Βραβεία FT8

ΕΝΑ MODE ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ. 

FT8 Digital Mode

Ονομάζομαι Δημήτρης Δημητρακόπουλος και είμαι πολύ νέος Ραδιοερασιτέχνης. Πέρασα τις εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου και άδειας Ραδιοερασιτέχνη, μόλις τον Ιούνιο του 2018 και από τότε, ξεκίνησα να ασχολούμαι εντατικά με τον ραδιοερασιτεχνισμό

IC-7100

Πρώτη προτεραιότητα, ήταν η αγορά ενός ευέλικτου πομποδέκτη, ικανού να καλύψει όλες τις ραδιοερασιτεχνικές περιοχές συχνοτήτων, δεδομένης της απόφασής μου να αναβαθμιστώ σε ραδιοερασιτέχνη κατηγορίας 1. Έτσι  αποφάσισα να αγοράσω τον IC-7100 της εταιρείας ICOM. Μεγάλη σημασία για εμένα, είχε το ότι ο πομποδέκτης αυτός, έχει την ικανότητα να διαχειριστεί με ευκολία τις ψηφιακές διαμορφώσεις.

HF Vertical antenna 3,5-50 MHZ

Για πολλούς λόγους και κυρίως η δυσκολία εγκατάστασης μιας οριζόντιας κεραίας, με οδήγησε στην απόφαση να αγοράσω και να χρησιμοποιήσω μια κατακόρυφη κεραία με radial και τυπική κάλυψη 3,5 – 50 ΜΗΖ,

Με αυτό τον εξοπλισμό και πολύ ενθουσιασμό για το χόμπι, ξεκίνησα να αναζητώ τον καλύτερο τρόπο για να γευθώ την γοητεία του DX στα βραχέα κύματα. Φύση και θέση κοντά στην τεχνολογία,  επέλεξα το υπερσύγχρονο ψηφιακό mode FT8. Αρχικά ήμουν ανήσυχος, όπως κάθε νέος ραδιοερασιτέχνης για την έκβαση του εγχειρήματος μου, αλλά με τόσες πολλές πληροφορίες στο internet και κατατοπιστικά video στο YouTube, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ο σταθμός μου ήταν έτοιμος να εκπέμψει – ακούσει FT8.

Οι πρώτες δοκιμές και η πρώτη επιτυχημένη εκπομπή στο mode, έγινε στην VHF συχνότητα 144.174 ΜΗΖ σε USB, με τον Μάκη SV1NK. Τα σήματα ήταν πανίσχυρα και αυτό με γέμισε με αυτοπεποίθηση οπότε η  επόμενη προσπάθεια θα γινόταν στα… βραχέα κύματα.

Το FT8, είναι ένα mode που δεν απαιτεί ισχύ, τα 10 Watt που επιτρέπει η άδεια εισαγωγικού επιπέδου ήταν  αρκετά, ώστε να ξεκινήσω ένα υπέροχο ταξίδι στα βραχέα κύματα. Οι χώρες «γίνονται»  εύκολα, ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες διάδοσης ή traffic, ενώ η αυτοματοποιημένη διαδικασία της επικοινωνίας, αποκλείει να γίνει οποιοδήποτε λάθος. Στο FT8 το QSO ή γίνεται ή δεν γίνεται, τόσο απλά.

 

 

Πολύ χρήσιμη, εύκολη και ταχύτατη, είναι η ανταλλαγή QSL καρτών μέσω του eQSL.cc, τα βραβεία του οποίου και σας παραθέτω. Από την μικρή μου εμπειρία, θεωρώ ότι το FT8, είναι το mode που πρέπει να ξεκινούν οι νέοι ραδιοερασιτέχνες, αφού δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εξοπλισμό.

 

 

 

 

Best 73s

Δημήτρης  SY1CTM

Επίσης ελέγξτε

Λειτουργία και κατασκευή ενδεικτών για RF και SWR

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας! Κάθε ραδιοερασιτέχνης και κάθε CB-er, στο μυαλό του 24 …

Translate »