16th Aegean Contest 2017

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας. Στο πανάρχαιο ερώτημα «ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ;» η απάντηση είναι ΝΑΙ. Και το θαύμα στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι και φέτος θα «τρέξουμε» τον Μοναδικό Ελληνικό VHF Διαγωνισμό, το AEGEAN VHF CONTEST.

SV5 BYR – Μιχάλης, ο «Πατέρας» του AEGEAN CONTEST.

Το AEGEAN VHF CONTEST, έχει «Πατέρα» τον  SV5BYR –  Μιχάλη, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα ενός Ελληνικού διαγωνισμού στα VHF. Ο διαγωνισμός έγινε ευρύτατα γνωστός με πλήθος συμμετοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για 15 χρόνια, έχοντας σαν επικοινωνιακή βάση το ιστορικό διαδικτυακό περιοδικό 5-9report.gr και σαν πυρήνα για την υλοποίηση του το AEGEAN DX GROUP.

Ο πυρήνας της υλοποίησης του διαγωνισμού, το AEGEAN DX GROUP

Είναι σε όλους γνωστή η συγκινητική στήριξη του διαγωνισμού από πολλούς συλλόγους, οργανωμένες ομάδες ραδιοερασιτεχνών με ειδικά διακριτικά, αλλά και πλήθος μεμονωμένων ραδιοερασιτεχνών, που κυριολεκτικά έφερναν τα Ελληνικά διακριτικά, σε ένα πλήθος χωρών στον  ευρύτερο χώρο της Ευρασίας και Μέσης Ανατολής.

H επικοινωνιακή βάση του AEGEAN CONTEST ήταν για χρόνια το 5-9report.

Μετά την περσινή μέτρια παρουσία του στους αιθέρες των ερτζιανών κυμάτων, για διαφόρους λόγους, υπήρχε διάχυτη η αίσθηση  ότι η ιστορική παρουσία του θα τελείωνε το 2016. Με πολύ χαρά όμως διαπίστωνα ότι όλοι σχεδόν οι ραδιοερασιτέχνες με τους οποίους συζητούσα, διαφωνούσαν με την κατάργηση του διαγωνισμού, το ίδιο έδειχναν και τα e-mail που δεχόμουν.

Καθώς πλησιάζαμε προς το τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου ένας σοβαρός αριθμός ραδιοερασιτεχνών άρχισε να ζητά επίμονα την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Τελικά μετά από διάφορες συνεννοήσεις και συμβιβασμούς της τελευταίας στιγμής, αποφασίσαμε να «τρέξουμε» ΚΑΙ φέτος το AEGEAN VHF CONTEST. Καταλαβαίνεται όλοι ότι πρόκειται για μια κίνηση κυρίως συναισθηματική, αφού στο «παραπέντε» και χωρίς καμιά ουσιαστική υποδομή, θα «τρέξουμε» τον διαγωνισμό.

Για φέτος ΜΟΝΟ ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ως εξής:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ AEGEAN VHF CONTEST.

Για φέτος θα ισχύσει  σε γενικές γραμμές ο κανονισμός του 2016, με την διαφορά ότι

LOGS

Τα Logs θα αποσταλούν στο e-mail: aegean.logs@gmail.com.

Η συλλογή, επεξεργασία και η έκδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει από Ομάδα Ραδιοερασιτεχνών με επικεφαλής τον υπογράφοντα το άρθρο. Για φέτος δεν  υπάρχει αντικειμενικά, η δυνατότητα της επεξεργασίας Logs από άλλο λογισμικό εκτός από το VUSC. Θα το «κατεβάσετε» από την ιστοσελίδα:

http://www.5-9report.gr/aegean.htm.

Η αποστολή των Logs  θα γίνει μέχρι και την 16η Ιουλίου 2017, ώστε τα αποτελέσματα να εκδοθούν μέχρι τέλους του μηνός. Μετά έχει διακοπές και μπανάκια Hi… Hi….

Ο επί πάρα πολλά χρόνια manager του διαγωνισμού SV2DCD – Λεωνίδας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τον εκλεκτό συνάδελφο Λεωνίδα Φίσκα SV2DCD, ο οποίος για πολλά χρόνια, ήταν ο manager του διαγωνισμού.

MODE του διαγωνισμού.

Για φέτος ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με τις διαμορφώσεις FM και SSB. Ζητούμε συγγνώμη από τους συναδέλφους που αγαπούν, όπως και εμείς, το CW και τα Digital Modes, αλλά για φέτος θα κάνουν μια μικρή θυσία και θα χρησιμοποιήσουν τα μικρόφωνά τους!!

ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ διαγωνισμού.

Το AEGEAN VHF CONTEST, θα διεξαχθεί όπως λέει και ο τίτλος του στα VHF, δηλαδή στα 6 και 2m. Φέτος δεν θα χρησιμοποιηθούν καθόλου τα UHF.

Σας υπενθυμίζω ότι στα 6m χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ SSB, ενώ στα 2m  χρησιμοποιούμε FM/SSB, ακολουθώντας το Band Plan.

Ενδεικτικά, οι συχνότητες διεξαγωγής του διαγωνισμού θα είναι:

6m: Από 50.130 – 50.200 ΜΗΖ SSB

2m: Από 144. 250 – 144.380 ΜΗΖ SSB και 145.225 – 145.575 ΜΗΖ σε FM.

ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ.

Πρακτικά δεν υπάρχει χρόνος για την έκδοση ειδικών διακριτικών «μικρής διάρκειας».  Μόνο οι σύλλογοι που έχουν μόνιμα ειδικά διακριτικά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Επομένως σχηματίστε ομάδες που θα διαγωνιστούν στο AEGEAN CONTEST με τα διακριτικά των συλλόγων σας. Όσοι έχουν εκδώσει ειδικά διακριτικά για εκείνη την περίοδο, για την συμμετοχή τους σε άλλη ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ.

Θα εκδοθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, θα είναι σε αρχεία pdf και θα είναι όπως των προηγούμενων ετών. Θα αποσταλούν στους δικαιούχους μέσω e-mail.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΆ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

  1. Το 16ο AEGEAN VHF CONTEST  θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουλίου 2017.
  2. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις περιοχές συχνοτήτων 50 ΜΗΖ και 144 ΜΗΖ.
  3. Τα mode που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι μόνο SSB / FM.
  4. Τα Logs από το VUSC, θα σταλούν στο νέο e-mail: :  aegean.logs@gmail.com
  5. Η ομάδα επεξεργασίας θα τα παραβάλει και θα εκδώσει τα αποτελέσματα μέσα σε μερικές εβδομάδες.
  6. Τα βραβεία – ενθυμήματα, θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό μέσω e-mail.

ΠΡΟΤΑΣΗ

 

Εκλεκτοί συνάδελφοι, σας προτείνω να διαβάσετε τα κείμενα μου στα τεύχη του περιοδικού 5-9report.gr:

Νο=79 σελίδες 31 – 46.

Νο=91 σελίδες 15 – 30.

Νο=103 σελίδες 24 – 33 και 42 – 61.

Νο=115 σελίδες 17 – 47.

Νο=127 σελίδες 12 – 43.

No=139  Σελίδες 9 – 22, 29 – 51, 75 – 93.

Νο=151 σελίδες 59 – 67.

Νο=163 σελίδες 13 – 31.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

AEGEAN Contest και Εξοπλισμός.

Ένας από τους πολλούς λόγους που το AEGEAN CONTEST είναι ένας διαγωνισμός μεγάλης αποδοχής με πλατιά συμμετοχή, είναι επειδή δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για να πάρει κανείς μέρος. Ένας απλός πομποδέκτης χειρός VHF, V/U. είναι αρκετός για να χαρείτε το Σαββατοκύριακο του διαγωνισμού.

Συστάσεις:

Αν έχετε μόνο ένα φορητό πομποδέκτη V/U,

βάλτε στις μνήμες του τις συχνότητες: 145.225, 145.250, 145.275, 145.300, 145.325, 145.350, 145.400, 145.425, 145.450, 145.475. 145.500, 145.525, 145.500, 145.525, 145.550, 145.575 ΜΗΖ. Στην συνέχεια,  πηγαίνετε στο υψηλότερο σημείο που μπορείτε πχ στην ταράτσα της πολυκατοικίας σας, σε ένα κοντινό λόφο ή βουνό και αρχίστε να Scan-άρετε αυτές τις συχνότητες. Όταν ακούσετε κάποιο σταθμό που καλεί CQ AEGEAN CONTEST, καλέστε τον και αρχίστε το QSO και την συμμετοχή σας στον διαγωνισμό.

Αν έχετε πομποδέκτη mobile στο αυτοκίνητο,

Mobile transceiver.

κάνετε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τις μνήμες, αλλά δεν θα ανεβάσετε το αυτοκίνητο σας στο….. ρετιρέ ή την ταράτσα της πολυκατοικίας σας!!!! Hi…. Hi……

Αρκεί μια βόλτα σε οποιοδήποτε ψηλό σημείο της περιοχής σας με ανοιχτό ορίζοντα και μια κεραία μήκους μεγαλύτερου του λ/4.

Αν μείνετε στο σπίτι ή στο εξοχικό,

Πομποδέκτης V/U και με D-star!

και ο εξοπλισμός σας είναι ένας πομποδέκτης V/U,  βάλετε τις συχνότητες των VHF που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό στις αντίστοιχες μνήμες και αρχίστε να καλείτε CQ AEGEAN CONTEST. Μπορείτε να καλέστε σε οποιαδήποτε συχνότητα FM από τις συνιστάμενες,  αλλά καλό είναι να βρίσκεστε γύρω από το 145.500 και καλή σας επιτυχία!!

Αν έχετε πομποδέκτη All mode,

Πομποδέκτης mobile, all mode, all bands.

Βάλτε σε μνήμες τις συχνότητες FM και στο τμήμα των SSB επιλέξτε βήμα 1 ΚΗΖ για σχετικά γρήγορο QSY.

Τροφοδοσία

Contest σημαίνει «πόλεμος» –  με την καλή έννοια βεβαίως –  εδώ χειριστής και εξοπλισμός δοκιμάζονται στο πεδίο της ευγενούς  άμιλλας με κάθε τρόπο, πολλές φορές όμως ξεκινάμε τον αγώνα με ακατάλληλο εξοπλισμό. Ας δούμε μερικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε.

Κάτοχοι φορητών πομποδεκτών V/U.

Μία μπαταρία = καμία. Πάντοτε μία + μία.

Καλό είναι να έχετε μαζί σας μια δεύτερη μπαταρία, η συμμετοχή σας στον διαγωνισμό διαρκεί όσο και η μπαταρία σας, επομένως καλό είναι να έχετε και μια εφεδρική. Ιδιαίτερα επιθυμητό είναι να εφοδιαστείτε με ένα μικρό ηλιακό φορτιστή, ώστε όταν φορτίζει η μια μπαταρία να μπορείτε να εργάζεστε με την άλλη. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμος ηλιακός φορτιστής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Power Bank του κινητού σας!!! εφόσον η μπαταρία του πομποδέκτη σας  έχει τάση συμβατή με την τάση εξόδου του Power Bank. Εγώ «δανείζομαι» το Power Bank του γιου μου του Αλέξανδρου, SV1IYC, και μπορώ να σας πω ότι μέχρι σήμερα δεν είδα κάποια από τις μπαταρίες των φορητών μου V/U να «ανατινάζεται»!!! Hi…. Hi…..

Κάτοχοι mobile station.

Μπαταρία αυτοκινήτου 12V/50 Ah.

Η μπαταρία με την οποία είναι εφοδιασμένα τα αυτοκίνητα της αγοράς είναι μεταξύ 45 και 60 AH, αυτό σημαίνει ότι η μέση τιμή μιας μπαταρίας που  συναντούμε  σε ένα αυτοκίνητο είναι 55 ΑΗ.  Αυτές οι χωρητικότητες των μπαταριών, σε γενικές γραμμές, μας εξασφαλίζουν «άνετη» τροφοδοσία για όλους τους πομποδέκτες αυτοκινήτου με ισχύ 50 Watt VHF.

Τι θα πρέπει να προσέξετε:

Προσέξτε την απορρόφηση του ρεύματος κατά την διάρκεια της εκπομπής.

σε κατάσταση εκπομπής φτάσει τα 11.8 Volt, βάλτε μπροστά την μηχανή του αυτοκινήτου και αφήστε να φορτίσει η μπαταρία για μια ώρα. Λιγότερη ώρα δεν επαρκεί για να αναπληρωθεί το ηλεκτρικό φορτίο της μπαταρίας, περισσότερη ώρα είναι σπατάλη καυσίμου και άσκοπη καταπόνηση του κινητήρα από την θερμοκρασία.

Επαναλάβετε την διαδικασία αυτή όσες φορές χρειάζεται για να ολοκληρώσετε την συμμετοχή σας στο διαγωνισμό, έχοντας κατά νου ότι ανάβοντας την μηχανή, δαπανάτε καύσιμο που ίσως χρειάζεστε για να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Οπότε φροντίστε να κάνετε σωστή κατανομή του καυσίμου που θα χρησιμοποιήσετε για να φορτίσετε την μπαταρία και αυτού που θα χρησιμοποιήσετε για την επιστροφή στο σπίτι.

Συμμετοχή με συνθήκες «υπαίθριου» σταθμού.

Είναι ίσως ο ιδανικός τρόπος συμμετοχής των ραδιοερασιτεχνών στο AEGEAN CONTEST. Συνδυάζει την εκδρομή στο ύπαιθρο σε  επιλεγμένη τοποθεσία, με καλές συνθήκες εργασίες: Τέντα, τραπέζια, καρέκλες, ψυγείο με αναψυκτικά – μπύρες, κατάλληλες κεραίες V/U και καλές συνθήκες τροφοδοσίας που δημιουργούνται από μια μικρή φορητή ηλεκτρογεννήτρια που μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ηλεκτρική ισχύ για την λειτουργία των τροφοδοτικών μας.

Φορητή ηλεκτρογεννήτρια χαμηλού κόστους. 650 VA.

Οι φορητές ηλεκτρογεννήτριες έχουν ανεκτό κόστος, οπότε μια ομάδα τριών – τεσσάρων ατόμων μπορεί εύκολα να την αγοράσει. Οι φθηνότερες είναι δίχρονες με καύσιμο μίγμα αμόλυβδης βενζίνης και λαδιού, έχουν αυτονομία 6 ωρών καταναλώνοντας 4 λίτρα, και αποδίδουν μια ισχύ μεταξύ 600 VA και 1000 VA, όπου VA θεωρείστε ότι είναι και το Watt, άρα 600VA στο μυαλό σας θα θεωρείτε ότι είναι ~ 600Watt.

«Αθόρυβη» ηλεκτρογεννήτρια!

Οι σημερινές γεννήτριες είναι σχεδόν αθόρυβες, και για τους απαιτητικούς  υπάρχουν με ελάχιστη επιβάρυνση «αθόρυβες» γεννήτριες. Προτιμήστε αυτές που σταθεροποιούν την τάση των 220 – 230 Volt / AC – 50 HZ. Αν η ηλεκτρογεννήτρια που έχετε ή προτίθεστε να αγοράσετε δεν σταθεροποιεί την τάση, υπάρχουν θαυμάσιοι σταθεροποιητές τάσεως στα 230 Volt/50 HZ, με λογικό κόστος και σε όλες τις ισχύς.

Portable Shack και γείωση.

Τυπική συνδεσμολογία της τροφοδοσίας σε υπαίθριο σταθμό.

Μια ηλεκτρογεννήτρια είναι μια «μικρή φορητή ΔΕΗ», η οποία μας δίνει 230 Volt / 50 HZ όπως και η «κανονική» ΔΕΗ. Επομένως όπως η τάση της ΔΕΗ τραυματίζει ή και σκοτώνει, έτσι και η τάση της ηλεκτρογεννήτριας μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν δεν προσέξετε. Βλέποντας μια «πρίζα Σούκο» τοποθετημένη σε μια ηλεκτρογεννήτρια, είναι σαν να βλέπετε μια πρίζα Σούκο που είναι τοποθετημένη στον τοίχο του σπιτιού μας, αν «πιάσετε» τους πόλους της, θα  υποστείτε τις ίδιες οδυνηρές συνέπειες.

Όπως ακριβώς γειώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας και το Shack για λόγους ασφαλείας στην γείωση της ΔΕΗ, έτσι θα πρέπει να γειώσετε και τον εξοπλισμό του  υπαίθριου Shack στο ειδικό σημείο «γείωσης» με το οποίο είναι εφοδιασμένη η γεννήτρια, έτσι όλο το «υπαίθριο» Shack βρίσκεται στο ίδιο δυναμικό. Φυσικά με ένα ακροδέκτη γείωσης θα γειώσετε και την ηλεκτρογεννήτρια στο έδαφος.

Τροφοδοτικά.

Ένα υπαίθριο Shack είναι ακριβώς όπως το Shack που έχουμε στο σπίτι μας, το γεγονός ότι αντί να βλέπουμε την φύση μέσα από τα παράθυρα είμαστε μέσα στην φύση, δεν αλλάξει τις απαιτήσεις του εξοπλισμού μας για σωστή και σταθεροποιημένη τροφοδοσία. Χρησιμοποιήστε τροφοδοτικά με ίδια χαρακτηριστικά με αυτά που έχετε στο σπίτι, και γειώστε τα καλά.

Σταθεροποιητής τάσεως, αν χρειάζεται.

Φροντίστε η γεννήτρια να δίνει  σταθεροποιημένη τάση εξόδου ή τοποθετήστε ένα εξωτερικό σταθεροποιητή 230 Volt, ώστε τα τροφοδοτικά να δέχονται σταθεροποιημένη τάση 230 Volt/AC/50HZ, διαφορετικά ο κίνδυνος να υποστούν κάποια ζημιά είναι μεγάλος. Προσέξτε, τα τροφοδοτικά, όχι οι συσκευές που τροφοδοτούν, γιατί η τάση εξόδου τους παραμένει 13.8 Volr/DC, ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις της τάσης των 230 Volt της γεννήτριας. Τα τροφοδοτικά θα πρέπει πάντα να είναι γειωμένα επάνω στην γείωση της γεννήτριας, ανεξάρτητα αν η  ίδια η γεννήτρια είναι γειωμένη στο φυσικό έδαφος.

Τροφοδοτικό κατάλληλο για την τροφοδοσία πομποδεκτών.

Σχεδόν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρογεννήτριες έχουν μια έξοδο ~13 Volt για την φόρτιση μπαταριών αυτοκινήτου ή μπαταριών που χρησιμοποιούνται σαν προσωρινές πηγές ενέργειας σε περίπτωση που η γεννήτρια σταματήσει να λειτουργεί για διαφόρους λόγους. ΠΧ, για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα, για καθαρισμό του «μπουζί», για να ψυχθεί κλπ.

Οι μπαταρίες που μπορεί να φορτίσει η γεννήτρια έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα, και δεν πρέπει να δοκιμάσετε να φορτίσετε μπαταρίες μεγαλύτερης χωρητικότητας. Το σύστημα προστασίας της ηλεκτρογεννήτριας να διακόψει την διαδικασία φόρτισης με αποτέλεσμα και τα χρήματα που δώσατε για την αγορά των/της μπαταρίας να πάνε χαμένα και όταν θα έρθει η στιγμή να διακόψετε την λειτουργία της γεννήτριας, θα διακόψετε και την συμμετοχή σας στο Contest, μέχρι να ξαναλειτουργήσει η ηλεκτρογεννήτρια.

Πολύπριζα.

Πολύπριζο «ασφαλείας», είναι προτιμότερο από το απλό.

Είναι γεγονός ότι τα πολύπριζα είναι αναγκαίο κακό για την διανομή της ηλεκτρικής ισχύος που δίνει η γεννήτρια στα διάφορα τροφοδοτικά του υπαίθριου Shack. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του πολύπριζου, ώστε να μην «τραβήξετε» περισσότερο ρεύμα από όσο μπορεί να δώσει. Έχω δει και φαντάζομαι και εσείς, «λειωμένα» πολύπριζα από υπερβολική «άντληση» ηλεκτρικού ρεύματος.

Μην συνδέετε πολύπριζα σε «σειρά», αυξάνεται η συνολική απώλεια πτώσεως τάσεως λόγω των ατελών επαφών που υπάρχουν σε κάθε πολύπριζο, αλλά και λόγω της συνολικής αύξησης της θερμοκρασίας του πρώτου – πρώτου πολύπριζου, αφού το ρεύμα όλων των επόμενων πολύπριζων, «περνά» μέσα από το πρώτο στην σειρά.

Μην τοποθετείτε διανομείς <Τ> επάνω στα πολύπριζα. Είναι πηγή πολλών προβλημάτων, ειδικά αν συνδέσετε ένα <Τ> σε μια θέση πολύπριζου, και από αυτό το <Τ> δώσετε «ρεύμα» σε δύο τροφοδοτικά πομποδεκτών. Όταν εκπέμπει ο ένας πομποδέκτης, θα «μπλοκάρει» τον δέκτη του άλλου και το αντίστροφο.

Τέλος, καλό είναι τα πολύπριζα να είναι προστατευμένα από υπερτάσεις με Varistor, ώστε αν «κάτι» δεν πάει καλά, να ενεργοποιηθεί το Varistor και να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Κεραίες. 

Το AEGEAN VHF CONTEST διεξάγεται ουσιαστικά στις εξής περιοχές:

6m:

Από 50.130 – 50.200 ΜΗΖ με μέση συχνότητα λειτουργίας των κεραιών θα είναι περίπου  50.165 ΜΗΖ.

2m:

Από 144.200 – 145.575 ΜΗΖ, αν εργαστείτε σε SSB/FM με μέση συχνότητα λειτουργίας των κεραιών 144.880 ΜΗΖ

Εσείς θα φροντίσετε οι κεραίες σας να έχουν τα λιγότερα στάσιμα κύματα στην μέση της περιοχής στην οποία θα εργαστείτε. Αυτό το λέω γιατί κάποιες φορές, κάποιες ιδιοκατασκευασμένες ή και κεραίες του εμπορίου, αδυνατούν να καλύψουν το αρκετά μεγάλο φάσμα που χρησιμοποιούμε. Καλό είναι ΠΡΙΝ φτάσει το AEGEAN CONTEST να ελέγξετε αν οι κεραίες σας έχουν χαμηλά στάσιμα, ώστε αν κάτι δεν πάει καλά, να έχετε χρόνο να το διορθώσετε.

Οι κεραίες από την λειτουργική τους πλευρά.

Κάθε κεραία, έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να καλύψει κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες επικοινωνίας. Για παράδειγμα οι κάθετες για να καλύψουν όλα τα σημεία του ορίζοντα με την πανκατευθυντικότητα που τις διακρίνει. Αντίθετα οι κατευθυνόμενες σκοπό έχουν να στείλουν/λάβουν σήματα από μια κατεύθυνση, απορρίπτοντας τα σήματα που έρχονται ή θα μπορούσαν να εκπέμψουν προς άλλες διευθύνσεις –σημεία του ορίζοντα.

Αλλά και πέρα από αυτές τις δύο γενικές κατηγορίες των πανκατευθυντικών και κατευθυνόμενων κεραιών, υπάρχουν πάμπολλές άλλες υποκατηγορίες για τις ανάγκες των οποίων σχεδιάζονται και κατασκευάζονται οι αντίστοιχα κατάλληλες κεραίες.

Στο AEGEAN CONTEST οι κεραίες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι:

Σε Φορητούς πομποδέκτες:

Κεραία πτυσσόμενη V/U για φορητά.

Κεραίες μεγαλύτερης απολαβής από την κεραία με την οποία έχει εφοδιάσει το εργοστάσιο κατασκευής τον πομποδέκτη. Αυτές είναι είτε monobander, είτε Dual Band. Είναι συνήθως μεταλλικές, με αρκετό μήκος και απολαβή που πλησιάζει ή και ξεπερνά την απολαβή μιας κεραίας λ/4. Πολλές φορές αρκετοί ραδιοερασιτέχνες «κρεμούν» από τον πομποδέκτη ένα Radial από πολύκλωνο σύρμα 1mm για να δημιουργήσουν ένα κάθετο δίπολο ή μια κεραία με σαφώς μεγαλύτερη απολαβή.

Κεραία V/U fiberglasss που θα μπορούσε να αναρτηθεί σε κάποιο δένδρο.

Όταν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, χρησιμοποιείστε μια κεραία βάσεως fiberglasss στηριγμένη σε κάποιο δένδρο ή ιστό. Όταν η φορητή κεραία μεγάλης απολαβής συνδέεται απευθείας επάνω στον πομποδέκτη, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μικρομεγάφωνο, ώστε η κεραία να είναι μακριά  από το σώμα σας, το οποίο έχει την τάση να απορροφά ένα μέρος της εκπεμπόμενης ενέργειας.

2m Portable Yagi.

Αν υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποιήστε μια κατευθυνόμενη κεραία χειρός V/U, σαν αυτές που χρησιμοποιούμε στις δορυφορικές επικοινωνίες, θα σας δώσει εξαιρετικά μεγάλη απολαβή και εμβέλεια στο σήμα σας. Αν πάλι έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε «κανονικές» κατευθυνόμενες κεραίες, φροντίστε να τις τοποθετήσετε όσο το δυνατόν πιο ψηλά από εσάς και μεριμνήστε ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περιστροφής, έστω και με το χέρι.

 

Σε κινητούς πομποδέκτες:

Η απλούστερη κεραία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι μια monobander λ/4, που σας δίνει μια απολαβή 2.15 dbi. Κατασκευάζονται πανεύκολα με «μπρουτζοκόλληση» και τοποθετούνται σε ένα connector-α PL-259. Τα στάσιμά τους «έρχονται» στο 1:1 μέσα σε ελάχιστα λεπτά, απλά «κόβοντας» λίγο – λίγο το «μαστίγιο» της κεραίας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε μια κεραία mobile του εμπορίου, αφού πρώτα ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΑΣΙΜΑ ΤΗΣ. Για κάποιο περίεργο λόγο οι Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες φροντίζουν οι κεραίες των βραχέων να μην έχουν στάσιμα, ενώ ουδέποτε ασχολούνται με τα στάσιμα των κεραιών V/U!

Κεραία λ/4 αυτοκινήτου απολαβής 2.15dbi.

Τα στάσιμα της mobile κεραίας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 2:1, όπως και σε καμιά άλλη κεραία. Τυπικά οι κεραίες του εμπορίου δίνουν στάσιμα 1:1,5 αλλά η εμπειρία μου, μου έδειξε ότι συνήθως τα στάσιμα είναι γύρω στο 1:8 με 2. Το 1:1,5 πράγματι το συναντούμε όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές από πλευράς μήκος του αμαξώματος, σημείου τοποθετήσεως, και συχνότητας δοκιμής.

Ίσως τα λιγότερα στάσιμα να μην τα έχετε στο κέντρο της οροφής του αυτοκινήτου!

Καλό είναι να τοποθετήσετε την κεραία στο κέντρο της οροφής, αλλά πολλές φορές τα ελάχιστα στάσιμα και η μέγιστη ακτινοβολία επιτυγχάνονται σε άλλο σημείο του αμαξώματος! Μου έχει τύχει σε CRV τα ελάχιστα στάσιμα να παρουσιαστούν τοποθετώντας την κεραία  στην οροφή, αλλά κοντά και στην μέση της πίσω πόρτας!!!! Ψάξτε το καλύτερο σημείο και πειραματιστείτε και με το μήκος του μαστιγίου της κεραίας.

Καλό είναι να τοποθετήσετε την κεραία στο κέντρο της οροφής του αυτοκινήτου για να έχετε ομοιόμορφη ακτινοβολία.

Συνήθως η απολαβή των mobile κεραιών είναι ίση ή και πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες κεραίες λ/4. Επομένως με τον πομποδέκτη του αυτοκινήτου σας και την κεραία που χρησιμοποιείτε για τις καθημερινές επικοινωνίες σας, μπορείτε να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό με αρκετές ελπίδες διάκρισης.

Διάφορες κεραίες V/U mobile με απολαβή μεγαλύτερη από λ/4.

Συνήθως όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό με τον πομποδέκτη του  αυτοκινήτου τους, εξοικονομούν κάποια χρήματα και εφοδιάζονται με μια κεραία πανκατευθυντική ή κατευθυνόμενη που την στηρίζουν σε μια μεταλλική κατασκευή που στηρίζεται – την πατά – στην μια ρόδα του αυτοκινήτου. Η απλούστερη περίπτωση είναι να στερεωθεί η κεραία σε ένα κοντινό δέντρο ή κορμό.

Κεραία VHF με οριζόντια πόλωση για DX-QSO.

Σε υπαίθριους σταθμούς.

Υπαίθριος σταθμός VHF.

Συνήθως ένα υπαίθριο σταθμό τον εγκαθιστά ένας οργανωμένος ραδιοερασιτέχνης ή μια οργανωμένη ομάδα ραδιοερασιτεχνών. Οι κεραίες που χρησιμοποιούνται είναι και πανκατευθυντικές και κατευθυνόμενες, οι τελευταίες με πόλωση κάθετη για κοντινά QSO και οριζόντια για μακρινά.

Καλό είναι να γίνει μια επίσκεψη στην τοποθεσία που θα «τρέξετε» τον διαγωνισμό, με σκοπό να ελέγξετε την καταλληλότητά του, αλλά και να εγκαταστήσετε τις κεραίες σας ώστε να ελέγξετε αν η μια παρεμβάλει την άλλη και να βρείτε τις σωστές αποστάσεις που θα εξασφαλίσουν την μικρότερη ενόχληση μεταξύ των πομποδεκτών.

Εξοπλισμός.

Η συμμετοχή στο AEGEAN CONTEST δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, αφού ένας φορητός FM πομποδέκτης V/U είναι αρκετός για να λάβετε μέρος. Είναι προφανές ότι με ένα φορητό FM-άκι V/U, δεν προσδοκάτε την πρώτη θέση, παίρνετε μέρος για την συμμετοχή, την διασκέδαση και για την απόκτηση κάποιας εμπειρίας. Άλλωστε εδώ και χρόνια το AEGEAN CONTEST είναι ο πρώτος διαγωνισμός που παίρνουν μέρος οι νεοεισερχόμενοι στο χόμπι. Η σύσταση μου είναι απλή:

Λέτε να πάρει απάντηση πριν του βάλουν την «λευκή φόρμα;»

«Οπλιστείτε» με το V/U σας και την Κυριακή το πρωί ανεβείτε σε κάποιο ψηλό σημείο πχ στην ταράτσα σας, σε ένα γειτονικό λόφο, βουνό κλπ, και κατά τις 10:30 αρχίστε να Scan-νάρετε τις συχνότητες από 145.225 – 145.575 ΜΗΖ έχοντας επικεντρώσει την προσοχή σας στο 145.500 ΜΗΖ. Καλέστε ή απαντήστε σε οποιαδήποτε κλήση CQ AEGEAN CONTEST ακούσετε, δίνοντας το 5-9, το QTH Locator που βρίσκεστε και τον αύξοντα αριθμό επαφής. Αυτό ήταν! Καλή αρχή και μην σταματήσετε μέχρι να τελειώσει η /οι μπαταρίες σας.

Όσοι χρησιμοποιείτε τον mobile πομποδέκτη που έχετε στο αυτοκίνητο, είστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από αυτούς που χρησιμοποιούν φορητά V/U. Έχετε ισχύ, καλύτερο δέκτη, καλύτερη κεραία και το κυριότερο, μπορείτε να μετακινηθείτε στην τοποθεσία που έχετε ήδη επιλέξει. Ο mobile πομποδέκτης σας, μπορεί να σας δώσει μια κάλυψη αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, αν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες από πλευράς διάδοσης και κεραίας. Προτιμήστε μια κεραία «βάσεως» πολυκατευθυντική ή κατευθυνόμενη σε σχέση με την mobile κεραία σας. Η διαφορά θα σας καταπλήξει και θα αποζημιωθείτε με τον καλύτερο τρόπο για αυτή την επιπλέον δαπάνη.

CQ AEGEAN CONTEST THIS IS SV1NK QRZ?

Όσοι κάνετε το μεγάλο βήμα να εγκαταστήσετε υπαίθριο σταθμό, χρησιμοποιήστε ό,τι καλύτερο υλικό έχετε στην διάθεση σας, κεραίες και πομποδέκτες, αφού μπαίνετε στον κόπο και στα έξοδα, τουλάχιστον να πάρετε την DX-ική αμοιβή που σας αξίζει. Χρησιμοποιείστε όσο περισσότερες κατευθυνόμενες κεραίες μπορείτε,  έχοντας κατά νου, ότι κατά την διάρκεια του διαγωνισμού οι Ελληνικοί σταθμοί εκπέμπουν συνήθως με κατακόρυφη πόλωση, ενώ οι σταθμοί του εξωτερικού με οριζόντια. Επομένως θα πρέπει να τοποθετηθούν κεραίες και με τις δύο πολώσεις, ώστε να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Yagi 50, 144, 430 ΜΗΖ σε οριζόντια πόλωση.

Προσέξτε τους πομποδέκτες που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει οι δέκτες τους να έχουν κάποια ποιότητα, ώστε να μην επηρεάζονται από τις εκπομπές των άλλων πομποδεκτών. Προσέξτε πολύ σε αυτό το σημείο, οι κεραίες θα πρέπει να βρίσκονται όσο ποιο μακριά είναι δυνατόν και σε διαφορετικά ύψη, ώστε οι λοβοί τους να μην επικαλύπτονται.

Πολλές φορές ένας πομποδέκτης αποδίδει καλύτερα με μια κεραία χαμηλής απολαβής, σε σχέση με  μια κεραία υψηλής απολαβής, επειδή ο δέκτης του δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλου πλάτους σήματα με τα οποία τον τροφοδοτεί η μεγάλης απολαβής κεραία.

Νομόγραμμα, εκτιμώμενης ελάχιστης εμβέλειας κύματος εδάφους σταθμών V/U.

Σχετικά με την ισχύ εκπομπής. Ξεκινήστε με την ελάχιστη δυνατή και δείτε την συμπεριφορά των πομποδεκτών σας. Αν δεν υπάρχει αλληλοενόχληση, αυξήστε τις ισχύς προοδευτικά μέχρι να διαπιστώσετε ότι αρχίζει να επηρεάζει η εκπομπή του ενός πομποδέκτη τον άλλο. Δεν είναι απαραίτητο να εκπέμπετε με την μέγιστη ισχύ του πομποδέκτη, και με μικρότερη ισχύ θα έχετε εξίσου καλά αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε ότι: «άλλο το επιθυμητό και άλλο το εφικτό!».

Διάδοση.

Το AEGEAN CONTEST διεξάγεται μέσα στην Ελλάδα με το «απευθείας» κύμα και με τροποσφαιρικη διάδοση, ενώ το σύνολο σχεδόν των DX – QSO με τους σταθμούς εκτός Ελλάδας γίνεται με το Es, δηλαδή το Ε σποραδικό.

Διάδοση με απευθείας κύμα.

Η διάδοση με το απευθείας κύμα γίνεται μεταξύ σταθμών που οι κεραίες τους «βλέπονται» και δεν μεσολαβεί κάποιο υπολογίσιμο εμπόδιο μεταξύ τους. Ουσιαστικά τα περισσότερα FM-QSO γίνονται με αυτόν τον τρόπο, ενώ τα υπόλοιπα γίνονται μέσω τροποσφαιρικής διάδοσης.

Ο λόγος που οι ραδιοερασιτέχνες επιλέγουν όσο το δυνατόν ποιο ψηλά σημεία για να εγκαταστήσουν τον σταθμό τους κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, είναι για να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή εμβέλεια που τους δίνει το απευθείας κύμα.

Επομένως η γενική αρχή είναι:

όσο το δυνατόν πιο ψηλά, με όσο το δυνατόν καθαρότερο  ορίζοντα.

Η τροποσφαιρική διάδοση βασίζεται στην δημιουργία «κυματοδηγών» μέσα στην ατμόσφαιρα, δηλαδή τεράστιων περιοχών όπου έχουν εγκλωβιστεί αέριες μάζες με διαφορετικό δείκτη διαθλάσεως. Η διαφορετικότητα στην θερμοκρασία και την περιεχόμενη  υγρασία είναι ίσως τα κυριότερα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην δημιουργία συνθηκών τροποσφαιρικής διάδοσης.

Διάδοση VHF μέσω τροποσφαιρικού κυματοδηγού.

Η τροποσφαιρική διάδοση οδηγεί στην επίτευξη QSO σε αποστάσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων χιλιομέτρων πέρα από την οπτική γραμμή του ορίζοντα. Στην Ελλάδα οι τροποσφαιρικές επικοινωνίες είναι συχνές και αρχίζουν συνήθως προς το τέλος τις άνοιξης και διαρκούν μέχρι τις αρχές του φθινωπόρου. Οι περισσότερες επικοινωνίες μεταξύ Κρήτης με  την υπόλοιπη Ελλάδα πραγματοποιούνται με τροποσφαιρική διάδοση.

Τροποσφαιρικη διάδοση με δυνατά σήματα έχουμε κατά κανόνα κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ μετά το απόγευμα και κατά την διάρκεια της νύχτας το φαινόμενο είτε εξασθενεί, είτε δημιουργούνται διαλείψεις, είτε διακόπτεται.

Επειδή η τροποσφαιρική διάδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με  τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, είναι σχετικά εύκολο να γίνει η πρόβλεψή της με απλή σχετικά επεξεργασία και εκτίμηση των μετεωρολογικών στοιχείων. Υπάρχουν αρκετοί ιστότοποι οι οποίοι δίνουν προβλέψεις τροποσφαιρικής διάδοσης, εγώ σας συνιστώ την ιστοσελίδα:

http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html

Πρόκειται για ένα ιστότοπο με συνέπεια και επιτυχημένη πρόγνωση της τροποσφαιρικής διάδοσης για πάρα πολλά χρόνια. Ειδικά στις προβλέψεις του για την Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλά, και αποτελεί την δική μου επιλογή. Για να δείτε τι θα συμβεί το Σαββατοκύριακο του διαγωνισμού, την τελευταία εβδομάδα να παρακολουθείτε καθημερινά τον χάρτη των προβλέψεων και θα βγάλετε εύκολα τα συμπεράσματα σας.

Η πρόγνωση της τροποσφαιρικής διάδοσης της 21/4/2016.

Η Εs – σποραδική – διάδοση, εμφανίζεται όταν δημιουργούνται σποραδικοί ιονισμένοι σχηματισμοί στο ύψος του στρώματος Ε. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι και ουσιαστικά τελειώνει το φθινόπωρο, αν και εμφανίζεται σποραδικά σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η εμφάνισή του γίνεται συνήθως τις πρωινές ώρες, και διαρκεί μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες. Πολλές φορές όμως διαρκεί ακόμη και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Από την πείρα μου στο AEGEAN σας λέω  ότι τα βραδινά QSO  στους 50 ΜΗΖ σταμάτησαν στις 02:00 το πρωί και ξανάρχισαν στις 04:30. Δηλαδή διακόπηκαν μόνο για δύο ώρες, ίσα – ίσα που προλάβαμε να κοιμηθούμε λιγάκι.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:  http://www.dxmaps.com για να παρακολουθείτε την Es σποραδική διάδοση στους 50 και 145 ΜΗΖ, ώστε να ξέρετε που να στρίψετε τις κεραίες σας, αλλά και την πορεία της διάδοσης γενικά.

Πρωινή διάδοση της 25/4/2016 στις 9:00 το πρωί. Νέκρα!

Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού να περιμένετε τα πρώτα ανοίγματα γύρω στις 9 με 10 το πρωί, με καλύτερη ώρα διάδοσης από τις 3 το μεσημέρι και μετά. Συνήθως με κακές συνθήκες διάδοσης το Εs θα αρχίσει να εξασθενεί μετά την δύση του ήλιου, ενώ με καλές η διάδοση κρατά μέχρι τις 10-11 το βράδυ. Με πολύ καλές συνθήκες πάμε για μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και έχει ο Θεός….

Το Es δεν έχει φορά διάδοσης, επομένως μπορεί να αρχίσουν να ακούγονται πρώτα σταθμοί από την Ιταλία, ή από την Ρωσία – Ουκρανία, δεν αποκλείεται η διάδοση να αρχίσει από την Πολωνία, Γερμανία, κανείς δεν ξέρει. Επομένως έχετε την προσοχή σας τεταμένη και τις κεραίες σας να «κοιτούν» στον Βορρά, κάπου από εκεί θα έρθουν μάλλον τα πρώτα σήματα και αφού δείτε από πού έρχονται, στρίβετε τις κεραίες σας ανάλογα.

LogBook.

Το AEGEAN CONTEST έχει το δικό του «επίσημο» Logbook το οποίο αν και έχει τις ατέλειές του, μέχρι σήμερα μας εξυπηρετεί ικανοποιητικά. Αρχικά «κατεβάστε το» και εγκαταστήστε το στον σκληρό σας δίσκο. Η εγκατάσταση και ρύθμιση είναι ίδια σχεδόν με την εγκατάσταση και ρύθμιση των άλλων LogBooks.

Η ιστοσελίδα για το Download είναι:  http://www.5-9report.gr/aegean.htm

Δείτε σε παλαιότερα τεύχη του 5-9report την λεπτομερή εγκατάσταση, ρύθμιση και τις ιδιαιτερότητες που έχει. Φέτος θα γίνονται δεκτά Logbooks μόνο από το VUSC,  ώστε να είναι δυνατή η απευθείας επεξεργασία τους.

Η οθόνη εργασίας του VUSC. Είναι δωρεάν και εύκολο!

Εύρεση του QTH Locator.

Πολύ εύκολος τρόπος εύρεσης του QTH Locator.

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα για πολλούς νέους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, είναι η εύρεση του QTH Locator. Απλά πηγαίνετε στην ιστοσελίδα:

http://qthlocator.free.fr/index.php

και επιλέξτε το σημείο από το οποίο θα διαγωνιστείτε. Η ιστοσελίδα θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες.

Τελειώνοντας…

Σας συστήνω να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του AEGEAN DX GROUP στην διεύθυνση:

http://aegeandxgroup.gr/”Aegean-Contests-2017″.php

όπου υπάρχει ένας θησαυρός πληροφοριών, άρθρων και κειμένων που κάνουν ευκολότερη την συμμετοχή σας στον διαγωνισμό.

Πολλά 73!

de SV1NK

Μάκης Μανωλάτος

Ένας από το AEGEAN DX GROUP.

Επίσης ελέγξτε

Χρήση των HF (Citizen Band) συχνοτήτων στην Ελλάδα, ως δευτερεύσουσα ναυτική (marine)

Μια σύντομη παρουσίαση του VHF marine Ως γνωστό το VHF έχει επικρατήσει διεθνώς, και στην …

Translate »