Τι σημαίνει το ακρωνύμιο “SINPO”

SINPO, ακρωνύμιο για την ποιότητα της λήψεως ραδιοφωνικών κυμάτων, χρησιμοποιείτε από τους ακροατές βραχέων κυμάτων και αναλυτικά είναι:

Signal-σήμα

Interferance-παρεμβολές

Noise-θόρυβο

Propagation διάδοση

Overall και σε γενικές γραμμές.

Κάθε γράμμα του κώδικα σημαίνει ένα συγκεκριμένο συντελεστή του σήματος, όπως προαναφέρεται και κάθε στοιχείο βαθμολογείται σε μια κλίμακα 1 έως 5 (όπου 1 σημαίνει σχεδόν μη ανιχνεύσιμα / σοβαρή / άχρηστα και 5 για την εξαιρετική / μηδενική / εξαιρετικά ισχυρή).Ο κωδικός ξεκίνησε με την CCIR (προκάτοχος της ITU-R) το 1951, και χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους ακροατές βραχέων κυμάτων  του BBC  που υποβάλλουν εκθέσεις γιά το  πόσο μακριά πηγαίνει το σήμα του σταθμού και ταχυδρομούσαν αυτή τη πληροφορία στα γραφεία του BBC.

Ταυτόχρονα έχει επεκταθεί σε ορισμένα σημεία σε έναν κώδικα SINPFEMO που περιλαμβάνει βαθμολόγηση διαμόρφωσης του σταθμού και άλλες ιδιότητες του ήχου, αλλά ο διευρυμένος αυτός κώδικας χρησιμοποιείται σπάνια μέχρι καθόλου  στην πράξη. Το SINPO  είναι η επίσημη βαθμολογία ραδιοκυμάτων και για τη διεθνή πολιτική αεροπορία .Η χρήση του κωδικού SINPO  είναι υποκειμενική και μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Δεν είναι όλοι οι ακροατές στά  βραχέα εξοικειωμένοι με τον κωδικό SINPO και προτιμούν να χρησιμοποιούν απλή γλώσσα αντ ‘αυτού.

Ο κώδικας SINPO κατά την κανονική χρήση αποτελείται από τα 5 αριθμούς βαθμολογία που παρατίθενται χωρίς τα γράμματα, όπως στα παραδείγματα παρακάτω:54554 – Αυτό δείχνει μια σχετικά καθαρή λήψη, με μικρές μόνο παρεμβολές. Ωστόσο, τίποτα που θα μπορούσε να υποβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία ακρόασης.33433 – Αυτό δείχνει ένα σήμα το οποίο είναι μετρίως ισχυρή, αλλά έχει περισσότερες παρεμβολές, και ως εκ τούτου την υποβάθμιση του λαμβανόμενου σήματος.

ν και ο αρχικός κώδικας SINPO καθορίζονται τεχνικές προδιαγραφές για κάθε αριθμό (δηλαδή, ένας αριθμός 3 στη στήλη Ρ εννοείται ένα σταθερό αριθμό εξασθενίζει ανά λεπτό), αυτές σπανίως τηρείται από τους ακροατές.

Ο μετρητής “S” εμφανίζει τη σχετική ισχύ του λαμβανόμενου σήματος RF σε ντεσιμπέλ?

Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως το μοναδικό ένδειξη της ισχύος του σήματος, καθώς δεν  βαθμονομείται ακριβώς ίδια σε όλους τους δέκτες , και πολλοί δέκτες  παραλείπουν το μετρητή S εντελώς.

Οι αναφορές σε κώδικα “SINFO” μπορεί επίσης να δείτε  κάποια βιβλιογραφία. Στην περίπτωση αυτή, ο «F» σημαίνει το “ξεθώριασμα”, αντί για «Ρ» για την “διάδοση” , αλλά οι δύο κωδικοί είναι ακριβώς το ίδιο . Είναι δεδομένο ότι ο μέσος ακροατής θα είναι πιο εξοικειωμένος με την έννοια της “ξεθώριασμα” από “διάδοση”. Ένας απλός τρόπος για να ασφαλίσουν την αξιολόγηση που εφαρμόζεται,  είναι να αξιολογήσουν τη στήλη “O”

Στή  στήλη αυτή ορίζουμε την καταληπτότητα του σταθμού. Εάν μπορείτε να καταλάβετε τα πάντα εύκολα, ο σταθμός θα βαθμολογώ ένα 4 ή υψηλότερη. Αν πρέπει να “δουλέψουμε λίγο σκληρά”, αλλά μπορεί να καταλάβετε τα πάντα, το  «3» είναι η κατάλληλη βαθμολογία. Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε τα πάντα, αν  και έχετε δώσει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό, ένα «2» είναι κατάλληλο, και εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε το  πρόγραμμα  σε όλα το «1» είναι η κατάλληλη βαθμολογία.

Η διπλανή κάρτα είναι γιά “Πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό“ στά βραχέα, 6325ΚΗΖ. Πειρατικοί σταθμοί υπάρχουν πολύ στην Ευρώπη και μάλιστα   στην Ολλανδία. Το SINPO είναι 25433. Ειδική αναφορά γιά τα “πειρατικά ραδιόφωνα” πρέπει να γίνει κάποια άλλη στιγμή.

Καλή Ακρόαση Αλέξ.Καρπαθίου
SV8017SWL
SV8CYR

(Δημοσίευση και στό SV-QRP Μάρ.-Απρ.2017)

Επίσης ελέγξτε

Λειτουργία και κατασκευή ενδεικτών για RF και SWR

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας! Κάθε ραδιοερασιτέχνης και κάθε CB-er, στο μυαλό του 24 …

Translate »