Σκέψεις ενός ραδιοερασιτέχνη!!! vol.4

Γιατί τα 100 watts δουλεύουν.

Θα ήθελα να καταθέσω μια σκέψη, που ίσως βοηθήσει τους νεοεισερχόμενους στο hobby να βγουν από κάποια διλήμματα. Βλέποντας κάποιο βίντεο: Γιατί το qrp δουλεύει!


Σκέφτηκα ότι το ίδιο ισχύει και για την Standard ισχύ των μηχανημάτων, δηλαδή τα 100 watts.
Στην Ελλάδα, η μέγιστη ισχύ μηχανημάτων στα HF είναι τα 500 watt. Αν λοιπόν από τα 100 πάμε 500, έχουμε πενταπλασιασμό ισχύος και αυτό είναι αρκετά ελπιδοφόρο για τις μελλοντικές μας επαφές, είναι όμως έτσι? Ας δούμε Καταρχήν Τι σημαίνει αυτό στο S meter που όλοι Κοιτάμε. Σε μία συνομιλία, θεωρητικά χρησιμοποιούμε όση ισχύ χρειάζεται, αν τώρα ενώ μιλάμε με 100 watts ανεβάσουμε την ισχύ στο μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο ήτοι τα 500 watts, η ένδειξη του s meter θα ανέβει περί τα 7 dB. Αυτό σημαίνει ότι: Σε ένα σωστό S meter, η στάθμη του σήματος εάν είναι κάτω από τις 9 μονάδες θα ανέβει περίπου μία S μονάδα. Εάν είναι πάνω από το S9, θα ανέβει 7dB. Aυτό είναι πολύ καλό!

Tι συμβαίνει όμως στον πραγματικό κόσμο?
Σίγουρα αισθανόμαστε ωραία να μας δίνουν report 10 ή 15 dB παραπάνω όταν πενταπλασιάζουμε την ισχύ μας, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ απλά, γιατί η πλειοψηφία των μηχανημάτων καλιμπράρουν το S9 του S meter και από κει και πέρα YOLO! (που λένε και οι νεότεροι.) Εάν δεν μας ενδιέφερε τι control θα πάρουμε αλλά η επικοινωνία, θα μιλούσαμε όλοι με την μικρότερη ισχύ που χρειάζεται. Αλλά η ματαιοδοξία μας επιβάλλει να ανοίγουμε τους ενισχυτές ακόμα και για τοπικές επικοινωνίες. (Ποιός δεν το έχει κάνει εάν διαθέτει ενισχυτή.) Δεν δαιμονοποιώ τη χρήση ενισχυτών σε περίπτωση που χρειάζεται, (γιατί δεν έχω καλή κεραία, ή γιατί δεν περνάει τη συγκεκριμένη στιγμή). Αλλά όταν σε ακούνε 9-15 με 100 Watt, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να βάλεις τα 500 για να σε ακούνε 9-35.( που Ανάθεμα Εάν είναι τόσα και τα watts και τα dB. ) και να δημιουργείς ίσως πρόβλημα σε διπλανές συχνότητες.

Άρα χρειάζομαι ενισχυτή?

Ναι! αναλόγως των περιστάσεων.

Για τα DX ας πούμε, η ισχύ τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη, και λέω τις περισσότερες, γιατί αν δεν σε ακούσει με τα 100 Watt, τα 500 σίγουρα θα βοηθήσουν.


Αλλά βοηθάνε πάντα?

Όχι! και γίνομαι πιο σαφής.

Σταθμός που δουλεύει Pile Up και χρειαστεί αυξήσουμε την ισχύ, ίσως τα 500 watt δεν είναι αρκετά, γιατί οι περισσότεροι σταθμοί θα αυξήσουν την ισχύ τους πολύ περισσότερο. (Λόγω της χώρας τους που το επιτρέπει η λόγω του ότι δεν τους ενδιαφέρει νομιμότητα όταν κυνηγούν σπάνιους σταθμούς.)
Άρα χρειαζόμαστε έναν ενισχυτή? Ναι Αλλά όχι όσο νομίζουμε!

Όσοι ασχολούνται με τον ραδιοερασιτεχνισμό έχουμε διαπιστώσει ότι: Τον κύριο λόγο σε έναν επιτυχημένο σταθμό, τον έχει η τοποθεσία, μετά η κεραία, και μετά το μηχάνημα. Τελευταίο ρόλο παίζει η ισχύ!(εκτός κι αν κλέβουμε κι ακούμε από τα SDR, και πατάμε με τα όσα για να λέμε ότι κάναμε τον τάδε σταθμό κοροϊδεύοντας τον εαυτό μας.)

Αν έχουμε την ευχέρεια να πάρουμε έναν ενισχυτή, τότε είναι καλοδεχούμενος. Πόσο όμως θα μας βοηθήσει πραγματικά, αυτό εκφράζεται σε πολύ μικρότερο ποσοστό από ότι αρχικά πιστεύουμε! Στο CQ τώρα, το 90% των ραδιοερασιτεχνών που θα μας ακούσουν, έχουν ένα μηχάνημα 100 watt.( και είναι πολύ χαρούμενοι που κατάφεραν να πάρουν ένα τέτοιο!)

Εάν εγώ τώρα κάνω CQ με 500 watts και με ακούνε Χ σταθμοί, όσοι σταθμοί διαθέτουν μόνο 100 watts, δεν είμαι σίγουρος ότι θα ακούσω την απάντηση τους,(αναλόγως την κεραία που διαθέτουν) θα ακούσω μάλλον αυτούς που η ισχύ τους είναι ίση ή μεγαλύτερη από μένα. Σαφώς και τους θέλω στο logbook μου, αλλά είναι ο σκοπός του ραδιοερασιτεχνισμού αυτός?

Σίγουρα όλοι ψάχνουμε το μισό dB! και ψαχνόμαστε με καλώδια, κονέκτορες, κεραίες κλπ. Αλλά με τα χρήματα που χρειάζονται για την αγορά ενός ενισχυτή, ενός τροφοδοτικού που μπορεί να αντέξει έναν ενισχυτή( εκτός κι αν έχει εσωτερικό, που αυτοί στοιχίζουν περισσότερο από έναν απλό με ένα τροφοδοτικό μαζί), ενός tuner που θα μπορεί να διαχειριστεί την ισχύ του ενισχυτή, μια κεραία ίσως, και μια κάθοδος που να μπορεί να αντέξει τα παραπάνω watts, τότε ίσως πρέπει να σκεφτούμε την εναλλακτική, της αναβάθμισης του κεραιοσυστήματος μας.

Που θα αναβαθμίσει όχι μόνο την εκπομπή, αλλά και τη λήψη μας!
Με την αγορά ενός ενισχυτή να είναι η επόμενη αναβάθμιση του σταθμού μας!

73 de SV1QFP

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »