Airspy WebSpy: Η γνώριμη εμπειρία του SDRSharp επιστρέφει μέσα από τον browser!

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ένα μικρό και φθηνό USB TV stick κατάφερε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο πολλοί από εμάς γνωρίσαμε τον κόσμο της ραδιολήψης. Εκεί που μέχρι τότε βλέπαμε έναν απλό δέκτη τηλεόρασης, οι κατάλληλοι drivers αποκάλυψαν έναν κανονικό SDR δέκτη, ικανό να μας ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο στο ραδιοφάσμα. Μαζί του, ένα πρόγραμμα άρχισε σύντομα να κυριαρχεί στις οθόνες των υπολογιστών μας. Και αυτό δεν ήταν άλλο από το SDRSharp.

Για πολλούς από εμάς, το SDRSharp ήταν κάτι περισσότερο από μία ακόμη εφαρμογή. Ήταν το πρόγραμμα μέσα από το οποίο καταλάβαμε για πρώτη φορά τι σημαίνει πραγματικά Software Defined Radio. Το ανοίγαμε, πατούσαμε το Play και ξαφνικά η οθόνη γέμιζε σήματα, κορυφές και χρώματα που κινούνταν στο waterfall. Πατώντας, αλλάζοντας ρυθμίσεις και κάνοντας αμέτρητες δοκιμές, μάθαμε στην πράξη τι σημαίνουν spectrum, gain, bandwidth και διαφορετικά modes λήψης. Τα χρόνια πέρασαν, εμφανίστηκαν πολλές ακόμη εφαρμογές και οι απομακρυσμένοι δέκτες άρχισαν να γίνονται προσβάσιμοι ακόμη και μέσα από έναν browser. Τώρα, με το WebSpy, η Airspy επιχειρεί να φέρει εκείνη τη γνώριμη εμπειρία στη σύγχρονη εποχή. Όχι πλέον ως ένα πρόγραμμα δεμένο σε έναν συγκεκριμένο υπολογιστή, αλλά ως ένα SDR περιβάλλον που μπορεί να ανοίξει σχεδόν οπουδήποτε, μέσα από μια απλή ιστοσελίδα.

Δοκιμάστε τα δύο δημόσια WebSpy demos:
Broadcast FM / WFM demo
HF / SSB demo

Αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που σε κερδίζει όταν ανοίξεις το WebSpy. Δεν βλέπεις απλώς έναν ακόμη διαδικτυακό ραδιοφωνικό δέκτη, αλλά ένα περιβάλλον που θυμίζει αμέσως το SDRSharp, με spectrum, waterfall, tuning, επιλογή mode και audio. Το project εμφανίστηκε δημόσια στις 2 Ιουλίου 2026 ως “Airspy Web App Prototype” και σύντομα απέκτησε την ονομασία WebSpy. Πίσω του βρίσκεται ο Youssef Touil, ο δημιουργός του SDRSharp και της Airspy, ενώ τη σύνδεση με τον απομακρυσμένο δέκτη αναλαμβάνει ο γνωστός SpyServer

Κάτω από αυτή τη γνώριμη επιφάνεια, το WebSpy προσπαθεί να λύσει ένα πολύ πρακτικό πρόβλημα, πώς θα μεταφέρει μια κανονική εμπειρία SDR χωρίς να απαιτεί τεράστια δικτυακή κίνηση. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί τους ειδικά σχεδιασμένους codecs SharpIQ και SharpFFT, στέλνοντας στον browser τα δεδομένα του καναλιού που ακούμε και την εικόνα του φάσματος. Ο developer έχει παρουσιάσει narrowband δοκιμές της τάξης των μόλις 5–7 kB/s. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός, αλλά δεν είναι σταθερός για κάθε χρήση: στην ανεξάρτητη beta δοκιμή του RTL-SDR.com, η κίνηση μεγάλωνε μαζί με το εύρος του καναλιού, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Περίπτωση της συγκεκριμένης beta δοκιμής Αναφερόμενη δικτυακή κίνηση
LSB με channel bandwidth 2,4 kHz περίπου 13 kB/s
WFM με channel bandwidth 200 kHz περίπου 240 kB/s
I/Q bandwidth 2,4 MHz περίπου 1,2 MB/s

Ίσως το πιο ευχάριστο είναι ότι το WebSpy δεν περιορίζεται μόνο στο ακριβότερο hardware της Airspy. Έχει ήδη δοκιμαστεί με RTL-SDR συνδεδεμένο σε Raspberry Pi 5, καθώς και σε Chrome, Edge και Firefox, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μικρούς απομακρυσμένους σταθμούς σαν αυτούς που στήνουμε πολλοί ραδιοερασιτέχνες και φίλοι του SDR. Προς το παρόν παραμένει prototype / early beta: μπορούμε να παίξουμε με τα δύο δημόσια demos, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ξεχωριστό επίσημο WebSpy release ούτε μια σαφής διαδικασία για να το εγκαταστήσουμε όλοι στον δικό μας SpyServer. Ακόμη κι έτσι, η εικόνα είναι αρκετά καθαρή. Ο δέκτης μπορεί πλέον να βρίσκεται μακριά, ενώ το γνώριμο SDRSharp περιβάλλον που κάποτε ήταν δεμένο με τον υπολογιστή μας αρχίζει να μας ακολουθεί παντού, μέσα από τον browser.

73 de SV1RVP

Ελέγξτε επίσης

NASA Roman: Ακούστε live τη σημερινή εκτόξευση μέσω ραδιοερασιτεχνικών VHF/UHF επαναληπτών.

Σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Kennedy Space Center, όπου η NASA …

Translate »