Ham Radio VS CB Radio “Ανταγωνιστές, συνεργάτες, ή καμιά απόλυτος σχέση”

TopAC488

Αγαπητοί φίλοι γεια σας.

Τον τελευταίο καιρό, η δημιουργία του Πανελληνίου Συλλόγου Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων C.B., και η επαναφορά στο προσκήνιο των ραδιοεπικοινωνιών στην Citizens Band, έχει φέρει σε αμηχανία αρκετούς φίλους του Ham Radio, οι οποίοι αισθάνονται «άβολα» στην ιδέα ότι κάποιοι συμπολίτες τους χρησιμοποιούν νόμιμα πομποδέκτες για τις επικοινωνίες τους πληρώνοντας ένα παράβολο, ενώ αυτοί έδωσαν εξετάσεις για να αποκτήσουν το δικαίωμα της νόμιμης ασύρματης επικοινωνίας.

Επιπλέον, αρκετοί φίλοι του Ham Radio, αισθάνονται ότι το C.B. radio, αποτελεί απειλή για το χόμπι τους, θεωρούν ότι πρόκειται για κάποιου είδους αθέμιτο ανταγωνισμό, ο οποίος θα στερήσει από το Ham Radio, το «νέο αίμα» που χρειάζεται για να ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζει, τόσο από τους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας που υπάρχουν, κινητά τηλέφωνα, PMR, LPD, Internet κλπ, όσο και από την γενικότερη καθοδική πορεία του, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων τα οποία υπάρχουν, και τα οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει.

Στις γραμμές που ακολουθούν θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει με την Citizens Band, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων C.B, και ποια είναι η σχέση των C.B-ers με τους Ραδιοερασιτέχνες.

Ας αρχίσουμε λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους.

Μεταξύ του Ham Radio δηλαδή του Ραδιοερασιτεχνισμού, και του C.B. Radio, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ. Πρόκειται για δύο ξεχωριστά πράγματα:

Το Ham Radio, ο ραδιοερασιτεχνισμός.

Απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν ένα συγκεκριμένο προφίλ. Δηλαδή, είναι άνθρωποι που τους αρέσει να διαβάζουν τεχνικά περιοδικά, που αφορούν την τεχνολογία των ηλεκτρονικών, τις επικοινωνίες, τα μέσα με τα οποία πραγματοποιούνται, το υλικό και το λογισμικό που χρησιμοποιείται, και στην συνέχεια, μέσω ασύρματης επικοινωνίας, συζητούν μεταξύ τους για αυτά τα τεχνικά θέματα, ή τις δεξιότητες που απαιτούνται για την πραγματοποίηση αυτών των επικοινωνιών και των εγκαταστάσεων που τις υλοποιούν. Όλη αυτή την τεχνογνωσία, τις δεξιότητες και τον εξοπλισμό, τα χρησιμοποιούν, για να συνδράμουν την πολιτεία, στις επιχειρήσεις εκτάκτων αναγκών, όταν τα δημόσια δίκτυα είτε έχουν καταρρεύσει, είτε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνα τους.

Το Citizens Band Radio, οι επικοινωνίες μεταξύ των απλών πολιτών.

Οι επικοινωνίες μέσω ραδιοτηλεφώνων C.B, επιτρέπονται ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ από την ηλικία των 18 ετών και άνω. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο συγκεκριμένο προφίλ για τον χειριστή μιας συσκευής C.B. ο λόγος είναι ότι: όλοι οι πολίτες μέσω ενός ραδιοτηλεφώνου C.B, μπορούν να καλύψουν την ανάγκη τους για ασύρματη επικοινωνία.

Τι ξεκαθαρίζουμε έως εδώ; Για να γίνει κάποιος ραδιοερασιτέχνης, θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο προφίλ, ενώ όλοι οι Έλληνες πολίτες άνω των 18 ετών, μπορούν να έχουν ένα ραδιοτηλέφωνο C.B, όπως μπορούν να έχουν ένα κινητό τηλέφωνο GSM, ή ένα Tablet με WiFi. Ραδιοερασιτέχνες γίνονται λίγοι, C.Bers, γίνονται ΟΛΟΙ. Επομένως μεταξύ του Ham Radio, και του C.B. Radio ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ.

Οι Ραδιοερασιτέχνες ασχολούνται με ένα επιστημονικό – τεχνικό χόμπι, που τμήμα του είναι και η ασύρματη επικοινωνία, ενώ οι C.B-ers έχουν ως μοναδικό αντικείμενο την επικοινωνία τους μέσω του ραδιοτηλεφώνου C.B, το οποίο το χρησιμοποιούν όπως το κινητό τους τηλέφωνο, ή το Tablet τους με το Skype, ή άλλο λογισμικό επικοινωνίας.

Γιατί όμως οι ραδιοερασιτέχνες αποκτούν το δικαίωμα της ασύρματης επικοινωνίας μετά από εξετάσεις, ενώ οι C.B-ers το έχουν χωρίς εξετάσεις;

Οι ραδιοερασιτέχνες ενδιαφέρονται κυρίως για το τεχνικό κομμάτι του υλικού των επικοινωνιών. Ασχολούνται με την βελτίωση ή την επισκευή των συσκευών τηλεπικοινωνίας, ή των κεραιών τους, ενώ πολλοί ασχολούνται με την έρευνα των ραδιοηλεκτρικών και όχι μόνο φαινομένων.

Για λόγους ασφαλείας των ίδιων των ραδιοερασιτεχνών, αλλά και των οικείων τους, των γειτόνων τους, και του ίδιου του ραδιοσταθμού και των κεραιοσυστημάτων του, πρέπει να αποδείξουν μετά από εξετάσεις, ότι έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες.

Επιπλέον, οι ραδιοερασιτέχνες, διαχειρίζονται τέτοια επίπεδα ισχύος και χρησιμοποιούν κεραίες με τέτοια χαρακτηριστικά, που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν σε όλο τον πλανήτη, επιλέγοντας την κατάλληλη περιοχή συχνοτήτων.

Αυτό προϋποθέτει ότι γνωρίζουν τους Εθνικούς και Διεθνής κανόνες επικοινωνίας, ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στις επικοινωνίες άλλων υπηρεσιών ή ραδιοερασιτεχνών. Η επαρκής γνώση αυτών των κανονισμών, ελέγχεται με τις κατάλληλες εξετάσεις.

Στην Citizens Band, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Εδώ έχουμε ραδιοτηλέφωνα χαμηλής ισχύος, και κεραίες που επιτρέπουν στον C.B-er να επικοινωνεί σε μια απόσταση συνήθως έως 40 Km, σε μια αυστηρά καθορισμένη περιοχή συχνοτήτων 26.965-27.405 ΜΗΖ. Ο C.B-er σε αντίθεση με τον ραδιοερασιτέχνη, δεν ενδιαφέρεται για μακρινές επικοινωνίες, τον ενδιαφέρει να επικοινωνήσει μέσα στα όρια της περιοχής που ζει και δραστηριοποιείται.

Ο C.B-er δεν χρειάζεται να γνωρίζει εθνικούς ή διεθνής κανόνες επικοινωνίας, γιατί απλά δεν υπάρχουν! Ο τρόπος με τον οποίο οι C.B-ers κάθε περιοχής χρησιμοποιούν τα 40 κανάλια του C.B, καθορίζεται από τους ίδιους. Υπάρχουν ορισμένες συστάσεις, πχ το κανάλι 19 να χρησιμοποιείται σαν κανάλι αυτοκινητοδρόμων, αλλά στην Ελλάδα χρησιμοποιείται το 13.

Σε κάποιες χώρες το κανάλι 1 το έχουν σαν κανάλι κλήσεως μεταξύ των σκαφών θαλάσσης, στην Ελλάδα το έχουμε σαν διαυπηρεσιακό κανάλι επικοινωνίας. Στην Ελλάδα το κανάλι 40 το έχουμε σαν κανάλι δασοπυρόσβεσης, όταν σε άλλες χώρες είναι το κανάλι κλήσεως των σκαφών της τοπικής αερολέσχης. Στην Ελλάδα το κανάλι 11 έχει καθιερωθεί σαν κανάλι κλήσεως, όταν στην γειτονική μας Ιταλία, το χρησιμοποιούν οι κυνηγοί για τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Στην Citizens Band, δεν υπάρχουν διεθνής κανόνες χρήσεως, αλλά κάποιες συστάσεις, που άλλοι C.B-ers τις υιοθετούν και άλλοι όχι. Σε κάποιες χώρες έχουν θεσμοθετηθεί κάποια κανάλια για συγκεκριμένες χρήσεις, ενώ σε άλλες χώρες είτε τα ίδια κανάλια έχουν θεσμοθετηθεί για τελείως διαφορετικές χρήσεις, είτε είναι όλα ελεύθερα και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις των C.B-ers κάθε περιοχής.

Συμπέρασμα: Οι ραδιοερασιτέχνες δίνουν εξετάσεις για να ελέγξει το Κράτος αν ο υποψήφιος, γνωρίζει τους κανόνες για την ασφαλή εγκατάσταση, χρήση, επισκευή ή βελτίωση του ραδιοεξοπλισμού τους, και είναι σε θέση να εκτελεί εθνικές και Διεθνείς επικοινωνίες σεβόμενους τους ανάλογους κανόνες επικοινωνίας.

Ο C.B-er δεν δίνει εξετάσεις, γιατί απλά χρησιμοποιεί το C.B. σαν ένα κινητό τηλέφωνο περιορισμένης εμβέλειας, και τους κανόνες χρήσης των 40 καναλιών του C.B, στην περιοχή του, τους συναποφασίζει με τους άλλους C.B-ers. Αν πάλι υπάρχουν θεσμοθετημένα κανάλια, στην Ελλάδα τέσσερα όλα και όλα, αυτά είναι ελάχιστα, και μπορεί να τα αποστηθίσει σε 5 λεπτά!

Τελικά η Citizens Band «απορροφά» μελλοντικούς ραδιοερασιτέχνες, δείχνοντας τους ένα άλλο, εύκολο εναλλακτικό δρόμο, χωρίς εξετάσεις;

Η απάντηση είναι: ΟΧΙ.

Η Citizens Band, είναι χρήσιμη σε:

Σε όσους χρειάζονται ένα ραδιοτηλέφωνο για ασφάλεια και συντροφιά στο αυτοκίνητό τους στην μηχανή τους, στο σκάφος τους, στην πτητική συσκευή τους, στον περίπατο, στην εκδρομή, στο κυνήγι, στην ορειβασία, στις εκδηλώσεις των προσκόπων, ποδηλατιστών, ή εξερευνητών. Τα ραδιοτηλέφωνα C.B. είναι ο ιδανικός τρόπος για επικοινωνούν τα παιδιά με τους γονείς τους, ή στις εκδρομές με του δασκάλους τους αλλά και μεταξύ τους, το ίδιο ισχύει για τους οδηγούς ΙΧ αυτοκινήτων, φορτηγών ή λεωφορείων. Αποτελεί ένα μοναδικό μέσο να ζητήσει οποιοσδήποτε οδική βοήθεια, τουριστικές πληροφορίες, να ενημερωθεί για τις μετεωρολογικές συνθήκες, την κατάσταση των οδών, να λάβει ιατρική βοήθεια κλπ.

Τα ραδιοτηλέφωνα C.B. είναι ένα θαυμάσιο μέσο για να επικοινωνούν οι πολίτες των οποίων οι κύριες ή οι εξοχικές τους κατοικίες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το σταθερό δίκτυο, κατοικούν σε απομονωμένα νησιά ή ορεινές περιοχές κλπ. Είναι ένα θεσμοθετημένο μέσο επικοινωνίας μεταξύ των μελών ή των τοπικών ομάδων πυροπροστασίας, αλλά και το μοναδικό ασύρματο μέσο επικοινωνίας του κοινού με τις αρμόδιες αρχές σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όταν τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω βλαβών στις υποδομές τους.

Κανένας από τους παραπάνω χειριστές ραδιοτηλεφώνων C.B, δεν θα έδινε εξετάσεις για να αποκτήσει άδεια ραδιοερασιτέχνη, γιατί απλά, όλα όσα χρειάζεται, του τα προσφέρει το C.B. χωρίς εξετάσεις!

Επομένως ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν χάνει «νέο αίμα», γιατί κανένας από τους παραπάνω χρήστες της Citizens Band, δεν έχει το προφίλ του Ραδιοερασιτέχνη. Αντίθετα, πάρα πολλοί, γνωρίζοντας τις επικοινωνίες στην Citizens Band, πολύ εύκολα μπορεί να αποκτήσουν ενδιαφέρον για τον Ραδιοερασιτεχνισμό και τις επικοινωνίες του.

Ποιος είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων C.B;

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων C.B, είναι ένα αναγνωρισμένο Σωματείο, που σκοπό έχει:

  1. Τη δημιουργία ενός νέου Σύγχρονου νομικού πλαισίου λειτουργίας των Ραδιοτηλεφώνων C.B. στην Ελλάδα, που θα είναι εναρμονισμένο με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα αντικαταστήσει το Προεδρικό Διάταγμα 156/4.4.1990, και τις τροποποιήσεις ή επικαιροποιήσεις που του έχουν γίνει έως σήμερα.
  2. Τη διάδοση με κάθε νόμιμο μέσο της λειτουργίας των ραδιοτηλεφώνων C.B. στην Ελλάδα και γενικότερα:
    • Ο Σύλλογος αναλαμβάνει να ενημερώσει – εκπαιδεύσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους υποψηφίους C.B-ERS, στην χρήση, τους κανονισμούς, και το νομικό πλαίσιο που διέπουν την λειτουργία των ραδιοτηλεφώνων C.B.
    • Με την κυκλοφορία έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, με την διεξαγωγή διαλέξεων, συγκεντρώσεων ή εκδηλώσεων, θα επιδιώξει να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες για την ωφέλεια που θα έχουν από την χρήση των ραδιοτηλεφώνων C.B.
    • Να καταγράφει σε Πανελλήνια κλίμακα, να μελετά, και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αφορούν την διάδοση και λειτουργία των ραδιοτηλεφώνων C.B.
    • Να ιδρύσει σε πανελλήνια κλίμακα τοπικά αυτοδιαχειριζόμενα παρατήματα, και να τους παράσχει την μέγιστη δυνατή συνδρομή, ώστε να βοηθηθούν στην λειτουργία τους.
  3. Να εγκαταστήσει στην έδρα του Συλλόγου στην Αθήνα, αλλά και σε όλα τα τοπικά παραρτήματα ραδιοτηλέφωνα βάσεως, ώστε να εξυπηρετούνται οι C.Bers. που κινούνται μέσα στα όρια της εμβέλειας του ραδιοτηλεφώνου βάσεως της έδρας ή των παρατημάτων.
  4. Στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του Συλλόγου απέναντι στους Έλληνες πολίτες και στην Πολιτεία, μπορεί να εγκαθιστά σε Δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, με την σύμφωνη γνώμη τους, ραδιοτηλέφωνα C.B. μέσω των οποίων θα γίνεται ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η λειτουργία ή ο συντονισμός τους.
  5. Η παροχή ασύρματης ραδιοτηλεφωνικής βοήθειας προς τους Έλληνες πολίτες ή τις Κρατικές υπηρεσίες – φορείς σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως για παράδειγμα: θεομηνίες, σεισμοί, πυρκαγιές, τροχαία ατυχήματα κλπ.
  6. Η συνεργασία με άλλους Ελληνικούς ή Διεθνής Συλλόγους, Ενώσεις, φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιωτικού ή διεθνούς δικαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν σαν σκοπό την διάδοση των επικοινωνιών με ραδιοτηλέφωνα C.B.
  7. Η έκδοση έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου, μέσω του οποίου θα διαδίδεται η έννοια της ερασιτεχνικής επικοινωνίας με ραδιοτηλέφωνα C.B. Θα τονώνεται η έννοια της εθελοντικής προσφοράς των C.B-ers απέναντι στην Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο. Μέσω τεχνικών άρθρων, ηλεκτρονικών σχεδίων ή μαθημάτων θα επιδιώκει ο σύλλογος την επιμόρφωση των μελών του σε θέματα ασύρματης επικοινωνίας, επίλυσης τεχνικών προβλημάτων, και γενικότερα θα προσπαθήσει να αυξήσει τις γνώσεις των μελών του σε θέματα ηλεκτρονικής και ασύρματης τεχνολογίας.

Είναι προφανές ότι o ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ. C.B.είναι ένας σύλλογος με συγκεκριμένους σκοπούς και στόχους, που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την Citizens Band. Δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά σε σχέση με τους ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους, και δεν έχει καμιά σχέση με αυτούς, αφού το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους, δεν έχει καμιά σχέση με την Citizens Band.

Μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ. C.B, είναι τόσο C.B-ers, όσο και ραδιοερασιτέχνες, και αυτό δημιουργεί προβληματισμό σε πολλούς ραδιοερασιτέχνες. Πως είναι δυνατόν ένας ραδιοερασιτέχνης που έχει «τα πάντα» στα χέρια του, να ασχολείται με αυτά τα μικρής εμβέλειας ραδιοτηλέφωνα;

Πάρα πολλοί σημερινοί ραδιοερασιτέχνες μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ. C.B. ξεκίνησαν την ενασχόληση τους με τα ερτζιανά σαν C.B-ers, όπως πολλοί ραδιοερασιτέχνες ξεκίνησαν από τα Μεσαία Κύματα, πέρασαν στα «FM», για να καταλήξουν νόμιμοι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες, έτσι και κάποιοι άλλοι ξεκίνησαν από τα C.B, και κατέληξαν αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες.

Η ιδιότητα του Ραδιοερασιτέχνη, δεν αποκλείει την ιδιότητα του C.B-er και το αντίστροφο. Ως ραδιοερασιτέχνες ικανοποιούμε το τεχνολογικό – ερευνητικό μας προφίλ, και σαν C.B-ers την ανάγκη μας να καλύψουμε τις απλές καθημερινές μας επικοινωνίες με τους συνανθρώπους μας που δεν είναι ραδιοερασιτέχνες.

Σαν ραδιοερασιτέχνες κάνουμε DX, παίρνουμε μέρος σε Contest, συμμετέχουμε σε ραδιοερασιτεχνικές συζητήσεις, κατασκευάζουμε κεραίες ή κυκλώματα, και επιδιώκουμε να διαδώσουμε τον ραδιοερασιτεχνισμό στους πολίτες εκείνους, που έχουν τις ικανότητες και την θέληση να αποκτήσουν την άδεια του ραδιοερασιτέχνη.

Σαν C.B-ers, επικοινωνούμε με τους πολίτες εκείνους που έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουν με ένα συνάνθρωπό τους, που τους μιλάει απλά και κατανοητά, χωρίς βαρύγδουπους όρους, και κομπασμούς. Που ο διάλογος γίνεται απλά, ανθρώπινα, κατανοητά, και που η πεμπτουσία του διαλόγου, είναι τα νοήματα και οι λύσεις στα όποια προβλήματα τους απασχολούν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ. C.B. αποτελείται από ραδιοερασιτέχνες που ανήκουν και στους τρεις μεγάλους Αθηναϊκούς Συλλόγους: ΕΕΡ, ΣΕΡ, ΣΡΕ. Ραδιοερασιτέχνες και μέλη διαφόρων ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων, είναι και οι επικεφαλής των τοπικών παραρτημάτων μας στην επαρχία. Σκοπός μας είναι να διαδώσουμε τις επικοινωνίες στην Citizens Band σε όλους όσους αγαπούν ή έχουν ανάγκη την ασύρματη επικοινωνία, αλλά δεν έχουν αντικειμενικά την δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια ραδιοερασιτέχνη. Παράλληλα, δείχνουμε σε όλους όσους έχουν το προφίλ του ραδιοερασιτέχνη, τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να αποκτήσουν την άδεια τους.

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ. C.B. και η Citizens Band, καταπολεμά την πειρατεία, αφού δείχνει στους ανθρώπους που αγαπούν την ασύρματη επικοινωνία, τις διαδικασίες να αποκτήσουν είτε μια άδεια C.B-er, είτε μια άδεια ραδιοερασιτέχνη, ανάλογα με το προφίλ τους.

Τα ραδιοτηλέφωνα βάσης, και οι ενστάσεις κάποιων ραδιοερασιτεχνών.

Η κάλυψη των αναγκών ενός C.B-er, ξεκινά από την εγκατάσταση ενός ραδιοτηλεφώνου C.B. στο σπίτι, επεκτείνεται στην εγκατάσταση μιας κινητής συσκευής στο αυτοκίνητο, και τελειώνει με την ασφάλεια που του προσφέρει ένα φορητό ραδιοτηλέφωνο στην τσέπη ή στην ζώνη του.

Η ένσταση κάποιων ραδιοερασιτεχνών έχει το εξής σκεπτικό:

Εγώ έδωσα εξετάσεις για να πάρω την άδεια ραδιοερασιτέχνη, και να έχω τον πομποδέκτη μου στο σπίτι, γιατί ο C.B-er να έχει και αυτός πομποδέκτη C.B. χωρίς να δώσει εξετάσεις;

Η απάντηση έχει ως εξής:

  1. Ο σκοπός της Citizens Band, είναι ακριβώς αυτός: να μπορεί ο C.B-er να επικοινωνεί με όλους τους άλλους C.B-ers της περιοχής του, από το σπίτι, το αυτοκίνητο ή τον περίπατο. Σε όλο τον κόσμο αυτό γίνεται, γιατί η Ελλάδα να είναι η εξαίρεση; Τι το διαφορετικό έχει ο Άγγλος ο Ιταλός, ο Αυστραλός ή ο Αμερικάνος, σε σχέση με τον Έλληνα. Γιατί κανένας από αυτούς δεν διανοήθηκε να εναντιωθεί στις βάσεις των C.B; Μήπως τελικά όλοι οι άλλοι λαοί είναι κουτοί, και κάποιοι Έλληνες είναι οι έξυπνοι;
  2. Εξετάσεις συνάδελφε έδωσες για να ελέγξει το Κράτος αν έχεις την απαιτούμενη γνώση και δεξιότητα, ώστε να εγκαταστήσεις, και λειτουργήσεις ένα ραδιοερασιτεχνικό σταθμό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι C.B-ers είναι απλοί χρήστες. Αγοράζουν τον εξοπλισμό τους και μιλούν. Δεν πειραματίζονται, δεν επισκευάζουν, δεν κάνουν έρευνα. Γι αυτό δεν απαιτείται να δώσουν εξετάσεις.

Κάποιοι άλλοι ραδιοερασιτέχνες θέτουν θέμα κεραιών. Θα γεμίσουν οι ταράτσες, θα κάνουν παρεμβολές, θα κινδυνεύσουν και οι δικές μας κεραίες. Είναι βάσιμοι αυτοί οι φόβοι;

ΟΧΙ, αναμφίβολα ΟΧΙ.

  1. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει τον βαθμό διάδοσης των επικοινωνιών στην Citizens Band, επομένως κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει. Και για τους ραδιοερασιτέχνες κατηγορίας -2 (SW), και τώρα εισαγωγικού επιπέδου (SY) είχαν διατυπωθεί φόβοι ότι θα γεμίσουν οι ταράτσες με κεραίες και θα γίνουν οι πόλεις ζούγκλες κεραιών, αλλά τελικά τίποτε από αυτά δεν έγινε.
  2. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παρεμβολών γιατί: Όλοι οι σύγχρονοι πομποδέκτες έχουν εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, και φίλτρα στην έξοδο, που δεν επιτρέπουν την δημιουργία παρεμβολών. Οι συσκευές C.B. έχουν τόσο μικρή ισχύ, 4 Watt-FM, 5 WATT AM, 12 WATT SSB, που είναι αδύνατον να ακτινοβοληθεί ισχύς ικανή να προκαλέσει παρεμβολή.
  3. Κανένας δεν εμποδίζει το Κράτος να θεσπίσει να τοποθετηθούν υποχρεωτικά σε όλα τα ραδιοτηλέφωνα C.B. βάσεως φίλτρα καταστολής αρμονικών.

Με τις λίγες αυτές γραμμές, προσπάθησα να σας εξηγήσω αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι τι ακριβώς συμβαίνει με το Ham Radio και το C.B. Radio. Μεταξύ τους, δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση, και δεν συναντιούνται πουθενά. Είναι δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι, όπου η δραστηριότητα του ενός, αφήνει αδιάφορο και ανεπηρέαστο τον άλλο.

Όπως συμβαίνει παντού, οι C.B-ers και οι ραδιοερασιτέχνες συνυπάρχουν σαν οργανωμένες κοινότητες, χωρίς οι μεν να ενοχλούν τους δε. Και στην Ελλάδα, ήρθε η ώρα να συνυπάρξουν οι ραδιοερασιτέχνες με τους C.B-ers, έχοντας την ίδια αγάπη για τις ασύρματες επικοινωνίες, αλλά παράλληλους δρόμους που δεν συναντώνται ποτέ.

Σας εύχομαι καλό και δημιουργικό χειμώνα, να έχετε υγεία, να χαίρεστε τις οικογένειες σας, και σύντομα θα επικοινωνήσουμε.

73 de C.B. AC488

Για απορίες και διευκρινίσεις ελάτε σε επικοινωνία μαζί μου

Επίσης ελέγξτε

Λειτουργία και κατασκευή ενδεικτών για RF και SWR

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας! Κάθε ραδιοερασιτέχνης και κάθε CB-er, στο μυαλό του 24 …

Translate »