Υλοποίηση ψηφιακής επικοινωνίας μέσω φορητών συσκευών

Καλησπέρα φίλοι, λάτρεις των ερτζιανών!

Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο και να μοιραστώ μαζί σας την γνώση μου για την ψηφιακή επικοινωνία, που προσωπικά την έχω λατρέψει, αλλά και το πόσο απλοϊκή έχει γίνει συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Πέρα από την απλοϊκότητα που προανάφερα, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά που θα σας περιγράψω παρακάτω μπορείτε να τα πραγματοποιήσετε με εξοπλισμό που θεωρείται απαρχαιωμένος και ενδεχομένως να τον έχετε πεταμένο σε κάποιο συρτάρι σας. Δηλαδή με ένα κινητό τεσσάρων χρόνων παλιό και ένα φορητό ασύρματο αξιας 25€ μπορείτε να κάνετε πάρα πολύ καλά την δουλειά σας χωρίς να δεσμεύετε τον υπάρχοντα εξοπλισμό σας. Τώρα, αν για κάποιον σατανικό λόγο δεν έχετε τίποτα σε κανένα συρτάρι σας, τότε ρωτήστε κάποιον από τους φίλους σας, σίγουρα θα βρείτε κάτι.

Ένα παράδειγμα: για να αγοράσει κάποιος έναν φορητό ασύρματο με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή APRS μαζί με το GPS η αξία του θα ξεπεράσει τα 600€, ενώ με τον τρόπο που θα σας δείξω ή δεν θα σας κοστίσει τίποτα ή πολύ λίγα euro.

Για όσους δεν γνωρίζετε, πέρα από τον αναλογικό τρόπο επικοινωνίας μέσω ενός ασυρμάτου, έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε και ψηφιακά. Με την ψηφιακή επικοινωνία έχουμε την δυνατότητα να ανταλλάζουμε εικόνες, γραπτά μηνύματα, την τοποθεσία μας (GPS) κλπ.

Η επικοινωνία μπορεί να επιτευχθεί είτε απευθείας είτε μέσω αναμεταδοτών / επαναληπτών. Σε ό,τι αφορά την απευθείας επικοινωνία έχουν εκχωρηθεί πολύ συγκεκριμένες συχνότητες από την IARU Region 1 στο Band Plan και οφείλουμε να ενημερωνόμαστε για αυτές τις συχνότητες και να τις τηρούμε.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι στην πραγματικότητα δεν είναι καθαρά ψηφιακή επικοινωνία, αλλά μια υδριβική κατάσταση. Παράδειγμα, στο SSTV μετατρέπουμε τα pixel μιας στατικής εικόνας σε αναλογικό ήχο. Aκολουθούν και ηχητικά παραδείγματα.

ipema001

ditital001

Στο παρελθόν γινόμασταν λίγο υπερβολικοί ως ραδιοερασιτέχνες ώστε να έχουμε ψηφιακή επικοινωνία όπου και αν βρισκόμασταν.

ditital003

Ευτυχώς για εμάς και για την αισθητική των γύρω μας ανακαλύφθηκαν τα SmartPhones & Tablet.

Προς το παρόν, τουλάχιστον ως τώρα που συντάσσω αυτές τις γραμμές, προγράμματα για ψηφιακή επικοινωνία για φορητές συσκευές θα βρείτε για SmartPhones & Tablet με λειτουργικό Android, και σε Tablet με λειτουργικό Windows 8.0/8.1 & 10. Για WindowsPhone και Iphone/Ipad δεν έχω βρει κάτι να υπάρχει.

Τα πιο δημοφιλή είδη ψηφιακής επικοινωνία είναι:

1.SSTV (Slow Scan TeleVision)ipema006

2.APRS (Automatic Packet Reporting System)

APRS(Automatic Packet Reporting System)

3.RTTY (Radioteletype)

ipema010

4.PSK (Phase-Shift Keying)ipema011

5. CW Morse Code (Continuous Wave)

ipema012

6.TV

6.TV

 

Τα υλικά για την υλοποίηση της ψηφιακής επικοινωνίας είναι πραγματικά ελάχιστα, και σίγουρα τα έχουμε όλοι μαζί μας όπου και αν βρισκόμαστε.

Χρειαζόμαστε

ipema014

Έναν Ασύρματο. Καλό θα ήταν ο ασύρματος που θα επιλέξουμε να έχει λειτουργία VOX.

ipema005

 

Μια συσκευή SmartPhone ή Tablet με το κατάλληλο λειτουργικό.

 

ipema006

 

Το κατάλληλο πρόγραμμα Decoder & Encoder για την ψηφιακή επικοινωνία που έχουμε επιλέξει.

 

ipema007

 

Καλώδιο TNC (Προαιρετικό)

 

Χρήσιμες Συμβουλές

Καλώδιο TNC

Αν και προαιρετικό, για εμένα απαραίτητο, διότι μετά από 10 με 15 λεπτά συνεχών QSO θα σας πιάσει το κεφάλι σας από την ηχορύπανση. Επίσης δεν θα χρειάζεται να υπάρχει απόλυτη ησυχία στον περιβάλλοντα χώρο σας όταν λαμβάνετε ή στέλνετε τα πακέτα σας. Εν κατακλείδι με το καλώδιο πετυχαίνετε την μέγιστη δυνατή ποιοτική επικοινωνία.

Μετά από μεγάλη έρευνα δεν κατάφερα να βρω κάποιο παρόμοιο καλώδιο στο εμπόριο, και έτσι μπήκα στη διαδικασία να μελετήσω, να σχεδιάσω και τέλος να κατασκευάσω, με την βοήθεια του Μάκη (SV1NK), ένα καλώδιο TNC.

Θα βρείτε το σχετικό άρθρο με τα υλικά και τις οδηγίες εδώ

ipema016
ipema017

Το παρόν σχέδιο αφορά την διασύνδεση επώνυμων SmartPhone ή Tablet (Samsung, Motorola, LG κλπ) με φορητό Kenwood και αντίγραφο αυτού, όπως είναι τα Wouxun, ΤΥΤ, Baofen κλπ.

Στις συσκευές της MLS για να λειτουργήσει το καλώδιο σωστά, θα πρέπει πρώτα να συνδέσετε τα δυο βύσματα στον ασύρματο και μετά το καλώδιο στην συσκευή. Αν το κάνετε με διαφορετική σειρά τότε η συσκευή δεν “βλέπει” τον ασύρματο.

Χρήσιμες Ρυθμίσεις

SQL

Όταν πραγματοποιείται ψηφιακή επικοινωνία καλό είναι να έχετε το SQL απενεργοποιημένο, ώστε να ακούτε και τα πιο ασθενή σήματα τα οποία δεν έχουν την ένταση να ανοίξουν το SQL σας, άλλα το SmartPhone έχει την δυνατότητα να τα αποκωδικοποιήσει ακόμα και μέσα σε πολύ παράσιτο QRM.

Όμως σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα που είναι ανυπέρβλητο, διότι η πλειοψηφία των φορητών ασυρμάτων δεν υποστηρίζουν την λειτουργία VOX όταν απενεργοποιούμε το SQL.

ipema015

Το Κenwood TH-F7E έχει την επιλογή “VOX On Busy” που λύνει ακριβώς αυτό το πρόβλημα, δηλαδή μόλις ακούσει ήχο στην είσοδο του από την συσκευή μας εκπέμπει και ας είναι το SQL κλειστό, ενώ π.χ. το Wouxun KG-UV8D δεν την έχει αυτή την δυνατότητα, άρα σε αυτόν τον ασύρματο το SQL θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο στην μέγιστη ευαισθησία.

VOX

Μετά από πολλές δοκιμές και QSO έχω κατάληξει ότι το VOX θα πρέπει να έχει τις παρακάτω ρυθμίσεις:

VOX Gain: Καλό είναι να είναι στη μέση.

VOX Delay: Καλό είναι να είναι στo 1500ms. Περισσότερα ms μπορεί να έχει, όχι όμως λιγότερα διότι θα σας κόβει την εκπομπή σας.

VOX on Busy: Aν ο ασύρματός σας το υποστηρίζει είναι πολύ καλό διότι θα μπορείτε να έχετε το SQL OFF.

Θα ακολουθήσουν ξεχωριστά εξειδικευμένα άρθρα ανά είδος ψηφιακής επικοινωνίας στο πως ακριβώς πραγματοποιούνται τα QSO.

Προγράμματα Για Ψηφιακή Επικοινωνία

ΛογότυποΟνομασίαandroid
Free
android
Pay
Tux
Free
windows
Free
windows
Pay
SSTV
ipema006Για να κάνετε λήψη: Robot36 – SSTV Image DecoderΛήψη
dMWauVyPhvlmh7qLDgkqJVpN7XJemb3IfKUx8kmVunPktzC_BAj-SosSsWQdwb14_kY=w300Για να κάνετε εκπομπή: SSTV EncoderΛήψη
ipema008Για να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς (ConTest): DroidSSTV - SSTV for Ham RadioΛήψη
mmsstv-3MMSSTV BY
JE3HHT
(Μακράν το καλύτερο)
Λήψη
easypal1_450EasyPalΛήψη
APRS
5511382APRSdroid - APRS ClientΛήψηΛήψη
aprs Uiview32Uiview32Λήψη
aprs_logoAPRSIS32Λήψη
RTTY
ipema010DroidRTTY for Ham RadioΛήψη
mmttyMMTTY
BY
JE3HHT
Λήψη
TrueTTYTrueTTY Λήψη
PSK
ipema011DroidPSK - PSK for Ham RadioΛήψη

73 de SV1RVP

Για απορίες και διευκρινίσεις ελάτε σε επικοινωνία μαζί μου

Επίσης ελέγξτε

Λειτουργία και κατασκευή ενδεικτών για RF και SWR

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας! Κάθε ραδιοερασιτέχνης και κάθε CB-er, στο μυαλό του 24 …

Translate »