QRM Eliminator

Μετά από απουσία πλέον της 10ετιας από την ακρόαση, αποφάσισα να εγκαταστήσω πάλι τα απαιτούμενα και να επανέλθω στο hobby.

Τα μηχανήματα υπήρχαν, παλιά μεν, αλλά αξιόπιστα και προ πάτων φυλαγμένα στα κουτιά τους με φροντίδα και προσοχή.

Αρχικά στήθηκε μια End Fed με μήκος σύρματος 26,5 μέτρα και μετά από λίγες μέρες, αφού αποκαταστάθηκε / αναστήθηκε μια παλιά κατακόρυφη 8 μέτρων με 16 radials στην βάση της, ανέβηκε κι αυτή να γνωρίσει πάλι ημέρες δόξης λαμπρές!

Θα ήθελα… Διότι άλλα αυτά που λογαριάζουμε εμείς και άλλα αυτά που θέλουν οι συχνότητες. Με το που στήθηκε η κατακόρυφη, διαπίστωσα πως υπάρχει ένα ανεξίτηλο μόνιμο QRN (η πιθανώς QRM) το οποίο, σάρωνε το σύμπαν από τους 18 μέχρι τους 28 MHz. Κι όταν λέω σάρωνε, εννοώ πως στην καλύτερη περίπτωση το S meter έδειχνε 9 και σε ορισμένες περιοχές συχνοτήτων 9+15.

Αυτό που έφθανε στο μεγάφωνο ήταν ένας γνώριμος ήχος ανάφλεξης ενός αυτοκινήτου! Ένα συνεχές κρι κρι κρι κρι κρι, που αρχικά περίμενα πως θα φύγει, μόλις αποφασίζε να φύγει και το αυτοκίνητο κάτω, στον δρόμο. Αμ δε! Λες και το αυτοκίνητο είχε παρκάρει κάτω απ’ την κεραία μου και έμενε εκεί στο ρελαντί, ώρες, ημέρες ατελείωτες!

Σκέφθηκα μήπως είναι κάτι από την δική μου εγκατάσταση, μέσα στο σπίτι. Δοκίμασα να δουλέψω τον δέκτη με μπαταρία και έκλεισα τον γενικό απ’ τον πίνακα. Τίποτα. Σκέφθηκα μήπως είναι κάτι από το διπλανό διαμέρισμα και έχοντας το θάρρος, δοκίμασα το ίδιο. Τίποτα. Το «αυτοκίνητο» ήταν παρκαρισμένο κάτω απ’ την κεραία μου και δεν έλεγε να ξεκινήσει!!!

Ψάξιμο στο ψάξιμο, o Mάνος (φίλος από πάρα πολύ παλιά), με συμβούλεψε για ένα QRM Eliminator. Mου εξήγησε και τον τρόπο λειτουργίας.
Έψαξα στο
Youtube και βρήκα διάφορα videos σχετικά και στο Ebay, διάφορα προϊόντα, τα περισσότερα Ρωσικά, εκτός από κάτι Αμερικάνικα που η τιμή ανέβαινε ψηλά. Εν τέλει ο φίλος μου βρήκε ένα παλιό δικό του, ξεχασμένο στην αποθήκη του, και μου το έδωσε για δοκιμή, πριν παραγγείλω κάποιο καινούργιο.

Ο τρόπος που λειτουργούν αυτά τα μηχανήματα, βασίζεται στην ταυτόχρονη λήψη 2 σημάτων από 2 ξεχωριστές κεραίες. Οι δύο κεραίες κατεβάζουν στο μηχάνημα 2 σήματα που πρέπει και τα δύο να είναι «φορτωμένα» με το ανεπιθύμητο παράσιτο, εκτός φυσικά από τους σταθμούς που επιθυμούμε να ακούσουμε. Η μία κεραία, η καλή μας, η συντονισμένη, προφανώς φέρνει πιο καλά οτιδήποτε ακούγεται σε εκείνη την περιοχή συχνοτήτων, αφού εκεί την έχουμε συντονίσει. Η άλλη, η δεύτερη, δεν μας νοιάζει τι ακούει, αρκεί (και πρέπει), να ακούει ΚΑΙ ΑΥΤΗ το παράσιτο που μας ενοχλεί.

Η δουλειά του Eliminator, είναι να λάβει και τα δύο σήματα και να αντιστρέψει ει δυνατόν κατά 180 μοίρες το σήμα της 2ης. Άρα τα δύο σήματα που ήταν συμφασικά, θα πάψουν να είναι, στην πραγματικότητα το 2ο θα αναστραφεί, άρα θα μηδενίσει το αντίστοιχο 1ο. Οπότε τι θα μας μείνει; Μα προφανώς αυτά που ΜΠΟΡΕΙ να ακούσει η 1η μας κεραία, η συντονισμένη.

Η δοκιμή αρχικά με τη συσκευή του Μάνου πέτυχε. Σε ένα μεγάλο ποσοστό το παράσιτο χανόταν. Όμως η συσκευή δεν έπαυε να είναι πολύ πολύ παλιά, το εργοστάσιο είχε πλέον κλείσει. Διέθετε 2 ποτενσιόμετρα για την αναστροφή της φάσεως και ένα για Gain. Το κύκλωμα δεν το γνώριζα, ούτε αναφερόταν στο γηραιό manual.

Τελικά, υπέκυψα στον πειρασμό (δεν ήθελα και πολύ), και προμηθεύτηκα ένα σύγχρονο καινούργιο στο κουτί, της MFJ. Το μοντέλο είναι το 1026. Διαθέτει 2 ξεχωριστά ποτενσιόμετρα για Gain, ένα για κάθε κεραία. Ένα ποτενσιόμετρο στη μέση αναλαμβάνει να μεταβάλει την φάση της 2ης κεραίας, προ ενίσχυση για την 2η , αφού ασυντόνιστη καθώς θα είναι θα χρειάζεται ενίσχυση του σήματος και ένα κουμπάκι που επιλέγεις εάν οι φάσεις είναι normal η inverted. Επιπλέον διαθέτει μια μικρή πτυσσόμενη κεραιούλα, για την περίπτωση που το ενοχλητικό QRM προέρχεται ΜΕΣΑ απ το σπίτι. Τέλος, το σύστημα προκειμένου να εκπέμψει κανείς, ΠΡΕΠΕΙ να γειώσει την δεύτερη κεραία και να μεταβάλει το κύκλωμα ώστε να το σήμα να ΜΗΝ περνάει από μέσα του, αλλά κατ’ ευθείαν στην κεραία. Προς τούτο, πρέπει να λάβει ένα + από το PTT, που όλοι οι πομποδέκτες έχουν, (το manual το αναφέρει λεπτομερώς) και φυσικά τροφοδοσία (μέχρι 15 V), από το τροφοδοτικό μας για να λειτουργήσουν όλα αυτά.

Αυτό που έχει κεφαλαιώδη σημασία είναι ότι πρέπει να διαπιστώσει κανείς από που του έρχεται το παράσιτο. Είναι παρεμβολή από την τηλεόρασή του; Οι plasma έχουν αυτό το κακό συνήθειο. Μήπως είναι το τροφοδοτικό από το router? Μήπως το τροφοδοτικό από το USB hub? Όλα αυτά τα μηχανάκια, έχουν τροφοδοτικά του συρμού. Βγάζουν παράσιτα και εμείς ψαχνόμαστε. Εάν είναι λοιπόν από τέτοια πηγή, το μικρό κεραιάκι είναι αρκετό. Εάν όχι, αν δηλαδή είναι ένα βιομηχανικό παράσιτο, επειδή πιθανόν, το διπλανό κατάστημα έχει μια πινακίδα που είναι γεμάτη led, η υπάρχει ένας μετασχηματιστής της ΔΕΗ σε μια κολώνα, η κάποιος δουλεύει μια ηλεκτροκόλληση στην απέναντι οικοδομή, η έχετε σαν κι εμένα ένα ανεξήγητο κρι κρι κρι κρι να σας ταπώνει τα σήματα, τότε, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια εξωτερική 2η κεραία να μαζεύει την σαβούρα. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ είναι το QRM να είναι ακουστό ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΕΡΑΙΕΣ. Αν δεν το ακούει η σαβουρο-κεραία, προφανώς το μηχάνημα δεν θα μπορεί να το εξουδετερώσει.

Στον παρακάτω σύνδεσμο ένας Αμερικανός εξηγεί και δείχνει με κάθε λεπτομέρεια, τι κάνει αυτό το πραγματάκι και πως το χειριζόμαστε. Δείτε το, αξίζει ο κόπος.

 

 

Καλές ακροάσεις,

73!

SV1093SWL Μιχάλης Ανδρίτσης

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »