Κατασκευάστε μια LOOP Antenna για τους 14 ΜΗz

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι γεια σας.

Πόσοι και πόσοι από εμάς, δεν λαχτάρησαν την πολύτιμη άδεια «κατοχής και λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου»; μα…. η συντριπτική μας πλειοψηφία! Θυμηθείτε το διάβασμα και τα ξενύχτια για να αφομοιώσετε την ύλη των εξετάσεων, το τρέξιμο για να παρακολουθήσετε τα μαθήματα, την ταλαιπωρία για την κατάθεση των δικαιολογητικών και τέλος την «βάσανο» των εξετάσεων.

untitled

Θυμηθείτε το διάβασμα και τα ξενύχτια για να αφομοιώσετε την ύλη των εξετάσεων.

Καθισμένοι μπροστά σε μια ψυχρή οθόνη Η/Υ, με το σαράκι της αγωνίας να ροκανίζει τον εσωτερικό μας κόσμο, το ελαφρύ τρέμουλο των δακτύλων και το αδιόρατο ύδρωμα στις ρίζες των μαλλιών. Άραγε θα μου πέσουν οι εύκολες ερωτήσεις; Θα θυμάμαι τις απαντήσεις ή θα αδειάσει το μυαλό μου όπως μου συνέβη στις Πανελλήνιες; Η στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας ήρθε, στην οθόνη εμφανίζονται μία – μια οι ερωτήσεις, το μυαλό παίζει τα παιχνίδια του, η καρδιά χτυπά δυνατά και να, επιτέλους η τελευταία ερώτηση…. Πιέζοντας το “Enter” ξέρουμε ότι το μόνο που περιμένουμε πια, είναι η απόφαση του Η/Υ. Πέτυχε ή Απέτυχε.

untitled

Άραγε θα μου πέσουν οι εύκολες ερωτήσεις;

Τα λίγα λεπτά που μεσολαβούν μέχρι να τελειώσουν και οι άλλοι υποψήφιοι φαίνονται αιώνες, η ατμόσφαιρα γίνεται βαριά και ο παραμικρός θόρυβος κάνει τις αισθήσεις μας να τεντώνουν. Η φωνή του επικεφαλής της επιτροπής ακούγεται φιλική και ήρεμη, κάτι είναι και αυτό, εντάξει τελειώσαμε, σε λίγο θα εκτυπωθούν τα αποτελέσματα. Η εκφώνηση των ονομάτων χαρίζει χαμόγελα ευτυχίας ή  χαλυβδώνει την αποφασιστικότητα του αποτυχόντα: δεν πειράζει, την άλλη φορά…

 Κάποια στιγμή ακούγεται και το δικό σας όνομα, ναι, επιτέλους σκέπτεστε, την πήρα την άδεια, το όνειρο έγινε πραγματικότητα: Τοπικές συνομιλίες στα V/UHF, και μακρινά QSO με εξωτικές χώρες στα HF, συμμετοχή σε Contest και κατασκευές κεραιών και κυκλωμάτων. Με την άδεια μας μπορούμε να τα έχουμε όλα και νόμιμα. Ή μήπως όχι; Με την άδεια στα χέρια ξεκινούμε για τις αγορές μας:

untitled

Αυτό είναι το «βραχέο» που ονειρευόμουν τους τελευταίους 6 μήνες!!

Αυτό το «βραχέο» που ονειρευόμουν τους τελευταίους 6 μήνες, αυτό το V/U για τα οποίο έχω διαβάσει τις καλύτερες κριτικές, αυτός ο 10μετρος πύργος αλουμινίου είναι ότι πρέπει για τις Yagi που θα χρησιμοποιήσω και τέλος η αγορά των κεραιών.

untitled

 V/U για τα οποίο έχω διαβάσει από τις καλύτερες κριτικές.

Κεραίες, οι αδίστακτες ερωμένες των ραδιοερασιτεχνών. Είναι ακριβές, αλλά οπτικά πανέμορφες, έχουν «επιδώσεις» που μας φτάνουν στα «όρια» μας, έχουν απαιτήσεις για «φροντίδα»  και πολλά και συχνά «δώρα». Πρέπει να τους σφίγγουμε τις βίδες τους, να ανανεώνουμε τα «δεματικά»  και τις μονωτικές ταινίες που χρησιμοποιούμε για να ασφαλίσουμε τα καλώδια και τις βίδες τους, να τεντώσουμε ή να αντικαταστήσουμε τις αντηρίδες τους κλπ… Θέλουν όμως και δωράκια, η κεραία είναι γένους θηλυκού, θέλει το «κάτι της, της». Ένα καινούργιο Rotor-α, καινούργιες καθόδους, καινούργιους μονωτήρες κλπ…

Κεραίες, οι «αδίστακτες» ερωμένες των ραδιοερασιτεχνών.

Μέσα σε λίγες ημέρες τα «μηχανήματα» είναι στο σαλόνι του σπιτιού και η XYL ζει την απόλυτη απελπισία, αλλά κάνει στωικά υπομονή, που θα πάει, σκέπτεται, όλα αυτά θα μπουν σύντομα στο Shack. Και έτσι έγινε, τα μηχανήματα μπήκαν στο Shack, συνδέθηκαν και τώρα ήρθε η σειρά των κεραιών με πρώτη αυτή των Βραχέων.

untitled

Το Shack έτοιμο για δράση…

Το συνεργείο των ραδιοερασιτεχνών με πολύ κέφι ανεβαίνει στην ταράτσα, οι κεραίες μπαίνουν και η δοκιμή γίνεται με εξαιρετική επιτυχία. Ανύπαρκτα στάσιμα και εξωτικά DX σας κάνουν ευτυχισμένο, τόσο, που όταν η XYL σας λέει: αγάπη μου πήρα την «κάρτα» για να αγοράσω κάτι πράγματα που θέλω για μένα, της απαντάτε με χαμόγελο, καλές αγορές καρδιά μου!

Γενική συνέλευση με θέμα: «Κατέβασμα των κεραιών Κου Αματεράκου»

Είναι βραδάκι γύρω στις 9, τα δελτία ειδήσεων έχουν τελειώσει, το κουδούνι της εξώπορτας  χτυπά ακριβώς την στιγμή που πηγαίνετε στο Shack για βραδινό DX και περιπλάνηση στα 160,80 και 40m. Είναι ο διαχειριστής στης πολυκατοικίας.

  • Καλησπέρα σας Κύριε Αματεράκο.
  • Καλησπέρα σας Κύριε Διαχειστάκο, πώς από εδώ τέτοια ώρα;
  • Ε… να, αυτά τα πράγματα που έβαλες στην ταράτσα….
  • Α… οι κεραίες μου εννοείς;
  • Αυτές, ξέρεις θα κάνουμε γενική συνέλευση για να τις κατεβάσεις, η ραδιενέργεια βλέπεις…..
  • Η ποια;
  • Η ραδιενέργεια, υπάρχουν και μικρά παιδιά που κινδυνεύουν… όλοι μας δηλαδή…
  • Οι κεραίες δεν εκπέμπουν ραδιενέργεια και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, σας βεβαιώ.
  • Έλα την Κυριακή το πρωί στην συνέλευση να μας τα πεις, καληνύχτα και να με συγχωράς αλλά είμαι υποχρεωμένος βλέπεις σαν διαχειριστής….

Κυριακή πρωί ώρα 11. Όλη η πολυκατοικία βρίσκεται στην είσοδο, πηγαδάκια και απόψεις…

  • Είναι επικίνδυνες να πέσουν και να γίνει ζημιά, ποιος θα τα πληρώσει;
  • Εκπέμπουν επικίνδυνα πράγματα για την υγεία μας, τα παιδιά κινδυνεύουν.
  • Και εμείς και εμείς, ξέρω εγώ….
  • Πήγα να απλώσω τα ρούχα στην ταράτσα και την έχει γεμίσει με καλώδια και σύρματα…
  • Τον άκουσα από τον φωταγωγό να μιλάει ξένα, μπορεί να είναι «αναμιγμένος» πουθενά, ξέρω και εγώ, τόσα ακούμε….
  • Εγώ ήμουν ναυτικός και άκουσα Ρωσικά, να δεις που κάτι είναι αυτός, κρίμα την κακομοίρα την γυναίκα του που είναι μια χαρά κοπέλα…
  • Εγώ θα ψηφίσω να τα κατεβάσει, μένω στο ρετιρέ και κινδυνεύω, δεν ξέρω τι λέει, έχω δύο παιδιά να μεγαλώσω…..

Η συνέλευση  κράτησε δύο ολόκληρες ώρες, τι και αν τους δείξετε την άδεια σας, τι και αν τους δείξτε το ΦΕΚ που σας επιτρέπει να βάλετε τις κεραίες σας χωρίς ειδική άδεια, τι και αν τους ζητήσατε να γίνουν μετρήσεις για να αποδειχθεί ότι δεν κινδυνεύουν, η απόφαση της συνέλευσης ήταν απλή: Κύριε Αματεράκο σε 10 ημέρες να έχουν κατεβεί οι κεραίες, διαφορετικά θα ακολουθήσουμε την δικαστική οδό.

Η χειρότερη στιγμή, πιστέψτε με!

 

Ο δικηγόρος που απευθυνθήκατε ήταν σαφής. Η ταράτσα είναι κοινόχρηστος χώρος, δηλαδή κοινή περιουσία όλων των συνιδιοκτητών και η χρήση της ρυθμίζεται κατά πλειοψηφία από την γενική συνέλευση. Αν δεν σας επιτρέπουν την τοποθέτηση των κεραιών σας θα πρέπει να τις κατεβάσετε.  Τόσα όνειρα, τόση προσπάθεια για την απόκτηση της άδειας ραδιοερασιτέχνη και στο τέλος «τζίφος η δουλειά». Η κυρά Σούλα η κομμώτρια, ο κυρ Παναγιώτης συνταξιούχος ναυτικός, ή Ελένη η πωλήτρια, ο Σταύρος που έχει την καφετέρια, η Γιάννα που δουλεύει στις γραφικές τέχνες, ο Αριστείδης ο λογιστής και ο Κώστας που έχει το Σαντουιτσάδικο στην γωνία αποφάσισαν ότι:

Οι κεραίες του Ραδιοερασιτεχνικού σταθμού SV……. Θα πρέπει να κατεβούν ανεξάρτητα του ότι μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τηλεπικοινωνιακά επιχειρήσεις βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Και εδώ υπάρχει ένα λογικό άτοπο. Το Κράτος δίνει άδειες σε ραδιοερασιτέχνες ώστε να έχει ερασιτεχνικούς σταθμούς ικανούς να βοηθήσουν την επάρατη ώρα που θα γίνει μια φυσική ή τεχνολογική καταστροφή, αλλά οι άδειες αυτές δεν έχουν καμιά ισχύ, απέναντι στην απόφαση μιας ομάδας συνιδιοκτητών που αποφασίζουν να κατεβάσουν ή να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση των κεραιών εκείνων, που θα προσφέρουν τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στο κοινωνικό σύνολο σώζοντας ζωές και περιουσίες. Τρελό ε;;;;

Το Κράτος είναι πανίσχυρο και επιβάλει μέτρα για το κοινό καλό όπου συμφέρει τους κρατικούς λειτουργούς και τις Κυβερνήσεις, αλλά ανίσχυρο να επιβάλει την εγκατάσταση των κεραιών των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, ώστε να έχει τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ελλάς, το μεγαλείο σου! Αν τελικά ο ραδιοερασιτέχνης δεν εγκαταλείψει το Ham Radio, τι επιλογές έχει ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει τον σταθμό του;

untitled
Κεραία μπαλκονιού βραχέων κυμάτων 40-10m. ECO art.73.

 

Πρακτικά είτε να εγκαταστήσει μια ή περισσότερες κεραίες στο μπαλκόνι του, είτε μέσα στο σπίτι. Επειδή πάρα πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να εγκαταστήσουν τις κεραίες τους στη ταράτσα και το φαινόμενο αυτό τείνει να γίνει μάστιγα,  σε αυτό και σε επόμενα άρθρα, θα σας υποδείξω κάποιες κεραίες που μπορούν να εγκατασταθούν στο μπαλκόνι και να καλυφθούν με πλαστικά φυτά ή λουλούδια ώστε να μην δίνουν «στόχο».

Μια κεραία τοποθετημένη στο μπαλκόνι έχει περιορισμένες δυνατότητες.

 

Αντιλαμβάνεστε ότι μια κεραία τοποθετημένη στο μπαλκόνι ή σε εσωτερικό χώρο, δεν μπορεί να έχει τις επιδώσεις μιας κεραίας που βρίσκεται σε μια ταράτσα και γενικά σε ελεύθερο χώρο και σε μεγάλο ύψος. Επομένως ανάμεσα στο να μην έχετε καθόλου κεραία και στο να έχετε μια κεραία με περιορισμένες δυνατότητες, προτιμούμε την δεύτερη περίπτωση.

Δείτε κάποιες ιδέες για τον τρόπο τοποθέτησης κεραιών στο μπαλκόνι…..

untitled
Η κεραία «κρέμεται» στο κενό, αλλά έχει «πλούσιο» τεχνητό έδαφος και ισχυρή ένταση πεδίου.
untitled
Η κεραία βρίσκεται μέσα στον χώρο του μπαλκονιού, και χρησιμοποιεί τα κάγκελα σαν τεχνητό έδαφος.
untitled
Κεραία «V» εγκατεστημένη στην γωνία του μπαλκονιού, πολύ καλή έως εξαιρετική περίπτωση.
untitled
«Μαστίγιο» με πηνίο στην βάση και τεχνητό έδαφος τα κάγκελα. Δουλεύει καλά!
untitled
Μια καλή λύση, με καλή απόδοση, αν έχετε ανεκτικούς γείτονες και αρκετά μέτρα κάγκελο.
untitled
Η περίφημη Buddipole σε μπαλκόνι. Όλοι λένε ότι πηγαίνει πολύ καλά.
untitled
Το περίφημο HF μαστίγιο μπαλκονιού της ΜFJ, αν έχει μερικά μέτρα κάγκελο πηγαίνει πολύ – πολύ καλά.
untitled
Η κεραία MFJ-1622 μαζί με Antenna tuner
untitled
Η έσχατη ανάγκη. Δίπολο με μπύρες σε ξύλινη κρεμάστρα. Μόνο για απελπισμένους!!!
untitled
Η ATAS-100 της YAESU δουλεύει πολύ καλά από το μπαλκόνι, αλλά απαιτεί αρκετό κάγκελο, ειδικά στις χαμηλές συχνότητες.
untitled
H ATAS-100 μαζί με το Radial HF ΚΙΤ.
untitled
Κεραία βρόγχου σε τρίποδο. Μένει στο μπαλκόνι όσο κάνετε DX και μετά μέσα στο διαμέρισμα.

Αν τα πράγματα είναι τόσο πολύ άσχημα και δεν μπορείτε να τοποθετήσετε την κεραία στο μπαλκόνι σας, η επόμενη λύση είναι να τοποθετηθεί εσωτερικά στο διαμέρισμα που κατοικείται, έχοντας κατά νου, ότι οι επιδόσεις αυτών των κεραιών είναι αρκετά, έως πολύ φτωχές.

untitled
Κεραία εσωτερική, τοποθετημένη στο παράθυρο.
untitled
Κεραία βρόγχου τοποθετημένη στο παράθυρο.
untitled
Κεραία τύπου TAK-tenna τοποθετημένη εσωτερικά στο παράθυρο.
untitled
Κεραία πλαισίου – βρόγχου σε παράθυρο.
untitled
Κεραία μαγνητικού βρόγχου σε σοφίτα.
untitled
Πολυμπαντικό δίπολο στηριγμένο στην ξύλινη υποδομή των κεραμιδιών.

Κατασκευή  Ομοαξονικής Ground Plane σε σχήμα βρόγχου.

Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι ντροπή που αναγκάζομαι να περιγράψω την κατασκευή μιας κεραίας «ανάγκης», όταν το Κράτος όφειλε να έχει δώσει λύση στο χρόνιο πια πρόβλημα, της απαγόρευσης από τους συνιδιοκτήτες στον ραδιοερασιτέχνη, να τοποθετήσει τις κεραίες του στην κοινόχρηστη ταράτσα

Τι είναι η Ομοαξονική Ground Plane λ/4 σε σχήμα βρόγχου;

Είναι μια κεραία με απολαβή και συμπεριφορά που πλησιάζουν αρκετά σε αυτές της «κανονικής» κεραίας Ground Plane λ/4. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο επιλέξει ο ραδιοερασιτέχνης και έχει κατά πολύ μικρότερες διαστάσεις από μια Ground Plane λ/4.

Σκοπός της είναι να αντικαταστήσει την λ/4 Ground Plane, όπου αυτή δεν μπορεί να εγκατασταθεί λόγω των μεγάλων διαστάσεων που έχουν τα στοιχεία της.

Ποιος την σχεδίασε;

untitled

«Πατέρας» της κεραίας είναι ο Δρ Jef Verborgt που γεννήθηκε το 1944 στο Βέλγιο. Σπούδασε  στο Louvain  από όπου πήρε πτυχίο Ph.D  στη Χημεία το 1970. Στην συνέχεια  ακολούθησε μια μεταδιδακτορική έρευνα μαζί με τον Δρ C.S. Marvel στο Πανεπιστήμιο του Tucson στην Αριζόνα. Υπήρξε Διευθυντής Ερευνών της  Sigma Coatings για 15 χρόνια και στην συνέχεια  έγινε Διευθυντής της International Business Operations. Σήμερα είναι ο Πρόεδρος της  Sigma Coatings. Είναι παντρεμένος  και έχει μια κόρη και δύο εγγόνια. Ενώ του αρέσει να πειραματίζεται με τις κεραίες. Ας δούμε λοιπόν το σκεπτικό με το οποίο ο Δρ Jef Verborgt σχεδίασε την κεραία….

Έστω ότι θέλουμε να έχουμε μια κεραία Ground Plane l/4 εκπομπής –  λήψης για τους 14 ΜΗΖ, επειδή αυτή η περιοχή συχνοτήτων είναι ανοιχτή σχεδόν όλη μέρα και γιατί μας επιτρέπει να έχουμε μακρινές επικοινωνίας, μέσα και έξω από την Ευρώπη. Το μήκος του μαστιγίου και των Radials Υπολογίζεται ως εξής:

Η συχνότητα F= 14 MHZ, αντιστοιχεί σε μήκος κύματος:

untitled

Δείτε στην επόμενη εικόνα μια κεραία Ground Plane λ/4…

untitled

Γενικό σχέδιο Ground Plane l/4

Κεραία ονομάστηκε Ground Plane λ/4,  επειδή τόσο το μαστίγιο, όσο και τα Radial της έχουν μήκος ίσο με το λ/4 του μήκους κύματος της συχνότητας που θα εκπέμπει, στην περίπτωση μας, το μαστίγιο και τα Radial θα έχουν μήκος:

GP λ/4 = 21.42m/4 = 5.35m

Επομένως το μαστίγιο και κάθε ένα από τα Radial θα έχουν μήκος 5.35m

Το σχέδιο λοιπόν της κεραίας θα γίνει ως εξής….

untitled

Η G.P λ/4 με τα μήκη των στοιχείων της.

Επειδή το μαστίγιο των 5.35m είναι πρακτικά αδύνατον να τοποθετηθεί σε ένα μπαλκόνι, ο Δρ Jef Verborgt αντικατέστησε το μεταλλικό αλουμινένιο μαστίγιο της κεραίας με ένα ομοαξονικό 50 ΩΜ. Όλοι γνωρίζουμε ότι  μεταξύ του μηχανικού μήκους ενός ομοαξονικό καλωδίου και του ηλεκτρικού του μήκους υπάρχει μια διαφορά που υπολογίζεται από τον συντελεστή της ταχύτητας διάδοσης του καλωδίου  – Velocity Factor. Αν υποθέσουμε ότι το ομοαξονικό καλώδιο που επιλέγουμε είναι το RG-213, τότε από το φύλλο των  τεχνικών του χαρακτηριστικών βλέπουμε ότι ο Velocity Factor είναι:

untitled

Φύλλο τεχνικών χαρακτηριστικών RG-213.

Επομένως το μαστίγιο της κεραίας δεν θα έχει μήκος 5.35m, αλλά…….

Νέο_Μήκος_Μαστιγίου = 5.35m * 0.66 vf = 3.53m

Στo σχέδιο της κεραίας φαίνεται η …. υψομετρική διαφορά των δύο μαστιγίων.

untitled

Η διαφορά αλουμινένιου μαστιγίου και ομοαξονικού είναι 1.82m! σχεδόν 2m κοντύτερο!

Τώρα αν στο ομοαξονικό καλώδιο δώσουμε το σχήμα ενός βρόγχου, προκύπτει μια κεραία βρόγχου διαμέτρου περίπου:

untitled

Οπότε η κεραία μας μεταμορφώνεται σε…..

untitled

Ξεκινήσαμε από 5.35m και καταλήξαμε σε μόλις 1.12m, όχι άσχημα ε;;

Επειδή όμως ο βρόγχος είναι μια σπείρα πηνίου, καλό είναι να αυξήσετε το μήκος του ομοαξονικού καλωδίου +5%, δηλαδή να γίνει 3.70m και στη συνέχεια τα στάσιμα θα τα φέρετε κονταίνοντας ή και αυξάνοντας κατά περίπτωση τον βρόγχο.

Οπότε η κεραία μας γίνεται ως εξής…..

untitled

Η κεραία με τον ακτινοβολούντα βρόγχο και τα Radial λ/4.

Είναι προφανές ότι σε ένα μπαλκόνι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να τοποθετηθούν τέσσερα Radial λ/4. Συνήθως χρησιμοποιείται για Radial, το μεταλλικό κάγκελο που περιβάλει το μπαλκόνι, αρκεί να έχει ένα ελάχιστο μήκος γύρω στα 2m περίπου για τα 20m. Δηλαδή το Radial καλό θα είναι να έχει μήκος ίσο με το 1/10 του μήκους κύματος εκπομπής, δείτε…..

Η συχνότητα F= 14 MHZ, αντιστοιχεί σε μήκος κύματος:

untitled

Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζεται αν το κάγκελο που έχετε στην διάθεσή σας έχει το κατάλληλο μήκος για Radial. Είναι προφανές ότι ούτως ή άλλως θα χρησιμοποιήσετε το κάγκελο που έχετε, απλά με τον υπολογισμό έχετε το μέτρο της καταλληλότητάς του. Μην ξεχνάτε ότι με ένα καλό Antenna tuner μπορούμε να προσαρμόσουμε την κεραία έτσι ώστε να έχει χαμηλά, έως καθόλου στάσιμα. Στο επόμενο σχήμα μπορείτε να δείτε τον τρόπο που θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες συνδέσεις ώστε να εργαστεί σωστά ο βρόγχος – κεραία που κατασκευάσαμε. Δώστε προσοχή στο εξής: Η ΨΙΧΑ ΤΟΥ ΒΡΟΓΧΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΑΖ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΛΕΝΤΑΖ ΤΟΥ ΒΡΟΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΨΙΧΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ.  Δηλαδή συνδέονται αντίστροφα. Προσοχή, αν τα βάλετε ψίχα – ψίχα και μπλεντάζ – μπλενταζ η κεραία ΔΕΝ ΕΚΠΕΜΠΕΙ!

untitled

Αν το κάγκελο σας είναι μεγάλο και πλησιάζει το ιδανικό μήκος Radial των 5.35m τόσο καλύτερη ακτινοβολία και χαμηλά στάσιμα θα έχετε, αν το κάγκελο είναι μεγαλύτερο, τότε ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε τα στάσιμα με το Antenna tuner, αλλά και πάλι θα έχετε πολύ καλή ακτινοβολία.  Στο σπίτι μου έχω συνεχόμενο κάγκελο συνολικού μήκους 20m περίπου. Η κεραία εργάστηκε υποδειγματικά σε εκπομπή και λήψη, και καθόλου στάσιμα μέχρι τα 20 Watt. Μετά τα εξ ανακλάσεως στους τοίχους της οικοδομής και του περιβάλλοντα χώρου  στάσιμα ανέβηκαν αρκετά, με την χρήση του Antenna tuner τα κατέβασα στο 1:1.5 με 100 Watt ισχύ. Μεταβολή των στασίμων είδα σε σχέση με την θέση που τοποθετούσα την κεραία επάνω στο κάγκελο. Αυτό οφείλετε στο ότι το κάγκελο μου είναι όσο και το μήκος κύματος εκπομπής, οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αυτό το γράφω γιατί η συμπεριφορά της κεραίας, αλλά και κάθε κεραίας, μεταβάλλεται ανάλογα με τον χώρο και τις επικρατούσες τοπικές συνθήκες  της εγκατάστασης. Σε κάποιους ενδέχεται να εργάζεται υποδειγματικά, σε άλλους ικανοποιητικά και σε άλλους να έχει φτωχή απόδοση και προβληματική συμπεριφορά στα στάσιμα κύματα.

Για παράδειγμα αν το πλάτος του μπαλκονιού σας είναι γύρω στο 1m και το κάγκελο έχει μήκος λιγότερο από 2m, είναι βέβαιο ότι η κεραία θα έχει φτωχή απόδοση και υψηλά στάσιμα από ανάκλαση στον κοντινό τοίχο της οικοδομής αφού η απόσταση κεραίας – τοίχου είναι δεν είναι 1m και το Radial που της προσφέρετε δεν έχει το σωστό μήκος. Σε τέτοιες οριακές περιπτώσεις ακόμη και με μικρή ισχύ θα υπάρχουν στάσιμα και θα χρειαστείτε την βοήθεια του Antenna tuner, αλλά και πάλι η τελική ισχύ με την οποία θα στάσιμα θα παραμένουν τα στάσιμα χαμηλά θα είναι αρκετά χαμηλή, ίσως και QRP.

Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε την επόμενη έκδοση της κεραίας…..

untitled

Αντί για μεταλλικό Radial ή κάγκελο, χρησιμοποιούμε μέρος της καθόδου.

Πρόκειται για την ίδια κεραία G.P. ομοαξονικού βρόγχου, αλλά αντί να χρησιμοποιήσουμε ένα ακατάλληλο ή υποτυπώδες Radial, «συντονίζουμε» μέρος της καθόδου, ώστε να λειτουργήσει σαν Radial. Μετρούμε από το σημείο τροφοδοσίας της κεραίας μια απόσταση λ/4 του μήκους κύματος εκπομπής * τον συντελεστή διάδοσης της καθόδου – Velocity Factor, στην περίπτωση της δικής μας κεραίας 3.53m και τοποθετούμε τρεις συνεχόμενους φερρίτες με κλιπ. Η κάθοδος λειτουργεί σαν Radial και επομένως ακτινοβολεί από το σημείο τροφοδοσίας της κεραίας έως του φερρίτες. Από τους Φερρίτες και κάτω δεν ακτινοβολεί, επειδή το διαμαγνητικό υλικό των φερριτών δεσμεύει την μαγνητική συνιστώσα του ηλεκτρομαγνητικού κύματος. Αυτό οδηγεί στην μη εμφάνιση και της ηλεκτρικής συνιστώσας και επομένως στην πλήρη διακοπή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  γύρω από την κάθοδο. Πιθανά να χρειαστεί να μετακινήσετε τα φερριτάκια πάνω κάτω για να «φέρετε» τα στάσιμα στο ελάχιστο δυνατό. Αν το μπαλκόνι σας είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να μετατρέψετε την ομοαξονική GP λ/4 σε δίπολο λ/2! Το ομοαξονικό πλέον δίπολο λ/2 έχει πολύ καλύτερη απόδοση έως και 100% σε σχέση με την ομοαξονική G.P. λ/4 η οποία έχει για Radial 2m κάγκελο, μιλώντας τελείως πρακτικά. Τα στάσιμα επίσης είναι κατά πολύ χαμηλότερα και «έρχονται» πολύ εύκολα στο 1:1. Λόγω της αυξημένης ακτινοβολίας της, η κεραία θα πρέπει να τοποθετηθεί αρκετά μακριά από τους τοίχους της οικοδομής και στο μέσο της απόστασης κάγκελου – οροφής μπαλκονιού, και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να τοποθετηθεί τουλάχιστον 1m πάνω από το κάγκελο.

Ας δούμε το σχέδιο της…..

untitled

Στην εικόνα βλέπουμε το σχέδιο και την συνδεσμολογία της κεραίας. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη κατασκευή, η οποία αποτελείται από δύο βρόγχους διαμέτρου 1.12m ο καθένας, οι οποίοι στερεώνονται είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά σε πλαστικές σωλήνες. ΤΙΠΟΤΕ δεν πρέπει να είναι μεταλλικό στην κεραία, ακόμη και το κουτί που θα γίνουν οι συνδέσεις  στο σημείο τροφοδοσίας της κεραίας από την κάθοδο θα είναι πλαστικό. Ενδέχεται να χρειαστεί  να βάλετε τρία φερριτάκια στα 3.53m μακριά από το σημείο τροφοδοσίας της κεραίας από την κάθοδο ή ανάλογα υπολογισμένη απόσταση για άλλη συχνότητα. Με μια καλή κατασκευή θα στάσιμα είναι ήδη χαμηλά, οπότε εύκολα «έρχονται» με το Antenna Tuner. Όπως συμβαίνει με όλες τις κεραίες, ακόμη περισσότερο με αυτού του είδους τις κεραίες, ξεκινούμε  τις μετρήσεις με μικρή ισχύ, γύρω στα 5 Watt και αρχίζουμε τα κοψίματα των ομοαξονικών  σκελών, μέχρι τα στάσιμα να ελαττωθούν στο ελάχιστο δυνατόν. Στην συνέχεια τοποθετούμε τα φερριτάκια και παρατηρούμε την συμπεριφορά των στασίμων. Τα μετακινούμε πάνω – κάτω  και παρατηρούμε αν ελαττώνονται ακόμη περισσότερο. Στην συνέχεια πολύ προσεκτικά αυξάνουμε την ισχύ και με το antenna tuner τα ελαττώνουμε στον βαθμό που είναι δυνατόν και σε κάθε περίπτωση δεν αυξάνουμε την ισχύ περισσότερο αν δούμε ότι τα στάσιμα ξεπερνούν το 2:1.

Και μια έκδοση για Ραδιοακροατές αλλά και για ….ραδιολήπτες.

untitled

Μια καλή και αξιοπρεπείς λύση για τους ραδιολήπτες / Ραδιοακροατές.

Αντί Επιλόγου….

Η ομοαξονική GP κεραία λ/4, το αντίστοιχο δίπολο και ο βρόγχος λήψης είναι μια καλή λύση, ένα παράθυρο ανάγκης μεταξύ του ραδιοερασιτέχνη / ραδιοακροατή και του κόσμου των Ερτζιανών κυμάτων.

untitled

Η QSL Card του T77C, από το SAN MARINO.

Με ελάχιστα χρήματα και κόπο, κατασκευάζεται μια κεραία λ/4 ή λ/2 εκπομπής – λήψης που σας επιτρέπει να κάνετε QSO σε ικανοποιητικές αποστάσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 2000 Km. Προσπαθήστε να «κατεβάσετε» τα στάσιμα στα ελάχιστα δυνατά και περιορίστε την ισχύ της εκπομπής σας έτσι ώστε να μην δημιουργούνται στάσιμα από ανάκλαση στους τοίχους.

Εύχομαι σε όλους σας να είστε καλά, να έχετε υγεία και ευτυχία, πολλά και καλά DX και σε  όσους κατασκευάσουν τις κεραίες καλή επιτυχία.

Πολλά – πολλά 73

de SV1NK

Μάκης Μανωλάτος

 

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »