Εδώ SV2ASP/A, Η Αθωνική πολιτεία στον “αέρα”

TopSV0FM

Η αυτοβιογραφία του Μοναχού Απολλώ

Μετά τις σπουδές μου, ακολούθησα το δρόμο της πλήρους αφοσίωσης στον Χριστό και έγινα μοναχός το 1973. Είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μονής μου («Η συνέλευση των Γερόντων»), και είμαι στην τρίτη θέση μετά τον Ηγούμενο.

Στις αρμοδιότητές μου περιλαμβάνονται τα υδραυλικά, ηλεκτρικά, και άλλα βαρέα μηχανήματα που χειρίζομαι στα γενικά καθήκοντά μου που σχετίζονται με τη συντήρηση της Μονής..

002
003

SV2ASP/A Εν Ώρα Εργασίας
SV2ASP/A Εν Ώρα Εργασίας

Έχω πάει στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου στην Ιερά χερσόνησο του Αγίου Όρους από το 1980.

005
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΑΧΕΙΑΡΙΟΥ

Το Άγιο Όρος είναι μια αυτόνομη αυτοδιοικούμενη μοναστική δημοκρατία στην Χαλκιδική χερσόνησο στη βόρεια Ελλάδα. Το όνομά του προέρχεται από τα 2.033 μέτρα υψόμετρο, και εκτείνεται για 340 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κατοικείται από έναν ταχέως αυξανόμενο ρυθμό πληθυσμού Ορθόδοξων Χριστιανών, έως τώρα πάνω από 2.000 μοναχούς..

007
ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

006
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ VALERY KORZUN R0ISS

Το Άγιο Όρος είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που κατοικείται αποκλειστικά από άνδρες: Χριστιανούς Ορθόδοξους μοναχούς στους οποίους κύριος στόχος είναι η αποθέωση του Τριαδικού Θεού και ο αγώνας κατά των παθών στην επιδίωξη της Αιώνιας Ζωής, δίπλα στο θρόνο του Θεού.

Η Μοναστική κυβέρνηση του Αγίου Όρους: είναι δημοκρατική, και το νέο Σύνταγμα (που χρονολογείται από το 1763) έχει τεθεί σε ισχύ σε γενικές γραμμές μέχρι και σήμερα. Σε Έλληνες και μη Έλληνες επισκέπτες χορηγείται 4ήμερη άδεια παραμονής στη χερσόνησο, η οποία θα μπορούσε ωστόσο, να επεκταθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Με το άγραφο δίκαιο της φιλοξενίας, μοναστήρια παρέχουν στους επισκέπτες δωρεάν σίτιση και στέγαση. Αν κάποιος επιθυμεί, θα μπορούσε να μείνει σε ένα από τα μοναστήρια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας μέρος στην καθημερινή ρουτίνα των φυσικών ασχολιών και βοηθώντας με τις διάφορες εργασίες.

008
Η ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΚΕΡΑΙΑ ΤΟΥ SV2ASP/A – STEPP-IR 3 ELE

Την άνοιξη του 1986 το μοναστήρι μας είχε μείνει χωρίς τηλέφωνο για περισσότερο από πέντε μήνες, ένα φαινόμενο που δεν είναι ασύνηθες στο Άγιον Όρος. Και τότε συνέβη το έξης: ένας από τους αδελφούς μοναχούς που εργαζόταν στον κήπο χτύπησε μια μεγάλη πέτρα με την σκαπάνη του, και ένα μικρό κομμάτι της σκαπάνης καρφώθηκε στο μάτι του. Μετά από δύο ημέρες φτάσαμε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο κ Ν. Γεωργιάδης SV2RE οφθαλμίατρος καθηγητής και πρόεδρος της τότε Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Ελλάδα;, άκουσε την ιστορία, μου συνέστησε ότι κάποιος στο μοναστήρι πρέπει να γίνει ραδιοερασιτέχνης χειριστής ασυρμάτου, προκειμένου να διασφαλιστεί η επικοινωνία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: για την ασφάλεια των μοναχών, καθώς και για τους θησαυρούς που σώζονται στο μοναστήρι. Ήταν με αυτόν τον τρόπο που έμαθα για πρώτη φορά για το ράδιο ερασιτεχνισμόAmateur Radio…

Το 1988 έλαβα την άδειά μου. Είμαι ο πρώτος και μοναδικός ραδιοερασιτέχνης στο Άγιο Όρος

009
CQCQ DE SV2ASP/A – ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ QSOs TO 1990

010

011

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, αν και δεν είμαι λάτρης του DXing (που δεν ταιριάζει πραγματικά στη μοναστική και στον τρόπο ζωής μου), έχω θυσιάσει πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο μου για να κάνω τη φωνή του Αγίου Όρους να ακουστεί στον αέρα και να δώσουμε χαρά σε ένα πλήθος φίλων που περιμένουν εναγωνίως για μια επαφή. Έχω κάνει έτσι από το 1990, προσπαθώντας να διαδώσω, μέσω της παρουσίας μου στα ραδιοκύματα, ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας – από τον ασκητικό κόσμο του Αγίου Όρους στον ταραγμένο κόσμο έξω.

Ως αγιορείτης μοναχός και χειριστής ασυρμάτου, προσπαθώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σιωπηλά, όπου χρειάζεται. Στην αρχή, όταν οι ραδιοεπικοινωνίες δεν ήταν ελεύθερες και τα κινητά τηλέφωνα ακόμα, έπρεπε να έρθει, να βοηθήσει το συντονισμό των ενεργειών ελικόπτερο για τη μεταφορά των ασθενών από το Άγιον Όρος στην ηπειρωτική Ελλάδα. Βοήθησα επίσης στην επικοινωνία κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών στη χερσόνησο, καθώς και κάθε άλλη φορά που υπήρξε ανάγκη.

Ο Θεός ξέρει όλους τους αγώνες και τις θυσίες μου, για να κρατήσω το Άγιο Όρος, στο ύψος που του αξίζει από την άποψη του DXing, αλλά και να αποτρέψω την απομάκρυνσή του από τη λίστα DXCC. Το 2000 έλαβα το ειδικό χαρακτηριστικό Call sign SY2A για τον εορτασμό των 10 χρόνων μου στον αέρα, και έκανα 6.500 QSOs.

Δουλεύω όλες τις μπάντες HF SSB, RTTY, PACTOR, AMTOR, και CW. Δεν έχω κυνηγήσει σταθμούς DX ως χόμπι, ούτε γιατί ενδιαφέρομαι για τα πτυχία, αλλά να προσφέρω χαρά στους μακρινούς ραδιοερασιτέχνες. Έχω πάνω από 50.000 επαφές στο ημερολόγιο μου. Είναι απλά για να διατηρήσει το Άγιον Όρος ότι, σύμφωνα με το αίτημα κάποιων φίλων μου, έκανα αίτηση για τα βασικά διπλώματα (DXCC, ήταν WAZ, CQ ΧΩΡΑ …), όπως είχα ήδη κάνει τις απαραίτητες επαφές.

Επιπλέον, από τότε που άρχισα να λειτουργώ τις ΗighFrequencys, έχω ζήσει πολύ πολύ συγκινητικές εμπειρίες – είναι αυτά που με κρατούν σχετικά με τις ζώνες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πάρει τον πολύτιμο χρόνο από το βαρύ και δύσκολο μοναστικό πρόγραμμά μου. Φίλοι που γνώρισα στον αέρα έχουν έρθει να με δουν από όλο τον κόσμο. Κάποιοι από αυτούς επισκέπτονται κάθε χρόνο ως προσκυνητές, που ταξιδεύουν όλη τη διαδρομή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία από τις πιο αξέχαστες συναντήσεις που είχα ποτέ ήταν με τον Ρώσο κοσμοναύτη Valery Korzun, με τον οποίον είχαμε καθημερινά QSOs και με ψηφιακή φωτογραφία SSTV κατά τη διάρκεια της αποστολής των 6 μηνών του στον ISS το 2002. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο μοναστήρι μου, του έδειξα το ραδιοσταθμό RadioShack μου, απ ‘όπου συνήθιζα να του μιλώ. Του έδειξα επίσης τον πολυέλαιο, όπου κάθε βράδυ άναβα ένα κερί να φωτίζει τον ίδιο και το πλήρωμά του στην θαυματουργή εικόνα μας της Μητέρας του Θεού «Παναγία Γοργοεπήκοος ».

Ήταν μια πολύ συγκινητική συνάντηση πράγματι – πέρα ??από τις λέξεις και τη φαντασία.

012

013

ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗ COMMANDER VALERY KORZUN, R0ISS

014
Παναγία Γοργοεπήκοος – Ιερά Μονη Δοχειαρίου

Ένα από τα πολλά ονόματα που προσδίδουμε στην Παναγία μας είναι Γοργοεπήκοος και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους από το 1646. Εκεί, όπως αναφέρεται στο ιστορικό της Μονής, “λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος το διακυβερνά”, φυλάσσοντας από κάθε προσβολή και επήρρεια τους ασκομένους σε αυτό οσίους πατέρες, αλλά και όσους προστρέχουν σ εκείνη με πίστη, ζητώντας την βοήθεια της. Και γενικά διαφυλάττει γοργώς και προθύμως υπακούει και ελεεί όλους, όσους την ευλαβούμαστε και την επικαλούμαστε με πίστη.

015

ΡΩΣΟΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ VALERY KORZUN – R0ISS

ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΙΜΑ – 381 ΜΕΡΕΣ – 15 ΩΡΕΣ – 41 ΛΕΠΤΑ

Ως αγιορείτης μοναχός, πρέπει συνεχώς να υπενθυμίζω ότι κουβαλάω μία πολύ βαριά – χιλιάδων ετών κληρονομιά στους ώμους μου. Είναι μια κληρονομιά που εκτιμώ βαθύτατα και αισθάνομαι την υποχρέωση να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Από το μακρινό Άγιον Όρος, ένα μέρος που συνεχίζει να ζει ανενόχλητο σύμφωνα με τους δικούς του αρχαίους ρυθμούς και αμετάβλητο τρόπο ζωής …

016

Η QSL ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΠΟΛΛΟ SV2ASP/A

Αυτός είναι ο γέροντας – μοναχός Απολλώ – SV2ASP/A από το Άγιον Όρος. Ραδιοερασιτέχνης και καλός φίλος…

Σταύρος Κατεβάτης – SV0FM

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »