Τρεις Χρήσιμες Συμβουλές για τη συνδεσμολογία του SDR!

Αγαπητοί φίλοι γεια σας.

Έχω να σας επισημάνω κάποιες παρατηρήσεις – προτάσεις για τα οικονομικά (φτηνά) SDR που προορίζονται για παρακολούθηση τηλεόρασης. Ένας βασικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψιν σας είναι, σε ποια περιοχή θα τα τοποθετήσετε για να κάνετε λήψη. Διότι στα φτηνά SDR δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ενσωματωμένα φίλτρα, με αποτέλεσμα να μπουκώνει ο δέκτης με RF σκουπίδια, ιδίως στην περιοχή τις Αττικής. Καλό είναι λοιπόν να μην χρησιμοποιούμε κεραίες με μεγάλο κέρδος, κατά προτίμηση με μηδενικό (0dB). Στην επαρχία σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα.

FmOff

Ένα φίλτρο που προτείνω να κατασκευάσετε ή να αγοράσετε είναι αυτό που κόβει την μπάντα ραδιοφώνου FM.

splitterΜια χρήσιμη πληροφορία είναι ότι μπορείτε με μια κεραία και με μια κάθοδο να δώσετε σήμα σε πολλά SDR ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τα κλασικά και πολύ κοινά splitter RF.

SOS: αυτός ο τρόπος είναι μόνο για λήψη, αν βάλετε συσκευή που μπορεί να εκπέμπει και προσπαθήσετε να κάνετε εκπομπή μέσω του splitter τότε είναι 100% σίγουρο ότι θα κάψετε όλα τα SDR που θα έχετε συνδεδεμένα εκείνη την στιγμή πάνω σε αυτό.

Θα παρατηρήσετε ότι η κάθε έξοδος έχει απώλεια 3,7dB. Στην πραγματικότητα είναι κάτι που το επιδιώκουμε κυρίως στην περιοχή της Αττικής, θέλουμε να έχουμε εξασθένιση γιατί στην πράξη ακούει καλύτερα.

CP2507-10_medlrg

Αν χρησιμοποιήσετε ένα spliter αλλά δεν κάνετε χρήση όλων των εξόδων του, θα πρέπει τότε να τοποθετήσετε οπωσδήποτε τερματικό παξιμάδι.

Και για το τέλος!!!

images
Στις μετρήσεις που έκανα στην κατανάλωση του SDR παρατήρησα ότι αν και δεν καταναλώνει πάνω από 350mA στα 5V, είχε καλύτερη ανταπόκριση και σταθερότητα όταν το έβαλα πάνω σε USB Hub που είχε εξωτερική τροφοδοσία σταθερή 5.3V / 1.5A.

Σε καμία περίπτωση μην συνδέσετε το SDR σε pc πύργο στις μπροστινές USB θύρες που από μέσα έχουν καλώδιο μέχρι το M/B.

Η δίκη μου εγκατάσταση:

MySdrAntenna

FmOffSF

MySdr

Καλή σας ΡαδιοΑκρόαση.

73 de SY1BCC

Για απορίες και διευκρινίσεις ελάτε σε επικοινωνία μαζί μου

Επίσης ελέγξτε

Λειτουργία και κατασκευή ενδεικτών για RF και SWR

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας! Κάθε ραδιοερασιτέχνης και κάθε CB-er, στο μυαλό του 24 …

Translate »