Διευκρινήσεις για τις κεραίες βάσεως των C.B

TopAC488

Αγαπητοί φίλοι σας χαιρετώ.

Σήμερα το πρωί έλαβα ένα τηλεφώνημα από ένα εκλεκτό φίλο Ραδιοερασιτέχνη, ο οποίος μου ζήτησε να εξηγήσω στα μέλη της Ελληνικής Ραδιοερασιτεχνικής Κοινότητας τι ακριβώς έχει προτείνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων C.B. στο Υπουργείο Μεταφορών.

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ. C.B. ζητεί από το Υπουργείο Μεταφορών η τοποθέτηση των κεραιών C.B. να γίνεται ως εξής:

  1. Επιτρέπετε η εγκατάσταση σταθερών σταθμών CB από όλους τους CB-ers – φυσικά πρόσωπα και τους συλλόγους C.B. υπό τις εξής προϋποθέσεις:

sxediotopothetisikerascb

Α. Ο χειριστής του σταθμού θα είναι εφοδιασμένος με την προβλεπόμενη άδεια C.B.

Β. Ο σταθμός C.B. θα είναι σύμφωνος με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές, αποκλειομένων των ιδιοκατασκευών C.B.

Γ. Η τοποθέτηση της κεραίας και της γείωσης της εξωτερικά του κτηρίου, θα γίνει με τρόπο ασφαλή και τεχνικά ενδεδειγμένο, από Ηλεκτρονικό ή Ηλεκτρολόγο τεχνικό, ο οποίος θα δίνει και σχετική βεβαίωση. Το μέγιστο ύψος του κεραιοσυστήματος δεν θα υπερβαίνει τα 6 μέτρα (3m ιστός και 3m κεραία), από το σημείο της εγκατάστασής της. Η αναλογία ύψους ιστού προς την κεραία μπορεί να είναι διαφορετική, αρκεί να παραμένει ο περιορισμός των 6m.

Δ. Η εγκατάσταση του σταθμού C.B. θα γίνεται από Ηλεκτρονικό ή Ηλεκτρολόγο τεχνικό, ο οποίος θα φροντίζει για την σωστή εγκατάσταση και γείωση του ραδιοσταθμού C.|B. Και την τοποθέτηση απαραίτητα χαμηλοπερατού φίλτρου βραχέων κυμάτων – H.F Low Pass filter.

Οι δικαιούμενοι εγκατάστασης σταθερών σταθμών CB, χρησιμοποιούν ισοτροπικές κεραίες με κέρδος έως 2.15dBi ή 0 dBd . Απαγορεύεται η εγκατάσταση κατευθυντικών κεραιών από τους C.B-ers εκτός αν υπάρχει αιτιολογημένη έκθεση. Οι σύλλογοι CB μπορούν, να εγκαταστήσουν πανκατευθυντική ή κατευθυντική κεραία. Οι κατασκευές κεραιών CB απαγορεύεται να τοποθετούνται κοντά σε εναέρια δίκτυα κοινής ωφέλειας μέσης ή υψηλής τάσης τροφοδοσίας.

Εκ μέρους του ΠΑ.ΧΥ.ΣΕ.ΡΑ. C.B.

O Πρόεδρος

Μάκης Μανωλάτος AC488

73 de C.B. AC488

Για απορίες και διευκρινίσεις ελάτε σε επικοινωνία μαζί μου

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »