Το Slow Scan Television (SSTV) είναι μία μέθοδος μετάδοσης εικόνας, η οποία χρησιμοποιείται από ραδιοερασιτέχνες ανά τον κόσμο για να μεταδώσουν και να λάβουν στατικές εικόνες μέσω των πομποδεκτών τους.
Eπί της ουσίας, πρόκειται για τηλεοπτική μετάδοση, η οποία όμως χρησιμοποιεί πολύ μικρότερο εύρος ζώνης, σε σχέση με την μετάδοση της αναλογικής τηλεόρασης που οι περισσότεροι γνωρίζουμε. Ενώ η αναλογική τηλεόραση μεταδίδει 25 με 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο στα συστήματα PAL, SECAM, NTSC και απαιτεί εύρος ζώνης τουλάχιστον 6MHz, στον αντίποδα μια SSTV μετάδοση χρησιμοποιεί το πολύ 3ΚΗz. Το SSTV λοιπόν αφορά σε μια πιο αργή μέθοδο μετάδοσης στατικής τηλεοπτικής εικόνας. Η διάρκεια μιας μετάδοσης SSTV κυμαίνεται από 8 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά, ανάλογα με την μέθοδό (mode) μετάδοσης.
Την περασμένη εβδομάδα, για το τριήμερο 15-17 Φεβρουαρίου 2019, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) πραγματοποίησε ένα ακόμα event εκπέμποντας SSTV, με αφορμή την ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα στο διάστημα. Τα 18 χρόνια συνεχούς ραδιοερασιτεχνικής παρουσίας στον ISS δεν ήταν ο μόνος λόγος, καθώς επίσης συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τότε που κοσμοναύτες εγκατέστησαν ραδιοερασιτεχνικό εξοπλισμό στον σοβιετικό σταθμό ΜΙR, και 35 χρόνια από τότε που ο αμερικάνος αστροναύτης και ραδιοερασιτέχνης Όουεν Γκάρριοττ πραγματοποίησε QSO όντας σε τροχιά, μέσα από το διαστημικό λεωφορείο Columbia το 1983. Το event αυτό όπως είναι φυσικό δεν ήταν και το τελευταίο, αφού ο ISS κατά τη διάρκεια του έτους κάνει αρκετά είτε με επετειακές αφορμές, είτε στα πλαίσια του πειραματισμού.
Μπορείτε λοιπόν κι εσείς να συμμετάσχετε σε κάθε SSTV event που ανακοινώνεται τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την έναρξή του, και να μοιραστείτε τις εικόνες που λάβατε, παίρνοντας μάλιστα και το αναμνηστικό βραβείο από την ΑRISS organization, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.
Αρχικά, τι χρειάζεται για να κάνετε λήψη SSTV;
Είναι πολύ απλό. Πρέπει να διαθέτετε έναν πομποδέκτη (φορητό, mobile, βάσης) ή SDR και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στον οποίο θα εγκαταστήσετε το πρόγραμμα αποκωδικοποίησης του SSTV σήματος. Ένα από τα πιο εύχρηστα και πολύ «ελαφρά» προγράμματα windows είναι το MMSSTV το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα απο την διεύθυνση: https://hamsoft.ca/pages/mmsstv.php Αφού εγκαταστήσετε το πρόγραμμα, συνδέστε με ένα καλώδιο ήχου την έξοδο των ηχείων ή των ακουστικών του πομποδέκτη σας με την είσοδο του μικροφώνου του pc ή του Laptop. Στην συνέχεια, ανοίξτε το πρόγραμμα και σιγουρευτείτε ότι το MMSSTV ακούει τον ήχο που του στέλνει ο πομποδέκτης σας. Optiona Setup MMSSTV a Misc. Κάρτα ήχου. Επιλέξτε την κάρτα ήχου που διαθέτει ο υπολογιστής σας. Αυτό ήταν!
Όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνάει επάνω από την Ευρώπη, συντονιστείτε στην συχνότητα 145.800 MHz FM και περιμένετε να ακούσετε την μετάδοση. Το MMSTV θα αποκωδικοποιήσει το σήμα αυτόματα σε εικόνα. Το mode που εκπέμπει συνήθως o ISS είναι το PD120 και γι’ αυτό η διάρκεια εκπομπής και λήψης είναι 2 λεπτά, τα οποία ακολουθεί ένα κενό επίσης 2 λεπτών πριν ξεκινήσει η επόμενη μετάδοση.
Δεν απαιτείται χρήση συγκεκριμένης κεραίας, μιας και θα έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα με μια συνηθισμένη κάθετη ή ακόμα και με την rubber του φορητού σας, εφόσον βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο.
Μετά την ολοκλήρωση της λήψης των εικόνων, μπορείτε τις ανεβάσετε και να τις μοιραστείτε με τον υπόλοιπο κόσμο στη διεύθυνση: ARISS SSTV GALLERY .
Η αρμόδια ομάδα εθελοντών που τις επεξεργάζεται, συνήθως χρειάζεται περίπου μια ημέρα για να τις επικυρώσει. Οι εικόνες σας δεν χρειάζεται να είναι τέλειες, ούτε ολοκληρωμένες για να τις ανεβάσετε στο site.
Έχοντας ανεβάσει έστω και μία εικόνα στο SSTV GALLERY μπορείτε να λάβετε το αναμνηστικό σας βραβείο (SSTV AWARD) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπληρώνοντας την φόρμα στην διεύθυνση: SSTV AWARD APPLICATION FORM
Καλή επιτυχία σε όλους και καλή διασκέδαση!
73 de SV1SJC
Γιώργος Ρους