Ακρόαση Μεσαίων Κυμάτων (AM 504KHz – 1608KHz)

TopSV2OEL

Γεια σας φίλοι ΡαδιοΑκροατές.

Αν και αδειούχος ραδιοερασιτέχνης, αποφάσισα να εξερευνήσω τον κόσμο της ραδιοφωνίας με ένα δέκτη που αγόρασα σχετικά πρόσφατα με ένα κόστος 50 Ευρώ. του εξωτερικού.

001

Στα μεσαία κύματα θα ακούσεις σπάνια παλιά λαϊκά τραγούδια από δισκάκια βινυλίου.

Στις συχνότητες από 504 ΚΗΖ – 1608 ΚΗΖ στην περιοχή μου, την Κοζάνη, ακούγονται θαυμάσιοι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ στις συχνότητες 1608 – 1704 με συναρπάζουν οι δοκιμές και οι συνομιλίες που πραγματοποιούν οι «πειραματικοί» σταθμοί.

Στο εύρος από 504 – 1608 ΚΗΖ ακούγονται θαυμάσια οι εξής «ιδιωτικοί» σταθμοί:

Ο ΜIΝΙΒΑΤ: του Στέφανου που τον διακρίνει το ήθος του και η ποιότητα των εκπομπών του.

Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΧΟΣ: του Μάκη με το δυνατό σήμα.

Ο 322: ο αγαπημένος μου. Ο Ιδιοκτήτης του εκπέμπει τα τραγούδια που μου αρέσουν και έτσι σχεδόν κάθε μέρα μου κρατά συντροφιά.

002

4CX15000A!!!!!!!

Στην «εμπόλεμη» ζώνη από τους 1608 ΚΗΖ και πάνω τα πράγματα αγριεύουν. Έχουν ακουστεί «πειραματικοί» που δήλωσαν ότι έχουν ισχύ 25 KW και ίσως πολύ πιο πάνω, δεν έχω ακούσει κάποιον να λέει την αλήθεια, και οι “τάπες“ πάνε σύννεφο. Οι συχνότητες αυτές χρησιμοποιούνται για δοκιμές-συνομιλίες, αν και υπάρχει και η εξαίρεση των 1611 ΚΗΖ και 1629 ΚΗΖ για εκπομπές συνήθως παλιών λαϊκών τραγουδιών.

Εδώ συναντάμε τους περισσότερους «Ερασιτέχνες πειραματιστές» των μεσαίων.

Όπως: Μπαρμπαλούξ, Βραζιλιάνος, 347, Μακεδόνας, Αλητόβιος, και άφησα για το τέλος τους δύο ποιό αξιόλογους, τον Λάμπρο 3Α και τον βιολιστή των μεσαίων τον Γιαννάκη τον Ντούμπλεξ.

Υπάρχουν και σημαντικοί σταθμοί από τις περιοχές των Σέρβων-Σκοπιανών.

 

003

3 KWATT!!!!

Περίπου 50 σταθμοί υπάρχουν στην λίστα της ακρόασης μου. Από το κλείσιμο της ΕΡΑ οι σταθμοί των μεσαίων έχουν άνθιση, με δημοφιλέστερο τον σταθμό που εκπέμπει στους 1602 ΚΗΖ που είναι η πιο δημοφιλής συχνότητα για εκπομπή μουσικής στην περιοχή μας.

004

36 KWATT!!!

Οι κεραίες εκπομπής ποικίλουν από απλά σύρματα μέχρι υπερκατασκευές, μια και όσο πιο κάτω πάς σε συχνότητα τόσο και πιο μεγάλη κεραία χρειάζεσαι. Τα μηχανήματα εκπομπής είναι «PLL», δηλαδή πλακέτες με ολοκληρωμένα. Υπάρχουν όμως και σταθμοί, τα «κλασικά θηρία» με τις “ΖΒΕΤΛΑΝΕΣ”, λάμπες γυάλινες ή και φάροι δηλαδή μεταλλικές λάμπες υψηλής ισχύος.

005

2 KWATT!!

Τα μεσαία κύματα είναι ο χώρος που θα ακούσεις σπάνια παλιά λαϊκά τραγούδια από δισκάκια βινυλίου και σίγουρα λιγότερο εμπορικά από οπουδήποτε αλλού. Εδώ συναντάς πολλούς εραστές της RF, και των κατασκευών.

73 de SV2OEL

Επίσης ελέγξτε

Αναλυτικός οδηγός ρυθμίσεων για το αναλογικό και ψηφιακό APRS

Πριν ξεκινήσετε να εκπέμπετε APRS (Automatic Packet Reporting System) θα πρέπει να έχετε κατά νου …

Translate »