Αντίο….

TopSV1NK

 

Μια ηλιαχτίδα γεννιέται….

 

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας.

Με αυτή την έκφραση συνήθιζα να ξεκινώ τα κείμενά μου στο 5-9report, με αυτή την έκφραση θα ξεκινήσω και σήμερα το τελευταίο μου κείμενο που κανονικά θα έπρεπε να δημοσιευθεί στο τελευταίο τεύχος του 5-9report. Σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με  κάποιο τεχνικό θέμα και δεν θα δώσω συμβουλές για το Aegean Contest. Σήμερα θα σας μιλήσω  για την σχέση μου με το 5-9report, νομίζω ότι το δικαιούμαι. Ήταν χειμώνας του 2001, όταν από κάποιο συνάδελφο στο QRL, πληροφορήθηκα ότι στο διαδίκτυο «κυκλοφορεί» ένα ηλεκτρονικό ραδιοερασιτεχνικό περιοδικό με τον έξυπνο τίτλο 5-9report. Αν και λιτό στην εμφάνιση και στο περιεχόμενο, έδειχνε ότι από «πίσω» υπήρχαν φωτεινά μυαλά που είχαν την θέληση και το όραμα να δώσουν μια νέα σύγχρονη και επαναστατική πνοή στον ραδιοερασιτεχνικό χώρο.

untitled

Προσιτή επικοινωνία, ο πρώτος στόχος του 5-9report.

Το πρώτο ΔΩΡΕΑΝ ραδιοερασιτεχνικό περιοδικό είχε γεννηθεί και ο εμπνευστής του SV5BYR, ο Μιχάλης ο Ροδίτης όπως πολλοί συνηθίζουν να τον αποκαλούν, ανέλαβε την επιμέλεια, εμφάνιση και αποστολή του περιοδικού… Το ότι το 5-9report ήταν το πρώτο Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνικό Κυβερνοπεριοδικό, δεν ήταν η επανάσταση, η επανάσταση ήταν οι ιδέες του, οι ιδέες των ανθρώπων που μαζί με τον Μιχάλη ερχόταν για πρώτη φορά να ταράξουν το Πανελλήνιο.

untitled

Για πρώτη φορά ανοίγουν σελίδες για δωρεάν, ΣΕ ΟΛΟΥΣ, μοίρασμα της γνώσης και των εμπειριών μας.

Την εποχή εκείνη, υπήρχε ακόμη μια υπαρκτή δυσκολία στην διακίνηση των γνώσεων και των εμπειριών μεταξύ των ραδιοερασιτεχνών. Ακόμη επικρατούσε, αν και εξασθενημένη, η άποψη ότι τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου τις κρατώ για εμένα, ώστε να είμαι καλύτερος από εσένα!! Η επανάσταση λοιπόν ήταν στο ότι μέσα από ένα ΔΩΡΕΑΝ περιοδικό, οι ραδιοερασιτέχνες θα μπορούσαν να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες μέσα από τα κείμενα τους, ώστε η γνώση και οι δεξιότητες να διαχυθούν  χωρίς εμπόδια μέσα στην ραδιοερασιτεχνική κοινότητα.

untitled

…η  από κοινού κατάθεση των μικρών ή μεγάλων γνώσεων και εμπειριών….

Λόγια επαναστατικά, από μυαλά φωτισμένα που βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν και να αλλάξουν ριζικά την ραδιοερασιτεχνική νοοτροπία. Σιγά – σιγά το περιοδικό άρχισε να παίρνει το σχήμα του με DX-ικα νέα, κατασκευές και όχι μόνο, και αργά αλλά σταθερά, άρχισε να αποκτά ολοένα και περισσότερους αναγνώστες. Κάποιοι μάλιστα -εδώ ευλογώ τα γένια μου- εκτύπωναν το περιοδικό, το φωτοτυπούσαν και το μοίραζαν σε άλλους ραδιοερασιτέχνες.

untitled

Το περιοδικό σε φωτοτυπίες το μοιράζαμε  σε άλλους ραδιοερασιτέχνες.

Ο άρρηκτος δεσμός του 5-9report με το Aegean VHF Contest, έφερε στο περιοδικό ακόμη περισσότερους αναγνώστες, ενώ αυτό καθ΄εαυτό το Aegean Contest ήταν η δεύτερη επανάσταση που συντάραξε την Ελληνική Ραδιοερασιτεχνική κοινότητα και όχι μόνο.

untitled

Το Aegean VHF Contest ήταν η επανάσταση που συντάραξε την Ελληνική Ραδιοερασιτεχνική κοινότητα.

H «πλατωνική» μου σχέση με το 5-9report «ολοκληρώθηκε», όταν στο τεύχος 70 τον Σεπτέμβριο του 2007, δημοσίευσα το πρώτο μου άρθρο με τίτλο:

ΙΟΝΟΣΦΑΙΡΑ, ΑΥΤΗ Η ΑΓΝΩΣΤΗ! ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ!

untitled

Η «πλατωνική» μου σχέση με το 5-9report «ολοκληρώθηκε»  στο τεύχος 70.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε  μετά από προτροπή του εκλεκτού φίλου Βασίλη Τζαννέλη SV8CYV, ο οποίος με τα επιχειρήματα του χρειάστηκε 15 ολόκληρα λεπτά για να με πείσει!

untitled

SV8CYV, σε 15 λεπτά με έπεισε να γράφω στο 5-9report! Αυτός φταίει που σας ζάλιζα με τα κείμενα μου…

Ακολούθησαν πάρα πολλά κείμενα εκλαϊκευμένων τεχνικών άρθρων, με αποδέκτες ραδιοερασιτέχνες που δεν είχαν καμιά τεχνική γνώση. Η αποδοχή των άρθρων αυτών από τους αναγνώστες του 5-9report, μου έδωσε το κουράγιο όλα αυτά τα χρόνια, να συνεχίσω με συνέπεια να προσθέτω ένα – ένα λιθαράκι στην επιμόρφωση των συναδέλφων που δεν είχαν τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες γύρω από την ραδιοηλεκτρική τεχνική.

untitled

Η πρώτη μου επαφή με τους αναγνώστες του 5-9report και το e-mail μου γέμισε με κολακευτικά μηνύματα.

Στα κείμενά μου δεν διάλεξα των εύκολο δρόμο της αντιγραφής από τα βιβλία του χώρου κειμένων , μαθηματικών τύπων και χιλιοειπωμένων εκφράσεων που απευθυνόταν σε σπουδαστές με καλές γνώσεις μαθηματικών και φυσικής.

untitled

Αυτά προσπάθησα να εκλαϊκεύσω χρησιμοποιώντας λόγια και όχι τύπους.

Διάλεξα τον δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο της απλοποίησης και εκλαΐκευσης τεχνικών όρων, εννοιών και θεωριών, αποφεύγοντας όπως ο διάβολος το λιβάνι την χρήση μαθηματικών τύπων ή παραστάσεων που θα έδιωχναν τον αναγνώστη μακριά από το κείμενο. Αυτά τα  περίπλοκα για τον απλό πολίτη μαθηματικά, είναι οι επόμενες γραμμές που διαβάζεται, και αποτελούν τμήμα από το άρθρο:

untitled

Απόσπασμα από το άρθρο μου «ΚΥΜΑ ΕΔΑΦΟΥΣ H GROUND WAVE»

Απευθύνθηκα στον απλό πολίτη, το χομπίστα που κερδίζει την ζωή του εργαζόμενος σαν μάγειρας, μηχανοτεχνίτης, υδραυλικός, λογιστής, αστυνομικός, οδηγός, καφετζής. Προσπάθησα να κερδίσω την προσοχή και την εμπιστοσύνη της νοσοκόμας, της γραμματέως, της νοικοκυράς. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια τα κείμενα μου να βοηθήσουν τους μαθητές των Μέσων Τεχνικών σχολών να καταλάβουν την ουσία κάθε θέματος. Κυρίως όμως, κάθε γραμμή των κειμένων μου, ήταν μια τίμια προσπάθεια να βοηθήσω τους ραδιοερασιτέχνες να αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις που θα τους επέτρεπαν να απολαύσουν ακόμη περισσότερο το χόμπι μας.

untitled

Πιστεύω ότι η μεγάλη απήχηση των κειμένων μου ήταν η επιβεβαίωση ότι κινήθηκα στον σωστό δρόμο. Πολλές φορές άκουσα στον αέρα την έκφραση: το έγραψε ο Νι – Κει στο 5-9report, και ένα αίσθημα επιβεβαίωσης μου έδινε την δύναμη να συνεχίζω. Κάθε μου κείμενο ήταν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, ώστε να καλύψω το θέμα που διαπραγματευόμουν όσο το δυνατό πιο σφαιρικά. Δεν ήταν λίγες οι φορές που πολλοί αναγνώστες μου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας, που εξέφραζαν την απορία: πως γράφεις  τόσες πολλές σελίδες; Δεν βαριέσαι; Δεν κουράζεσαι;

untitled

Πως λειτουργεί μια κεραία εκπομπής με λόγια και όχι μαθηματικά, η γνώση για όλους.

Η απάντηση ήταν απλή: κουράζομαι και εργάζομαι επί μέρες, ώρες ατελείωτες για να ολοκληρώσω ένα κείμενο, αλλά αφού το 5-9report δεν μου βάζει περιορισμό σελίδων, προσπαθώ να δημοσιεύω κείμενα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα και με ανάλαφρη χιουμοριστική διάθεση. Η αμοιβή μου είναι οι καλές κριτικές που δέχομαι για τα κείμενά μου, αλλά κυρίως η διαβεβαίωση από πλήθος αναγνωστών του 5-9report ότι τους βοήθησα να κατανοήσουν κάποιο θέμα ή τους έλυσα κάποιες απορίες που είχαν.

untitled

Η κατανόηση των στασίμων κυμάτων σε 19 γραμμές και ένα πίνακα.

Στην ζωή όμως όλα τα πράγματα δεν διαρκούν για πάντα, είτε είναι σχέσεις ζωής, είτε εμπορικές συνεργασίες, είτε σχέσεις εθελοντικής προσφοράς. Κάθε τι κάποτε ολοκληρώνει τον κύκλο του.

untitled

Το 5-9report κατά την εκτίμηση του «φυσικού του πατέρα» Μιχάλη SV5BYR, ολοκλήρωσε τον κύκλο του και ήρθε η στιγμή να αποσυρθεί και να καθίσει στις δάφνες του. Ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη έκδοση 15 ετών, ανέτρεψε πολλά από τα κακώς κρατούντα στον χώρο των ραδιοερασιτεχνών, δημιούργησε το AEGEAN VHF CONTEST, έδωσε βήμα σε ένα πλήθος αρθογράφων για να καταθέσουν την γνώση και την εμπειρία τους προς όφελος των αναγνωστών του.

untitled

Αν και διαφωνώ, η αναστολή της έκδοσης του 5-9report.gr είναι γεγονός

Παρά τις προσωπικές μου αντιρρήσεις η αναστολή της έκδοσης του 5-9report.gr είναι γεγονός. Θα εξακολουθήσει να υπάρχει μέσα στις καρδιές μας, αλλά και σε ένα server που θα φιλοξενήσει και τα 180 τεύχη του για ιστορικούς και αρχειακούς λόγους. Ελπίζω και εύχομαι κάποια στιγμή το 5-9report να επανεμφανιστεί, προκαλώντας ένα νέο σεισμό ήθους, ιδεών, γνώσης και πρωτοπορίας. Με εμάς ή με νέους αρθογράφους ελπίζω και εύχομαι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον να επανεκδοθεί. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω:

untitled

  1. Τον Εκδότη μας, SV5BYR – Μιχάλη Μπαλάσκα για την εμπιστοσύνη που έδειξε ως αρθογράφο, αλλά και ως άνθρωπο, αφού πολλές φορές μου εμπιστεύθηκε πολλά από τα μελλοντικά του σχέδια και ζήτησε την γνώμη μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς που με υπερασπίστηκε όταν οι διάφοροι «καλοθελητές» του τηλεφωνούσαν για να του πουν, ότι μπορείτε να φανταστείτε…. Τον ευχαριστώ επίσης γιατί είχε το θάρρος να μου δώσει το βήμα του 5-9report, ώστε να πληροφορήσω τους αναγνώστες του για το μεγάλο θέμα της αλλαγής του νομικού καθεστώτος της Citizens Band.
  2. Τον αφανή ήρωα SV8CYR – Βασίλη Τζαννέλη, ο οποίος ήλεγχε τα κείμενα μου πριν διαβιβαστούν στον Μιχάλη για να τα ενσωματώσει στο περιοδικό. Τον ευχαριστώ επίσης γιατί τα θέματα αρκετών κειμένων γράφτηκαν με υπόδειξη του. Τέλος τον ευχαριστώ πολύ γιατί πολλές φορές οι συμβουλές του με γλίτωσαν από πολλά λάθη  και «κακοτοπιές».
  3. Την σύζυγό μου Ελένη – SV1IWM, αυτή την ηρωίδα που παρά την κούραση από το QRL, τις ευθύνες για την ομαλή λειτουργία του σπιτιού και την φροντίδα των παιδιών, ξέκλεβε τον απαιτούμενο χρόνο για να διορθώνει τα ορθογραφικά και συντακτικά μου «διαμάντια».
  4. Τέλος το μεγάλο ευχαριστώ απευθύνεται σε εσάς αγαπητοί αναγνώστες, γιατί με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας, αποδεχόμενοι με τόσο συγκινητικό τρόπο τα κείμενά μου, και γιατί με στηρίξατε με τα e-mail σας.

Και τώρα; Τι; Η ζωή συνεχίζεται, δεν θα είναι πια η ίδια χωρίς το 5-9report, αλλά συνεχίζεται, έτσι συμβαίνει πάντοτε. Σε ότι με αφορά η προσήλωση μου στην αρχή:

untitled

με οδηγεί να συνεχίσω να αρθρογραφώ στο νέο διαδικτυακό περιοδικό rfnews.gr . Ένα νέο περιοδικό «ποικίλης» ραδιο – ερασιτεχνικής ύλης, μόλις ενός έτους.

untitled

Λέτε ο γέρο μπισμπίκης να την «ρίξει» την μικρούλα;

Είναι η προσπάθεια  μιας ομάδας νέων κυρίως, αλλά και λιγότερο νέων Ραδιοερασιτεχνών, που σκοπό έχει να ενημερώνει όλους όσους αγαπούν τα χόμπι που περιστρέφονται γύρω από τα Ερτζιανά.

untitled

Με την καρδιά μας στο 5-9report.gr  και τις προσδοκίες μας στο rfnews.gr, ας στηρίξουμε την προσπάθεια αυτών των νέων συναδέλφων και είμαι σίγουρος ότι κάτι καλό θα βγει για όλους τους Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες.

Αντίο….

untitled

πολυαγαπημένο 5-9report και καλή αντάμωση στο μέλλον;;;;

untitled

Εδώ ήταν ο SV1NK που «διαμόρφωσε» στο τελευταίο του κείμενο, για το 5-9report και κάνει QSY στο http://rfnews.gr

Πολλά – πολλά 73!

de SV1NK

Μάκης Μανωλάτος.

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »