Hellenic Radio Listeners Club & Hellas Radio Club η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!

TopSV1NK

Η Δευτέρα 11/4/2016 ήταν μια ξεχωριστή ημέρα, μετά από 41 ολόκληρα χρόνια, χάρη στις προσπάθειες του εκλεκτού φίλου μηχανικού Πληροφορικής Αλέξανδρου Τσουράπα, ιδιοκτήτη και εκδότη του περιοδικού RFNEWS.GR, τρεις παλαιοί φίλοι από τα νεανικά τους χρόνια, Ο βιολόγος Δημήτρης Κορωνάκης, ο ηλεκτρολόγος Γιώργος Συνέσιος και εγώ  ο ηλεκτρονικός Μάκης Μανωλάτος, ιδρυτικά μέλη του Hellenic Radio Listeners Club, ξαναβρεθήκαμε στο Café CINNABON στον πεζόδρομο της Κοραή.

swl001

Στα αριστερά ο Γιώργος Συνέσιος, στο κέντρο ο Μάκης Μανωλάτος και δεξιά ο Δημήτρης Κορωνάκης.

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη, αλλά κυρίως ο ενθουσιασμός, είμαστε ακόμη «ζωντανοί» και δραστήριοι στον χώρο των Ερτζιανών. Από τις πρώτες κουβέντες που ανταλλάξαμε καταλάβαμε ότι αν και πέρασαν τα χρόνια και «ασπρίσαν» τα μαλλιά που λέει το τραγούδι, η φλόγα της ραδιοληψίας έχει φουντώσει  περισσότερο από ποτέ, και μάλιστα έγιναν και τα πρώτα σχέδια για δοκιμές ραδιοληψίας με δέκτες SDR σε συνεργασία με Tablet Android

Η συζήτηση ξεκίνησε από την εποχή που το περιοδικό  «Τεχνική Εκλογή» έδωσε τις σελίδες του στον πρωτοπόρο DX-er Δημήτρη Δενδρινό, για να διαδώσει το χόμπι της ραδιοληψίας. Περάσαμε στη γνωριμία μας με τον πολύ καλό φίλο και ένθερμο ραδιολήπτη δικηγόρο Δημήτρη Δράνια, χάρη στις προσπάθειες του οποίου η Ελληνική Λέσχη Ραδιοακροατών έγινε νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο, και μάλιστα στους σκοτεινούς  καιρούς της επταετίας.

swl002

Σύγχρονος δέκτης SDR.

Συζητήσαμε για παλαιούς φίλους που άλλοι είναι στην ζωή και άλλοι δυστυχώς όχι, θυμηθήκαμε τα ραδιόφωνα και τους δέκτες της εποχής εκείνης, και συζητήσαμε για την εξέλιξη που έχουν μέχρι σήμερα. Ανταλλάξαμε  απόψεις για τις κεραίες ραδιοληψίας και ακούσαμε με θαυμασμό την σχεδίαση και κατασκευή κεραιών ραδιοληψίας επάνω σε τυπωμένο κύκλωμα, έμπνευση του βιολόγου  – υγιεινολόγου Δημήτρη Κορωνάκη.

swl003

O Δημήτρης Κορωνάκης στο γραφείο του. με φόντο σειρά ιστορικών ραδιοφώνων.

Με την πάροδο του χρόνου οι παλαιές αναμνήσεις άρχισαν να δίνουν την θέση τους στο σήμερα. Υπάρχει ραδιοληψία σήμερα; Υπάρχουν στην Ελλάδα ραδιολήπτες, υπάρχει χώρος για την συγκροτημένη ανάπτυξη της; και πώς μπορεί να υλοποιηθεί;

Η ραδιοληψία στην Ελλάδα ποτέ δεν σταμάτησε, οι ραδιολήπτες βρίσκονται σε όλη την χώρα, χωρίς να επικοινωνούν μεταξύ τους, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, χωρίς βοήθεια και οργάνωση. Τα πάντα έδειχναν ότι η συνάντηση των τριών παλαιών φίλων για καφέ θα εξελισσόταν σε κάτι περισσότερο, όπως και τελικά έγινε. Η ιδέα της δημιουργίας μιας οργανωμένης ομάδας Ελλήνων Ραδιοληπτών, που θα αναλάβει να οργανώσει το χόμπι της Ραδιοληψίας στην Ελλάδα γεννήθηκε «πάνω στην κουβέντα», αυθόρμητα.

swl005

Η QSL Card του Radio Vatican.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε τι αυθόρμητο είναι και αληθινό και κάθε τι αληθινό είναι η βάση της επιτυχίας. Έτσι απλά, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την οργάνωση μιας ομάδας; Συλλόγου; Σωματείου; Ραδιοληπτών Ελλάδος. Όταν ξεκινήσαμε τη δεκαετία του 1970 την προσπάθεια διάδοσης της ραδιοληψίας, είχαμε σαν στήριγμα το περιοδικό «Τεχνική Εκλογή». Σήμερα το στήριγμά μας  και μέσο επικοινωνίας μας είναι το περιοδικό «RFNEWS.GR », χάρη στην ευγενική προσφορά του ιδιοκτήτη και εκδότη του Κου Αλέξανδρου Τσουράπα.

swl006

Το περιοδικό που ανάδειξε και στήριξε την ραδιοληψία στα δύσκολα χρόνια της επταετίας.

Μέσω του περιοδικού RFNEWS.GR θα γίνει η οργάνωση της ραδιοληψίας στην Ελλάδα και η επικοινωνία μεταξύ των ραδιοληπτών, ώστε να δημιουργηθεί ένας κατάλογος με τηλέφωνα και e-mails επικοινωνίας. Αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία επικοινωνίας των ενδιαφερομένων ραδιοληπτών, θα προχωρήσουμε στην συγκρότηση της ομάδας; συλλόγου; Σωματείου; Ραδιοληπτών.

swl007

rfnews.gr το διαδικτυακό περιοδικό που στηρίζει την ραδιοακρόαση.

Η ηγετική μορφή του Δημήτρη Κορωνάκη εγγυάται την επιτυχία του εγχειρήματος. Η οργανωτική ικανότητα και εμπειρία του Γιώργου Σινέσιου εγγυάται την επιτυχημένη  οργάνωση του νέου σχήματος οργανωμένης ραδιοληψίας, ενώ ο μαχητικός Αλέξανδρος Τσουράπας είναι η εγγύηση ότι οι ραδιολήπτες στην Ελλάδα θα έχουν την δική τους δυνατή έντυπη φωνή μέσω του RFNEWS.GR

swl008

Ο ιστορικός και παλαίμαχος ραδιοδέκτης του Γιώργου Σινέσιου, που ακόμη λειτουργεί!!!

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να στείλουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο περιοδικό RFNEWS.GR και σύντομα είτε ο Δημήτρης Κορωνάκης, είτε ο Γιώργος Συνέσιος θα επικοινωνήσουν μαζί σας.

swl009

Ο Γίωργος Συνέσιος στο Radio Receiving Shack.

Πολλά 73 σε όλους

Μάκης Μανωλάτος

ΕΛΡΑ Νο=3

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »