SX300ML | 2020

“SX2500M”
Τον Οκτώβριο του 2010 συμπληρώνονταν 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα και ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία για εμάς τους ραδιοερασιτέχνες, να Τιμήσουμε με την έκδοση Ειδικού Διακριτικού Κλήσης, τον Αθηναίο Στρατηγό Μιλτιάδη και τους στρατιώτες του που για πρώτη φορά αντιμετώπισαν νίκησαν και σταμάτησαν την απειλή «εξ Ανατολάς», τον «ανίκητο» Περσικό Στρατό του Δαρείου.

Operators στις Θερμοπύλες (από αριστερά) SV2GWY, SV2ATD, SV3SFK, SV2CNE

Οι ημερήσιες επαφές μας ήταν περίπου 2.000 κάτι που μας έκανε να νοιώθουμε περήφανοι και αποδοτικοί. Ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτών των εκπομπών έψαχνα να βρω κάτι ανάλογο για να συνεχίσουμε…

..Θερμοπύλες….Λεωνίδας…300…Μολών Λαβέ ! Αυτό είναι !

Πότε όμως ? το 2020 ! σε 10 χρόνια ! πότε θα περάσουν ?

“SX300ML”
Δεν επιλέχθηκε ο αριθμός «2500» για να δοθεί δυνατότητα σε άλλη ομάδα ρ/ε να το χρησιμοποιήσει για το άλλο μεγάλο ιστορικό της χρονιάς τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

SX300ML/p στις Θερμοπύλες (SV2ATD+Kenwood 480HX+CrankIR)

Το «300» ήδη είχε γίνει γνωστό από την ομόνυμη κινηματογραφική ταινία και για suffix επιλέχθηκε το “ML” για να λέμε “SX300..Molόn Lavέ, QRZ”

Η αρχική σκέψη ήταν μια Dxpedition 6-8 ατόμων portable στον νησί Άγιο Ευστράτιο όπου στο Ακρωτήριο Σιαλμά υπάρχει για Μνημείο υπέρ του πιλότου που «έπεσε στο καθήκον», μία τεράστια ασπίδα με μαιάνδρους στην περιφέρεια, περικεφαλαία στο κέντρο και ένα μεγάλο δόρυ με «αζιμούθιο» 90ο , ενώ από κάτω υπάρχει η επιγραφή «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ».

Καλύτερο background δεν υπάρχει !

Από τον Αύγουστο του 2019 είχα αρχίσει την επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξηγώντας τους ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε. Δεν υπήρχε καμία αντίρρηση από αυτούς, αντίθετα υπήρχε φιλική διάθεση για συνεργασία και υποστήριξη.

Δεν ήταν δύσκολο να αποφασιστεί που θα ήταν η βάση μας και οι τεχνικές λεπτομέρειες, ούτε και ο προϋπολογισμός της αποστολής… εδώ άρχισαν τα «σύννεφα».

ο SV2ATD CQn 40m SSB

Το κόστος 600-700€ το άτομο για 10 ημέρες ήταν πρόβλημα εν μέσω κρίσης, αναδουλειάς…γκρίνιας !

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο Covid19 που με τους περιορισμούς μετακίνησης και συνωστισμού στα ΜΜΜ, εξαφάνισε κάθε πιθανότητα μετάβασης στο νησί.

Εναλλακτικό σχέδιο ήταν η σύσταση Ομάδας χειριστών με εκπομπές από τις βάσεις τους και αν το επέτρεπαν οι συνθήκες μετάβαση μικρής Ομάδας για “/portable” στις Θερμοπύλες.

Η πρώτη «κρυάδα» ήρθε 2 ώρες αφού έστειλα την Αίτηση για ΕΔΚ ”SX300ML” μικρής διάρκειας (15 ημερών). Ήταν η απορριπτική απάντηση από την Περιφέρεια διότι η Αίτησή μου δεν ήταν τουλάχιστο 50 ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης. Ανένδοτοι και ανυποχώρητοι οι αρμόδιοι στο Υπουργείο, οπότε η δεύτερη Αίτηση ήταν 51 ημέρες πριν από την έναρξη πάλι ΕΔΚ 15 ημερών.

Προσωπικά πιστεύω ότι τα ΕΔΚ θα πρέπει να είναι διάρκειας 9 ημέρες, ένα Σαββατοκύριακο, οι πέντε καθημερινές και άλλο ένα Σαββατοκύριακο. Στις περισσότερες ημέρες κουράζονται οι χειριστές, κουράζονται και οι hunters”.

Αιτήθηκα όμως το μέγιστο των 15 ημερών γιατί θεώρησα ότι οι Δημόσιες υπηρεσίες θα καθυστερήσουν τις εγκρίσεις τους για να μπορέσουμε να είμαστε στο Μνημείο του Λεωνίδα κατά τη διάρκεια του ΕΔΚ, όπως και τελικά έγινε, να έχουμε τις απαντήσεις μόλις δύο ημέρες πριν τη μετάβαση !

SX300ML/p στη Σπάρτη από τον τοπικό Σύλλογο SZ3BCE

Το μόνο που δεν μπορούσε να σταματήσει ήταν ο χρόνος και δεν άργησε να φτάσει η 5 Σεπτεμβρίου. Δεκαεννέα (19) ραδιοερασιτεχνες από τη Σπάρτη ως τη Δράμα κ από την Πάτρα ως τη Χίο εκπέμψαμε στα βραχέα κύματα σε διαμορφώσεις ssb, CW k digi το Ειδικό Διακριτικό Κλήσεως (Special Callsign) SX300ML, με θέμα τη μάχη στις Θερμοπύλες των 700 θεσπιων και 300 Σπαρτιατών του Λεωνίδα ενάντια σε υπεράριθμους Πέρσες, τους οποίους κάλεσε:

μολων λαβε

Ο αρχικός στόχος των 20.000 συνομιλιών έχει ξεπεραστεί κατά 16% με περίπου 13,5 χιλιάδες ραδιοερασιτέχνες από 6 Ηπείρους και κάθε γωνιά του πλανήτη, ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ κάθε άλλη απόδοση Ελληνικού ΕΔΚ διάρκειας 15 ημερών.

Με 1.400 περίπου επαφές ημερησίως με τη διάδοση στο ναδίρ, οι χειριστές της Ομάδας κατάφεραν να φέρουν αυτό το Special Callsign στην 1η θέση Παγκοσμίως από άποψη δραστηριοποίησης με κριτήριο τις ραδιοχώρες και τον αριθμό των επαφών (Clublog), ενώ 470+ online Αναμνηστικά Βραβεία δόθηκαν στους επίδοξους «κυνηγούς» που κατάφεραν επαφές σε τουλάχιστον 3 μπάντες.

Καλά τα οράματα, καλοί και οι στόχοι… αλλά χωρίς το έμψυχο δυναμικό…δε γίνεται τίποτα!

ο SV2GWY με φόντο την Steppir CrankIR στις Θερμοπύλες

Στην Ομάδα SX300ML ήταν από τη Χίο ο Οδυσσέας SV8JTS, ο Νίκος SV0LU από τη Σπάρτη που μαζί με μέλη του τοπικού Συλλόγου ήταν /portable στο «Άγαλμα του Λεωνίδα», ο Χρήστος SV8/SV1EEM από την Κάρυστο, ο Βαγγέλης SV1SMV από τη Ραφήνα, o David SV1RUX από την Αττική που μας ήρθε την τελευταία στιγμή, ο Σάκης SV2FPΙ από το Κιλκίς που ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα VHF, o Ανδρέας SV2JAO από τη Βέροια…πανταχού παρών…βοηθών, ο Τάκης SV3AUW από την Καλαμάτα στις πιο βάρβαρες ώρες της νύχτας (!), από την Πάτρα ο Γιώργος SV3SFK, o Δημήτρης SV3SKM, o Γιώργος SV3QUP και baladuer operator ο Πάνος SV3DCX.

Από το Άστρος Αρκαδίας ο Ζαχαρίας SV3GLL…σεμνά και ταπεινά όπως πάντα, από την Πτολεμαϊδα το SV ΒΠB (Βαρύ Πυροβολικό) ο Μιχάλης SV2HJQ, από τη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης SV7HRJ και ο Μιχάλης SV2HSZ operator CW, o Γιώργος SV2CNE από την Κατερίνη που μαζί με τον Αλέξανδρο SV2ATD και εμένα τον Δημήτρη SV2GWY ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη και πήγαμε /portable στο «Μνημείο του Λεωνίδα» στις Θερμοπύλες.

Εκτός από την «1η γραμμή», μας υποστήριξαν από το Διδυμότειχο ο Θοδωρής SV7JAR με τις QSL κάρτες και από την Κοζάνη ο Δημήτρης SV2RCK με S/W-H/W (πρόγραμμα και server) για την online έκδοση Βραβείων.

οι εκπομπές SSTV από τον SV0LU

Τα Ειδικά Διακριτικά Κλήσεις «SX2500M», το «SX300ML» και τα επόμενα εννέα (9) «SX…A» που ακολουθούν στο 2021 είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ραδιοερασιτέχνες για να αποτίσουμε

 

 

 

 

 

 

 

 

«ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΙΜΗΣ»

σε αυτούς που έπεσαν «μέχρι εσχάτων»,

σε αυτούς που ήταν λιγότεροι …. Όπως πάντα !

de SV2GWY / Demetreos

ΥΓ: παρουσία του SX300ML στο qrz. www.qrz.com/db/sx300ml

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »