Απόκτηση Διακριτικού ΡαδιοΑκροατή SWL

TopSV1NK

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Εκτός Ελλάδος οι HAM – SWL «παίρνουν» τα διακριτικά τους είτε από εξουσιοδοτημένους συλλόγους, είτε από κάποια αρμόδια Κρατική υπηρεσία ΧΩΡΙΣ εξετάσεις, απλά καταχωρούνται τα στοιχεία τους, η θέση λειτουργίας του σταθμού λήψης τους και φυσικά αντιστοιχούν το όνομα του χειριστή με το διακριτικό λήψεως. Στην Ελλάδα οι HAM – SWL αδειοδοτούνται μετά από εξετάσεις . Η άδειά τους, τους εξασφαλίζει νόμιμη εγκατάσταση εξωτερικών κεραιών απολαβής έως 3dbi και τη λειτουργία δέκτη ή συστήματος δεκτών για τη λήψη σε όλες τις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες και όχι μόνο.

Δυστυχώς οι εξετάσεις που δίνουν είναι οι ίδιες με αυτές των ραδιοερασιτεχνών «εισαγωγικής κατηγορίας» οπότε πρακτικά ΚΑΝΕΝΑΣ δε δίνει εξετάσεις επιπέδου ραδιοερασιτέχνη για να πάρει άδεια Ραδιοακροατή! Αυτό είναι παράλογο και ανασταλτικό για την ανάπτυξη και διάδοση της ραδιοληψίας ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αλλάξει.

Δυστυχώς μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτήν την «περίεργη» κατάσταση με τους Έλληνες Ραδιοακρατές έχουν ΚΑΙ οι Ραδιοερασιτεχνικές Ενώσεις και Σύλλογοι οι οποίοι δεν «πιέζουν» το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων ώστε να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα.

Πώς λοιπόν ο Έλληνας HAM-SWL μπορεί να αποκτήσει ένα διακριτικό ραδιοακροατή ώστε να τυπώσει τις QSL κάρτες του και να μπορεί να συμμετέχει στη ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα πχ Contest; Τη λύση που δεν του δίνει το ΥΜΥΔ, οι Ενώσεις και οι Ραδιοερασιτεχνικοί Σύλλογοι, τη δίνει ο Sort Wave Amateur Radio Listening Organization στην ιστοσελίδα:

Short Wave Amateur Radio Listening

swl001

http://swarl.org/article/materials/swl-call-signs/swl-call-signs

Στην ιστοσελίδα αυτή θα βρείτε πληροφορίες για το πώς θα σας εκδώσει ο οργανισμός SWARL, ένα διεθνές και μοναδικό διακριτικό ραδιοακροατή με το οποίο μπορείτε να τυπώσετε τις QSL κάρτες σας, να λάβετε μέρος σε ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς – contest να καταχωρήσετε τα στοιχεία σας στις διεθνείς ραδιοερασιτεχνικές βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης και εγκυρότερης QRZ.COM.

swl002

Στείλτε e-mail στο http://swarl.org/content/get-swl-call-sign και ζητήστε το δικό σας ραδιοακροατικό διακριτικό.

swl003

Ο απλούστερος σταθμός ραδιοληψίας: μια οριζόντια κεραία και ένα ραδιόφωνο All mode.

Ακόμη όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διακινήσουν τις QSL κάρτες τους μέσω Ενώσεων ή Ραδιοερασιτεχνικών Συλλόγων μπορούν να τις διακινήσουν μέσω του eQSL.cc.

swl004

Ο πιο ανέξοδος τρόπος για την ανταλλαγή καρτών QSL.

Η απόκτηση αυτού του ραδιοακροατικού διακριτικού σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ σας δίνει τα δικαιώματα που απορρέουν από την απόκτηση άδειας ραδιοακροατή από τις Ελληνικές αρχές, όπως αυτά περιγράφονται στην απόφαση 38200/1136 ΦΕΚ 1969/2-9-2011. Σας δίνει ένα διακριτικό για να τυπώσετε και να στείλετε QSL κάρτες σε ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς που ακούτε στο ραδιόφωνό σας, ή να λάβετε μέρος σε ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς ακρόασης.

Αυτό το ραδιοακροατικό χαρακτηριστικό και η βεβαίωση που το συνοδεύει ΔΕΝ είναι αντίστοιχα, όμοια, ή έχουν την ισχύ του παρεχόμενου από το Ελληνικό Δημόσιο πτυχίου και άδεια Ραδιοερασιτέχνη «εισαγωγικού επιπέδου». Ένας BCL-DXer όταν στέλνει μια αναφορά λήψης σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό υπογράφει με το ονοματεπώνυμό του πχ George Dimitriou, ενώ εσείς ως Ham – SWL DXer θα υπογράψετε με το ραδιοακροατικό σας χαρακτηριστικό πχ. SV1005SWL που σας εκχώρησε ο Sort Wave Amateur Radio Listening. Αντί για το ονοματεπώνυμό σας, υπογράφετε τις αναφορές σας ή τις QSL κάρτες σας με το ραδιοακροατικό διακριτικό σας, ξεκάθαρα πράγματα.

swl005

Η βεβαίωση του υπογράφοντος με το Ελληνικό ραδιοακροατικό διακριτικό .
Ήδη υπάρχουν Έλληνες Ραδιοακροατές που έχουν ήδη λάβει τα διακριτικά τους από το Sort Wave Amateur Radio

Listening, όπως μπορείτε να δείτε στις γραμμές που ακολουθούν:
Ο SV1001SWL Κώστας από Αθήνα, SV1002SWL Αρχέλαος από Βέροια, SV1003SWL Ιορδάνης από Αθήνα, SV1020SWL Αλέξανδρος από Αθήνα…

swl006

Όλοι οι Ραδιοακροατές – ραδιολήπτες με διακριτικό ραδιοακρόασης από το Sort Wave Amateur Radio Listeners – SWARL πχ SV1005SWL, μπορούν να εγγραφούν μέλη στους Αθηναικούς Ραδιοερασιτεχνικούς Συλλόγους, δηλαδή στην Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, στον Σύλλογο Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, και στον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος, και φυσικά σε όλους τους Εν Ελλάδι νόμιμα λειτουργούντες Ραδιοερασιτεχνικούς Συλλόγους.

Ο κάθε σύλλογος προσφέρει διαφορετικές υπηρεσίες στον Ραδιοακροατή πχ. δωρεάν διακίνηση QSL καρτών, δωρεάν μαθήματα για την απόκτηση πτυχίου και άδειας Ραδιοερασιτέχνη, συμμετοχή σε εκδηλώσεις κλπ. Ερευνήστε τις παροχές των συλλόγων ώστε να διαλέξετε αυτόν που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σας.

Για παράδειγμα η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών εκτός από την δωρεά διακίνηση των QSL καρτών τους μέσω του BURO, τους εντάσσει αν επιθυμούν σε εκπαιδευτικό τμήμα για την απόκτηση πτυχίου και άδειας κατοχής και λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού είτε εισαγωγικής κατηγορίας, είτε κατηγορίας 1, και δικαίωμα εκπομπής από τον σταθμό της Ενώσεως με το διακριτικό SZ1SV/T 20 λεπτών την ημέρα υπό την εποπτεία παλαιότερου ραδιοερασιτέχνη εκπαιδευτή.

Όσοι κατοικούν στην επαρχία καλό είναι να ρωτήστε τον ή τους συλλόγους της περιοχής σας αν δέχονται ραδιολήπτες – ραδιοακροατές ραδιοερασιτεχνικών σταθμών με SWARL διακριτικό, και εγγραφείτε ως μέλη τους, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπείτε ομαλά στην Ραδιοερασιτεχνική οικογένεια.
Οι διευθύνσεις και οι ιστοσελίδες των Αθηναικών Συλλόγων είναι:

Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών

swl007

Σύλλογος Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών

swl008

Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος

swl009

Επίλογος
Η ραδιοληψία ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών, ραδιοερασιτεχνικών, «ειδικών» σταθμών και C.B. είναι μια μοναδικού ενδιαφέροντος απασχόληση, είναι ένα χόμπι με έντονες συγκινήσεις και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Ένα ραδιόφωνο και μερικά μέτρα κεραία είναι αρκετά για να σας ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να περάσετε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σας ακούγοντας ρομαντική μουσική από την Ιταλία, κλασσική μουσική από την Αυστρία ή ραδιοερασιτέχνες και C.Bers από όλο τον κόσμο.

swl010

Δοκιμάστε την τύχη και τις ικανότητές σας εξερευνώντας τα ερτζιανά, θα σας καταπλήξουν ευχάριστα και θα αποκτήσετε ένα μοναδικού ενδιαφέροντος χόμπι χωρίς εξετάσεις, που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ!
Σας εύχομαι απολαυστικές ακροάσεις, και καλά και πολλά DX!

Συνοπτικά η διαδικασία…
Η διεύθυνση για την ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης είναι:

http://swarl.org/content/get-swl-call-sign

Αφού πάρετε το διακριτικό σας, είτε μόνοι σας, είτε εγώ θα σας καταχωρήσω στο QRZ.Com.

Στην συνέχεια θα ανοίξετε λογαριασμό στο eQSL.cc για την ηλεκτρονική αποστολή και λήψη καρτών QSL.

Όσοι θέλουν να τις στέλνουν μέσω BURO να επικοινωνήσουν με την ΕΕΡ τις Τετάρτες το απόγευμα 17:30 με 21:00 ή θα επικοινωνήσετε με τους άλλους συλλόγους τις ημέρες και ώρες που αναφέρετε στα Site τους.

Καλές ακροάσεις.

Μάκης

73 de SV1005SWL / AC488 / SV1NK

Για απορίες και διευκρινίσεις ελάτε σε επικοινωνία μαζί μου

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »