Φορητή κεραία για τα βραχέα WB9DLC

SV3JZS

Γεια σας φίλοι Ραδιοερασιτέχνες.

Πάλι εδώ με μία ακόμα κατασκευή κεραίας. Η κεραία αυτή είναι η αδυναμία μου για portable εξορμήσεις και όχι μόνο. Μπορεί ο καθένας να την δουλέψει και ως κεραία βάσης .

Είμαι τόσο ενθουσιασμένος με αυτή την κεραία, που όπου βρεθώ με συναδέλφους την προτείνω ανεπιφύλακτα, απορώ βέβαια που εδώ στην χώρα μας δεν τις δουλεύουν πολλοί αλλά λίγοι και μετρημένοι στα δάκτυλα.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά σχέδια για κεραίες Portable, αλλά αυτή η κεραία είναι η πιο απλή και αποτελεσματική και βασίζεται στα σχέδια του wb9dlc.

hfpoan01

Η κατασκευή είναι πανεύκολη, τα υλικά είναι απλά και σχεδόν ανέξοδα.

Θα χρειαστείτε:

1 χαλκό σωλήνα Φ12 (ότι έχετε δεν είναι απόλυτο Φ15 ή Φ18) 1m.

1 πηνίο κατασκευασμένο επάνω σε Φ45 σωλήνα πλαστική με 1mm σύρμα (πηνιόσυρμα ή ατσαλόσυρμα με τύλιγμα: σπείρα παρά σπείρα) μήκος 15cm.

10 μέτρα καλώδιο για radial ή μια μετροταινία έως 10m.

Και μια πτυσσόμενη κεραία από 1.20m -1.60m, καλύτερα όσο πιο μακρύ τόσο πιο καλά

hfpoan02

hfpoan03

hfpoan04

Όπως βλέπετε και στην εικόνα το πως είναι τα υλικά τοποθετημένα επάνω στο πηνίο, είναι απλό.

Πως δουλεύει;

Όπως βλέπετε εγώ έχω βάλει ένα κολάρο από πλαστικό και έχω τοποθετήσει από μέσα ένα βιδάκι που το έχω συνδέσει με ένα καλώδιο στην χαλκοσωλήνα και επειδή έχω βάλει πηνιόσυρμα έχω ξύσει το βερνίκι για να κάνει επαφή με το βιδάκι που εχει «οβάλ» κεφάλι, με τον χαλκό.

Το πηνίο έχει επαφή μόνο με το πτυσσόμενο κεραιάκι ΟΧΙ με το χαλκοσωλήνα .

Και μια αυτοσχέδια βάση που στηρίζετε η κάθετη με το radial

hfpoan05 hfpoan06

Τρόπος συντονισμού :

Με λίγα Watt πχ 5 ή με αναλυτή κεραιών μετακινούμε το πλαστικό κολάρο πάνω – κάτω, ώστε να βρούμε τα πιο λίγα στάσιμα στην band που θέλουμε π.χ. 20m και με ρύθμιση και του μαστιγίου ώστε να συντονίσει με 1.1:1 swr ….έχει μεγάλο εύρος και αν έχετε και ακόμα μεγαλύτερο μαστίγιο ή προσθήκη πάνω απο το πηνίο και κάτω απο το μαστίγιο βγαίνει άνετα και στα 40m, σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Ίσως σας φανεί περίεργο ή θα πείτε : «τι γράφει αυτός;», αλλά έχω κάνει επαφές άνετα, χωρίς ενισχυτές, με 100 Watt με Αμερική, Βραζιλία, Καναδά, Ιαπωνία…δεν σας λέω με Ευρώπη… πολλές φορές και άνετα «παίζει» είτε QRP είτε QRO τουλάχιστον μέχρι τα 150 Watt..

Τώρα έχω σκεφτεί κάτι που δεν το έχω δει σε άλλα σχέδια ή δεν εχω πέσει πάνω του..χιχι..να κάνω το πηνίο σε τύπου roller, ώστε ο συντονισμός να γίνεται πιο εύκολος και πιο ακριβής, εκμεταλλευόμενος όλες τις σπείρες με ακρίβεια…αν κάποιος το κάνει ετσι, θα ήθελα να με ενημερώσει στο email μου….ευχαριστώ .

Καλές κατασκευές να έχετε και καλές επαφές…..

73 de SV3JZS

https://www.youtube.com/watch?v=https://rfnews.gr/

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »