Πολλά τα χρόνια ενασχόλησης μου με το C.B και γενικά με την ασύρματη επικοινωνία..
Θα ήταν κάπου πριν τη δεκαετία του ογδόντα, παιδάκι τότε, πάνω στο ποδήλατο είχα δέσει πολλές κεραίες ραδιοφώνου μαζί, το ύψος τους ήταν κάπου δύο μέτρα και τις έδεσα με λίγο σύρμα και μονωτική ταινία πάνω στη σχάρα του ποδηλάτου μου, όλο χαρά, νομίζοντας ότι έχω ασύρματο για να μιλάω.
Όλα αυτά, μέχρι που κάποια στιγμή έναντι δύο χιλιάδων δραχμών αγόρασα ένα CB Walkie-talkie με 14 κανάλια και τόνους Morse. Τότε άκουσα κάποιους Cb-ers να συζητούν ότι το στοιχείο εκπομπής μιας κεραίας πρέπει να έχει καλή μόνωση, έτσι κατάλαβα το λάθος μου, και μόνωσα την «κεραία» μου από τη σχάρα που ποδηλάτου.
Αμέσως μετά, το πρώτο που έκανα ήταν να σφίξω με μονωτική ταινία δυνατά ένα καλώδιο από την «κεραία» του ποδηλάτου έως στην κεραία του Walkie-talkie και συνέβη αυτό που με αγωνία περίμενα. Άκουσα κάποιους να μιλάνε στο C.B. Τι ευτυχία θεέ μου!!! Όλος ο παιδικός μου κόσμος απέκτησε νόημα, και η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Μαζευτήκαμε γύρω από το ποδήλατος όλα τα παιδάκια της γειτονιάς, και ακούγαμε αυτούς που μιλούσαν για διαμόρφωση και στάσιμα.
Παράξενα λόγια, ακαταλαβίστικα για μένα και για τα άλλα παιδάκια, που κοιτιόμασταν μεταξύ μας, ακούγοντας με αγωνία και σοβαρότητα μια συζήτηση για τον συντονισμό μιας κεραίας. Από τότε πέρασαν 38 χρόνια ενασχόλησης με το χόμπι θαυμάσιο χόμπι της ασύρματης επικοινωνίας.
Σε αυτά τα 38 χρόνια, αποκόμισα μοναδικές τεχνικές γνώσεις , οπότε μπορώ να εκφράσω με σιγουριά την άποψη μου σε ότι αφορά τις ραδιοσυσκευές C.B. που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά. Τα χρόνια περνούν σα νεράκι και η τεχνολογία σαν αστραπή.
Στο άρθρο αυτό, θέλω να εκφράσω την προσωπική μου άποψη σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών CB αξίζει να αγοράσουμε από εδώ και στο εξής.
Από παιδάκι θυμάμαι ότι από το CB τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ακουγόταν συνεχώς ένας θόρυβος, το γνωστό σε όλους μας παράσιτο. Πολύ κουραστικό να το ακούς, αφού αρκετές φορές, «έσπαζε» το squelch και με ανάγκαζε να το ανεβάζω ακόμη περισσότερο ή παράλληλα, να ανεβάζεις και το RF GAIN με αποτέλεσμα να «κόβει» η ευαισθησία του CB και να γίνεται «κουφό».
Έρχεται λοιπόν σήμερα η νέα τεχνολογία στα CB, όπου μας παρέχει αυτόματο squelch, φίλτρα για να κόβει το παράσιτο, υπότονους CTCSS και αλλιώς tone squelch. Το tone squelch επιτρέπει την ακρόαση μόνο αν πομπός και δέκτης έχουν ίδιο υπότονο πχ. 88.5 ΗΖ
Ακόμη τα μέτριας τιμής CB, έχουν διαμόρφωση FM παράλληλα με την AM, όπου η ποιότητα του ήχου είναι «ραδιοφωνική». Έτσι όταν έχει παράσιτο να προτιμάτε την διαμόρφωση FM, γιατί το «φύσημα» της, τις περισσότερες φορές καλύπτει το παράσιτο. Βέβαια όταν στο κανάλι επικρατεί, ησυχία χωρίς παράσιτο, για να ακούμε τους πολύ μακρινούς σταθμούς προτιμούμε διαμόρφωση ΑΜ. Να μην παραλείψω να πω ότι τα CB με FM βγάζουν 4 Watt και 5 Watt ΑΜ, και 12 Watt SSB.
Η διαμόρφωση SSB είναι χρήσιμη για μακρινές ή δύσκολες επικοινωνίες. Αν και τα CB με διαμόρφωση SSB είναι πιο ακριβά, να τα προτιμήσετε πιστεύω ότι αξίζουν κάθε Ευρώ από την τιμή τους.
Εγώ προσωπικά έκανα μία μικρή έρευνα στο ίντερνετ και έχω βρει κάποιες ραδιοσυσκευές CB που έχουν όλα τα προαναφερόμενα. Κάντε κι εσείς την δική σας έρευνα… μπορεί να βρείτε κάτι καλύτερο που να σας εντυπωσιάσει και να ταιριάζουν περισσότερο στις προτιμήσεις σας.
Με τιμή
ΜΑ314 Δημήτρης