά χαμηλός, επιτρέποντας να ακουστούν ραδιοφωνικοί σταθμοί με πολύ ασθενή σήματα. Η περιοχή των 16m απαιτεί την ύπαρξη εξωτερικής κεραίας για να έχουμε ικανοποιητική λήψη των ραδιοφωνικών σημάτων.

H λιτή QSL κάρτα του Radio World Harvest στους 17705 ΚΗΖ.

Και η μπάντα αυτή είναι ημερήσιας διάδοσης, απαιτεί εξωτερική κεραία, ο δε αριθμός των σταθμών και οι τοποθεσία των χωρών που εκπέμπουν σε σχέση με εμάς, εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση της ηλιακής δραστηριότητας  και των αριθμό των ηλιακών κηλίδων. Ραδιοληπτικά έχει ενδιαφέρον αφού μπορεί να ακουστούν ραδιοφωνικοί σταθμοί από όλες τις ηπείρους και τα από τα δύο ημισφαίρια.

17900 – 18030 ΚΗΖ

Αυτή η ζώνη συχνοτήτων είναι αφιερωμένη στις αεροπορικές επικοινωνίες φωνής με διαμόρφωση USB. Ραδιοληπτικά δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον.

18030 – 18068 ΚΗΖ

Η μικρή αυτή περιοχή συχνοτήτων είναι αφιερωμένη στις ψηφιακές επικοινωνίες κάθε είδους μεταξύ σταθερών σταθμών. Ραδιοληπτικά είναι μια αδιάφορη περιοχή συχνοτήτων.

18068 – 18168 ΚΗΖ

 

QSL κάρτα από Ιαπωνία στους 18 ΜΗΖ, βόρειο ημισφαίριο.

 Εδώ βρίσκεται μια από τις σχετικά νέες περιοχές ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων, η μπάντα των 17m. Πρόκειται για μια μικρή περιοχή συχνοτήτων μόλις 100 ΚΗΖ, στην οποία χρησιμοποιούνται όλα τα mode φωνή σε USB, CW, και όλα τα ψηφικά mode. Με το πέρασμα των χρόνων έγινε μια ιδιαίτερα αγαπητή περιοχή συχνοτήτων και αναπάντεχα η.. ανταγωνίστρια μπάντα των 21 ΜΗΖ!!.

Διάδοση εδώ υπάρχει μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά οι σταθμοί που ακούγονται είναι από όλες τις ηπείρους και τα ημισφαίρια. Ο αριθμός και η προέλευση των σταθμών αυτών εξαρτάται έντονα από την ηλιακή δραστηριότητα και τον 11η ηλιακό κύκλο.

Σε αυτή την περιοχή συχνοτήτων η κατευθυντικότητα της κεραίας έχει μεγάλη σημασία, για τον λόγο αυτό θα πρέπει η κεραία σας να «κοιτά» όσο καλύτερα γίνεται προς την περιοχή από όπου γίνεται η εκπομπή που θέλετε να ακούσετε.

QSL κάρτα από την Γκάμπια, νότιο ημισφαίριο.

Η ωραιότατη QSL κάρτα του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, VE3JAR

18168 to 19990 ΚΗΖ

Και αυτή η περιοχή συχνοτήτων διαμοιράζεται όπως τόσες και τόσες μεταξύ σταθερών  σταθμών και σταθμών Marine. Οι επικοινωνίες εδώ είναι κυρίως ψηφιακές και ραδιοληπτικά δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, παρόλα αυτά, αν ψάχνετε για…. ουράνια σήματα, στην συχνότητα 19954 ΚΗΖ μπορεί και να ακούσετε τα Beacons από κάποια Spacecraft Ρωσικής προέλευσης.

Μιας και το έφερε η κουβέντα για τους ραδιοφάρους – Beacons δείτε κάποιες QSL κάρτες ….

Η QSL του Beacon στους 3340 ΚΗΖ.

Επιβεβαίωση λήψης του Beacon στους……..

19990 to 20010 kHz

 Και εδώ έχουμε μια περιοχή συχνοτήτων προορισμένη για πρότυπα ώρας και συχνότητας, χωρίς Ραδιοληπτικό ενδιαφέρον. Και εδώ η λήψη αυτών των σταθμών είναι δυνατή μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας.

QSL κάρτα στους 20000 ΚΗΖ.

20010 to 21000 ΚΗΖ.

Και αυτή η περιοχή συχνοτήτων διαμοιράζεται μεταξύ των σταθερών και αεροπορικών επικοινωνιών. Χρησιμοποιούνται όλα τα ψηφιακά  mode και φωνή σε SSB – USB. Ραδιοληπτικά δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον.

21000 to 21450 ΚΗΖ.

Εδώ βρίσκεται η ραδιοερασιτεχνική μπάντα των 15m. Μια περιοχή συχνοτήτων όπου έχει παγκόσμια εμβέλεια κατά την διάρκεια της ημέρας. Η Μπάντα αρχίζει να έχει διάδοση από νωρίς το πρωί, έως αργά το απόγευμα. Χρησιμοποιούνται  όλα τα mode: SSB-USB, CW, RTTY, PSK, SSTV κλπ. Για την λήψη αυτών των σταθμών απαιτείται εξωτερική κεραία και καλές συνθήκες διάδοσης.

Η ωραιότατη  QSL κάρτα του υπαίθριου σταθμού 3D2C.

H QSL κάρτα από τα νησιά του…. Σολομώντα!!!

QSL κάρτα από τον μακρινό Παναμά!

Και μια QSL κάρτα από το παγωμένο Aland Isl!

21450 to 21850 ΚΗΖ.

Εδώ βρίσκεται η ραδιοφωνική μπάντα των 13m. Μια μπάντα με μεγάλη εμβέλεια κατά την διάρκεια της ημέρας και μεγάλη εξάρτηση από την συμπεριφορά του 11ους ηλιακού κύκλου. Και εδώ απαιτείται εξωτερική κεραία για την λήψη των ραδιοφωνικών οι οποίοι εκπέμπουν διεθνή ραδιοφωνικά προγράμματα. Στην μπάντα συναντούμε μια ασυνήθιστη δραστηριότητα μη αδειοδοτημένων σταθμών που εκπέμπουν σε SSTV αλλά και προγραμμάτων φωνής και μουσικής.

Ωραιότατη εικόνα  στους 21460 ΚΗΖ SSTV από μη αδειοδοτημένο σταθμό.

QSL κάρτα από τον PAB στους 21675 ΚΗΖ.

Και η QSL κάρτα του ΙΒΒ στους 21710 ΚΗΖ.

21850 – 22000 ΚΗΖ.

Μια ακόμη διαμοιραζόμενη περιοχή μεταξύ σταθερών σταθμών με τους σταθμούς της αεροπορίας, που εκπέμπουν σε ψηφιακά mode και USB – SSB. Κανένα ραδιοληπτικό ενδιαφέρον!

22000 to 22855 ΚΗΖ.

O ηλιακός κύκλος από το 2000 έως σήμερα.

Είναι μια καθαρά ναυτική περιοχή συχνοτήτων, στην  οποία χρησιμοποιούνται όλα τα mode ψηφιακά και φωνής. Η διάδοση στην περιοχή γίνεται μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας και εξαρτάται απόλυτα από την κατάσταση του 11ους ηλιακού κύκλου. Η μέγιστη εμβέλεια των σταθμών συμβαίνει στην αποκορύφωση του ηλιακού κύκλου.

22855 to 23200 ΚΗΖ

Η περιοχή είναι αφιερωμένη στις επικοινωνίες σταθερών σταθμών κυρίως με την χρήση ψηφιακών mode.

 

Επαγγελματικός πομποδέκτης βάσεως, κατάλληλος για τις επικοινωνίες σταθερών σταθμών.

Επαγγελματικός πομποδέκτης γενικής χρήσεως για σταθερούς σταθμούς βραχέων κυμάτων.

23200 to 23350 ΚΗΖ

Σε αυτή την περιοχή θα ακούσετε αεροπορικές επικοινωνίες φωνής, σε SSB – USB. Ραδιοληπτικά δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον.

23350 to 24890 ΚΗΖ

Μια ακόμη περιοχή συχνοτήτων που χρησιμοποιείται από σταθερούς σταθμούς, με την χρήση ψηφιακών διαμορφώσεων. Και εδώ η περιοχή ραδιοληπτικά είναι αδιάφορη.

24890 to 24990 ΚΗΖ.

Εδώ βρίσκεται η ραδιοερασιτεχνική περιοχή των 12m, μια περιοχή που ανταγωνίζεται την ραδιοερασιτεχνική περιοχή των 10m. Στην περιοχή αυτή χρησιμοποιούνται όλα τα mode, ψηφιακά και αναλογικά΄και φυσικά φωνή σε SSB-USB.  Είναι μια περιοχή συχνοτήτων που έχει παγκόσμια εμβέλεια, χρησιμοποιείται μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας και φυσικά απαιτείται εξωτερική κεραία και ευνοϊκές συνθήκες διάδοσης, τέλος η μπάντα επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση του 11ους ηλιακού κύκλου.

QSL κάρτα επικοινωνίας στα 12m.

QSL κάρτα από το μακρινό Νεπάλ!!!

24990 – 25010 ΚΗΖ

Είναι μια «νεκρή» περιοχή. Τυπικά είναι αφιερωμένη σε πρότυπους σταθμούς συχνότητας και χρόνου, αλλά δεν ακούγεται τίποτε! Επομένως ραδιοληπτικά δεν έχει ενδιαφέρον.

25010 – 25550 ΚΗΖ

Κινητός σταθμός σε Λεωφορείο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα, μάλλον σκληρά,  χρησιμοποιούμενη περιοχή συχνοτήτων από σταθερούς, κινητούς και αεροπορικούς σταθμούς. Εδώ ακούγονται σταθμοί φωνής  με διαμορφώσεις ΑΜ, FM, SSB και από διάφορους χρήστες, σταθερούς εταιρικούς σταθμούς, από μικρά  θαλάσσια σκάφη, εταιρείες ΤΑΧΙ, εταιρείες  μεταφορών, και κάποιους  σπάνιους ραδιοπειρατές.

Κινητός σταθμός αυτοκινήτου διεθνών μεταφορών.

Η διάδοση εδώ εξαρτάται από τις ιονοσφαιρικές συνθήκες στα στρώματα F και Es, και υπάρχει μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας. Τέλος  η διάδοση εξαρτάται απόλυτα από τον 11η ηλιακό κύκλο και τις κεραίες τόσο των σταθμών εκπομπής, όσο και των ραδιοληπτών. Ραδιοληπτικά έχει αρκετό ενδιαφέρον, αν και τα σήματα που λαμβάνονται είναι συνήθως τοπικά, ενώ τα μακρινά είναι σπάνια και σποραδικά.

Κεραία βάσεως σταθερής υπηρεσίας.

25550 – 25670 ΚΗΖ

Θεωρητικά αυτή η περιοχή συχνοτήτων ανήκει στις υπηρεσίες ραδιοαστρονομίας, αλλά στην πράξη χρησιμοποιείται από διάφορους χρήστες, σε διάφορα mode και ανάλογα με την χώρα νόμιμα ή παράνομα. Ραδιοληπτικά έχει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά συνήθως οι σταθμοί που ακούγονται δεν επιβεβαιώνουν την λήψη τους με κάρτες QSL.

25670 – 26100 ΚΗΖ.

Εδώ είναι η ραδιοφωνική περιοχή των 11m. Πρόκειται για μια περιοχή συχνοτήτων όπου ακούγονται ραδιοφωνικοί σταθμοί κάτω από τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Ο ραδιολήπτης έχει κατακόρυφη κεραία λήψεως.
  2. Η διάδοση είναι ευνοϊκή από πλευράς 11ους ηλιακού κύκλου.
  3. Η εκπομπές ων σταθμών ακούγονται μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας.

Στην  περιοχή δεν θα ακούσετε το πλήθος των ραδιοφωνικών σταθμών που ακούγονται στις χαμηλές συχνότητες, αλλά όταν τους ακούσετε δεν θα υπάρχει καθόλου θόρυβος, και αν το σήμα είναι δυνατό, η ποιότητα είναι πολύ καλή!

Κατακόρυφη κεραία, κατάλληλη για ραδιοληψία και στην ραδιοφωνική περιοχή των 11m.

26100 – 28000 ΚΗΖ.

Η γενικότερη περιοχή των 11m χρησιμοποιείται από ένα μωσαϊκό  σταθμών. Άλλοι είναι αδειοδοτημένοι, άλλοι όχι, άλλοι εργάζονται νόμιμα, άλλοι παράνομα. Στην πραγματικότητα εκτός από την περιοχή 26960 – 27410 ΚΗΖ που είναι η νόμιμη διεθνής Citizens Band, όλες οι άλλες συχνότητες χρησιμοποιούνται είτε για ιδιωτικές επικοινωνίες, είτε για ερασιτεχνικές επικοινωνίες. Ανάλογα με το Band Plan της κάθε χώρας η χρήση των συχνοτήτων αυτών είναι νόμιμη ή παράνομη, με δυο λόγια είναι μια περιοχή γενικής χρήσεως.

Ραδιοληπτικά έχει ενδιαφέρον αφού οι περισσότεροι σταθμοί που ακούγονται επιβεβαιώνουν την λήψη τους με κάρτες QSL, πολλές από τις οποίες είναι πραγματικά έργα τέχνης.

Η Ελληνοπρεπείς QSL κάρτα του 18 AR060.

QSL από τη μακρινή Βραζιλία.

 

Εικόνες  SSTV από τους 27700 ΚΗΖ

 

28000 – 29700 ΚΗΖ

Εξωτική QSL στους 28000 ΚΗΖ

Εδώ είναι η ραδιοερασιτεχνική μπάντα των 10m, η υψηλότερη μπάντα των βραχέων, στα σύνορα τους με τα VHF. Είναι μπάντα έχει διάδοση μόνο την ημέρα και μόνο αν ευνοεί ο 11ης ηλιακός κύκλος. Οι ραδιοερασιτέχνες εδώ εκπέμπουν σε όλα τα mode: CW, AM, FM, SSB DIGITAL. Απαιτείται εξωτερική κεραία για την ραδιοληψία και πολύ καλές συνθήκες διάδοσης.

Ωραιότατη QSL κάρτα από την Μαλαισία.

Μια πολύτιμη QSL κάρτα, Samoa!!!

29700 –  30000 ΚΗΖ

Εδώ τελειώνει η μπάντα των βραχέων κυμάτων. Σε αυτούς τους 300 ΚΗΖ που απομένουν θα ακούσετε:

Babyphone που λειτουργούν στους 29.7 ΜΗΖ.

  1. Baby Phone, είναι συσκευές που τοποθετούν οι γονείς στα κρεββατάκια των μωρών για να τα ακούν.  Αν και η εμβέλεια τους είναι μερικές δεκάδες μέτρα, σας διαβεβαιώ, ότι όσα τοποθετούνται σε υψηλούς ορόφους και ρετιρέ, έχουν εμβέλεια ακόμη και 5 Km.

2. Άπειρες εταιρείες ΤΑΧΙ από την Ρωσία και τις χώρες του τέως Ρωσικού συνασπισμού.

Ραδιοτηλέφωνο ΤΑΧΙ, λειτουργεί στην περιοχή 29.7 – 30 ΜΗΖ.

     3. Αρκετούς «πειρατές», ιδιοκτήτες κάθε λογής πομποδεκτών, που αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια «ιδιαίτερη            κατηγορία», μακριά από το HAM  και το CB RADIO.

Πομποδέκτης που λειτουργεί στην περιοχή 29.7 – 30 ΜΗΖ.

      4. Πάρα πολλούς σταθμούς από Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.

Είναι μια μπάντα που λειτουργεί κατά 50 % με το κύμα εδάφους, 20% με τροποσφαιρική διάδοση, 15% με Es σποραδική διάδοση και 15% με ιονοσφαιρική διάδοση στο στρώμα F.

Αντί επιλόγου….

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες αυτών των γραμμών, σε αυτές τις τρεις συνέχειες, προσπάθησα να σας παρουσιάσω όσο το δυνατόν πιο απλά, λιτά και ευχάριστα το τι πραγματικά συμβαίνει στις ραδιοσυχνότητες που μπορεί να «ακούσει» ο καθένας μας με ένα Ραδιόφωνο.

Δεν θα γίνεται ειδήμονες στις επικοινωνίες των Μακρών, Μεσαίων και Βραχέων κυμάτων, θα έχετε όμως μια γενική ιδέα του τι  πραγματικά συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές συχνοτήτων, έτσι ώστε να ξέρετε τι να  «ψάχνετε» στο ραδιόφωνό σας.

Πλέον γνωρίζεται πώς ένα ραδιόφωνο για να αποδώσει τα μέγιστα των δυνατοτήτων του, θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με μια εξωτερική κεραία.

Ακούγοντας μια ραδιοφωνική εκπομπή εκτός από το να διασκεδάσουμε ή να ενημερωθούμε, μπορούμε να αποκτήσουμε και τις ωραιότατες   QSL κάρτες ή τα αντίστοιχης βαρύτητας QSL Letters  και να αποκτήσουμε μια ωραιότατη συλλογή επιβεβαίωσης λήψης σταθμών.

Ίδιες κάρτες μπορούμε να ζητήσουμε και να αποκτήσουμε από σταθμούς διαφόρων υπηρεσιών αλλά και ραδιοερασιτεχνών και CB-ers και να δημιουργήσουμε αντίστοιχες  ωραιότατες συλλογές.

Πλέον γνωρίζεται ότι δεν απαγορεύετε η λήψη των ραδιοερασιτεχνικών εκπομπών όπως δεν απαγορεύεται η λήψη των σταθμών C.B. από τους ραδιολήπτες με ένα ραδιόφωνο και δεν απαγορεύεται η τοποθέτηση μιας κεραίας ραδιοληψίας.

Τέλος γνωρίζεται πλέον ότι με την ραδιοληψία μπορείτε να αποκτήσετε ένα ωραιότατο ραδιο – χόμπι, που δεν απαιτεί ειδικές άδειες ή δοκιμασίες. Μπορείτε να γεμίσετε τις ώρες σας εξερευνώντας το Ερτζιανά, μαθαίνοντας για τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την μουσική των άλλων λαών της Γης. Καλές ακροάσεις….

Πολλά 73

de Μάκης Μανωλάτος

Ένας από το τους Ραδιολήπτες του

AEGEAN DX LISTENERS CLUB

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »