Γνωρίστε τις ραδιοφωνικές συχνότητες. | Μέρος 1/3

TopMakis

AEGEAN DX LISTENERS CLUB

Μέρος 1ο

GTRS001

Ραδιοληψία, ένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό χόμπι με ελάχιστα έξοδα!

Αγαπητοί φίλοι των Ερτζιανών σας καλωσορίζουμε στο AEGEAN DX LISTENERS CLUB. Το AEGEAN DX LISTENERS CLUB γεννήθηκε σαν αποτέλεσμα των όχι και τόσο επιτυχημένων προσπαθειών που έγιναν από άλλους ραδιολήπτες να αναβιώσουν παλαιότερα  ραδιοληπτικά Club, τα οποία δημιουργήθηκαν και έδρασαν τις δεκαετίες του 70 και 80 με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς από ότι έδειξε η ζωή οι τότε νεαροί χομπίστες είναι πλέον «νεαροί περασμένης ηλικίας», με αποτέλεσμα το πνεύμα να είναι πρόθυμο, αλλά η υλοποίηση ασθενής!!!

Το AEGEAN DX LISTENERS CLUB σκοπό έχει να βοηθήσει όλους όσους ενδιαφέρονται να διασκεδάζουν στον ελεύθερο χρόνο τους ακούγοντας ραδιοφωνικούς σταθμούς στα Μακρά, Μεσαία και Βραχέα κύματα. Η στήλη αυτή, θα προσπαθήσει να σας δώσει απλές οδηγίες, τεχνικού κυρίως περιεχομένου, ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε την ραδιοληψία με τον καλύτερο τρόπο.

Τι ακριβώς είναι η ραδιοληψία;

Ραδιοληψία είναι η λήψη ραδιοκυμάτων μέσω ενός ραδιοφωνικού δέκτη, τόσο απλά. Οτιδήποτε μπορεί να ακουστεί  μέσω ενός ραδιοφώνου – Radio Receiver, είναι ραδιοληψία και επειδή κατά 90% από το μεγάφωνο του ραδιοφώνου ακούγονται ραδιοφωνικές εκπομπές, η ραδιοληψία είναι συνώνυμη  με την ακρόαση ραδιοφωνικών σταθμών και εκπομπών που απευθύνονται στο ευρύ κοινό με προγράμματα βασισμένα στον λόγο, στην μουσική ή και μικτά.

GTRS002

Κεραίες εκπομπής Ραδιοφωνικών εκπομπών στα βραχέα κύματα.

Τι είναι ο ραδιοφωνικός δέκτης – radio receiver;

GTRS003

Συνηθισμένο ραδιόφωνο του εμπορίου.

Είναι μια αυτόνομη και ολοκληρωμένη συσκευή που μας επιτρέπει να λαμβάνουμε ραδιοφωνικές εκπομπές που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Στο εμπόριο υπάρχουν ραδιοφωνικοί δέκτες για κάθε «βαλάντιο», από απλά ραδιοφωνάκια με χαμηλό κόστος αγοράς, έως ακριβά ραδιόφωνα με αξιοζήλευτες ικανότητες ακρόασης. Οι ραδιοφωνικοί δέκτες ανεξάρτητα από το κόστος τους, πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο και δεν απαιτείται κανενός είδους άδεια από καμιά αρχή. Τον αγοράζεται, τον ανοίγετε και ακούτε, τόσο απλά!!

GTRS004

Ένα ραδιόφωνο με αρκετό κόστος, αλλά ανεξάντλητες ικανότητες λήψης.

 

Τι είναι ο τηλεπικοινωνιακός δέκτης – communication receiver;

GTRS005

Communication Receiver.

Είναι μια αυτόνομη και ολοκληρωμένη συσκευή που μας επιτρέπει να λαμβάνουμε όχι μόνο τις  ραδιοφωνικές εκπομπές που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αλλά και ένα πλήθος εκπομπών ειδικού σκοπού, που εκπέμπονται  με διάφορες ειδικές διαμορφώσεις ή ψηφιακά συστήματα. Στην Ελλάδα η κατοχή και χρήση τηλεπικοινωνιακών δεκτών – communication receiver απαιτεί άδεια Ραδιοερασιτέχνη κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου!

Κεραία Ραδιοληψίας – Receiving Antenna.

GTRS006

Κεραία λήψης ραδιοφωνικών συχνοτήτων στα βραχέα κύματα του εμπορίου.

Είναι μια κεραία απλούστατης κατασκευής, που μπορεί ο ραδιολήπτης να την αγοράσει από το εμπόριο ή να την κατασκευάσει και να την τοποθετήσει σε ένα συνήθως εξωτερικό χώρο, ώστε να δέχεται ραδιοφωνικά κύματα από όσο το δυνατόν περισσότερες κατευθύνσεις. Η ιδανική τοποθέτηση γίνεται στη ταράτσα, αλλά αν αυτό είναι αδύνατον στο μπαλκόνι, η τοποθέτηση της κεραίας στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού είναι ότι χειρότερο, αλλά αν δεν γίνεται διαφορετικά,  τοποθετήστε την κοντά στο παράθυρο του δωματίου ή απέναντί του.

GTRS007

Κεραία λήψεως βραχέων κυμάτων, εσωτερικού χώρου.

GTRS008

Κεραία λήψεως Μεσαίων Κυμάτων, εσωτερικού χώρου.

GTRS009

Και η απάντηση….

GTRS010

Για την εγκατάσταση των κεραιών ραδιοληψίας δεν απαιτείτε κάποια άδεια, αλλά η καλή σχέση με τους συνιδιοκτήτες της ταράτσας. Αν κατοικείται σε μονοκατοικία, δεν έχετε κανένα πρόβλημα, ειδικά αν έχετε και κήπο, μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε κεραία λήψεως θέλετε.

GTRS011

Κεραία ραδιοληψίας του εμπορίου, στον κήπο μονοκατοικίας.

Αν έχετε κάποιες στοιχειώδεις δεξιότητες και γνώσεις, μπορείτε να κατασκευάσετε την δική σας κεραία λήψεως. Η απλούστερη κεραία λήψεως είναι η Random Wire – κεραία τυχαίου μήκους, δείτε την…..

GTRS012

Με δυο μονωτήρες και λίγο καλώδιο, έτοιμη η κεραία σας.

Δεν υπάρχουν κρίσιμα μήκη, απλώστε όσο καλώδιο πολύκλωνο ή μονόκλωνο μπορείτε. Οι μονωτήρες μπορεί να είναι του εμπορίου ή ιδιοκατασκευασμένοι από οποιοδήποτε μονωτικό υλικό, ξύλο, πλαστικό, ακόμη και από κουμπιά! Η κάθοδος μπορεί να είναι η προέκταση του ίδιου του καλωδίου της κεραίας, δεν το συνιστώ,  ή οποιοδήποτε ομοαξονικό καλώδιο 50 ή 75 ΩΜ έχετε διαθέσιμο.

Για όσους θέλουν κάτι πιο σύνθετο και αποδοτικό, το επόμενο σχέδιο είναι η απάντηση….

GTRS013

Μια κεραία ραδιοληψίας με ελάχιστο κόστος και αξιοζήλευτη απόδοση.

Ποιες είναι οι ραδιοφωνικές μπάντες;

Το φάσμα των ραδιοκυμάτων είναι χωρισμένο σε διάφορες περιοχές – band’s , μέσα από ένα διεθνή κανονισμό εκμετάλλευσης και κατανομής των συχνοτήτων. Για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, έχουν φροντίσει ώστε να υπάρχει ένα πλήθος συχνοτήτων, σε όλο το φάσμα των Μακρών – Μεσαίων και Βραχέων κυμάτων, έτσι ώστε να είναι δυνατή, η καλύτερη δυνατή λήψη των  ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

Όπως συμβαίνει παντού, δεν υπάρχει ένα ενιαίο καθεστώς στις συχνότητες των Ραδιοφωνικών σταθμών. Πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί  στις Ηνωμένες Πολιτείες  για παράδειγμα, εκπέμπουν σε ραδιοσυχνότητες που στην Ευρώπη δεν έχουν την ιδιότητα της Ραδιοφωνικής συχνότητας, αλλά έχουν διατεθεί για άλλες χρήσεις. Σε γενικές γραμμές οι ραδιοφωνικές συχνότητες είναι οι εξής:

Μακρά Κύματα: Από 148.5 – 283.5 ΚΗΖ

Μεσαία Κύματα:

Στην Ευρώπη από 526.5 – 1606.5 ΚΗΖ με βήμα 9 ΚΗΖ

Στην Βόρειο Αμερική 535 – 1705 ΚΗΖ με βήμα 10 ΚΗΖ

 

Στα Βραχέα Κύματα:

GTRS014

Το προφίλ  των ραδιοφωνικών συχνοτήτων:

Σαν γενική αρχή κάθε ραδιολήπτης θα πρέπει να έχει, ότι το «ψάξιμο» για ραδιοφωνικούς σταθμούς θα το αρχίζει από τους 150 ΚΗΖ, αν υποστηρίζει αυτή την χαμηλή συχνότητα το ραδιοφώνο του και θα τελειώνει στους 30 ΜΗΖ. Πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν «εκτός μπάντας!» είτε για δικούς τους λόγους, είτε γιατί το επιτρέπει η νομοθεσία της χώρας τους. Επομένως μπορείτε να ακούσετε παράξενους και σπάνιους Ραδιοφωνικούς σταθμούς σε απρόσμενες συχνότητες, πολλοί από τους οποίους έχουν ωραιότατα προγράμματα, και κάρτες  QSL με τις οποίες επιβεβαιώνουν την λήψη τους από εσάς.

150 ΚΗΖ και κάτω..

GTRS015

Κεραιοσύστημα VLF για επικοινωνίες «ειδικού τύπου».

Ένα «κανονικό» ραδιόφωνο δεν καλύπτει συχνότητες κάτω από τους 150 ΚΗΖ, ωστόσο για λόγους εγκυκλοπαιδικούς, ο ραδιολήπτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι συχνότητες που δεν διαδίδονται με άνεση μέσω της ιονόσφαιρας. Κυρίως διαδίδονται με το κύμα εδάφους μέσω ρευμάτων αγωγιμότητας, αλλά μπορούν να διεισδύσουν και  αρκετά μέτρα μέσα στο θαλάσσιο νερό. Κυρίως χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς, εμπορικούς και ερευνητικούς λόγους.

GTRS016

Σταθμός εκπομπής VLF, εντυπωσιάζει!!

GTRS017

Κατανομή σταθμών VLF στον πλανήτη.

150 – 540 ΚΗΖ.

GTRS018

Κεραία και γραμμή μεταφοράς σταθμού Πολωνικού σταθμού, LW στους 225 ΚΗΖ.

Πρόκειται για μια περιοχή συχνοτήτων που χρησιμοποιείται όχι μόνο για ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά και από ραδιοφάρους, ραδιοερασιτέχνες και υπηρεσίες που επικοινωνούν με σήματα Morse, Ραδιοτηλέτυπα ή άλλα ψηφιακά συστήματα επικοινωνίας. Η διάδοση αυτών των συχνοτήτων ευνοείται  από την δύση έως την ανατολή του ηλίου, ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας οι αποστάσεις που καλύπτουν είναι μικρές.

GTRS019

GTRS020

QSL κάρτα από σταθμό NAVTEX της  Εσθονίας, στους 518 ΚΗΖ.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί  της Ευρώπης εκπέμπουν κυρίως μεταξύ 155 – 281 ΚΗΖ, και εδώ στην Ελλάδα ακούγονται με τεράστια σήματα! Ακόμη και η περιπαθής Αθήνα με τους χιλιάδες βιομηχανικούς θορύβους, και την πυκνή δόμηση, έχει ικανοποιητική ακουστικότητα.

GTRS021

Η πανοραμική, αλλά μάλλον «φτωχή» QSL κάρτα του Kalundborg Radio

 από την Δανία.

Σκεφθείτε ότι με το  Ραδιο-CD  του αυτοκινήτου μου και μια κεραία περίπου 70-80 cm στην μετώπη της οροφής του, ακούω θαυμάσια πάρα πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς μόλις κινηθώ σε ανοιχτή λεωφόρο.

Η Λεωφόρος Κηφισίας από τον Φάρο του Ψυχικού και προς την Κηφισιά, η Λεωφόρος Κηφισού σε όλο το μήκος της, ο περιφερειακός του Καρέα και όλη η Συγγρού. Αν με αυτές τις συνθήκες μπορούν να ακουστούν θαυμάσια αυτοί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, φανταστείτε πόσο καλύτερη λήψη έχουν όσοι είναι στο σπίτι με μια εξωτερική κεραία μερικών μέτρων.

GTRS022

Η ωραιότατη κάρτα του Witte Tornado στους 1647 ΚΗΖ.

540 – 1700 ΚΗΖ.

GTRS023

 Η «δροσερή» QSL κάρτα του KBC RADIO στους 1602 ΚΗΖ.

GTRS024

Η κάρτα του Radio Sylvania στους 1640 ΚΗΖ.

Είναι η περιοχή των Μεσαίων κυμάτων ή η ζώνη των σταθμών που εκπέμπουν ραδιοφωνικά προγράμματα με διαμόρφωση ΑΜ – πλάτους. Είναι μια περιοχή συχνοτήτων που την ημέρα οι ραδιοφωνικές εκπομπές έχουν τοπική εμβέλεια, μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ το βράδυ οι εκπομπές γίνονται ακουστές σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων.

GTRS025

Η QSL κάρτα του Radio Xenos από τον  Βόλο, με  ισχύ 1 Kwatt.

GTRS026

Η μάλλον “τυπική” QSL κάρτα του Radio Base 101.

Η διάδοση των ραδιοκυμάτων αυτών γίνεται μέσω της ιονόσφαιρας, ανάλογα με την ώρα από το στρώμα Ε ή από το στρώμα F.

GTRS027

Μη αδειοδοτημένος Ραδιοφωνικός σταθμός στην Λάρισσα. 5 Kwatt.

Αν και τα μεσαία κύματα τεχνικά θεωρούνται ως μια ενιαία περιοχή συχνοτήτων στην πραγματικότητα η συμπεριφορά τους αλλάζει δραστικά ανά 500 ΚΗΖ περίπου, έτσι άλλη συμπεριφορά έχουν οι εκπομπές των ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν από τους 540 – 1000 ΚΗΖ, άλλη συμπεριφορά έχουν από τους 1000 – 1500 ΚΗΖ και άλλη συμπεριφορά από τους 1500 – 1700 ΚΗΖ.

GTRS028

Το studio είναι οπτικά άναρχο, αλλά το σήμα ακούστηκε στην Φινλανδία!

Τα τελευταία χρόνια η μελέτη και η προσοχή πολλών ραδιοληπτών,  αλλά και μηχανικών τηλεπικοινωνιών έχει επικεντρωθεί στην λεγόμενη MW-X Band, δηλαδή στις συχνότητες από 1600 ΚΗΖ -1800 ΚΗΖ. Εδώ  οι ραδιοφωνικές εκπομπές ακούγονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, έως και τετραπλάσιες από τις αποστάσεις που ακούγονται οι εκπομπές στην ζώνη 540 – 1000 ΚΗΖ, με πολύ λιγότερο θόρυβο και σπάνια φαινόμενα ιονοσφαιρικής ενδοδιαμόρφωσης.

GTRS029

Η μάλλον «προχωρημένη» QSL Κάρτα του μουσικού σταθμού OZNRH,

στους 1616 ΚΗΖ.

1700 – 1800 KHZ.

GTRS030

Και… Σύλλογος Ραδιοφωνίας ΑΜ!!! Τέτοια οργάνωση πια;

GTRS031

QSL κάρτα που επιβεβαιώνει την λήψη του Radio 98 Βόλος στην Φινλανδία!

Είναι μια περιοχή συχνοτήτων που χρησιμοποιείται για πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Στην Ελλάδα δεσπόζουν οι άνευ αδείας «ερασιτέχνες» κατασκευαστές πομπών με διαμόρφωση πλάτους ΑΜ, που ασχολούνται κυρίως με συνομιλίες, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκπέμπουν κυρίως μουσικά προγράμματα.

GTRS032

Ελληνικός Ραδιοπειραματικός;  σταθμός της ζώνης των 1700 – 1800 ΚΗΖ.

Πρόκειται για ένα παράνομο τεχνικό χόμπι κατασκευής πομπών με διαμόρφωση πλάτους, όπου γίνονται δοκιμές διαμορφώσεως φωνής και εκπομπή μουσικής.

GTRS033

H διαστημικής έμπνευσης QSL κάρτα του Radio ARCADIA στους 1690

 και 6850 ΚΗΖ

Σε αυτή την περίεργη ζώνη που φέρει την ονομασία “grab bag”, συναντούμε διάφορα βοηθήματα ναυσιπλοΐας, αλλά και επιπλέοντες ραδιοφάρους, όπου οροθετούνται περιοχές που υπάρχουν εξέδρες πετρελαίου ή αλιείας. Είναι τα γνωστά «τριζόνια» που συναντούμε και σε άλλες συχνότητες. Σε αυτούς τους 100 ΚΗΖ, είναι δυνατόν να ακούσετε  ραδιοπειρατικούς, και όχι μόνο, σταθμούς εκτός Ελλάδος, αφού ουσιαστικά αυτή η περιοχή είναι «γενικής χρήσεως» παγκοσμίως. Ψάξτε λοιπόν με το ραδιοφωνό σας και ποιος ξέρει τι εκπλήξεις σας επιφυλάσσει η Grab Bag Band.

GTRS034

Επιπλέον Ραδιοφάρος αλιείας.

1800 – 2000 KHZ.

GTRS035

Ραδιοερασιτεχνικός σταθμός μικρής ισχύος 0.1 Kwatt

Πρόκειται για την Ραδιοερασιτεχνική περιοχή των 160m, αν και στην Ελλάδα η μπάντα περιορίζεται μεταξύ 1810 και 1850 ΚΗΖ. Η περιοχή 1800 – 2000 ΚΗΖ, ονομάζεται και Gentleman’s  Band ή Top Band.

GTRS036

Ωραιότατη QSL κάρτα ραδιοερασιτεχνικού σταθμού από την Ινδονησία.

Επειδή είναι μια δύσκολη περιοχή τόσο από πλευράς διάδοσης, όσο και από πλευράς κεραιών, για τον λόγω αυτό οι νόμιμοι ραδιοερασιτέχνες που ασχολούνται με αυτή την ζώνη συχνοτήτων  θεωρούνται μια ιδιαίτερη κατηγορία, η ελίτ  των ραδιοερασιτεχνών, οι Gentleman’s    που εργάζονται στην TOP Band! Μεγαλεία….

GTRS037

Μικρή κατακόρυφη κεραία για την ζώνη των 1800-2000 ΚΗΖ.  1/16 του μήκους κύματος εκπομπής.

Τις εκπομπές και συνομιλίες των ραδιοερασιτεχνών, μπορούν να ακούσουν οι ραδιολήπτες με ένα κοινό ραδιόφωνο που υποστηρίζει την διαμόρφωση SSB. Σήμερα όλα τα ραδιόφωνα κάποιου αξιοπρεπούς επιπέδου είναι εφοδιασμένα με  την διαμόρφωση SSB σαν Standard. Τους ραδιοερασιτέχνες μπορείτε να τους ακούσετε τις βραδινές ώρες, μετά την Δύση και πριν την Ανατολή  του ηλίου.

GTRS038

Σύγχρονο ραδιόφωνο εφοδιασμένο με την διαμόρφωση SSB.

Η εμβέλεια των ραδιοερασιτεχικών σταθμών είναι περιορισμένη εξαιτίας της μικρής σε σχέση με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ισχύος τους, αλλά και λόγω των περιορισμένων ικανοτήτων που έχουν οι κεραίες που χρησιμοποιούν. Έτσι από την πλευρά του ραδιολήπτη η ύπαρξη μιας  εξωτερικής κεραίας είναι απαραίτητη για να τους ακούσει.

GTRS039

Μια απλή OCD δίπολη κεραία είναι υπεραρκετή για την λήψη ραδιοερασιτεχνών στην ζώνη 1800-2000 ΚΗΖ.

2000 – 2300 ΚΗΖ.

GTRS040

Σύγχρονος πομποδέκτης Marine βραχέων κυμάτων.

Αυτή η ζώνη συχνοτήτων μυρίζει θάλασσα, αφού η εκπομπές σε αυτή την ζώνη αφορούν τις θαλάσσιες επικοινωνίες, από σήματα κινδύνου, μέχρι μετεωρολογικά δελτία κλπ. Εδώ οι εκπομπές γίνονται κυρίως σε διαμόρφωση SSB – USB, αλλά θα ακούσετε και εκπομπές  σε διαμόρφωση ΑΜ. Η καλύτερη διάδοση και σε αυτή την ζώνη συχνοτήτων είναι τις νυχτερινές ώρες.

GTRS041

QSL κάρτα από την Ακτοφυλακή του Curacao στις  Ολλανδικές Αντίλες,

 στους 2187.5 ΚΗΖ

2300 – 2498 ΚΗΖ.

Πρόκειται για την πρώτη «τροπική» ραδιοφωνική ζώνη των 120m, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από τις χώρες που βρίσκονται στις Τροπικές περιοχές της γης μεταξύ του τροπικού του Αιγόκερω και του Καρκίνου. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή συχνοτήτων, η οποία τα τελευταία χρόνια εκτός από τους σταθμούς των τροπικών κρατών «φιλοξενεί» και σταθμούς από μη τροπικές χώρες, όπως για παράδειγμα τις Ηνωμένες πολιτείες, στις οποίες έχουν χορηγηθεί άδειες από την FCC για την λειτουργία ενός περιορισμένου αριθμού ραδιοφωνικών σταθμών.

GTRS042

Κάρτα επιβεβαίωσης λήψης του Falkland Island  στους 2380 ΚΗΖ

Η διάδοση στην περιοχή των 2300 – 2498 ΚΗΖ είναι πολύ καλή κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Αυτό σημαίνει ότι τόσο εμείς στην Ελλάδα, όσο και οι χώρες που προσπαθούμε να ακούσουμε δεν πρέπει να έχουν ημέρα. Και οι δύο θα πρέπει να βρίσκονται στην ζώνη λυκόφως – νύχτα – λυκαυγές.

Οι πομποί των τροπικών σταθμών είναι μικρής ισχύος, δεδομένου του ότι απευθύνονται στον τοπικό πληθυσμό της χώρας. Έτσι η ισχύς τους είναι συνήθως κάτω από 1 Kwatt, οι δε κεραίες τους, είναι σχεδιασμένες για το φαινόμενο NVIS, που προσφέρει επιτυχή επικοινωνία μόνο σε μια πολύ μικρή γεωγραφική περιοχή, αλλά με σταθερή ισχύ σημάτων.

Για τον λόγω αυτό η ακρόαση των ραδιοφωνικών εκπομπών που προέρχονται από τροπικές περιοχές είναι σχετικά δύσκολο να ακουστούν στην Ελλάδα, δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Και εδώ, απαιτείται η χρήση εξωτερικής κεραίας για την λήψη τους και καλές συνθήκες διάδοσης των βραχέων κυμάτων.

2498 – 2850 ΚΗΖ.

GTRS043

Τοποθέτηση κεραίας Marine βραχέων κυμάτων σε σκάφος αναψυχής.

Πρόκειται για μια ακόμη ζώνη συχνοτήτων που χρησιμοποιείται από σταθμούς Marine, αλλά και από βοηθητικές  προς τις θαλάσσιες επικοινωνίες υπηρεσίες. Σε σχέση με την ζώνη των 2000 – 2300 ΚΗΖ υπάρχει περισσότερη χρήση και κάποιες φορές ακούγονται ενδιαφέρουσες εκπομπές. Η περιοχή παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ακουστικότητας, λόγω της γειτνίασης της με την ραδιοφωνική μπάντα των Μεσαίων κυμάτων όπου πολλές φορές, ακούγονται σήματα «φαντάσματα» – ετεροδυνώσεις, από πολύ ισχυρούς Ραδιοφωνικούς και όχι μόνο σταθμούς, των Μακρών και Μεσαίων Κυμάτων. Επομένως μια εκπομπή ή ένα σήμα που λαμβάνεται σε αυτή την ζώνη συχνοτήτων, ενδέχεται να εκπέμπεται στην πραγματικότητα από μια άλλη χαμηλότερη περιοχή συχνοτήτων. Το φαινόμενο είναι ενοχλητικό και εμφανίζεται στους φτηνούς ραδιοφωνικούς δέκτες.

GTRS044

Τοποθέτηση πομποδέκτη και κεραίας Marine σε ιστιοπλοϊκό.

2850 – 3150 ΚΗΖ

GTRS045

Η κεραία των βραχέων κυμάτων στο πίσω κάθετο σταθερό.

Πρόκειται για μια καθαρά αεροπορική περιοχή συχνοτήτων! Εδώ οι επικοινωνίες μεταξύ αεροσκαφών και πύργων ελέγχου ή και μεταξύ αεροσκαφών πραγματοποιούνται με διαμόρφωση SSB – USB. Τώρα αν με ρωτάτε που έχουν τα αεροπλάνα την κεραία των βραχέων κυμάτων, η απάντηση είναι μέσα στο ουραίο κάθετο σταθερό! Απίστευτο έ;;; εκεί είναι και ο πομποδέκτης των βραχέων κυμάτων μαζί με  το Antenna tuner!!. Αν σας ενδιαφέρουν οι αεροπορικές επικοινωνίες, είναι βέβαιο ότι θα απασχοληθείτε αρκετά με αυτή τη ζώνη συχνοτήτων.

3150 – 3200 ΚΗΖ.

GTRS046

Σύστημα fine tuning για την λήψη σημάτων ραδιοτηλετύπου RTTY.

Αυτή η ζώνη συχνοτήτων δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τον ραδιολήπτη, αφού στην ζώνη αυτή γίνονται μόνο επικοινωνίες με ραδιοτηλέτυπα μεταξύ σταθμών που βρίσκονται σε σταθερά σημεία.

3200 – 3400 ΚΗΖ.

GTRS047

H QSL του Radio Belize από την  British Honduras στην Κεντρική Αμερική.

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή συχνοτήτων. Κατά βάση είναι η ραδιοφωνική μπάντα των 90m, στην οποία εκπέμπουν τροπικοί σταθμοί, αλλά συγχρόνως ακούγονται πάρα πολλοί μη ραδιοφωνικοί σταθμοί οι οποίοι είτε την χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους, είτε για να εκπέμπουν μονομερώς μη ραδιοφωνικές εκπομπές. Τέτοιου είδους εκπομπές πραγματοποιούν διάφορες Κρατικές υπηρεσίες και στρατοί από όλο τον κόσμο.

3400 – 3500 ΜΗΖ

Πρόκειται για μια ακόμη ζώνη αεροπορικών επικοινωνιών στα βραχέα κύματα σε διαμόρφωση SSB – USB. Σε αυτή την περιοχή συχνοτήτων μπορείτε να ακούσετε επικοινωνίες τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην Ελλάδα θα ακούσετε και τους «Ραδιοπειρατές» των 3.5,  επίσης σε διαμόρφωση SSB και μάλιστα με πολύ καλά σήματα κατά την διάρκεια της νύχτας. Τόσο οι αεροπορικές επικοινωνίες όσο και οι επικοινωνίες των Ραδιοπειρατών μας, θα σας κρατήσουν πολύ καλή συντροφιά!

3500 – 4000 ΚΗΖ.

GTRS048

Η QSL Κάρτα του Radio Alice στους 3905 ΚΗΖ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικτή περιοχή συχνοτήτων χωρισμένη σε δύο ζώνες. Η πρώτη ζώνη αφορά της ραδιοερασιτεχνική περιοχή των 80m, που οριοθετείτε από τις συχνότητες 3500 – 3800 ΚΗΖ, και την ραδιοφωνική ζώνη των 3800 – 4000 ΚΗΖ.

GTRS049

Αν το ραδιόφωνό σας και η κεραία σας είναι επαρκή, με καλή διάδοση θα ακούσετε εξωτικούς Ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς.

Στην ραδιοερασιτεχνική περιοχή 3500 – 3800 ΚΗΖ θα ακούσετε ραδιοερασιτέχνες να συνομιλούν με διαμόρφωση SSB – LSB, ενώ στην περιοχή 3800 – 4000 ΚΗΖ θα ακούσετε ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν από την Ευρώπη και την Αφρική.

GTRS050

Η QSL κάρτα του RADIO ALICE στους 3905 ΚΗΖ.

Τις πρωινές ώρες ίσως ακούσετε ραδιοερασιτέχνες να συνομιλούν μεταξύ 3650 – 3800 ΜΗΖ και κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς μεταξύ 3800-4000 ΚΗΖ, αλλά τα πράγματα αλλάζουν μετά την Δύση του ηλίου και έως την ανατολή της επόμενης ημέρας. Και αυτή η περιοχή συχνοτήτων θα σας κρατήσει καλή συντροφιά, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

GTRS051

Η πολύ «ευφάνταστη» QSL κάρτα του Radio Dr. Tim στους 3939 ΚΗΖ.

GTRS052

H συμπαθητική QSL κάρτα του PBC στους 3975 ΚΗΖ.

4000 – 4063 ΚΗΖ.

GTRS053

Στρατιωτικός  Σταθμός Βραχέων Κυμάτων.

Είναι μια από τις πολλές συχνότητες που χρησιμοποιούν οι στρατοί του κόσμου και  δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τον ραδιολήπτη.

4063 – 4438 ΚΗΖ.

GTRS054

Ναυτικός πομποδέκτης  Βραχέων κυμάτων SSB.

Αυτή η ζώνη συχνοτήτων έχει διατεθεί για ναυτικές επικοινωνίες, με διαμόρφωση SSB – USB. Έχει καλύτερη διάδοση από την ζώνη των 2000 – 2300 ΚΗΖ και 2498 – 2850 ΚΗΖ, και περίπου σταθερή εμβέλεια 150 Km.

4438 – 4650 KHZ.

GTRS056

Κινητός σταθμός με κεραίες NVIS στην περιοχή 4438 – 4650 ΚΗΖ.

Αυτές οι συχνότητες  προορίζονται για επικοινωνίες είτε μεταξύ σταθερών σταθμών ασυρμάτου, είτε μεταξύ κινητών σταθμών, είτε μεταξύ σταθερών με κινητούς, με διαμόρφωση USB. Εδώ σαν ραδιολήπτες θα βρείτε ελάχιστο έως κανένα ενδιαφέρον, την στιγμή μάλιστα που η ισχύς αυτών των σταθμών είναι πολύ μικρή, και η εμβέλεια των κινητών σταθμών γίνεται ακόμη μικρότερη, εξαιτίας των σχετικά μικρών κεραιών που μπορούν να εγκατασταθούν στα αυτοκίνητα.  Ουσιαστικά πρόκειται για περιοχή που η χρήση της ρυθμίζεται σύμφωνα με την νομοθεσία του κάθε Κράτους, αλλά σε χώρες όπου τα κράτη δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένα χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε θέλει, όπως θέλει.

GTRS057

Κεραιοσύστημα σταθερού σταθμού στην ζώνη 4438 – 4650 ΚΗΖ.

4750 – 4995 ΚΗΖ.

GTRS058

QSL κάρτα από την Venezuela!!

Αυτή η ζώνη συχνοτήτων είναι γνωστή στους ραδιολήπτες σαν η Τροπική μπάντα των 60m, και σε σχέση με τις προηγούμενες έχει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά διάδοσης των ραδιοφωνικών εκπομπών. Στα 60m η διάδοση είναι καλύτερη κατά την διάρκεια του χειμώνα, και μόνο τις νυχτερινές ώρες. Και εδώ έχουμε σταθμούς με μικρή ισχύ περίπου ενός Kwatt και κεραιοσυστήματα κατάλληλα για τοπικές ραδιοφωνικές εκπομπές.

GTRS059

Η πολύ τυπική QSL κάρτα του ALL INDIA RADIO στους 4950 ΚΗΖ.

Από πλευράς Τροπικού θορύβου η μπάντα δείχνει να επηρεάζεται αισθητά λιγότερο από τις άλλες Τροπικές Ραδιοφωνικές ζώνες και για τον λόγω αυτό έχει μεγαλύτερο αριθμό ακροατών. Λόγω λοιπόν της μεγαλύτερης ακροαματικότητας που έχει αυτή η περιοχή συχνοτήων, συχνά συναντούμε ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι εκπέμπουν «εκτός μπάντας» είτε με την συγκατάθεση των Κυβερνήσεων των χωρών τους, είτε χωρίς αυτήν, εκμεταλλευόμενοι την πρακτική αδυναμία τους να τους «κλείσουν».

 

4995 – 5005 ΚΗΖ.

GTRS060

Μια ιστορική QSL κάρτα από το WWV στην Αμερική!

Αυτή η περιοχή συχνοτήτων έχει διατεθεί παγκοσμίως στην εκπομπή προτύπων ώρας και συχνοτήτων. Επομένως ραδιοληπτικά δεν έχει κανένα ενδιαφέρον.

GTRS061

Το κινητό ή ο υπολογιστής σας ήδη έχουν την σωστή ώρα  πού την έχει διορθώσει ο πάροχος της κινητής τηλεφωνίας ή του Internet, ενώ την συχνότητα λήψεως την διαβάζεται στην ψηφιακή οθόνη του ραδιοφώνου σας.

GTRS062

Σύγχρονο ραδιόφωνο με ψηφιακή ένδειξη συχνότητας.

5005 – 5450 ΚΗΖ.

GTRS063

H κάρτα QSL του Radio Grenada στους 5015 ΚΗΖ.

Σε αυτή τη ζώνη συχνοτήτων, θα συναντήσετε ένα συνονθύλευμα σταθμών κάθε είδους, που εκπέμπουν άναρχα στην λογική: εγώ εδώ εκπέμπω αν ενοχλείσαι, άλλαξε εσύ συχνότητα. Όσο και αν φαίνεται περίεργο έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα, ωστόσο υπάρχει κάποιου είδους άγραφος νόμος που θέλει οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να εκπέμπουν στην χαμηλή περιοχή της ζώνης και όλοι οι άλλοι στην υψηλή.

GTRS064

Ραδιοερασιτεχνική Κάρτα QSL στους 5 ΜΗΖ.

Και εδώ το προβάδισμα έχουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί από τις Τροπικές περιοχές της γης, και στην συνέχεια ακολουθούν ότι είδους σταθμοί βάζει το μυαλό σας, από «ειδικές» υπηρεσίες, Πρεσβείες, Στρατούς κλπ,  και με ότι διαμόρφωση υπάρχει, AM, RTTY, USB, CW κλπ.

Σαν περιοχή συχνοτήτων έχει αρκετό ενδιαφέρον, γιατί και φανταστικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μπορούν να ακουστούν, αλλά και αρκετοί νόμιμοι ραδιοερασιτέχνες που χρησιμοποιούν την μπάντα σε δευτερεύουσα βάση.  Και  ραδιοπειρατές φιλοξενεί η μπάντα,  που εκπέμπουν μέσα και έξω από την Ελλάδα,  χρόνο και διάθεση να έχεις και δεν θα κουραστείς να ακούς…

Μέσα στην υποζώνη 5250 – 5450 ΜΗΖ, θα ακούσετε τους νόμιμους ραδιοερασιτέχνες σε διαμόρφωση SSB – USB, στις εξής συχνότητες:

Andorra:  5275-5450 ΚΗΖ. Power 100W.

Bahrain: 5373 KHZ – 5405 kHz. Power 500W

Belgium: 5351.5 – 5366.5 KHZ. Power 15W EIRP

Croatia: 5260-5410 kHz.

Czech Republic:

5276, 5288.5, 5298, 5313, 5330.5, 5333, 5362, 5366.5, 5371.5,

5395, 5398.5 and 5403.5 kHz USB. 100W ERP 

5277.5 5290, 5299.5, 5314.5, 5332, 5334.5,5363.5, 5368, 5373,

5395.6 5400 and 5405 kHz CW. 100W ERP 

Denmark και  Faroe Islands:

5250.0 – 5450.0 ΚΗΖ, ανάλογα με την κατηγορία της

Άδειας η ισχύς είναι η 100W ή 1Kwatt.

Finland: Frequencies: 5278.6, 5288.6, 5298.6, 5330.6, 5346.6, 5366.6, 5371.6, 5398.6 Power: 50W

Hungary: 5318-5321 KHz. Power 100W

Iceland: 5260-5410  kHz. Power 100W (ERP).

Ireland: 5280, 5290 (receive only), 5400 and 5405 kHz. Power 200W

Israel: 5298.5, 5330.5,  5357.5, 5366.5, 5371.5, 5398.5, 5403.5, 5407 . Power 100W

Norway:  5260 – 5410 kHz Power 100W.

Portugal: 5288.5 kHz, 5371.5 kHz,  5380.5 , 5403.5 kHz 

Somalia:  5060 – 5450 kHz. Power 3 Kw.

Slovakia:  5258.5 – 5261.5 KHZ. Power 100W ERP.

Sweden:   5310-5313 kHz, 5320-5323, 5380-5383 kHz and 5390-5393 kHz. Power 100W

United Kingdom:

5258.5-5264, 5276-5284, 5288.5-5292, 5298-5307, 5313-5323,

5333-5338, 5354-5358, 5362-5374.5, 5378-5382, 5395-5401.5,

5403.5-5406.5 kHz. Power: 200W EiRP

Bangladesh:  5250 – 5310 kHz.

Barbados: 5250 – 5400 kHz. Power 100W.

Canada: 5332 kHz, 5348 kHz, 5358.5 kHz, 5373 kHz,  5405 kHz.Power 100W.

Cayman Islands: 5330.5, 5346.5, 5357.0, 5371.5, 5403.5 kHz.

 Power: 100W PEP ERP

Dominican Republic:  5258.5, 5278.5, 5288.5, 5366.5, 5371.5, 5398.5, 5403.5 kHz

Greenland:  5258.5, 5278.5, 5288.5, 5366.5, 5371.5, 5398.5, 5403.5 kHz. 

Grenada: 5250 – 5450 kHz  Ανάλογα με την κατηγορία της άδειας η ισχύς είναι 500W ή 1 kW.

St. Lucia: 5330.5, 5346.5, 5357.0, 5371.5, 5403.5 kHz. Power 100W PEP ERP

Trinidad and Tobago:  5.250 – 5.450 MHz. Power 1.5KW

USA and dependencies:   5330.5, 5346.5,  5357, 5371.5, 5403.5. Power: 100 Watts ERP 

Κρατήστε μια μικρή επιφύλαξη για την ορθότητα των συχνοτήτων, το βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή ψάχνοντας θα ακούσετε τους Ραδιοερασιτέχνες να συνομιλούν δίπλα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς , η καλύτερη λήψη των οποίων γίνεται κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ για όλους τους υπόλοιπους σταθμούς που μοιράζονται αυτό το φάσμα των συχνοτήτων δεν υπάρχουν ώρες. Όποιος εκπέμψει και έχει διάδοση θα ακουστεί στην εμβέλεια που επιτρέπουν οι τρέχουσες συνθήκες διάδοσης.

 

5450 – 5730 ΜΗΖ

GTRS065

Εξωτερική κεραία τύπου “V” σε αεροσκάφος.

Και αυτή η μπάντα είναι αφιερωμένη στις αεροπορικές επικοινωνίες, με διαμόρφωση SSB – USB και δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον ραδιολήπτη.

GTRS066

Εξωτερική κεραία αεροσκάφους τύπου Random Wire.

5730 – 5950 ΚΗΖ.

GTRS067

Η ωραιότατη QSL κάρτα του Radio IGLOO στους 5765 ΚΗΖ.

Η περιοχή  των 5730 – 5950 ΚΗΖ, είναι ακριβώς όπως και η ζώνη των 5005 – 5450 ΚΗΖ, με την μόνη διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχουν ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί, θα βρείτε όμως ένα πλήθος χρηστών με διαφορετικές ανάγκες επικοινωνίας ή μετάδοσης εκπομπών. Πρεσβείες, στρατοί, κάθε είδους υπηρεσίες, αλλά και ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν σε αυτή την ζώνη.

GTRS068

H μάλλον φτωχή και πρόχειρη QSL κάρτα του Radio WHRI στους 5920 ΚΗΖ.

GTRS069

Η QSL κάρτα του Radio Tirana, στους 5920 ΚΗΖ.

Αυτή η ταύτιση συχνοτήτων όμως!!!! Radio Tirana VS WHRI, πόσο μικρός είναι ο κόσμος των Ερτζιανών….

5950 – 6200 ΚΗΖ.

GTRS070

Η λιτή και Σπαρτιάτικη QSL κάρτα του RADIO HABANA CUBA.

GTRS071

QSL κάρτα από το ράδιο Salvador.

Αυτή είναι η ραδιοφωνική ζώνη των 49m, μια από τις πλέον αγαπητές στους Ραδιοακροατές σε όλο τον κόσμο, αφού σε αυτή ακούγεται ένα πλήθος  ραδιοφωνικών σταθμών με πολύ δυνατά σήματα, ελάχιστες διαλείψεις και παρεμβολές από μη ραδιοφωνικούς σταθμούς.

GTRS072

Η κάπως ασυνήθιστη κάρτα του RADIO CHANNEL292.

Η διάδοση και εδώ είναι κατά βάση νυχτερινή αλλά πολλοί σταθμοί αρχίζουν να ακούγονται αρκετά πριν την Δύση του ηλίου και αρκετή ώρα μετά την Ανατολή του.

GTRS073

Η Λιτή, αλλά περιεκτική QSL κάρτα του IBB.

GTRS074

Η QSL κάρτα του Radio Zwarte στους 6190 ΚΗΖ.

GTRS075

Η «χιονισμένη» QSL κάρτα του MI Amigo Radio στους 6070 ΚΗΖ.

6200 – 6525 KHZ.

GTRS076

Η QSL Card του Radio 42 από την Ολλανδία.

Σε αυτή την ζώνη συχνοτήτων παρατηρείται μεγάλος «συνωστισμός» σταθμών. Κατά βάση είναι μια ακόμη συχνότητα που έχει διατεθεί στις ναυτικές  επικοινωνίες με διαμόρφωση SSB, αλλά θα ακούσετε μέσα και διάφορους άλλους σταθμούς πολλοί από τους οποίους εκπέμπουν σε ψηφιακά mode, όπως το FSK.

GTRS077

H QSL Card του RADIO FOXFIRE στους 6290 ΚΗΖ.

Ραδιοληπτικά, στην περιοχή 6200 – 6450 ΚΗΖ θα ακούσετε αρκετούς «πειρατικούς» ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλες τις  Ευρωπαϊκές χώρες. Ενδιαφέρον έχει η  συχνή παρουσία των λεγόμενων Number Station, σταθμών οι οποίοι με γυναικεία φωνή εκπέμπουν αριθμητικές σειρές και οι οποίοι ανήκουν σε κάποιες «ιδιαίτερες  υπηρεσίες».

GTRS078

Η QSL του Ράδιο Barracuda στους 6240 ΚΗΖ.

GTRS079

Η ωραιότατη QSL κάρτα του Radio Marina, στου 6205,5 ΚΗΖ.

GTRS080

Η QSL κάρτα του RADIO SWEET KISS, εκπέμπει σε LSB –eSSB στους 6255 ΚΗΖ.

GTRS081

Η εικόνα SSTV του RADIO DR.TIM, στους 6236 ΚΗΖ.

GTRS082

Ωραιότατη λήψη SSTV από Γερμανία στους 6300 ΚΗΖ.

6525 – 6765 ΚΗΖ.

GTRS083

Η Γιορτινή QSL κάρτα του RADIO PINK PANTHER στους 6553 ΚΗΖ.

Και εδώ αυτή η  περιοχή συχνοτήτων είναι γεμάτη από σταθμούς κάθε είδους. Τυπικά έχει δοθεί στις Αεροπορικές επικοινωνίες, αλλά θα ακούσετε πάρα πολλούς σταθμούς διαφόρων ειδών προελεύσεως και σκοπών. Κάπου εδώ γύρω. αλλά και λίγο παραπάνω, θα ακούσετε και τους Πειρατο-CB-ers των 6.5 ΜΗΖ, Έλληνες και ξένους με διαμόρφωση  SSB.

GTRS084

6765 – 7000 KHZ.

GTRS085

Η φανταστική QSL κάρτα του Pink Panther Radio στους 6796 ΚΗΖ

Αυτή η ζώνη συχνοτήτων έχει εκχωρηθεί για την επικοινωνία μεταξύ επίγειων σταθερών σταθμών και μάλιστα με οποιοδήποτε mode , ακόμη και με ψηφιακά.  Είναι μια από τις δημοφιλέστερες περιοχές λειτουργίας μη αδειοδοτημένων σταθμών σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη, όπου η λειτουργία των Free Radio Station στα βραχέα κύματα έχει άτυπα καθιερωθεί.

GTRS086

Η QSL κάρτα του Studio Northlight στους 6070 ΚΗΖ

Οι σταθμοί που εκπέμπουν εδώ αν και είναι γνωστοί της Ευρωπαϊκές αρχές  δεν διώκονται – υπάρχει σιωπηρή ανοχή – η δε Ολλανδία, έχει ήδη αρχίσει να αδειοδοτεί την λειτουργία μικρής ισχύος ραδιοφωνικών σταθμών στα Μεσαία, με προοπτική να καθιερωθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αδειοδότηση μικρής ισχύος Μουσικών κυρίως σταθμών σε Μεσαία και Βραχέα.

GTRS087

Μια από τις πολλές και όμορφες QSL  κάρτες του Radio GSV, στους 6965 KHZ.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευνοούν αυτή την αδειοδότηση, μεταξύ των οποίων:

Η Εγκατάλειψη πολλών ραδιοφωνικών συχνοτήτων από τους σταθμούς που τους χρησιμοποιούσαν, είτε γιατί εγκατέλειψαν τα ραδιοφωνικά προγράμματα στα βραχέα κύματα και τα αντικατέστησαν με προγράμματα που διανέμονται μέσω Δορυφόρων ή Internet.

GTRS088

Η Cartoon QSL κάρτα του Radio Pink Panther στους 6510 ΚΗΖ.

Είτε γιατί σκοπεύουν να μετατραπούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα μεταδίδουν προγράμματα με ψηφιοποιημένη φωνή και μουσική, όταν και αν έρθει αυτή η στιγμή.

GTRS089

Η εντυπωσιακή QSL κάρτα του MUSTANG RADIO στους 6750 ΚΗΖ.

Όλο  και περισσότεροι στρατοί εγκαταλείπουν τα βραχέα κύματα και χρησιμοποιούν δορυφορικές συνδέσεις, οπότε και από εδώ αδειάζουν συχνότητες.

GTRS090

Τέλος πατροπαράδοτες υπηρεσίες και «υπηρεσίες», εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους επειδή οι διεθνείς ισορροπίες άλλαξαν και η δραστηριότητα τους είτε δεν χρειάζεται να συνεχίζεται μέσα από την λειτουργία  δαπανηρών σταθμών στα βραχέα κύματα, είτε γιατί χρησιμοποιώντας την μοντέρνα τεχνολογία μπορούν να έχουν ίδια αποτελέσματα με μικρότερο κόστος και καλύτερη ασφάλεια.

GTRS091

Μια ακόμη «ζουμερή» QSL κάρτα από τις πολλές του Radio Verona

στους 6325 ΚΗΖ

Στην Ελλάδα δεν επιτρέπετε η λειτουργία τέτοιων σταθμών. Άδειες δίνονται μόνο για Ham Radio και CB Radio αν και σε λίγο καιρό δεν θα απαιτείται άδεια για την λειτουργία των CB. Για τον λόγο αυτό μην σας «μπαίνουν ιδέες» που μπορεί να σας οδηγήσουν  μπροστά στον Εισαγγελέα. Ή θα πάρετε άδεια Ραδιοερασιτέχνη ή θα παραμείνετε Ραδιολήπτες.

GTRS092

H διαστημική κάρτα του Radio ORION στους 6905 ΚΗΖ.

Εκτός από μη αδειοδοτημένους σταθμούς, στην περιοχή εκπέμπουν και μη αδειοδοτημένοι σταθμοί SSTV….

GTRS093

H εικόνα του AMPHETAMINE RADIO!! Στους 6925 ΚΗΖ.

Συνεχίζεται…..

Πολλά 73

de Μάκης Μανωλάτος

Ένας από τους Ραδιολήπτες του

AEGEAN DX LISTENERS CLUB

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »