Η αλήθεια για τα χόμπι των ερτζιανών

TopSV1NK

Ο εραστής των ερτζιανών, μπορεί να ασχοληθεί με όλους τους τομείς που τον ενδιαφέρουν, ακολουθώντας τη νομοθεσία.

Τον τελευταίο καιρό στο Face Book έχουν γίνει αναρτήσεις από διαφόρους χομπίστες, από τις οποίες βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο χώρος της ερασιτεχνικής απασχόλησης με τα Ερτζιανά κύματα «σπαράσσεται», αποτρέποντας πολλούς ενδιαφερόμενους από το να ασχοληθούν με αυτά.

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στην θέση τους….

Κάθε χόμπι «περιστρέφεται» γύρω από κάποιο αντικείμενο ή ιδέα. Για παράδειγμα οι θιασώτες της θάλασσας ασχολούνται με το κολύμπι, το θαλάσσιο σκι, τις καταδύσεις, το ψάρεμα, τον μοντελισμό, την ιστιοπλοία κλπ. Οι λάτρεις του αέρα ασχολούνται με τον αερομοντελισμό στατικό ή δυναμικό, τα αλεξίπτωτα πλαγιάς, τους αετούς μηχανοκίνητους ή όχι, με το χειρισμό ανεμοπτέρων – αεροσκαφών, με τη φωτογράφησή τους κλπ.

xompiertzianwn (2)

Στατικό μοντέλο πλοίου.xompiertzianwn (3)

Στατικό μοντέλο αεροπλάνου.

Οι εραστές των ερτζιανών απολαμβάνουν το χόμπι τους με πολλούς τρόπους, οι κυριότεροι των οποίων είναι:

Η ραδιοληψία:

xompiertzianwn (4)

Ένα ραδιόφωνο είναι αρκετό για το χόμπι της ραδιοληψίας.

Με αυτήν ασχολούνται όλοι όσοι αγαπούν τη λήψη ραδιοφωνικών σταθμών στα Μακρά-Μεσαία – Βραχέα – και υπερβραχέα κύματα (FM). Η ραδιοληψία είναι εύκολη αφού χρειάζεται μόνο ένα ραδιοφωνικό δέκτη, αν και οι απαιτητικοί ραδιολήπτες τοποθετούν μια κεραία λήψης ραδιοφωνικών σταθμών σε εξωτερικό χώρο για να ακούσουν πολύ μακρινούς σταθμούς

Αυτή η πλευρά των ερτζιανών προσφέρει στους ραδιολήπτες την ευκαιρία να ακούσουν μουσική από ξένες χώρες, να μάθουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, και μέσω των δελτίων ειδήσεων τους να μάθουν την άποψή τους για την χώρα μας, αλλά και για τα διεθνή γεγονότα.

xompiertzianwn (5)

Η κάρτα επιβεβαίωσης του Radio Hong Kong.

Στο διαγωνιστικό σκέλος, οι ραδιολήπτες συγκεντρώνουν κάρτες, γράμματα ή e-mail, που επιβεβαιώνουν τη λήψη αυτών των ραδιοφωνικών. Προφανώς όποιος συγκεντρώσει περισσότερες ραδιοχώρες, είναι και ο νικητής. Η ραδιοληψία συνιστάται σε όσους δεν έχουν καμιά εμπειρία με τα ερτζιανά.

xompiertzianwn (6)

H κάρτα επιβεβαίωσης του Radio National de Espania.

Η Ραδιοακρόαση:

xompiertzianwn (7)

Ραδιόφωνο κατάλληλο για ραδιοακρόαση ερασιτεχνικών σταθμών.

Στην ουσία είναι ότι και η ραδιοληψία με τη διαφορά ότι η δραστηριότητα των ραδιοακροατών επικεντρώνεται στην ακρόαση ραδιοερασιτεχνικών αντί ραδιοφωνικών σταθμών.

xompiertzianwn (8)

Κάρτα επιβεβαίωσης ραδιοακρόασης ερασιτεχνικού σταθμού από τα νησιά του Σολομώντα.

Το ραδιόφωνο που χρησιμοποιούν έχει διαμόρφωση SSB, και πρέπει να είναι «κάποιων δυνατοτήτων», αφού οι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν με KWatt, και οι Ραδιοερασιτέχνες με κάποιες εκατοντάδες Watt.

xompiertzianwn (9)

Τηλεπικοινωνιακός δέκτης ραδιοακρόασης. Για την χρήση του απαιτείται άδεια ραδιοακροατή από το ΥΜΕ.

xompiertzianwn (10)

Αν αντί για ραδιόφωνο και κεραία λήψης ραδιορφωνικών σταθμών θέλετε να εγκαταστήσετε τηλεπικοινωνιακό δέκτη και κεραία λήψης ερασιτεχνικών σταθμών με απολαβή έως 3dbi, απαιτείται άδεια από το ΥΜΕ μετά από εξετάσεις.

Για τη χρήση κεραίας ραδιοληψίας δεν απαιτείται άδεια. (διευκρίνιση)

xompiertzianwn (11)

 

Οι ραδιοακροατές επιβεβαιώνουν τη λήψη των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών με ειδικές κάρτες λήψης που διακινούν μέσω της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, οδός: Παύλου Μελά 42 Περιστέρι τηλ 210 5226516 ή www.raag.org. Στο διαγωνιστικό κομμάτι σκοπός των ραδιοακροατών είναι να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κάρτες από όσο το δυνατόν περισσότερες ραδιο – χώρες ώστε να διεκδικήσουν διάφορα βραβεία.

 

Χειρισμός ραδιοτηλεφώνων PMR:

xompiertzianwn (12)

Ραδιοτηλέφωνο UHF/ PMR ισχύος 0.5 Watt εμβέλειας έως 12 Km.

Χειριστής ραδιοτηλεφώνου PMR μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη μόρφωση κλπ. Τα PMR είναι φορητοί πομποδέκτες UHF, ισχύος 0.5 Watt και διαμόρφωσης FM. Έχουν 8 κανάλια και εμβέλεια που μπορεί να φτάσει και τα 12 Km κάτω από ιδανικές συνθήκες. Δεν απαιτείται κάποια άδεια ή η καταβολή κάποιου παράβολου. Είναι ένας ωραίος τρόπος να αρχίσει να ασχολείται κάποιος με την ασύρματη επικοινωνία. Δεν υπάρχει καμιά οργάνωση ή κανονισμός λειτουργίας οπότε δεν υπάρχει κάποιο διαγωνιστικό σκέλος.

Χειριστές ραδιοτηλεφώνων C.B: xompiertzianwn (13)

Σύγχρονο Ραδιοτηλέφωνο C.B. που συνεργάζεται με όλα τα τηλέφωνα GSM, μέσω Blue Though.

Είναι πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών που είτε τους αρέσει το χόμπι της ασύρματης επικοινωνίας, είτε έχουν ανάγκη την ασύρματη επικοινωνία για διαφόρους λόγους Τα C.B. έχουν ισχύ 4 Watt AM/FM και 12 Watt SSB. Η εμβέλειά τους ποικίλει από μερικά χιλιόμετρα έως και 80 Km κάτω από ειδικές συνθήκες.

Σε αντίθεση με τα PMR, που είναι όλα φορητά, στα C.B υπάρχουν ραδιοτηλέφωνα Βάσεως, αυτοκινήτου και φορητά, και έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ. Συνήθως η εμβέλεια των C.B. περιορίζεται στα 10 – 25 Km ανάλογα με τις μορφολογικές συνθήκες της περιοχής.

xompiertzianwn (14)

Ραδιοτηλέφωνο C.B. αυτοκινήτου.

Απαιτείται η έκδοση άδειας και διακριτικού κλήσως από το ΥΜΕ.

xompiertzianwn (15)

Φορητό ραδιοτηλέφωνο C.B. 4 Watt AM/FM.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στον Πανελλήνιο Σύλλογο Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων C.B. στο 6948664493, ή επισκεφθείτε : http://cb27gr.blogspot.gr/, www.rfnews.gr ή στείλτε e-mail στο ac488@hotmail.gr.

xompiertzianwn (16)

ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ. C.B.

Χειριστές ραδιοερασιτεχνικών σταθμών :

xompiertzianwn (17)

Σύγχρονος ραδιοερασιτεχνικός πομποδέκτης.

Είναι οι κορυφαίοι χομπίστες των ερτζιανών, αφού με την άδεια που έχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, να χρησιμοποιήσουν διαστημικούς δορυφόρους, ή να συνομιλήσουν με τον ίδιο τον διαστημικό σταθμό! Χειρίζονται κορυφαία τεχνολογία και έχουν πολύ καλή γνώση της τεχνολογίας και των κανόνων επικοινωνίας.

xompiertzianwn (18)

Οι ραδιοερασιτέχνες αποκτούν ωραιότατα βραβεία.

Το διαγωνιστικό κομμάτι είναι το πιο συναρπαστικό αφού με τη συμμετοχή τους σε διαφόρους διαγωνισμούς διεκδικούν εθνικές ή παγκόσμιες «πρωτιές», με τη συλλογή καρτών επιβεβαίωσης αποκτούν διάφορα και διαφορετικής δυσκολίας βραβεία, συμμετέχουν σε ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών κλπ.

xompiertzianwn (19)

Εικόνα Slow Scan Television – SSTV που μεταδόθηκε στα βραχέα κύματα στους 14.230 ΜΗΖ.

Η άδεια του ραδιοερασιτέχνη αποκτάται μετά από εξετάσεις στο ΥΜΕ, που διενεργούνται δύο φορές το χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες στην Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών Παύλου Μελά 42 Περιστέρι τηλ 210 5226516 ή www.raag.org. Ή στον πλησιέστερο σε εσάς ραδιοερασιτεχνικό σύλλογο.

xompiertzianwn (20)

Κάποια βραβεία απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες και προσπάθεια για να αποκτηθούν.

Είναι προφανές ότι κάποιος μπορεί να ασχοληθεί με ένα μόνο τομέα του χόμπι των ερτζιανών, ή με όλους ή όπως συνέβει με εμένα να ασχοληθεί σταδιακά περνώντας από τον ένα στον άλλο τομέα. Από τον κάθε τομέα αποκτάτε και κάποιο ενδεικτικό της ενασχόλησής σας. Για παράδειγμα εγώ είμαι από τα Ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Λέσχης Ραδιοληπτών με ΑΜ.-3, είμαι ραδιοακροατής με ενδεικτικό ραδιοακρόασης SV1-SWL-107 από την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών – www.raag.org, και SV1005SWL από τον Sort Waves Amateur Radio Listeners Organization- www.swarl.og, είμαι Χειριστής PMR με ΑΜ-9, C.B-er με διακριτικό κλίσεως AC488 και ραδιοερασιτέχνης με διακριτικό SV1NK κλπ. κλπ. κλπ.

xompiertzianwn (21)

Αυτοκόλητο από το ράδιο Αυστραλία.

Ελεύθερα μπορείτε να είστε μέλη σε περισσότερους από έναν συλλόγους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Για παράδειγμα εγώ είμαι μέλος του G-QRP με ΑΜ-5972, και συγχρόνως μέλος στο BELGIUM SSTV CLUB ΑΜ-501. Στο χώρο των Ερτζιανών υπάρχει απόλυτη ελευθερία, μην ακούτε ή διαβάζετε αναρτήσεις που βάζουν ψευτοδιλήμματα για το αν κάποιος μπορεί να είναι μόνο ραδιοερασιτέχνης ή όχι ή αν επιτρέπεται να έχει πολλαπλές δραστηριότητες στα ερτζιανά ή όχι.

xompiertzianwn (22)

Η δική μου κάρτα επιβεβαίωσης.

xompiertzianwn (23)

Η διασκέδαση στα ερτζιανά δεν έχει ηλικία, ξεκινά από τα παιδιά…

xompiertzianwn (24)

Και δεν σταματά ποτέ!!!!

Απολαύστε τα ερτζιανά με όλους τους νόμιμους τρόπους, στον βαθμό και με τον τρόπο που σας ταιριάζει και σας διασκεδάζει. Προσπεράστε τους διαφόρους αναρτητές του Face Book που σας τρομοκρατούν.

xompiertzianwn (25)

Ιαπωνική κουλτούρα.

xompiertzianwn (26)

Διαστημική τεχνολογία.

Τα ερτζιανά σας περιμένουν για να σας διασκεδάσουν, να σας αυξήσουν τις γνώσεις στην τεχνολογία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των υπολοίπων λαών του πλανήτη. Επιλέξτε τον τομέα που θα ασχοληθείτε και δεν θα το μετανιώσετε ποτέ!!!!

Πολλά 73

Μάκης Μανωλάτος

Αιώνια ερωτευμένος εραστής των ερτζιανών.

Για απορίες και διευκρινίσεις ελάτε σε επικοινωνία μαζί μου

Επίσης ελέγξτε

Χρήση των HF (Citizen Band) συχνοτήτων στην Ελλάδα, ως δευτερεύσουσα ναυτική (marine)

Μια σύντομη παρουσίαση του VHF marine Ως γνωστό το VHF έχει επικρατήσει διεθνώς, και στην …

Translate »